হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
শহর ৬ স্তার ৫গী চাংদা লেপখ্রে, শহর ৬৫ স্তার ৩ গী চাংদা লেপখ্রে অমসুং শহর ৭০না স্তার ১গী চাংদা লেপখ্রে
এম.ও.ঐচ.ইয়ু.এ.না গার্বেজ ফ্রী ওইবা শহরশিংগী স্তার রেতিংগী ফল লাওথোকখ্রে
19 MAY 2020 1:51PM by PIB Imphal
হাউজিং অমসুং অর্বান এফেয়র্সকী রাজ্য মন্ত্রী (আই./সি.) শ্রী হরদীপ এস. পুরীনা ২০১৯-২০২০গী ওইনা ওনবদা পুন্না শহর ৬না (অম্বিকাপুর, রাজকোৎ, সুরত, মৈশুর, ইন্দের অমসুং নবি মুম্বই)স্তার ৫, শহর ৬৫না স্তার ৩ অমসুং শহর ৭০না স্তার ১গী থাক ফংখ্রে। থৌরম অদুদা ঙসি গার্বেজ ফ্রী ওইবা স্তারগী থাক কয়া ফংবগে হায়বদুগী ফল লাওথোক্লিঙৈগী মতম অদুদা শ্রী পুরীনা গারবেজ ফ্রী ওইবগী স্তারগী ফংলবা শহরশিং অদুগী রিভাইস তৌরবা প্রোতোকোলসু হৌদোকখি। স্তার রেতিংগী প্রোতোকোল অদু মন্ত্রালয় অসিনা জনুৱারী ২০১৮দা গারবেজ ফ্রীগী থাক অদু ফংনবা মেকানিজম অমা সংস্থান অমগী মওংদা শেমগৎনবা অমসুং হেন্না অৱাংবা দীগ্রী য়ৌনা লু-নান্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা হৌদোকখিবনি। হাউশিং অমসুং অর্বান এফেয়র্সকী সেক্রতগী শ্রী দুর্গা শঙ্কর মিশ্রা অমসুং মকোকথোংবা ওফিসরশিংসু শরুক য়াখি।
মেদিয়ানা ৱাফমশিং ফোংদোক্লদুনা, মন্ত্রীনা হায়খি, “মহীক-মতাইশিং লৈহন্দবা অমসুং শোক্নিংঙাই ওইবা ফত্ত-হৌদীশিং মফম চানা থম্বগী থবক অসি কোবিদ-১৯ থোরকপনা মরম অদুনা হৌজিক মমাং থংনা পুরক্লে। তশেংনা, হৌখিবা চহী মঙাদা খুঙ্গংশিংদা শোয়দনা দীগ্রী ৱাংনা লু-নালহন্নবা অমসুং মহীক-মতাইশিং লৈহন্দনবা এস.বি.এম.-ইয়ু.না তৌরম্বা মতৌদগী হৌজিক্কী ফীভম অসিনা হেন্না ফত্তে হায়বসি হায়মনবা থোক্লোই। চহী মঙাগী মমাংদা, হকচাং ফবা চাংদম্নবগী ৱাখল্লোন অমনা খুঙ্গংশিং লু-নানবা হেনগৎহনবদা মপুং ফানা মায় পাকপগী খুদম ফংখ্রবা ভারতকী খুঙ্গংগী ওইনা লু-নানবগী সর্ভে স্বচ্চ সর্বেক্ষন ( এস.এস. )হৌদোকখি। অদুম ওইনমক, রেঙ্কিং সিস্তেম অমা ওইখিবদগী ঐখোয়গী শহর অয়াম্বনা য়াম্না থোইদোক হেন্দোক্না তৌবশিং নত্তনা চপ চানা মশক খঙবিখিদ্রে। মরম অসিনা মন্ত্রালয়না ফ্রী গার্বেজ ওইবা শহরশিং স্তার রেতিং তৌবগী প্রোতোকোল-শহর খুদিংমক্না সোলিদ ৱাস্ত মেনেজমেন্ত (এস.দব্লিয়ু.এম.)গী তোঙান-তোঙানবা মচল ২৪গী অকক্নবা থাক অমা শোয়দনা য়ৌগদবা ঐখোয়গী এগজামিনেসন সিস্তেমশিংগা খঙনবগী শক্তি চেল্লবা ফ্রেমৱর্ক অদু শিজিন্নখি অমসুং ফংলিবা অপুনবা মার্কশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা গ্রেদকী মওংদা থমখি”। মহাক্ন মখা তানা হায়খি,“ঐখোয়গী পান্দমদি মসিনা এস.দব্লিয়ু.এম.