ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ଚାଲିଚାଲି ଯେପରି ଘରକୁ ନ’ଫେରନ୍ତି ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ ସମୂହଙ୍କୁ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପରାମର୍ଶ
• ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଚାଲିଥିବା ସ୍ପେଶାଲ ଟ୍ରେନ ଓ ବସରେ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ଘରକୁ ପଠାଇବାକୁ କହିଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର
15 MAY 2020 10:41PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ନିଜ ନିଜର ଘରକୁ ଫେରିବାର ତ୍ୱରିତ ସୁବିଧା ଯୋଗାଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଚଳାଯାଉଥିବା ଶ୍ରମିକ ସ୍ପେଶାଲ ଟ୍ରେନ ଓ ବସର ସୁବିଧା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହାର ସୁବିଧା ସଂପୃକ୍ତ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଚଳିତ ମାସ 11 ତାରିଖରେ ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସରକାରଙ୍କୁ ଚିଠି ଲେଖାଯାଇଥିଲା ।
ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନେ ପାଦରେ ଚାଲି ଚାଲି ଘରକୁ ଫେରୁଥିବାରୁ ଏବଂ ରେଳପଥ ଉପରେ ଯାଉଥିବା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସେଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ଏହି ଚିଠିରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ କୁହାଯାଇଥିଲା । ଏଭଳି ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ପାଇଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବେ ବୁଝାସୁଝା କରି ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଆଶ୍ରୟ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ନେଇ ଖାଦ୍ୟ, ପାନୀୟ ଆଦି ଯୋଗାଇ ଦେବା ସହ ଶ୍ରମିକ ସ୍ପେଶାଲ ଟ୍ରେନ ଓ ସରକାରୀ ବସ ଯୋଗେ ଘରକୁ ପଠାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଉଲ୍ଲେଖ ଥିଲା ।
ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନେ ଏବେ ମଧ୍ୟ ରେଳପଥ ଉପରେ, ସଡକରେ ଚାଲି ଚାଲି ଯାଉଛନ୍ତି । କେତେକ ମଧ୍ୟ ଟ୍ରକରେ ଯାଉଥିବା ଖବର ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରୁ ମିଳୁଛି । ଏହାକୁ ଦେଖି ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପୁନର୍ବାର ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ଚିଠି ଲେଖି ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ଏଭଳି ଯାତ୍ରାକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ନିରାପଦ ଯାତ୍ରାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ କହିଛି ।
ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବିବୃତ୍ତିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ରେଳବାଇ ପ୍ରତିଦିନ 100ରୁ ଅଧିକ ଶ୍ରମିକ ସ୍ପେଶାଲ ଟ୍ରେନ ଚଳାଉଛି । ଆବଶ୍ୟକ ପଡିଲେ ଅଧିକ ଟ୍ରେନ ଚଳାଇବାକୁ ରେଳବାଇ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି । ଅତଏବ ଲୋକଙ୍କୁ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନ କରାଇବା ସହ ଚାଲି ଚାଲି ଘରକୁ ନ’ଫେରି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ ଓ ବସର ସୁବିଧା ନେବାକୁ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ଭଲ ଭାବେ ବୁଝାଇବାକୁ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି । ଏହା ସହିତ ଏସବୁ ଶ୍ରମିକ ସରକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସୁବିଧା ଯେପରି ସହଜରେ ପାଇବେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ କୁହାଯାଇଛି ।

Ministry of Home Affairs
MHA to States/UTs: Ensure Migrant Workers do not have to walk back home, and perform the journey only in buses & ‘Shramik’ Special Trains being run by the Government specifically for this purpose
15 MAY 2020 10:41PM by PIB Delhi
Union Ministry of Home Affairs (MHA), on 11.05.2020, wrote to all States/UTs to facilitate faster movement of stranded migrant workers to their native places, through buses and 'Shramik' special trains being run by the Government specifically for this purpose.
The communication highlighted the situation wherein migrant workers are walking on the roads and on railway tracks. All States/UTs were advised that in case they are found in such condition, they should be appropriately counselled, taken to nearby shelters and provided with food, water, etc. till they are facilitated to board the 'Shramik' special trains or buses to their native places.
However, instances of migrant workers walking on roads, railway tracks and travelling in trucks are still being reported from different parts of the country. In view of this, MHA has again written to all States/UTs to ensure that these migrant workers do not have to walk back home.
The communication states that Ministry of Railways is running more than 100 'Shramik' special trains per day and is ready to arrange additional trains, as per requirement. People need to be made aware about these arrangements and counselled by State/UT governments to not travel on foot, when they can travel in buses/trains being specially run by the government to facilitate their journey.
Click here to see the Official Communication to the States/UTs