Ministry of Defence
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh commissions Indian Coast Guard Ship ‘Sachet’ and two interceptor boats;
Indigenously built ships symbolise self-reliance and enhance maritime security: Rajnath Singh
15 MAY 2020 12:51PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh commissioned Indian Coast Guard Ship (ICGS) Sachet and two interceptor boats (IBs) C-450 and C-451 in Goa via video conference from here today. The ICGS Sachet, the first in the series of five offshore patrol vessels (OPVs) has been designed & built indigenously by Goa Shipyard Limited (GSL) and is fitted with state-of-the-art navigation and communication equipment.
Commending ICG and GSL for this initiative of commissioning through digital means, Shri Rajnath Singh said, “The commissioning of these ships is an important milestone in India's coastal capability building process. Also, despite challenges like COVID-19, it is also a great example of our commitment and determination for the safety and security of the country. The rising power of 'our sea guard', ICG and Indian shipbuilding industry is a matter of pride for the country.”
Spelling out Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision ‘SAGAR’ (Security and Growth for All in the Region), Raksha Mantri said, “The oceans are the lifelines of not only our country, but also global prosperity.” Safe, protected and clean seas provide economic opportunities for our nation building. India is an emerging maritime power, and our prosperity is also very dependent on the sea. Being a responsible maritime power, Oceans are priority of the Government, he added.
Praising the role of ICG guarding the coastline, Shri Rajnath Singh said, “As the fourth largest Coast Guard in the world, it has established itself as a reliable force. It not only protects our coastline and coastal community, but also protects economic activities, and maritime environment in the Exclusive Economic Zone (EEZ).”
The Raksha Mantri acknowledged that the sea can become a medium of any kind of threats sponsored by anti-national elements. Therefore it is extremely important to develop a collaborative and cooperative approach among all stakeholders. He expressed confidence that the Coast Guard Ships being inducted from today onwards will add to their strength and help in addressing the challenges related to maritime terrorism, drug trafficking, smuggling, maritime law enforcement and the search and rescue of threatened mariners.
Shri Rajnath Singh praised the efforts of Goa Shipyard and L&T Shipyard, Hazira who have continued to build and maintain ships under the present circumstances. He said, “It also shows the professionalism. It is noteworthy that Indian Shipyards are making significant contribution to the vision of 'Make in India' and 'Self-reliant India campaign', which was recently inspired by our Prime Minister.”
Director General of Indian Coast Guard Krishnaswamy Natarajan said the commissioning event proved that despite the hurdles posed by COVID19, the ICG moves ahead. He said the new additions to the ICG fleet of vessels would assist the ICG to remain ever vigilant at sea and contribute to nation's fight against COVID-19.
The 105 metre long ship ‘Sachet’ displaces approximately 2,350 tons and is propelled by two 9,100 KW diesel engines designed to attain a maximum speed of 26 knots, with an endurance of 6,000 nautical miles. The sustenance and reach, coupled with the latest equipment and systems, provides her the capability to perform the role of a command platform and undertake tasks to fulfill the ICG charter. The ship is designed to carry a twin-engine helicopter and four high speed boats and one inflatable boat for swift boarding and search & rescue operations. The ship is also capable of carrying limited pollution response equipment to undertake oil spill pollution response at sea.
‘Sachet’ meaning alert is projection of will and commitment of ICG ‘to be ever vigilant for serving and protecting’ the maritime interest of the Nation. The ICGS Sachet is being commanded by Deputy Inspector General Rajesh Mittal and manned by 11 Officers and 110 men. It is for the first time in Indian maritime history that a ship was commissioned through digital medium, maintaining strict protocol of social distancing in the backdrop of COVID-19 pandemic.
The IBs C-450 and C-451 are indigenously designed & built by Larsen & Toubro Shipyard Hazira, and fitted with latest navigation and communication equipment. The two 30 metre long boats are capable of achieving speeds in excess of 45 knots and designed for high speed interception, close coast patrol and low intensity maritime operations. The quick response capability of the IBs makes it an ideal platform to respond and thwart any emerging maritime situation. The ships are commanded by Assistant Commandant Gaurav Kumar Gola and Assistant Commandant Akin Zutshi.