দা লাকপা মতমদা পুকচেল লেপ্পা মওংদা অমসুং মনুং-মপান ফাওবা মওংদা পুরক্নবা সংস্থান মওংদা শেম্বনি। মসিগী সর্তিফিকেসন অসি শহরগী ওইবা কাংলুপশিং অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রবা এস.দব্লিয়ু.এম.গী সিস্তেমশিংগী লু-নানবগী থাক অদু খঙবা খক্তা নত্তনা মালেমগী ওইনা খঙনরবা থাকশিং অদুগী থাজবা অমসুং থাজনিংঙাই ওইবশিং অদুগী খুদম অমসু ওইরি। মসিগী মথক্তা স্বচ্চ সর্বেক্ষনগী অরোইবা মচাঙ অদু খঙদোকপগী মতাং লাকপদা অরোইবা স্তার রেতিংগী প্রোতোকোল অসি শহরশিংদা পাংথোকপা অদু উৎপদা মরু ওইবা মওংদা পুরকই।”
প্রোতোকোল অসি ইরম-নলাশিং অমসুং ঈশিংগী ওইবা পোৎলমশিং, প্লাস্তিক্কী ফত্ত-হৌদিশিং মফম য়ানা লোইশিন-খমজিনবা, শাবা-খোৎপগী অমশুং অতেক-অকাইগী ফত্তবশিং অদু মফম চানা শোইশিনবনচিংবা গার্বেজ ফ্রী ওইবা শহরশিং ওইহন্নবা হকচিনবা মওংদা চৎনহল্লিবা মচাকশিং অসি শেংলবা মওং অমদা শিজিন্নখি।
মসিগী প্রোতোকোল অসিগী মরু ওইবা শাফু অসি এস.দব্লিয়ু.এম.দা ওইবা মতমদা ফ্রেমৱর্কতা মাংজৌননা তুংদা ওইরক্কদবশিং শাগত্তুনা য়াত্থোকপশিং সেত অমদগী লু-নানবগী খ্বাইদগী হন্থবা থাকশিং অদু অরেপ্পা মওংদা থম্নবগীসু ৱাখল্লোন থম্মি।
কনফরেন্স অদুদা য়াওখিবা এম.ও.ঐচ.ইয়ু.এ.গী সেক্রতরী শ্রী দুর্গা শঙ্কর মিশ্রানসু হায়খি, “প্রোতোকোল অসি স্মার্ত ফ্রেমৱর্ক অমনি হায়বা অদু শোয়হন্দনবা ঐখোয়না থাক-অহুগী ওন্ননবা থৌওং অদু শেমগৎকদবনি। অহানবা থাক্তা, ইয়ু.এল.বি.শিংনা অকক্নবা লেপথোক্লবা মতম অমগী মনুংদা দোকুমেন্তশিং য়াওবা মখোয়গী মাং থারিবা দেতা অদু পোপুলেত তৌই। অনিশুবা থাক অসিদা এম.ও.ঐচ.ইয়ু.এ.না খনগত্তুনা থবক তৌনবা কল্লবা অহুমশুবা কাংবু এজেন্সী অমনা দেস্কতোপতা এসেসমেন্ত অমা য়াওই। দেস্কতোপতা এসেসমেন্ততা ফংবা য়ারে হায়বা ময়েক শেংলবশিং অদু মনিংতম্বা লমগী থাক য়েংশিন্নবশিংদগী ভেরিফাইদ তৌই। স্তার রেতিং ফংহন্নবা অফ-ফত্ত য়েংলবশিংগী হৌজিক্কী ওইবা থাক অসিজা, শহর ১৪৩৫দা পানশিনখ্রে, নাগরিক ক্রোর ১.১৯গী ফীদবেকশিং অমসুং জিও.তেগ লাই লাক্ষ ১০ খোমগৎখ্রে অমসুং সোলিদ ৱাস্ত প্রোসেসিং প্লান্তশিংদা ফীল্দ এসেসরী ১২১০না য়েংশিনখ্রে। শহর ৬৯৮না দেস্ততোপ্তা অফ-ফত্ত ওনবদা মায় পাকখিবা মতমদা শহর ১৪১না ফীল্দ এসেসমেন্ততা স্তার রেতিংগীদমক্তা শকখঙবিখ্রে শকখঙনবগীদা লৈরিবা অসি মশিং হন্থবা অসিনা প্রোতোকোল অসি অহকপা অমসুং মপাঙ্গল কল্লবা শকখঙবিবগী খুদম ওইবা মেকানিজম অমনি”। স্তার রেতিং ফ্রেমৱর্ককীদমক রিভাইজ তৌরবা প্রোতোকোল অদু হৌদোক্লদুনা শ্রী মিশ্রানা শন্দোক্না হায়খি, “ঐখোয়না হোৎনরিবা অসি শহরশিংদগী ফংখিবা ফীদবেক অদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা ফ্রেমৱর্কতা অদু লেংদবা মওংদা হন্না য়েংশিন্দুনা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক্তনি। অনৌবা প্রোতোকোল অসি ৱার্দ-ৱার্দকী ওইনা জীও-মেপ্পিং তৌদুনা, মী মশিং লাক্ষ ৫০+কী ওইবা শহরশিং অদু স্বচ্চ নগর এপ অমসুং জোন-জোনগী ওইনা রেতিং তৌদুনা এস.দব্লিয়ু. এম.গী ভেল্যুগী পরিংদগী য়েংশিন্দুনা খন্নগনি”।
