Ministry of Development of North-East Region
Northeast model of Corona management
20 MAY 2020 3:20PM by PIB Delhi
Following is the text of the article written by Union Minister of State for Development of North Eastern Region (I/C) Dr Jitendra Singh on Corona Management.
“Prime Minister Shri Narendra Modi has always accorded highest priority to Northeast. Soon after the Modi government took over in 2014, Prime Minister had stated that every effort would be made to bring the North Eastern region at par with the more developed regions of the country. In the last six years, we have been reasonably successful in "walking the talk" and not only the psychological gaps were bridged but fast pace development activity was also witnessed, thus presenting North East as a model of development.
The cumulative effect of overall high prioritization of Northeast was witnessed even during the current Corona pandemic, whether it was in the form of early and adequate Air Cargo supply of essential commodities or early sealing of border with other countries or highly motivated participation of civil society in observing guidelines like social distancing etc.
The result is that, if under the Modi government in the last six years Northeast emerged as a model of development, in the last six weeks, Northeast has emerged as a model of Corona management.
In fact, the pro-active steps taken by all the North Eastern States coupled with the liberal support offered by the Government of India have helped the region to cope up better compared to rest of India. The statistical evidence of effective COVID-19 management in North Eastern Region is reflected by the table below:
Table: Weekly Cumulative COVID-19 Status in the North Eastern Region
Sl. No.
Date
Cases tested
Negative Cases
Positive Cases
Persons Cured
Deaths
1
7 .4.2020
2931
2800
32
0
0
2
14.4.2020
5017
4696
38
1
1
3
21.4.2020
9580
9160
53
23
2
4
28.4.2020
16022
15782
55
32
2
5
5.05.2020
22849
21719
88
48
2
6
12.5.2020
37120
34962
235
55
3
7
18.5.2020
60063
57573
291
142
4
The success of the measures taken by North Eastern States is evident from the fact that Sikkim and Nagaland do not have a single COVID-19 positive case till date. Arunachal Pradesh and Mizoram had one patient each, which have since been cured. Meghalaya had 13 cases in a hospital in Shillong due to a foreign traveller, which led to one death, but all others have since recovered and Meghalaya is also COVID free now. In effect, as on today, five states of NE viz. Arunachal Pradesh, Meghalaya, Mizoram, Nagaland and Sikkim are COVID-19 free. The biggest State in North East, Assam has a few cases, but the State has handled the epidemic very well and effectively contained it in local areas. Similarly, both Manipur and Tripura had 2 cases each, which were cured and the States were declared COVID free, however, in the first week of May due to infected migrants, Tripura has seen a large spurt in cases particularly in CAPFs deployed there. Manipur has also seen 5 new case in last 3-4 days related to migrants.
This has been made possible due to prompt response of Central and State Governments in enforcing strict lockdowns; prompt supply of medicine and equipment via Air Cargo and Air Force; quick ramp up of testing facilities and number of testing facilities; upgradation of COVID related health infrastructure and making available essential supplies to all citizens through PDS and the weakest sections of the society through PM Garib Kalyan Anna Yojana.
Sikkim and Nagaland did not have any testing facility while Assam had 2 only. Over the period, the number of testing facility has been extended to all Medical Colleges in Assam. The lab in Kohima, Nagaland is now functional and in Sikkim TrueNAAT testing has started while RT-PCR lab would be functional shortly. As a result of extension of testing facilities in the region, the pace of testing in the region has increased from 2931 in first week of April 2020 to 60063 in mid-May, 2020, from an average of 300 per day to 3800 per day during this period. Leading to prompt care and hospitalizations, wherever required.
Lock-down measures in all the NE States were implemented effectively. Not only inter-state borders were closed by the respective States, but also NE States, which shares more than 5000 kilometers international borders were effectively closed by border Guarding Forces and local public. States have set up Task Force under Chairmanship of Chief Secretaries to monitor the situation. Also, District level Task Force under District Collectors was constituted to monitor the pandemic. Control rooms were set up at district levels. Notable among the NE States was Sikkim, where Inner line permits for foreign nationals were suspended on 5th March, 2020 and Nathula pass was closed for local tourists. Further, entry of domestic tourists into the State was suspended on 16th March, 2020, which is much before the national lock-down. This ensured that Sikkim which is one of the biggest tourist hotspots has remained free from COVID-19.