The Coast Guard has been a pioneer in inducting indigenous assets which has enabled it to remain operationally available throughout the year. In continuation of maximising the indigenous content in the IBs has about 70 per cent of indigenous contents, thus providing the necessary fillip to the Indian shipbuilding industry.
The ships, on joining the Coast Guard fleet, will be deployed extensively for Exclusive Economic Zone (EEZ) surveillance, coastal security and other duties as enshrined in the Coast Guard charter of duties, to safeguard the maritime interests of the Nation. With the commissioning of these ships, the ICG has reached a landmark 150 ships & Boats and 62 aircraft. Further, 40 ships are in various stages of construction at different Indian Shipyards and 16 advanced light helicopters are under production at Hindustan Aeronautics Limited, Bengaluru, which will provide the added strength to the surveillance capabilities of ICG to deal with the ever-dynamic maritime challenges.
The ICG has to its credit of saving about 400 lives at sea, 4,500 lives as part of assistance rendered to civil authorities and undertook 32 medical evacuations in the year 2019 alone. The deterrence created by the ICG is not limited to the Indian waters, but collaboration with friendly littoral states as per provisions of bilateral cooperation agreements resulted in successful apprehension and seizure of drugs in Indian Ocean Region (IOR). The real time information sharing, close coordination and understanding between ICG and other international agencies has been the key success of these operations. Hawk eye vigil of the Indian EEZ has ensured seizure of Rs 2,000 crore contraband, detainment of 30 foreign fishing vessels with 119 miscreants for fishing illegally in Indian waters during the same period.
Defence Secretary Dr Ajay Kumar, Secretary (Defence Production) Shri Raj Kumar, Secretary (Defence Finance) Smt Gargi Kaul and other senior officials of Ministry of Defence were present in Delhi while Raksha Rajya Mantri Shri Sripad Naik and Chairman & Managing Director of Goa Shipyard Cmde Bharat Bhushan Nagpal (Retd) were present in Goa on the occasion.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
রক্ষা মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা ইন্দিয়ন কোস্তেল গার্দ শিপ ‘সচেৎ’ অমসুং ইন্তরসেপ্তর হি অনি হৌদোকখ্রে