মসিগা লোয়ননা কোবিদকী চিরবা তাঞ্জা অসিদা মতেং ওইনা মন্ত্রালয় ওফ হাওশিং এন্দ অর্বান এফিয়র্সনা রাজ্য পুম্নমক অমদি শহরশিংগী মীয়ামতিনবা মফমশিং নিংথিনা শেংনবা অমদি কৱারেন্তিন মফমশিংগী ফৎতা হাওথি নিংথিজনা মাংহন্নবা মরিক চুম্বা গাইদলাইনশিং থোকখ্রে । এপ্রিলগী অহানবা চয়োল্দা মন্ত্রালয় ওফ হাওশিং এন্দ অর্বান এফিয়র্সনা প্রজা মীয়ামগী পেন্দবা ফোংদোক্নফম প্লেতফোর্ম অমা ওইরিবা স্ৱচতা এপ ফংহনখী । অমোৎ অকায় শেংবা শিনমীশিংগী চেক্শিনথৌরাংদা মীৎয়েং চংলদুনা মন্ত্রিনা হায় মদুদি মন্ত্রালয় ওফ হাওশিং এন্দ অর্বান এফিয়র্সনা শান্মীশিং অসিগীদমক পি.পি.ই. মরাং কায়না ফংহনবা, মখোয়বু চাংনাইনা হকচাংগী ফিভম য়েংথোকপা অমদি মখোয়গী খুৎশুমল চাংনাইনা মতম চানা ফংহনবনি । শিন্মীশিং অসিগী থৌদাংবু মীয়াম্না অমদি মথকথোংবশিংনা খঙবিবা অসিদা মহাক য়াম্না নুংঙাই হাইনশু ফোংদোকখি । শহরশিংদশু কোবিদ ময়োক্ননবা অনৌবা থৌরাং কয়া লৌখৎলে লোয়ননা শহর খরদদি লু-নানহন্নবগীদমক দ্রোন্নচিংবা শিজিন্নদুনা হৌরে অমদি মফম খরদনা মৈগী মতেং শিজিন্নৈ হায়না ফোংদোক্লি । গাজিয়াবাদনচিংবা মফমদদি লাইরবশিংগীদমক চানা-থকনবা পোৎলংশিং ফংহন্দুনা শিংথানিঙাই ওইবা থবক কয়া তৌরে । তেক্নোলোজিগী মতেংনা মীয়ামগীদমক তঙাইফদবা পোৎলমশিং ফংহন্নবা অমদি কৱারেন্তিন মফমশিংবু য়েংশিন্নবা থৌরাংশু হৌখ্রে ।
মসিগী মথক্তা মহাক্না হায় – মহাক্কী মন্ত্রালয় অসিনা লোকদাউন মনুংদা থেংনরিবা শেল-থুমগী অৱাবদশু মীৎয়েং চংলি । অহানবগী ওইনা লম্বীগী মতাইদা পোৎফম ফম্বা মীওই লাখ ৫০ রোম্দা মখোয়গী মতেং ওইনা শ্পেশল মাইক্রো ক্রেদিৎকী খুদোংচাবা ফংহন্নবশু লাউথোকখ্রে । মসিগা মান্ননা মপান শিন্মীশিংগী অৱাবদশু মীৎয়েং চংলদুনা এফোরদেবল রেনতেল হাউশিং কমপ্লেক্স, মমল তানা পৈশা পীরগা লৈবা য়াবা য়ুমগী থৌওংশু হৌদোকখ্রে ।
পান্দম অসিবু মখা তানা শন্দোক্নবগী পান্দমদা মন্ত্রিনা হায় - "ঐখোয়গী মীৎয়েং অসি ভারতকী খুঙ্গংশিংদা লু-নান্না লৈহন্নবা ফত্ত-হৌদিশিংবু অমুক্কা হন্না শিজিনবা য়াবা মওংদা শিজিন্নবা অমদি ফত্ত-হৌদিশিং ইশিংদা তিন্দ্রিঙৈদা চাদা ১০০ ফত্ত-হৌদিবু হন্না শিজিনবা য়াবা মওংদা শিজিন্নবনি । ঐখোয়না ৩ আর. হায়বদি রিদ্য়ুশ, রিইয়ুজ, রিশাইকলদা য়ুম্ফম ওইবা শোলিদ ৱেশ্ত মেনেজমেন্ত শাইন্তিফিক ওইবা মওংদা চাদা ১০০ ফংনবগী পান্দমশু থম্লি । মসিগী মনুংচন্না ফত্ত-হৌদি হুন্দোকফমশিংবু পৎথ-পুম্থহল্লগা অমোৎপা হন্থহনবা, প্লাশ্তিক্কী মতেং য়াওদবা ভারত অমা ওইহনবা অমশুং ফত্ত-হৌদিশিং শেমদোক-শাদোকপদা অনৌবা অওনবা পুরকপা অসিনি । সৱচ ভারত মিসন- অরবানগী মথংগী ফেজতা লমহাংদা খোংহাম-খুৎহাম্দবা, অমোৎ-অকায় লৈতবা ৩স্তার গারবেজ ফ্রী সরতিফাইদ মফম ওইহনবদা থাজবা থম্লি । অসুম্না লু-নানবগী অনৌবা থৌওং কয়ানা হকচাং ফবা”, “অকনবা” অমদি “মপুংফানা মীপাল তাংদবা অনৌবা ভারত" অমা ওইহল্লগনি ।