A ‘red army’ of wise old men and women are helping villages across some hill States in the northeast to keep the novel corona virus away. The gaon buras (male villager elder) and gaon buris (female village elder) – usually referred as GBs from following their predecessors in forming a shield between the villages and the enemy –in this case, the virus are helping the States like Nagaland to combat the epidemic. Assisting the GBs in Nagaland are dobashi, the custodians of Naga customary laws, who also wear red coats are salaried government employees since 1842 are working under the State Government to ensure everyone gets to access the necessities.
The Mizo society is one of the most cohesive and disciplined societies of the country. Its uniqueness is reflected in its social institutions encompassing an aware citizenry, NGOs, church and the civil society. In Mizoram people have observed tremendous self-discipline and practice social distancing once out of home. The enforcement of the lockdown on the international border was a humongous task given the porous nature of the border. However, the village societies and local task forces rose to the occasion in managing the inflow of people. Similarly, the migrant workers from far flung parts of the country were accounted for and measures were developed to support them in this period. Almost fifteen thousand guest workers were provided with adequate arrangements for their stay and food throughout the lockdown period.
The state of Manipur taught rest of the country how to effectively ensure social distancing by drawing circles in front of shops. All civil society organizations across NER actively helped to enforce lockdown and social distancing.
Ministry of Civil Aviation (MOCA), Ministry of Defence (MoD) and Ministry of Railways played a key role in providing medical supplies and equipments and essential commodities to the North Eastern States. 'Lifeline Udan' flights are being operated by MoCA to transport essential medical cargo to remote parts of the country to support India’s fight against COVID-19. The essential cargo includes reagents, enzymes, medical equipment, testing kits, Personal Protective Equipment (PPE), masks, gloves and other accessories required by Corona Warriors across the country. Through 'Lifeline Udan' supplies for domestic G2G movements of medical cargo to meet the requirements conveyed by state governments using Air India and Alliance Air have been effective in the region. Pharma, foodstuff and essential commodities required by the household and private sector (hospitals, etc), and also raw materials and machinery required by the Indian pharmaceuticals and medical equipment manufacturing industry were dispatched using all public and private airline carriers and air cargo. Helicopter services including Pawan Hans Ltd have been operating in North East region transporting critical medical cargo and patients. Pawan Hans till 30 April 2020 have carried 2.03 tons of cargo covering a distance of 7,529 kms. A portal for coordinating Lifeline Udan flights was developed by National Informatics Centre (NIC) and MoCA in a record span of three days to enable seamless coordination between various stakeholders.
There are no issues in supply of essential commodities and services in the region. As a part of its mission to ensure uninterrupted supply of essential commodities in NER during the nationwide lockdown, Northeast Frontier Railway (NFR) headquartered at Maligaon has operated more than 100 Parcel Express trains so far, bringing various kinds of commodities from major industrial hubs like Delhi, Mumbai, Nagpur, Bengaluru and Kolkata have arrived at Guwahati, New Guwahati, Azara, Changsari, Agartala and New Tinsukia during the last one-and-a-half-months. In many States, Home Delivery Supplies Management Control Rooms with Helpline were set up. State Governments have provided financial assistance to their people those who were stranded outside facing financial hardship on account of lockdown. The State Governments also distributed essential relief to people not covered by NFSA. Distribution of rice to the beneficiaries under 3 (three) schemes viz NFSA, PMGKAY and OMSS(D) is going on through the concerned Deputy Commissioners to both the beneficiaries of NFSA and the non-beneficiaries. Governments are also providing dry ration to the migrants, stranded truck drivers, govt. employees, children and other vulnerable groups. In Miozoram, Covid Task Force have been set up at State, district and local level further below. The local level task force consists of prominent people within each locality. They are part of Young Mizo Association and village/local councils. They have generally ensured smooth supplies of essentials, contact tracing & Social distancing compliance. The supply of essential commodities was maintained without any disruption and discomfort to the common man in Mizoram.
To meet the urgent requirements of medical supplies and equipments, Ministry of Health and Family Welfare has released Rs. 235.59 crore in March and April to all the NE States towards COVID-19. However, there are certain items and requirements which were not covered under MoH&FW grants. Ministry of Development of North Eastern Region came forward and sanctioned Rs. 25 crore to NE States as untied funds to meet urgent requirements, which were not possible to be met under other grants by Government of India..
Central Government has promptly released funds to State Governments to fight COVID effectively. Central Government has so far released a total of Rs. 7923.78 crore to the NE States (Arunachal Pradesh- Rs. 935.28 crore, Assam Rs. 3090.64 crore, Manipur – Rs. 822.22 crore, Meghalaya – Rs. 467.02 crore, Mizoram – Rs. 493.46 crore, Nagaland – Rs. 937.12 crore, Sikkim – Rs. 278.30 crore and Tripura – Rs. 899.74 crore) since April, 2020 under installments of revenue deficits of April and May 2020, first installment of Central Share of State Disaster Response Mitigation Fund (SDRMF) and States Share in Central Taxes.
