ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ 400 କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବିପଣନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଜନା(ଡିଟିଆଇଏସ)କୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି
15 MAY 2020 6:30PM by PIB Bhubaneswar
ଘରୋଇ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବିନିର୍ମାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ସଂରଚନାର ନିର୍ମାଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ 400 କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟ ସହିତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାଣିଜ୍ୟିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଜନା (ଟିଡିଆଇଏସ)ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପାଇଁ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନା 5 ବର୍ଷର ଅବଧି ପାଇଁ ହେବ ଏବଂ ଏଥିରେ ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀ ସହିତ 6ରୁ 8 ନୂତନ ପରୀକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ସ୍ଥାପନ କରାଯିବାର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନରେ ସହାୟତା ମିଳିବ, ଯାହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ସେନା ବାହିନୀର ଉପକରଣ ଗୁଡ଼ିକର ଆମଦାନୀ କମ୍ ହେବ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାରେ ସହାୟତା ମିଳିବ ।
ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁଦାନ-ସହାୟତାଆକାରରେ 75 ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅର୍ଥ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବ । ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଟକଳର ଅବଶିଷ୍ଟ 25 ପ୍ରତିଶତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରୟୋଜନ ଶାଖା (ଏସପିବି) ଦ୍ୱାରା ବହନ କରାଯିବ, ଯାହାର ସହଭାଗୀ ଭାରତୀୟ ନିଜସ୍ୱ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ହେବେ । ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଏସପିବିକୁ କମ୍ପାନୀ ଅଧିନିୟମ 2013 ଅଧୀନରେ ପଞ୍ଜିକୃତ କରାଯିବ ଏବଂ ସେହି ଉପଯୋଗକର୍ତା ଶୁଳ୍କ ଏକତ୍ରିତ କରି ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ସମସ୍ତ ପରିସମ୍ପତି ଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱ-ଧାରଣୀୟ ପଦ୍ଧତିରେ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ କରିବ । ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇଥିବା ଉପକରଣ/ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ମାନ୍ୟତା ଅନୁସାରେ ପ୍ରମାଣିତ କରାଯିବ ।
ଯଦିଓ, ଅଧିକାଂଶ ପରୀକ୍ଷଣ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ଦୁଇଟି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଔଦ୍ୟୋଗିକ ମାଧ୍ୟମ ଦେଇ (ଡିଆଇସି)ରେ ହିଁ ସମାହିତ ହେବାର ଆଶା ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ଏହି ଯୋଜନାକୁ କେବଳ ଟିଆଇସିରେ ପରୀକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ସ୍ଥାପିତ କରିବାରେ ହିଁ ସୀମିତ ରଖା ଯାଇ ନାହିଁ ।
ଡିଟିଆଇଏସର ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀକୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ଡିଡିପି ଏବଂ ଡିଜିକ୍ୟୁଏର ୱେବସାଇଟରେ ଅପଲୋଡ କରି ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାକୁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଲିଙ୍କରେ ପ୍ରାପ୍ତ କରାଯାଇ ପାରିବ: https:// ddpmod.gov.in/sites/default/files/pdfupload/DTIS% 20Guidelines.pdf

Ministry of Defence
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh approves Rs 400 crore Defence Testing Infrastructure Scheme
15 MAY 2020 6:30PM by PIB Delhi
In order to give a boost to domestic defence and aerospace manufacturing, Raksha Mantri Shri Rajnath Singh has approved the launch of Defence Testing Infrastructure Scheme (DTIS) with an outlay of Rs 400 crore for creating state of the art testing infrastructure for this sector. The Scheme would run for the duration of five years and envisages to setup six to eight new test facilities in partnership with private industry. This will facilitate indigenous defence production, consequently reduce imports of military equipment and help make the country self-reliant.
The projects under the Scheme will be provided with up to 75 percent government funding in the form of ‘Grant-in-Aid’. The remaining 25 per cent of the project cost will have to be borne by the Special Purpose Vehicle (SPV) whose constituents will be Indian private entities and State Governments. The SPVs under the Scheme will be registered under Companies Act 2013 and shall also operate and maintain all assets under the Scheme, in a self-sustainable manner by collecting user charges. The equipment/systems tested will be certified as per appropriate accreditation.
While majority of test facilities are expected to come up in the two Defence Industrial Corridors (DICs), the Scheme is not limited to setting up Test Facilities in the DICs only.
The DTIS Guidelines have been uploaded on the MoD/DDP and DGQA websites. It can be accessed at the following link: https://ddpmod.gov.in/sites/default/files/pdfupload/DTIS%20Guidelines.pdf