২০১৪দা হৌদোকখিবদগী, শ্বচ্চ ভারত মিশন-শহর ( এস.বি.এম.-ইয়ু. ) অসিনা মহীক-মতাইসিং লৈহন্দনবা অমসুং সোলিদ ৱাস্ত মেনেজমেন্ত হীরম অনিমক্তা অখন্নবা মওদা খুমাং চাওশিল্লি। ঙসি, অর্বান লোকেল বোদী ( ইয়ু.এল.বি. ) ৪৩২৪ ও.দি.এফ. লাওথোকখ্রে ( সর্তিফাইদ ও.দি.এফ. ৪২০৪), শহর ১৩০৬না ও.দি.এফ.+ সর্তিফাই তৌখ্রে অমসুং শহর ৪৮৯না ও.দি.এফ.++ সর্তিফাই তৌখ্রে। মসিগী মথক্তা কম্ম্যুনিতী/পব্লিক তোইলেৎ লাক্ষ ৬কী মথক্তা শাখ্রে/নত্রগা শাবগী থবক চত্থরি। সোলিদ ৱাস্ত মেনেজমেন্তকী মতাংদা, ৱার্দ ৯৬%না ১০০% য়ুমথোং-য়ুমথোংদগী খোমগৎপদা অপুনবা ফত্ত-হৌদিগী ৬৫% জেনরেত তৌদুনা প্রোসেস তৌখ্রে।
এনেক্সর - গার্বেজ ফ্রী ওইরবা শহরশিংগী স্তারগী চাং লেপ্পা
স্তার ৫ শহরশিং
ইয়ু.এল.বি.গী মিং
রাজ্য
অরোইবা চাং লেপ্পা
অম্বিকাপুর
ছতিসগর
স্তার ৫
রাজকোৎ
গুজরাত
স্তার ৫
সুরত
গুজরাত
স্তার ৫
মৈসুর
কর্নাতক
স্তার ৫
ইন্দোর
মধ্য প্রদেশ
স্তার ৫
নবি মুম্বই
মহারাস্ত্র
স্তার ৫
স্তার ৩ গী শহরশিং
য়ু.এল.বি. মমিং
রাজ্য
অরোইবা রেতিং
তিরুপতী
অন্ধ্র প্রদেশ
স্তার ৩
বিজয়ৱরা
অন্ধ্র প্রদেশ
স্তার ৩
চান্দিগর
চান্দিগর
স্তার ৩
ভিলাই নগর
ছতিসগর
স্তার ৩
জশপুর নগর (এম.)
ছতিসগর
স্তার ৩
নর্হরপুর (এন.পি.)
ছতিসগর
স্তার ৩
পতন (এন.পি.)
ছতিসগর
স্তার ৩
রায়গর
ছতিসগর
স্তার ৩
রাজনন্দগাৱ
ছতিসগর
স্তার ৩
বিলাসপুর
ছতিসগর
স্তার ৩
সরাগাৱ (এন.পি.)
ছতিসগর
স্তার ৩
বর্সুর ( এন.পি. )
ছতিসগর
স্তার ৩
ন্যু দিল্লী ( এন.দি.এম.সি )
দিল্লী
স্তার ৩
অহ্মদবাদ
গুজরাত
স্তার ৩
বগস্রা
গুজরাত
স্তার ৩
গান্ধীনগর
গুজরাত
স্তার ৩
জামনগর
গুজরাত
স্তার ৩
তাললা
গুজরাত
স্তার ৩
কর্নাল
হরিয়ানা
স্তার ৩
জমশেদপুর
ঝারখন্দ
স্তার ৩
ভোপাল
মধ্য প্রদেশ
স্তার ৩
বরহনপুর
মধ্য প্রদেশ
স্তার ৩
ছিন্দৱারা
মধ্য প্রদেশ
স্তার ৩
কন্থাফোর
মধ্য প্রদেশ
স্তার ৩
কতনি
মধ্য প্রদেশ
স্তার ৩
খারগোনে
মধ্য প্রদেশ
স্তার ৩
ওমকারেশ্বর
মধ্য প্রদেশ
স্তার ৩
য়ু.এল.বি. মমিং
রাজ্য
ফাইনেল রেতিং
পিথমপুর
মধ্য প্রদেশ
স্তার ৩
সিঙ্গ্রৌলী
মধ্য প্রদেশ
স্তার ৩
উজ্জৈন
মধ্য প্রদেশ
স্তার ৩
অম্বরনাথ
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
ভিৱন্দি নিজামপুর
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
ব্রহ্মপুরী
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
চন্দ্রপুর_এম.