The announcement of special economic package by the central government to uplift the industry specially the MSME and package for Agriculture including Animal Resources and Fisheries would will improve the livelihood scenario and give a new impetus to the small-scale industry which is the backbone of NER.
The next challenge before the states in NER is to receive its people stranded in different parts of the country who are returning home. Special trains have started arriving and arrangements have been made for travelers to be put in quarantine well before they mix with the community. Extensive testing is being done to isolate COVID positive people and treat them in dedicated facilities. The efforts of the central government and special initiatives of the Ministry of DoNER have won the hearts of people. The region is prepared to meet any challenges that might arise in the future”.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
কোরোনা মেনেজমেন্তকী অৱাং-নোংপোক মোদেল
20 MAY 2020 3:20PM by PIB Imphal
মখাদা ৱাফম অসি অৱাং-নোংপোক লমগী চাউখৎ-থৌরাংগী রাজ্যগী কেন্দ্র মন্ত্রী ( আই.সি. ) দা.জিতেন্দ্রনা কোরোনা মেনেজমেন্তকী মতাংদা ইবা ঈর্তিকলগী ৱারোলনি।
“মতম পুম্নমক্তা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা অৱাং-নোংপোক অসিবু খ্বাইদগী থাক ৱাংনা থোইদোক-হেন্দোক্না খনবিরি। ২০১৮দা মোদী সরকারনা হেক পানখ্রবা মতুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা অৱাং-নোংপোক লমশিংবু লৈবাক অসিদা হেন্না চাউখৎহন্নবা হোৎনদুনা লাক্লি। হৌখিবা চহী তরুকসিদা, “ৱারি শান্নবা মখা চত্থরি” অসি ৱাহন্থোক লৈনা মায় পাকহনবদতা নত্তনা ৱাখলদা লৈনরম্বা লাপ্নবশিং অদু অমত্তা ওইনা শমজিন্নহন্দুনা য়াম্না য়াংনা চাউখৎনবগী থবকশিংসু পাংথোকপসু উনখ্রে, মতৌ অসিগুম্না অৱাং-নোংপোক অসি চাউখৎপগী মোদেল অমগী মওংদা থোরক্লি।
অৱাং-নোংপোক অসিবু থোইদোক্না লুনা খনবিবা কয়াশিং অদু অঙনবা মতমদগী তঙাই-ফদনা চংবা পোৎলমশিং ফংহন্নবা এয়র কার্গোশিং মতীক চানা ফংহনবা নত্রগা অতোপ্পা লৈবাকশিংগী ফাওনফম ওইরিবা ঙমখৈ থিংজিনবগী থবকশিংগী নত্রগা সোসিএল দিস্তেন্সিংগুম্বা গাইদলাইনশিং য়েংশিনবদা পুক্নিং থৌগৎপদবু ওইরো মওংদা মালেম পুম্বগী ওইনা থোক্লিবা কোরোনাগী মতমসিদসু মদুগী অপুনবা ইফেক্ত অদু উবা ফংই।
করিগুম্বা মোদী সরকার অসিনা হৌখিবা চহী তরুকসিদা অৱাং-নোংপোক অসি চাউখৎপগী মোদেল অমগী মনুং চলহল্লম্বগী মহৈনা অৱাং-নোংপোক অসি কোরোনাগী মেনেজমেন্তকী মোদেল অমগী মনুং চলহল্লে।
তশেংনা, অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা ভারত সরকারনা পীরিবা মতেংগা কোন্ননা লৌখৎখিবা খোংথাংশিং অদুনা ভারতকী অতৈ মফমশিংগা চাংদম্নবদা অৱাং-নোংপোক্না হেন্না মায়োক্নবা ঙমহল্লিবনি। অৱাং-নোংপোক লমশিংদা কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্তকী থোইদোক-হেন্দোক্না ফবগী স্তেতিস্তিকেলগী খুদম-চাংদম অদু মখাদা পীরিবশিং অসিনা উৎলিঃ
তেবল: অৱাং-নোংপোক লমশিংগী চয়োলগী ওইবা অপুনবা কোবিদ-১৯গী ফীভম
Sl. No.