ইরমদমদা শাজবা হিশিং অসিনা মরোমদোম লেপচবা অমদি সমুদ্রদা অশোই-অঙাম থোকহন্দবা হেনগৎহল্লি -রাজনাথ সিংহ
15 MAY 2020 12:51PM by PIB Imphal
রক্ষা মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা ইন্দিয়ন কোস্তেল গার্দ শিপ (আই.সি.জি.এস.) সচেৎ অমসুং ইন্তর্সেপ্তর হি (আই.বি.)শিং সি-৪৫০ অমসুং সি-৪৫১ অনি মফমসিদগী ভিদিও কনফরেন্স তৌদুনা ঙসি গোৱাদা হৌদোকখ্রে। ওফসোর পেত্রোল ভেসেল্স (ও.পি.ভি.)শিং মঙাদগী অহানবা আই.সি.জি.এস. সচেৎ অসি গোৱা শিপয়ার্দ লিমিতেদ (জি.এস.এল.)না মওং-মরিল শেমদুনা ইরমদমগী ওইবা মওংদা শাখি অমসুং স্তেত-ওফ.দি-আর্ত নেভিগেসন অমসুং ই-পাউ ফাওননবা খুৎলায়শিং পানশিনখ্রে।
দিজিতেলগী পাম্বৈদগী আই.সি.জি. অমসুং জি.এস.এল. অসি হৌদোক্লদুনা, শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি, “মসিগী জহাজশিং অসি হৌদোকপা অসি ভারতকী সমুদ্র মপালগী ওইবশিং শাবা ঙম্বগী চত্থবা থবক্তা মরুওইবা মায় পাকপা অমনি। কোবিদ-১৯ গুম্বা অসি লান্থেংননবগীদমক শিংনরিবশিং অসিগী অসিগী মথক্তা হায়রিবশিং অসিসু ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু শোকহন্দনা তেক্ত-কায়দনা থম্নবগী অরেপ্পা ৱাশক ঙাকপগী অচৌবা খুদম অমনি। ‘ঐখোযগী সমুদ্র ঙাকপা’, আই.সি.জি. অমসুং ভারতকী জহাজ শাবগী ইন্দস্ত্রীগী হৌগৎলক্লিবা শক্তি অসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী চাউথোক্নীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি।”
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ভিজন ‘সাগর’ (মফম খুদিংমক ঙাক শেন্নবা অমদি চাউখৎনবা) অদুবু হায়রদুনা রক্ষা মন্ত্রীনা হায়খি, “সমুদ্র অসি ঐখোয়গী ইরৈবাক্কী লাইফলাইন ওইবখক্তা নত্তনা মালেমগী চাউখৎপসুনি।” শোই-ঙামদ্রবা, ঙাকথোক্লবা অমসুং লু-নাল্লবা সমুদ্রনা ঐখোয়গী নেসন অসি শেমগৎপদা শেন্মীৎলোনগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লি। ভারত অসি সমুদ্রগী ওইবা শক্তি অমসুং ঐখোয়গী চাউখৎপা অসি সমুদ্রগী মখা পোল্লি। মথৌ মশক খঙবা সমুদ্রগী শক্তি অমা ওইনা সরকারগী ওইনদি সমুদ্রা অসিনা মরু ওইবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
কোস্তলাইনশিং অদু ঙাক্লিবা আই.সি.জি.গী থৌদাং অদু থাগৎলদুনা, শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি, “মালেমসিদা খ্বাইদগী চাউবদা মরিশুবা ওইনা মসি থাজনীংঙাই ওইবা ফোর্স অমা মশানা শেমগৎচখ্রে। মসিনা এক্সক্লুসিব ইকোনোমিক জোন (ই.ই.জেৎ.)তা কোস্তলাইনশিং অমসুং কোস্তলাইনগী কাংলুপশিং অসি ঙাক-শেনবদা নত্তনা শেন্মীৎলোনগী থবকশিং অসিসু ঙাক-শেল্লি, অমসুং সমুদ্রগী অকোয়বগী ফিভম ঙাক-শেল্লি।”