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
দিওলালী প্রবরা
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
ধুলে
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
গান্ধীঙ্গলজ
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
ইন্দপুর
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
জলগাৱ
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
জলনা
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
জেদুরী
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
জুন্নার
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
কাগল
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
করহদ
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
খেদ
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
লোনাৱালা
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
মহাবালেশ্বর
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
মলকাপুর_এস
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
মাথেরন
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
মৌদা সি.তি.
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
মিরা-ভয়ন্দর
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
মুর্গুদ
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
নরখেদ
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
পঞ্চগনি
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
পনহালা
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
রাজাপুর
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
রত্নাগীরী
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
সস্বাদ
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
শীরদী
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
তসগাৱ
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
থানে
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
বদগাৱ
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
ভেঙ্গুরলা
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
ভীতা
মহারাস্ত্র
স্তার ৩
নৱাশহর
পঞ্জাব
স্তার ৩
স্তার ১ শহরশিং
ইয়ু.এল.বি. মমিং
রাজ্য
অরোইবা মওংদা লেপ্পা চাং
চিরালা
অন্ধ্র প্রদেশ
স্তার ১
জি.ভি.এম.সি. বিসাখাপত্নম
অন্ধ্র প্রদেশ
স্তার ১
পলামনেরু
অন্ধ্র প্রদেশ
স্তার ১
সত্তেনাপল্লী
অন্ধ্র প্রদেশ
স্তার ১
বরমকেলা (এন.পি.)
ছতিসগর
স্তার ১
বেরলা (এন.পি.)
ছতিসগর
স্তার ১
চিকালখাসা (এন.পি.)
ছতিসগর
স্তার ১
কতঘোরা (এন.পি.)
ছতিসগর
স্তার ১
পখঞ্জুর (এন.পি.)
ছতিসগর
স্তার ১
দিল্লী কান্ত.
দিল্লী
স্তার ১
ভাৱনগর
গুজরাত
স্তার ১
তরসাদী
গুজরাত
স্তার ১
বরোদরা
গুজরাত
স্তার ১
বিসবদর
গুজরাত
স্তার ১
বাযারা
গুজরাত
স্তার ১
রোহতক
হরিয়ানা
স্তার ১
বদনৱর
মধ্য প্রদেশ
স্তার ১
গ্বালিয়র
মধ্য প্রদেশ
স্তার ১
হথোর
মধ্য প্রদেশ
স্তার ১
খন্দৱা
মধ্য প্রদেশ
স্তার ১
মহেশ্বর
মধ্য প্রদেশ
স্তার ১
সরদারপুর
মধ্য প্রদেশ
স্তার ১
শাহগঞ্জ
মধ্য প্রদেশ
স্তার ১
অহমদনগর
মহারাস্ত্র
স্তার ১
অকোলা
মহারাস্ত্র
স্তার ১
অনজানগাৱ সুর্জী
মহারাস্ত্র
স্তার ১
অস্থা_এম.ঐচ.
মহারাস্ত্র
স্তার ১
বল্লারপুর
মহারাস্ত্র
স্তার ১
বর্শী
মহারাস্ত্র
স্তার ১
ভাগুর
মহারাস্ত্র
স্তার ১
দৌন্দ
মহারাস্ত্র
স্তার ১
গিওরায়
মহারাস্ত্র
স্তার ১
জমনর
মহারাস্ত্র
স্তার ১
জৌহর
মহারাস্ত্র
স্তার ১
কল্যান ধোম্বিবলী
মহারাস্ত্র
স্তার ১
খানাপুর_এম.
মহারাস্ত্র
স্তার ১
খাপা
মহারাস্ত্র
স্তার ১
খোপোলী
মহারাস্ত্র
স্তার ১
ইয়ু.এল.বি. মমিং
রাজ্য
অরোইবা মওংদা লেপ্পা চাং
কুলগাৱ-বদলাপুর
মহারাস্ত্র
স্তার ১
কুরুন্দৱাদ
মহারাস্ত্র
স্তার ১
মাহদ
মহারাস্ত্র
স্তার ১
মাহাদুলা
মহারাস্ত্র
স্তার ১
মলকাপুর_কে.