তাং
তেস্ত তৌখিবা কেসশিং
নেগেতিব কেসশিং
পোজিতিব কেসশিং
ফগৎখ্রবা মী
শিখিবশিং
৭.৪.২০২০
২৯৩১
২৮০০
৩২
১৪.৪.২০২০
৫০১৭
৪৬৯৬
৩৮
২১.৪.২০২০
৯৫৮০
৯১৬০
৫৩
২৩
২৮.৪.২০২০
১৬০২২
১৫৭৮২
৫৫
৩২
৫.০৫.২০২০
২২৮৪৯
২১৭১৯
৮৮
৪৮
১২.৫.২০২০
৩৭১২০
৩৪৯৬২
২৩৫
৫৫
১৮.৫.২০২০
৬০০৬৩
৫৭৫৭৩
২৯১
১৪২
সিক্কিম অমসুং নাগালেম্দদা হৌজিকফাওবা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইবগী কেস অমত্তা লৈতবা অসিদগী অৱাং-নোংপোক লমশিংনা লৌখৎখিবা কোংথাংশিং অসি মায় পাক্লে হায়বগী খুদম-চাংদম্নি। অরুনাচল-প্রদেশ অমসুং মিজোরামদা অনাবা অমমম লৈরম্বা অদু হৌজিক ফগৎহনবা ঙমখ্রে। মীরৈবাক্তগী লাকপা লম কোয়বা অমনা মরম ওইদুনা শিলোংগী হোস্পিতাল অমদা মেঘালয়দা কেস ১৩ লৈরম্বদগী অমা শিখ্রে অদুম ওইনমক হৌজিক পুম্নমক লায়েংদুনা ফগৎখিবদগী মেঘালয়য় অসি কোবিদ-ফ্রী ওইরে। তশেংনমক, ঙসি ফাওবদা এন.ই.গী রাজ্য মঙা-অরুনাচল-প্রদেশ, মেঘালয়, মিজোরাম, নাগালেন্দ অমসুং সিক্কিম অসি কোবিদ-ফ্রী ওইরে। অৱাং-নোংপোক্কী খ্বাইদগী চাউবা লম অসমদা কেস খর লৈ অদুবু রাজ্য অসিনা লমদুগী ওইবা মফমশিংদা তমথিরবা লায়না অসি নিংথিজনা য়েংশিল্লি। মসিগা মান্ননা, মনিপুর অমসুং ত্রিপুরাদা কেস অনি-অনি লৈরম্বা অদু হৌজিক লায়েংদুনা ফগৎহনবা ঙমহনখিদুনা কোবিদ-১৯ ফ্রী ওইবা রাজ্যশিংনি হায়না লাওথোকখ্রে, অদুম ওইনমক মে তাগী অহানবা চয়োলদা মাইগ্রেন্তশিংদা নারকপনা মরম ওইদুনা ত্রিপুরাদা মরুওইনা মফম অদুদা থবক তারিবা সি.এ.পি.এফ.শিংনা থবক তৌরিবশিংদা চাউনা শন্দোরকপা উখি। মাইগ্রেন্তশিংগা মরি লৈননা মনিপুরদা অনৌবা কেস ৫ নুমীৎ ৩-৪নিসিদা উখ্রে।
মসি কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা খুদক্তা অকনবা লোকদাউন থম্বনা মরম ওইরগা ওইথোকপা ঙমহনখিবনি; এয়র কার্গো অমসুং এয়র ফোর্সতগী হীদাকশিং অমসুং মেদিকেলগী ইক্বিপমেন্তশিং খুদক্তা ফংহনবা; তেস্তিংগী ফেসিলিতীশিং অমসুং তেস্তিংগী ফেসিলিতী মশিং কয়া হেন্না খুমাং থাঙ্গৎহন্দুনা য়াংশিনখিবা; কোবিদকা মরি লৈনবা হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্দুনা অমসুং নাগরিক পুম্নমক্তা মরু ওইনা চংবা পোৎলমশিং পি.দি.এস.তগী ফংহন্দুনা অমদি খুন্নাইসিগী খ্বাইদগী শোল্লবা সেক্সশিংদা পি.এম.গরীব কল্য়ান অন্না য়োজনাদগী ফংহনবদগী ওইথোকপা ঙমহনখিবনি।