রক্ষা মন্ত্রীনা সমুদ্র অসি এন্তিনেস্নেলগী মচাকশিংনা মখল অমা হেক্তগী ওইবা অকিবা পীরক্নবগী মফম ওইশিল্লক্লে য়াই হায়বা খঙহনখি। মরম অসিনা স্তেকহোলদরশিংনা খুৎশম্নরগা অমগা-অমগা তেংবাংনবা অসি হকচিন্না মরু ওইবা অমা ওইরি। ঙসিদগী কোস্ত গার্দ শিপশিং অসিনা সমুদ্রগী লাল হৌরকপা, দ্রগ ত্রাফিক্কিং, স্মগ্লিং, সমুদ্রগী ৱায়েল পথাপশিং থুগায়বশিং থেংনবদা অমসুং ধমকা তৌরকপা মেরিনশিংবু থিবা অমসু কনবদা মখোয়বু পাঙ্গল কনখৎহনগনি হায়বগী থাজবা ফোংদোকখি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা হৌজিক্কী ওইরিবা ফীভমশিং অসিদা মখা তানা জহাজশিং শেমগৎ-শাগৎলিবা গোৱাগী শিপয়ার্দ অমসুং এল.তি.গী শিপয়ার্দ হজিরানা কন্না হোৎনবা অদুবু থাগৎখি। মহাক্না হায়খি, “মসিনা প্রোফেস্নেলিজম্বুসু উৎলি। ভারতকী শিপয়ার্দশিং অসিনা ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীনা হন্দক্তা পুক্নীং থৌগৎখিবা ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ অমসুং ‘সেল্ফ রিলাইয়েন্ত ইন্দিয়া কেম্পেন’গী ভিজন্দা শিংথানীংঙাই ওইবা থবকশিং অসি নীংশিংনীংঙাইনি।”
কোবিদ-১৯না থমহনখিবা অথিংবা কয়া লৈদুনসু আই.সি.জি.না মাংজিল থাবা মায়কৈরোমদা চংশিল্লক্লি হায়না ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দকী দাইরেক্তর জেনরেল কৃষ্ণশ্বামী নতরাজন্না হায়খ্রে। জহাজ শঙ্গুগী আই.সি.জি.দা নৌনা হাপচিল্লকপশিং অসিনা মতম চুপ্পদা সমুদ্রবু য়েংশিন্নবা অমসুং কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনবদা জাতি অসিগী থৌদাংদা আই.সি.জি.বু মতে পাংগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
মীতর ১০৫ শাংবা জহাজ ‘সচেৎ’ অসি চাউরাক্না তোন ২,৩৫০ হোনবা ঙম্মি অমসুং য়াম্লবদা নোৎ ২৬কী খোংজেলদা চৎপা ঙম্ননবা মাইল ৬০০০ খাংগদবা সিস্তেমশিংগা কোন্ননা কিলোৱাৎ ৯,১০০গী দিজল ইঞ্জিনশিংগী মওংদা শেম্মি।
অনৌবা খুৎলায়শিং অমদি সিস্তেমশিংগা কোন্ননা শেমখিবা অমসুং য়ৌখিবা অসিনা কমান্দ প্লেৎফোর্ম অদুগী থৌদাং লৌবদা অমসুং আই.সি.জি. চার্তরবু মপুং ফানা ফাহনবদা মপাঙ্গল হাপকৎহল্লি। জহাজ অসি ইঞ্জিন অনি ওইবা হেলিকোপ্তর অমসুং খোংজেল য়াংনা চেনবা হিশিং অমসুং স্বিফ বোর্দিং অমদি থিবা অমসুং কন্নবগীদমক নুংশিৎনা কামথোক্তুনা চৎপা য়াবা হিগীদমক্তা মওং শেমখিবনি। জহাজনা সমুদ্রদা থাও হৈদোক-চাইথোকপনা থোকহনবা পোল্লুসন অদুবু লাকশিন্নবগীদমক অকক্নবা লাকশিন্নবগী খুৎলাই পুবা ঙম্মি।
‘সচেৎ’ হায়বদি শেম-শাদুনা লৈবা হায়বদি নেসন অসিগী সমুদ্রগী মীচংদা ‘সেবা অমসুং ঙাক-শেন্নবগীদমক্তা মতম পুম্নমক শেম-শাদুনা লৈবা’ হায়বা আই.সি.আই.গী অনীংবা-অপাম্বা অদু উৎলি। আই.সি.জী.এস. সচেৎ অসি দিপুতী ইন্সপেক্তর জেনরেল রাজেশ মিত্তলনা কম্মান্দ তৌই অমসুং ওফিসর ১১ অমসুং থবক তৌবা মীওই ১১০না হিরোই ওইরি। ভারতকী সমুদ্রগী পুৱারীদা ইহান হানবা ওইনা তমথিরবা কোবিদ-১৯ থোরকপনা সোসিএল দিস্তেন্সিংগী প্রোতোকোল অসি অকনবা মওংদা ঙাক্তুনা দিজিতেলগী থোংদগী জহাজ অসি হৌদোকখিবনি।