মহারাস্ত্র
স্তার ১
মঙ্গলবেধে
মহারাস্ত্র
স্তার ১
মুর্বাদ
মহারাস্ত্র
স্তার ১
নগভির
মহারাস্ত্র
স্তার ১
নাশিক
মহারাস্ত্র
স্তার ১
পাইথান
মহারাস্ত্র
স্তার ১
পনৱেল
মহারাস্ত্র
স্তার ১
পেন
মহারাস্ত্র
স্তার ১
ফুলম্ব্রী
মহারাস্ত্র
স্তার ১
রজুরা
মহারাস্ত্র
স্তার ১
রামতেক
মহারাস্ত্র
স্তার ১
রাবের
মহারাস্ত্র
স্তার ১
সাইলু
মহারাস্ত্র
স্তার ১
সঙ্গমনের
মহারাস্ত্র
স্তার ১
শহাদা
মহারাস্ত্র
স্তার ১
শেন্দরজনাঘাৎ
মহারাস্ত্র
স্তার ১
শিরপুর- ৱারৱাদে
মহারাস্ত্র
স্তার ১
উরান ইস্লামপুর
মহারাস্ত্র
স্তার ১
বাইজাপুর
মহারাস্ত্র
স্তার ১
বারানগাৱ
মহারাস্ত্র
স্তার ১
বসৈ বিরার
মহারাস্ত্র
স্তার ১
ৱদুজ
মহারাস্ত্র
স্তার ১
অলিগর
উত্তর প্রদেশ
স্তার ১
গজ্রৌলা (এন.পি.)
উত্তর প্রদেশ
স্তার ১
গাজিয়াবাদ
উত্তর প্রদেশ
স্তার ১
ঝাঁসী
উত্তর প্রদেশ
স্তার ১
লখনৌ
উত্তর প্রদেশ
স্তার ১
নোইদা
উত্তর প্রদেশ
স্তার ১

Ministry of Housing & Urban Affairs
6 Cities rated 5 Star, 65 Cities rated 3 Star and 70 Cities rated 1 Star
MOHUA announces results of Star rating of garbage free cities
19 MAY 2020 1:51PM by PIB Delhi
Shri Hardeep S, Puri, Minister of State (I/C) for Housing and Urban Affairs, hs informed that for the assessment year 2019-2020, a total of six cities have been certified as 5-Star (Ambikapur, Rajkot, Surat, Mysuru, Indore and Navi Mumbai), 65 cities as 3-Star and 70 cities as 1-Star. While announcing the results of the Star Rating of Garbage Free Cities, here today, Shri Puri also launched the revised protocol for the Star Rating of Garbage Free Cities at the event. The Star Rating Protocol was launched by the Ministry in January 2018 to institutionalize a mechanism for cities to achieve Garbage Free status, and to motivate cities to achieve higher degrees of cleanliness. Shri Durga Shanker Mishra, Secretary, Ministry of Housing & Urban Affairs and senior officials of the Ministry were also present.
Addressing the media, the Minister said, “The importance of sanitation and effective solid waste management has been brought to the forefront now due to the COVID crisis. In fact, it would not be an exaggeration to say that the present situation could have been much worse had it not been for the critical part that SBM-U has played in the last five years to ensure a high degree of cleanliness and sanitation in urban areas. Five years ago, we introduced Swachh Survekshan (SS), the annual cleanliness survey for urban India that has proven immensely successful when it comes to improving urban cleanliness through a spirit of healthy competition. However, since it is a ranking system, several of our cities, despite doing exceptionally well, were not being recognized appropriately. The Ministry, therefore, devised the Star Rating Protocol for Garbage Free Cities - a comprehensive framework similar to our examination systems where each ward in every city must achieve a certain standard across 24 different components of solid waste management (SWM) and is graded based on overall marks received”. He further added, “Our aim is to institutionalize as well as bring consistency and transparency when it comes to SWM. This certification is not only an acknowledgement of the clean status of Urban Local Bodies and strengthened SWM systems but also a mark of trust and reliability akin to universally known standards. Moreover, the performance of cities under the Star Rating Protocol is crucial as it carries significant weightage when it comes to their final assessment in Swachh Survekshan.”
The protocol has been devised in a holistic manner including components such as cleanliness of drains & water bodies, plastic waste management, managing construction & demolition waste, etc. which are critical drivers for achieving garbage free cities. While the key thrust of this protocol is on SWM, it also takes care of ensuring certain minimum standards of sanitation through a set of prerequisites defined in the framework.
Also present at the conference was Shri Durga Shanker Mishra, Secretary, MoHUA who added, “To ensure that the Protocol has a SMART framework, we developed a three-stage assessment process. In the first stage, ULBs populate their progress data on the portal along with supporting documents within a particular timeframe. The second stage involves a desktop assessment by a third-party agency selected and appointed by MoHUA. Claims of cities that clear the desktop assessment are then verified through independent field level observations. In the recent phase of Star Rating Assessment, 1435 cities applied. During the assessments, 1.19 crore citizen feedbacks and over 10 lakh geo-tagged pictures were collected and 5175 solid waste processing plants were visited by 1210 field assessors. While 698 cities cleared the desktop assessment, 141 cities have been certified with Star Rating during field assessment. The low number of certifications signifies the rigorous and robust certification mechanism of the protocol”. Launching the revised protocol for the Star Rating Framework, Shri Mishra elaborated, “Our endeavor is to constantly revisit and strengthen the framework basis the feedback received from cities. The new protocol will consider ward-wise geo-mapping, monitoring of SWM value chain through ICT interventions like Swachh Nagar App and zone-wise rating in cities with population of 50 lakh+”.