সিক্কিম অমসুং নাগালেন্দদা তেস্তিং ফেসিলিতী অমফাওবা লৈত্রিঙৈগী মতমদুদা অসমদা ২ খক্তমক লৈরমখি। হৌজিক্কী মতমসিদা অসমগী মেদিকেল কোলেজ খুদিংমক্তা তেস্তিং ফেসিলিতী মশিং কয়া অমা লৈহনখ্রে। কোহিমা, নাগালেন্দগী লেব অসি হৌজিক মথৌ পাংথোকপা য়ারে অমসুং সিক্কিমদা ত্রুনাত তেস্তিং পাংথোকপা হৌখ্রে অদুগা আর.তি.-পি.সি.আর.গী লেবসু অতেনবা মতমগী মনুংদা মথৌ পাংতোকপা হৌরগনি। মফমশিং অসিদা তেস্তিংগী ফেসিলিতী চাউথোরকপগী মহৈনা মফমশিং অসিদা তেস্ত তৌবগী চাং অসি এপ্রীলগী অহানবা চয়োলদা ২৯৩১ ওইরম্বদগী মে থা, ২০২০গী ময়ায় চল্লকপদা ৬০০৬৩দা হেনগৎহনখিদুনা মতম অসিগী মনুংদা নোংমদা ৩০০দগী ৩৮০০ গী চাংচত্তা হেনগৎখ্রে। হেক মথৌ তারকপদা খুদক্তা চেকশিলহনবা অমসুং হোসপিতেলাইজেসন তৌহনবগী থবক পাংথোকখি।
অৱাং-নোংপোক লমদম অপুম্বদা লোকদাওনগী থৌরাংশিং নিংথিজনা চত্থরি। রাজ্য-রাজ্যশিংগীদা নত্তনা থংনবা রাজ্যশিংগী ঙখৈশিং থিংজিনখ্রে, তৌইগুম্বসুং কিলোমিতর ৫০০০দগী হেনবা মীরৈবাক্কী ঙমখৈশিংগা লোন্নবা রাজ্যশিংদা ফোর্সশিং অমদি মফমদুগী মীয়ামশিংনা ঙাক-শেন্দুনা অকনবা মওংদা থিংজিনখ্রে।
ফীভমশিং অদু য়েংশিন্নবা চীফ সেক্রতরীগী চেয়রমেনশিপকী মখাদা রাজ্যশিংদা তাস্ক ফোর্সশিং থমখ্রে। তমথিরবা য়াচৎ অসি য়েংশিন্নবা দিস্ত্রীক্ত কলেক্তরশিংগী মখাদা দিস্ত্রীক্তকী থাক্কী তাস্ক ফোর্সশিং দিস্ত্রীক্তকী থাক্তা আইনগী ওইবা মওংদা থমখ্রে। দিস্ত্রীক্তকী থাক্তা কন্ত্রোল রুমশিং থমখ্রে। শিংথাননিংঙাই ওইবা অৱাং-নোংপোক লমশিংগী মরক্তগী অতোপ্পা রাজ্যশিংগী মীশিংগী ইন্নর লাইন পর্মিৎ অদু মার্চ ৫, ২০২০দা য়ৈথোকখ্রে অমসুং নথুলা পাস অসি মফমদুগী তুরিস্তশিং অথিংবা থমখ্রে। মখা তানা রাজ্য অদুদা দোমেস্তিক তুরিস্তশিং চংবা অদু নেস্নেল লোকদাওন তৌদ্রিঙৈগী মমাংদা মার্চ ১৬, ২০২০দা য়ৈথোকখ্রে। মসিনা খ্বাইদগী চাউবা তুরিস্তশিংগী মফম ওইরিবা সিক্কিম অসি কোবিদ ফ্রী ওইবা রাজ্য ওইনা অদুম লেংদনা লৈহনবনি হায়বসি শোইদনা তাকই।
নোবেল কোরোনা ভাইরস অসি লৈহন্দনবা হৈ-শিংলবা অহল নুপা-নুপীশিংগী “অঙাংবা লান্মী”না অৱাং-নোংপোক্কী চীং খরগী খুঙ্গংশিং মতেং পাংলি। গাৱ বুরা(খুঙ্গংগী হনুবা) অমসুং গাৱ বুরী(খুঙ্গংগী হনুবী)- অয়াম্বনা জি.বি.শিংনা খুঙ্গং অমসুংবয়েক্নবশিংগী মরক্তা পল খাজিন্দুনা মখোয়গী মপা-মপুশিংগী মতুং ইনবগা মরি লৈনবা-মতাং অসিদা, ভাইরস অসিনা নাগালেন্দগুম্বা রাজ্যশিংবু তমথিরবা লায়চৎ অসি লান্তেংনবদা মতেং পাংলি। নাগালেন্দদা জি.বি.শিং অদুগী মতেং পাংলিবা অসি দোবাশী নি, ১৮৪২দগী রাজ্য সরকারগী মখাদা তঙাই-ফদনা চংবা পোৎলমশিং শোয়দনা ফংহন্নবা নাগাগী নাৎকী চৎন-কাংলোনশিং ঙাক্তুনা চৎলিবা কোৎ অঙাংবা লীৎপা তোলোপ চাবা সরকারগী থবক তৌবা মীশিংনি।
