মানৱ সম্পদ উন্নয়ণ মন্ত্ৰালয়
নৱম আৰু একাদশ শ্ৰেণীৰ অনুতীৰ্ণ পৰীক্ষাৰ্থীক আৰু এবাৰলৈ বিদ্যালয়-ভিত্তিক পৰীক্ষাত অৱতীৰ্ণ হোৱাৰ সুযোগ দিবলৈ চিবিএছই–ক পৰামৰ্শ মানৱ সম্পদ উন্নয়ণ মন্ত্ৰীৰ
14 MAY 2020 7:32PM by PIB Guwahati
নৱম আৰু একাদশ শ্ৰেণীj অনুতীৰ্ণ সকলো পৰীক্ষাৰ্থীক আৰু এবাৰলৈ বিদ্যালয়-ভিত্তিক অনলাইন/অফলাইন পৰীক্ষাত অৱতীৰ্ণ হোৱাৰ সুযোগ দিবলৈ ‘চিবিএছই’–ক পৰামৰ্শ দিছে মানৱ সম্পদ উন্নয়ণ মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰমেশ পোখ্ৰিয়াল ‘নিশাংক’-য়ে। ইতিমধ্যে এই সংক্ৰান্তত আনুষ্ঠানিক অধিসূচনা জাৰি কৰিছে ‘চিবিএছই’য়ে।
ক’ভিড-১৯য়ে্ সৃষ্টি কৰা অভুতপূৰ্ব পৰিস্থিতিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, নৱম আৰু একাদশ শ্ৰেণীত অনুতীৰ্ণ সকলো ছাত্ৰ-ছাত্ৰীকে এক অনলাইন/অফলাইন পৰীক্ষাত অৱতীৰ্ণ হোৱাৰ সুবিধা দিবলৈ মই চিবিএছই-ক পৰামৰ্শ দিছো।
#IndiaFightsCoronaVirus
এই সন্দৰ্ভত ‘চিবিএছই’-য়ে জাৰি কৰা অধিসূচনাত উল্লেখ কৰে যে, সমগ্ৰ দেশেই এতিয়া ক’ভিড-১৯য়ে সৃষ্টি কৰা প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছে। এই পৰিস্থিতি নিতান্তই অভুতপূৰ্ব। ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকল ঘৰত আবদ্ধ হৈ থাকিবলগীয়া হৈছে। তেওঁলোকৰ স্কুলবোৰ বন্ধ আছে। মানসিক চাপ আৰু উদ্বিগ্নতাই তেওঁলোকক ভাৰাক্ৰান্ত কৰি ৰাখিছে। মাক-দেউতাকসকলে দা-দৰ্মহা, পৰিয়ালৰ সদস্যসকলৰ স্বাস্থ্য-পাতিৰ চিন্তাত দিন কটাবলগীয়া হৈছে। এনে এক সংকটৰ সময়ত যিসকল ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে স্কুলৰ পৰীক্ষাত উত্তীৰ্ণ হ’ব পৰা নাই তেওঁলোকেতো বাৰুকৈয়ে হতাশাত ভোগাতো স্বাভাৱিক। সেয়ে, দুৰ্যোগৰ এই মুহূৰ্তত হতাশাত ভোগা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক সকাহ দিয়াৰ বাবে আমি সকলোৱে মিলি প্ৰয়াস কৰিব লাগিব।
এনে প্ৰেক্ষাপটতে নৱম আৰু একাদশ শ্ৰেণীৰ অনুতীৰ্ণ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক আকৌ এবাৰ সুযোগ দিয়াৰ বাবে বিদ্যালয়সমূহে অনলাইন/অফলাইন অথবা আন অভিনৱ পদ্ধতিৰে পৰীক্ষা লৈ সংশ্লিষ্টসকলক উত্তীৰ্ণ কৰোৱাৰ দিহা কৰিবলৈ ‘চিবিআই’-য়ে পোষকতা কৰিছে। আনকি, কেৱল ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে বিফলতা প্ৰদৰ্শন কৰা বিষয়সমূহৰ পৰীক্ষা লোৱাৰো সিদ্ধান্ত বিদ্যালয়সমূহে গ্ৰহণ কৰিব পাৰিব বুলি উল্লেখ কৰা হৈছে। অৱশ্যে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকল পৰীক্ষাৰ প্ৰস্তুতি চলোৱাৰ বাবে বিদ্যালয়সমূহক পৰ্যাপ্ত সময় দিবলৈ আহ্বান জনোৱা হৈছে।
ক’ভিড-১৯য়ে সৃষ্টি কৰা অভুতপূৰ্ব পৰিস্থিতিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত কেৱল চলিত বৰ্ষৰ বাবেহে এইধৰণৰ সুযোগ আগবঢ়োৱা হৈছে। কেৱল এবাৰৰ বাবে আগবঢ়োৱা এনে সুযোগ ভৱিষ্যতলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা নহ’ব বুলিও স্পষ্ট কৰি দিয়া হৈছে।

Ministry of Education
As advised by Union HRD Minister, CBSE provides an opportunity to all the failed students of class 9th and 11th to appear in a school-based test again
14 MAY 2020 7:32PM by PIB Delhi
In view of the unprecedented circumstances of Covid-19Union Minister for HumanResource Development Shri RameshPokhriya ‘Nishank advised CBSE to provide an opportunity to all students, who have failed in 9th and 11th to take online/offline tests. Accordingly, CBSE has issued a notification regarding this.
CBSE, in their notification writes that the whole country is facing a challenging time due to Covid-19. This is an unprecedented situation. Children are confined at home. Their schools are closed. They are experiencing mental stress and anxiety. Parents are worried about salaries, health of family etc. In this difficult time, children who have not been able to clear school examinations will be even more upset. The queries of such students are constantly being received by CBSE. Queries from parents are also being received continuously. At such a difficult time, all of us will have to make joint efforts to relieve students from stress and to help them to mitigate their anxiety.
CBSE, in view of the requests of the parents and students, as a one time measure in extraordinary situation,has decided that all the failed students of 9th and 11th will be provided an opportunity to appear in a school-based test again. Opportunity will be extended to students irrespective of whether their examinations have been completed and the exam results have been released or their exams have not been completed.This facility is to be extended irrespective of number of subjects and attempts.
Schools by providing remediation to such students can conduct online / offline / innovative tests and may decide promotion on the basis of this test. This test can be taken in all subjects in which students have failed. Before holding the test, the schools will give sufficient time to the students to prepare. Therefore all schools affiliated to CBSE will provide an opportunity to all the failed students of classes 9th and 11th for all subjects where students have failed. It is once again reiterated that this exemption is to be extended to all the students even if they have been given the opportunity earlier to this notification also.
This one-time opportunity is being extended only in current year in view of the unprecedented conditions of Covid-19. This benefit is a one time measure and will not be extended in future.