Additionally, in the light of the COVID crisis, MoHUA has issued detailed guidelines to all States and cities on special cleaning of public places and collection and disposal of bio-medical waste from quarantined households. MoHUA, in the first week of April, also revised its hugely popular citizen grievance redressal platform, Swacchata App in order to enable citizens to get their COVID-related issues also redressed by their respective ULBs. Touching upon the aspect of safety and well-being of sanitation workers, the Minister added, “MoHUA has also issued an advisory in this regard which touches upon the aspect of provision of PPEs, health-check-ups and payment of regular wages to sanitation workers. I am happy to see that the services of sanitation workers are being duly recognized by authorities and citizens alike. Cities have also undertaken several other innovations to tackle COVID - some cities have been making use of drones for the sanitization of public areas while others have been making extensive use of fire tenders for the same. Cities like Ghaziabad have done commendable work in provision of food and shelter to needy. Technology has been leveraged to provide all essential services to citizens and monitor the status of Quarantined Homes.”
He added, “My Ministry is aware of the adverse impact in terms of financial stress during lockdown. A Special Micro-Credit facility for the Street Vendors to facilitate easy access is being launched to support nearly 50 lakh vendors. Similarly, to mitigate the hardships of urban migrants be it workers in manufacturing industries etc, Affordable Rental Housing Complexes (AHRCs) is being launched.”
Elaborating on the way forward for the Mission, the Minister said, “Our vision is to ensure holistic and sustainable sanitation across urban India through effective faecal sludge management through safe containment, transportation, disposal and processing along with 100% wastewater treatment in cities before discharging into water bodies, and their maximum possible reuse. We also intend to achieve 100% scientific and resource efficient SWM based on 3R and circular economy. While we will continue our work on the fundamentals of SWM, i.e. effective collection, segregation and processing, our focus will also include bioremediation of all dumpsites, single use plastic free India and efficient construction and demolition waste management. We are confident that in the next phase of SBM – U, we will be able to make all our cities ODF+ and at least 3-Star Garbage free certified and our cities and towns will continue to set new benchmarks in Swachhata thus paving the way for a “Swachh”, “Swasth”, “Shashakt” and “Sampann” AtmaNirbhar New India.
Since its launch in 2014, Swachh Bharat Mission-Urban (SBM-U) has made significant progress in the area of both sanitation and solid waste management. Today, 4324 Urban Local Bodies (ULBs) have been declared ODF (4204 certified ODF), 1306 cities certified ODF+ and 489 cities certified ODF++. Moreover, 66 lakhs individual household toilets and over 6 lakhs community/ public toilets have been constructed/ or are under construction. In the area of solid waste management, 96% of wards have 100% door-to door collection while 65% of the total waste generated is being processed.
Annexure 1- Star Rating of Garbage Free Cities
5 Star Cities
ULB Name
State
Final Rating
Ambikapur
Chhattisgarh
5 Star
Rajkot
Gujarat
5 Star
Surat
Gujarat
5 Star
Mysore
Karnataka
5 Star
Indore
Madhya Pradesh
5 Star
Navi Mumbai
Maharashtra
5 Star
3 Star Cities
ULB Name
State
Final Rating
Tirupati
Andhra Pradesh
3 Star
Vijayawada
Andhra Pradesh
3 Star
Chandigarh
Chandigarh
3 Star
Bhilai Nagar
Chhattisgarh
3 Star
Jashpur Nagar (M)
Chhattisgarh
3 Star
Narharpur (NP)
Chhattisgarh
3 Star
Patan (NP)