মিজোগী খুন্নাই অসি লৈবাক অসিগী খাইদগী অমগা-অমগা শম্ননা লৈবা অমসুং থকশি-খাশি লৈবা খুন্নাইশিংগী মরক্তগী অমনি। মখোয়গী তোপ-তোপ্পা মওং অসিনা মাগী খুন্নাইগী ইন্ততিত্যুসনশিংদা মশক নাইবা নাগরিক অমা, চর্চ অমসুং নাগরিকশিংগী খুন্নাই য়াওরি। মিজোরামদা মীশিংনা হেক য়ুমদগী মপাল থোকপদা মখল-মখা কয়াগী মশানা থকশি-খাশি নাইনা অমসুং সোসিএল দিস্তেন্সিং তৌরি। মীরৈবাক্কা লোন্নবা ঙমখৈদা লোকদাওন থম্বা অসি ঙমখৈগী মওং য়েংলগী থমখিবা মখল-মখা কয়াগী ওইবা থবক অমনি। অদুম ওইনমক, খুঙ্গংগী খুন্নাই অমসুং লোকেল তাস্ক ফোর্সশিংনা মীশিংনা মতেং পাংবগী তাঞ্জা অদু হেনগৎহল্লি। মতৌ অসিগুম্না, মাইগ্রেন্ত ৱর্করশিংগী মতাংদা খংজিল্লদুনা মতম অসিদা মখোয়বু মতেং পাংনবা পাম্বৈ শেমগৎখ্রে। লোকদাওনগী মতমদা চাউরাক্না মাইগ্রেন্ত ৱর্কর লীশিং তরামঙাগী লৈনবা অমদি চানবগী থোরাংশিং ফংহনখ্রে।
মনিপুর রাজ্যনা দুকানশিংগী মমাংদা কোয়না-কোয়না য়েক্তুনা সোসিএল দিস্তেন্সিং অসি মতৌ করম্না শোয়দনা ঙাক্কদগে হায়বগী পারা অমা অতৈ লৈবাকশিংদা তম্বিখ্রে। এন.ই.আর.গী সিভিল সোসাইতী ওর্গনাইজেসনশিংনা লোকদাওন অমদি সোসিএল দিস্তেন্সিং থম্বদা নিংথিজবা মওংদা মতেং পাংলি।
মিনিস্ত্রী ওফ সিভিল এভিএসন( এম.ও.সি.এ. ), মিনিস্ত্রী ওফ দিফেন্স( এম.ও.দি. ) অমসুং মিনিস্ত্রী ওফ রেলৱেজনা মেদিকেল সপ্লাইশিং অমসুং ইক্বীপমেন্তশিং অমদি তঙাই ফদনা চংবা পোৎশিং অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা ফংহনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। 'লাইফলাইন উরান' ফ্লাইতশিং অসি ভারতপু কোবিদ-১৯ লান্থেংনবদা মরুওইবা মেদিকেলগী কার্গোশিং লৈবাক অসিগী অরাপ্পদা পুথোক-পুশিন তৌবদা সিভিল এভিএসনগী মন্ত্রালয়না থবক পাংথোক্লি। মরুওইবা কার্গো অসিদা রিএজেন্তশিং, এঞ্জাইমশিং, মেদিকেলগী ইক্বিপমেন্তশিং, তেস্তিং কীৎশিং, পর্সোনেল প্রোতেক্তিব ইক্বিপমেন্ত( পি.পি.ই. ), মাস্কশিং, গ্লোবশিং অমসুং লৈবাক অসিদা কোরোনাবু লান্থেংনরিবশিংনা মথৌ তাবা অতোপ্পা এসেসরীশিং য়াওরি। 'লাইফলাইন উরান'দগী মফম অদুদা রাজ্য সরকারনা এয়র ইন্দিয়া অমসুং এলায়েন্স এয়র শিজিন্নদুনা নিংথিজনা মফম অদুদা পুনবা মথৌ তাবশিং অদু ফংনবা মেদিকেল কার্গোশিং দোমেস্তি জি.২.জি.দা পুথোক-পুশিন তৌনবা সপ্লাই তৌই। ইমুংশিংনা অমদি প্রাইভেৎ সেক্তর(হোসপিতালনচিংবদা)না মথৌ তাবা ফার্মা, ফুদস্তপশিং অমসুং তঙাই ফদবা পোৎলমশিং অমসুং ইন্দিয়ন ফার্মাসিয়ুতিকেল্স অমসুং মেদিকেল ইক্বিপমেন্ত মেনুফেকচরিং ইন্দস্ত্রীনা মথৌ তাবা রো মেতরিএলশিং অমসুং মেছিনরীশিং পব্লিক অমসুং লন্নাইগী এয়রলাইন কেরিয়রশিং অমসুং এয়র কার্গোদা থাখ্রে। পৱন হন্স লিমিতেদ য়াওনা হেলিকোপ্করগী সর্ভিসশিং অৱাং-নোংপোক লমশিংদা অরুবা মেদিকেল কার্গো অমসুং অনাবশিং পুথোক-পুশিন তৌরি।
এপ্রীল ৩০, ২০২০ ফাওবা পৱন হন্সনা কি.মি.৭,৫২৯ লাপ্না কোর্গো তোন ২.০৩ পুখ্রে। নেস্নেল ইনফোর্মেতিক্স সেন্তর( এন.আই.সি. ) অমসুং সিবিল এভিএসন মন্ত্রালয়না তোঙান-তোঙানবা স্তেকহোলদরশিংগী মরক্তা লাকয়েন তাইনদনা নুমীৎ হুম্নি শাংবা রেকোর্দতা লাইফলাইন উরান ফ্লাইতশিংগী মতেং পাংনবা পোর্তেল অমা শেমগৎখ্রে ।
অৱাং নোংপোক লমদমশিংগী তঙাইফদবা পোৎলমশিং ফংহনবদা খুদোংথিবা অমত্তা লৈতা। লৈবাকশিনবা থুংনা চৎথরিবা লোকদাউন মনুংদা অৱাং নোংপোক লমদমশিংগী তঙাইফদবা পোৎলমশিং ফংহন্নবা পানদমদা অৱাং নোংপোক রেলৱে ফ্রনতায়র গী হেদকৱাতর মালিগাওনা হৌজিক ফাওবদা পারশেল এক্সপ্রেশ ত্রেন ১০০ হেন্না চলাইখ্রে। হোখিবা থা অমা মখায়রোম অসিদা দেল্লি, মুম্বাই, নাগপুর, বেংগলুরু. অমসুং কোলকতানচিংবা অচৌবা ইন্দস্ত্রিয়েল হবশিংদগী চংদবা য়াদ্রবা পোৎলম কয়া গুৱাহতি, ন্যু গুৱাহতি, অজারা, চংশারি, অগর্তলা অমদি ন্যু তিনসুকিয়াদা পুশল্লকখি ।
অয়াম্বা স্তেতশিংদা য়ুমদা পোৎচৈশিং য়ৌহন্নবা কন্ত্রোল রুম অমসুং হেল্পলাইনসু শেমগৎখি । রাজ্য সরকারনা মপাল লমদা লৈবা শেলগী অৱাবা ময়োক্নরিবা মীয়ামশিংদসু শেলগী তেংবাং পিখি । নফসাগী খুদোংচাবা ফংদবা মীয়ামশিংদা রাজ্য সরকারনা তেংবাং পিখি । নফসাগী খুদোংচাবা ফংবা অমসুং ফংদবা অনিমক্কী মীয়ামশিংদা নফসা, পি এম জি কে এ ৱাই অমদি ও এম এস এস (দি) স্কিম অহুমগী চেংসু দি.সি. গী খুৎথাংদা মীয়ামদা চেংশিং ফংহনখি। সরকারনা দ্রাইভর, কোয়না চৎতুনা থবক শুবা মীওইশিং, অঙাং, সরকারগী থবক তৌবাশিং অমদি অতোপ্পা তোঙানবা মীওই কয়াদসু চেং চাক্কী খুদোংচাবা ফংহনখি। মিজোরমদা রাজ্য, জিলা অমদি লোকেলগী থাক্তা কোভিদ তাক্স ফোর্স শেমগৎখি। লোকেলগী থাক্তা শেম্বা কোভিদ তাক্স ফোর্স অদুদা লৈকাই খুদিংগী মরুওইবা মীওইশিং য়াওখি। মখোয়শিং অদু য়ং মিজো এসোসিয়েসন অমদি ভিলেজ কাউনসিলগী মীওইশিংনি। মিজোরমদা মখোয়না পোৎ-চৈশিং মীয়ামদা ফংহনবদা সোসিয়ল দিস্তেন্সিং ঙাক্না চৎহন্দুনা মীয়াম্দা খুদোংথিবা অমদি নুংঙাইতবা থোকহনবা তৌদনা মপুং ফানা তোংবাংখি।