Chhattisgarh
3 Star
Raigarh
Chhattisgarh
3 Star
Rajnandgaon
Chhattisgarh
3 Star
Bilaspur
Chhattisgarh
3 Star
Saragaon (NP)
Chhattisgarh
3 Star
Barsur (NP)
Chhattisgarh
3 Star
New Delhi (NDMC)
Delhi
3 Star
Ahmedabad
Gujarat
3 Star
Bagasra
Gujarat
3 Star
Gandhinagar
Gujarat
3 Star
Jamnagar
Gujarat
3 Star
Talala
Gujarat
3 Star
Karnal
Haryana
3 Star
Jamshedpur
Jharkhand
3 Star
Bhopal
Madhya Pradesh
3 Star
Burhanpur
Madhya Pradesh
3 Star
Chhindwara
Madhya Pradesh
3 Star
Kanthaphod
Madhya Pradesh
3 Star
Katni
Madhya Pradesh
3 Star
Khargone
Madhya Pradesh
3 Star
Omkareshwar
Madhya Pradesh
3 Star
ULB Name
State
Final Rating
Pithampur
Madhya Pradesh
3 Star
Singrauli
Madhya Pradesh
3 Star
Ujjain
Madhya Pradesh
3 Star
Ambarnath
Maharashtra
3 Star
Bhiwandi Nizampur
Maharashtra
3 Star
Brahmapuri
Maharashtra
3 Star
Chandrapur_M
Maharashtra
3 Star
Deolali Pravara
Maharashtra
3 Star
Dhule
Maharashtra
3 Star
Gadhinglaj
Maharashtra
3 Star
Indapur
Maharashtra
3 Star
Jalgaon
Maharashtra
3 Star
Jalna
Maharashtra
3 Star
Jejuri
Maharashtra
3 Star
Junnar
Maharashtra
3 Star
Kagal
Maharashtra
3 Star
Karhad
Maharashtra
3 Star
Khed
Maharashtra
3 Star
Lonavala
Maharashtra
3 Star
Mahabaleshwar
Maharashtra
3 Star
Malkapur_S
Maharashtra
3 Star
Matheran
Maharashtra
3 Star
Mauda CT
Maharashtra
3 Star
Mira-Bhayandar
Maharashtra
3 Star
Murgud
Maharashtra
3 Star
Narkhed
Maharashtra
3 Star
Panchgani
Maharashtra
3 Star
Panhala
Maharashtra
3 Star
Rajapur
Maharashtra
3 Star
Ratnagiri
Maharashtra
3 Star
Sasvad
Maharashtra
3 Star
Shirdi
Maharashtra
3 Star
Tasgaon
Maharashtra
3 Star
Thane
Maharashtra
3 Star
Vadgaon
Maharashtra
3 Star
Vengurla
Maharashtra
3 Star
Vita
Maharashtra
3 Star
Nawanshahr
Punjab
3 Star
1 Star Cities
ULB Name
State
Final Rating
Chirala
Andhra Pradesh
1 Star
GVMC Visakhapatnam
Andhra Pradesh
1 Star
Palamaneru
Andhra Pradesh
1 Star
Sattenapalli
Andhra Pradesh
1 Star
Baramkela (NP)
Chhattisgarh
1 Star
Berla (NP)
Chhattisgarh
1 Star
Chikhalakasa (NP)
Chhattisgarh
1 Star
Katghora (NP)
Chhattisgarh
1 Star
Pakhanjur (NP)
Chhattisgarh
1 Star
Delhi Cantt.
Delhi
1 Star
Bhavnagar
Gujarat
1 Star
Tarsadi
Gujarat
1 Star
Vadodara
Gujarat
1 Star
Visavadar
Gujarat
1 Star
Vyara
Gujarat
1 Star
Rohtak
Haryana
1 Star
Badnawar
Madhya Pradesh
1 Star
Gwalior
Madhya Pradesh
1 Star
Hathod
Madhya Pradesh
1 Star
Khandwa
Madhya Pradesh
1 Star
Maheshwar
Madhya Pradesh
1 Star
Sardarpur
Madhya Pradesh
1 Star
Shahganj
Madhya Pradesh
1 Star
Ahmedanagar
Maharashtra
1 Star
Akola
Maharashtra
1 Star
Anjangaon Surji
Maharashtra
1 Star
Ashta_MH
Maharashtra
1 Star
Ballarpur
Maharashtra
1 Star
Barshi
Maharashtra
1 Star
Bhagur
Maharashtra
1 Star
Daund
Maharashtra
1 Star
Georai
Maharashtra
1 Star
Jamner
Maharashtra
1 Star
Jawhar
Maharashtra
1 Star
Kalyan Dombivali
Maharashtra
1 Star
Khanapur_M
Maharashtra
1 Star
Khapa
Maharashtra
1 Star
Khopoli
Maharashtra
1 Star
ULB Name
State
Final Rating
Kulgaon-Badlapur
Maharashtra
1 Star
Kurundvad
Maharashtra
1 Star
Mahad
Maharashtra
1 Star
Mahadula
Maharashtra
1 Star
Malkapur_K
Maharashtra
1 Star
Mangalvedhe
Maharashtra
1 Star
Murbad
Maharashtra
1 Star
Nagbhid
Maharashtra
1 Star
Nashik
Maharashtra
1 Star
Paithan
Maharashtra
1 Star
Panvel
Maharashtra
1 Star
Pen
Maharashtra
1 Star
Phulambri
Maharashtra
1 Star
Rajura
Maharashtra
1 Star
Ramtek
Maharashtra
1 Star
Raver
Maharashtra
1 Star
Sailu
Maharashtra
1 Star
Sangamner
Maharashtra
1 Star
Shahada
Maharashtra
1 Star
Shendurjanaghat
Maharashtra
1 Star
Shirpur- Warwade
Maharashtra
1 Star
Uran Islampur
Maharashtra
1 Star
Vaijapur
Maharashtra
1 Star
Varangaon
Maharashtra
1 Star
Vasai Virar
Maharashtra
1 Star
Waduj
Maharashtra
1 Star
Aligarh
Uttar Pradesh
1 Star
Gajraula (NPP)
Uttar Pradesh
1 Star
Ghaziabad
Uttar Pradesh
1 Star
Jhansi
Uttar Pradesh
1 Star
Lucknow
Uttar Pradesh
1 Star
Noida
Uttar Pradesh
1 Star