কোভিদ-১৯ লাইচৎ অসিগী ফংফম থোকপা মেদিকেল সপ্লাই অমসুং ইকৱিপমেন্তশিং ফংহননবগীদমক অৱাং নোংপোক্কী স্তেতশিংদা মিনিস্ত্রি ওব হেল্থ এন্দ ফেমিলি ৱেলফেয়রনা মার্চ থাদগী এপ্রিল ফাওবদা পুন্না লুপা কোতি ২৩৫.৫৯ কাইথখ্রে। অদুম ওইনমক অকক্নবা আইতেম অমসুং মথৌ তাবা আইতেম খরদি হেল্থ মিনিস্ত্রিগী গ্রান্ত অসিনা য়ৌশিনবা ঙমদ্রি । মদুগীদমক দোনর মিনিস্ত্রিনা লুপা কোতি ২৫ খুদক্কী তঙাই ফদবা পোৎলমশিং লৈনবগীদমক কাইথোকখ্রে, হায়রিবা অসি ভারত সরকারনা ফাওবা অতোপা গ্রান্তশিংদগী ফংহনবা ঙমদে।
সেন্তরনা কোভিদ-১৯ গী লাইচৎ অসি থেংননবগীদমক অৱাং নোংপোক্কী স্তেতশিংগীদমক শেল কয়া কাইথখ্রে । সেন্তরনা হুজিক ফাওবদা পুন্না লুপা কোতি ৭৯২৩.৭৮ কাইথখ্রে ( অরুনাচল প্রদেশ- লুপা কোতি ৯৩৫.২৮, আসাম - লুপা কোতি ৩০৯০.৬৪, মনিপুর - লুপা কোতি ৮২২.২২, মেঘালায়া - লুপা কোতি ৪৬৭.০২, মিজোরম -লুপা কোতি ৪৯৩.৪৬, নগালেন্দ - লুপা কোতি ৯৩৭.১২, সিক্কিম - লুপা কোতি ২৭৮.৩০ অমসুং ত্রিপুরা - লুপা কোতি ৮৯৯.৭৪) অসি এপ্রিল ফাওবগীনি। শেনফম অসি এপ্রিল অমসুং মে থাগী ইনস্তোলমেন্ত ওব রেভিন্যু দিফিসিতকী মখাদা অমসুং এস.দি.আর,এম.এফ. (স্তেত দিজাস্তর রেস্পোন্স মিতিগেসন ফন্দ) গী সেন্ত্রেল শেয়ারগী অহানবা ইনস্তোলমেন্ত অমসুং সেন্ত্রেল তেক্সকী স্তেত শেয়ারগী শেনফমনি।
সেন্তরনা অখন্নবা ইকনোমিক পেকেজ লাউথোকখিবা অসি মরুওইনা এম.এস.এম.ই. অমসুং এগ্রিকলচর, এনিমেল রিসোর্স অমসুং ফিশরিজগী লমদা চাউখৎনবা মীৎয়েং থম্বনি । মসিনা অৱাং নোংপোক্কী অপিকপা ইন্দস্ত্রিশিং মপুং ফানা ফগৎহনলগনি ।
অৱাং নোংপোক্কী লমদমশিংগী হৌজিক থেংনরিবা খ্ৱাইদগী চাউবা শিংনবদি তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা পন্দুনা লৈরিবা মীওইশিংবু ময়ুমদা পুরকপা অসিনি। হৌজিক স্তেতশিং অসিদা অখন্নবা ত্রেনশিং থুংবা হৌখ্রে অমদি লাক্লিবা মীওইশিং কৱারেন্তিন সেন্তরশিংদা তোখাইনা থম্নবা থৌরাংসু তৌখ্রে। মসিগী মথক্তা পোজিতিব ওইবা মীওইশিং তোখাইনা থমদুনা লাইয়েংলি। কেন্দ্র সরকার অমসুং দোনর মন্ত্রালয়গী অখন্নবা থৌরাংশিং অসিনা লমদমসিগী মীয়ামগী থম্মোয় হুখিবগা লোয়ননা তুংদা লাকপা খুদোংথিবা কয়াসু ময়োক্নবা ঙম্লগনি।