আই.বি. ‘সি-৪৫০’ অমসুং ‘সি-৪৫১’ অসি ইরমদমগী ওইনা লার্সেন অমসুং তুব্রোনা শাখিবনি অদুগা মসি খ্বাইদগী অনৌবা নেভিগেসন অমসুং ই-পাউ ফাওননবগী খুৎলায়শিং হাপ্তুনা শাবনি। মীতর ৫০ শাংবা হি অনি অসিনা সমুদ্রগী মাইল (নোৎ) ৪৫ য়াংনা থৌবা ঙম্মি অমসুং মখোয়শিং অসি খোংজেল য়াংনা, সমুদ্রা মপালগা নক্নবা পেত্রোল অমসুং য়াংদবা সমুদ্রগী থবকশিং তৌননবা শেম্বনি। সমুদ্রগী ফীভমদা হেনগৎলকপদা থেংননবা আই.বি.শিংনা থুনা থবক চত্থবদা অমদি মখোয়বু মায়থিহন্নবগী মিৎয়েংদা মসি য়াম্না ফীদম্নীংঙাই ওইবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইহল্লি। মসিগী হিশিং অসি এসিস্তেন্ত কমান্দেন্ত গৌরব কুমার গোলা অমসুং এসিস্তেন্ত কমান্দেন্ত অকিন জুতশিনা কমান্দ তৌরি।
কোস্তগার্দ অদু চহি চুপ্পা লেংদনা মথৌ পাংবা ঙমহনগদবা ইরমগী ওইবা লন-থুমগী মচাকশিং য়াওনা হাপ্পি। আই.বি.দা য়াওরিবা ইরমগী পোৎলমশিং অদু শিজিন্ননবা মখা তানা হেনগৎহন্নবগীদমক অসিগুম্বা ভারতকী জহাজ শাবগী ইন্দস্ত্রীদা অখন্নবা মওংদা পুক্নীং থৌগৎপা ওইনা ইরমগী পোৎলমশিং অদু চাদা ৭০ রোম হাপ্পি।
কোস্তগার্দ শঙ্গু অদুদা য়াওরিবা জহাজশিং অদু জাতি অমসুং সমুদ্রগী শাফনবা ঙাক-শেনবদা এক্সক্লুসিব ইকোনোমিক জোন (ই.ই.জে.)গী মিৎয়েং মখাদা সমুদ্র মপান ঙাক্ননবা অমসুং অতৈ থবকশিং মপুং ফাহন্নবা শিজিন্নগনি অদুগা মদুগী মতাংদা কোস্ত গার্দ চার্তা পীগনি। মসিগী জহাজশিং অসি হৌদোকপগা লোয়ন-লোয়ননা আই.সি.জি.দা জহাজ অমসুং হি ১৫০, এয়রক্রাফ ৬২ লৈদুনা পুৱারী অমা শেম্বা ঙমখ্রে। মসিদা নত্তনা, ভারতকী শীপয়ার্দতা জহাজ ৪০ তোঙান-তোঙানবা থাক্তা লৈরি অমসুং লেপ্তনা সমুদ্রগা হৌরক্লিবা সমুদ্রগী লান্থেং কয়া মায়োক্ননবা আই.সি.জী.গী মিৎয়েং মখাদা মপাঙ্গল হাপ্তুনা কলহনগদৌরিবা হিন্দুস্তান এরোনোতিক্স লিমিতেদ, বেঙ্গলুরুদা খুমাং এদভান্স ওইরবা অয়াংবা হেলিকোপ্তরশিং পুথোক্নবগী শেম-শারি।
সেক্রতরী ( দিফেন্স প্রদক্সন)শ্রী রাম কুমার, সেক্রতরী ( দিফেন্স-ফাইনান্স) শ্রীমতী গার্গী কোল অমসুং রক্ষা মন্ত্রালয়গী অতৈ আই.সি.জি.না ২০১৯ খক্তদা সমুদ্রদা মী ৪০০গী পুন্সি কনবদা, সিভিল ওতোরিতীশিংগী মতেং পাংবা ওইনা মীওই ৪,৫০০গী পুন্সি কনবদা অমসুং হকশেলগা মরি লৈননা মী হোনবগী থোইদোক হেন্দোকপা থবক তৌখি। আই.সি.জি.গী অথোইবা থবক অসি শুপ্নতগী ঈশিংদাখক্তনা লোইদ্রি, মরুপ ওইনা য়ান্নবা অমসুং পায়খৎমিন্নবা ওইনা সমুদ্র মপানগী রাজ্যশিংগী মতেং পাংনবদগী হিন্দ মহাসাগরগী মফম (ইন্দিয়ন ওসিন রিজন) দা গ্রগশিং মায় পাক্না ফাগৎপা ঙমখ্রে। আই.সি.জি. অমসুং অতৈ মীরৈবাক্কী এজেন্সীশিংগগী মরক্তা অশেংবা মতমগী ই-পাউশিং পীনবা, নকশিনননা তেংবাংনবা অমসুং লুনা খন্নবনা অসিগুম্বা থবকশিং অসিদা মায় পাকপা পুরকপনি।
ভারতকী ই.ই.জেদ.তা অখাকপা লৈতনা মিৎয়েং থম্বগী মহৈনা অথিংবা লৈবা লুপা ক্রোর ২,০০০ ফাগৎখিবগা লোয়ন-লোয়ননা মসিগী মতম অসিদা ভারতকী ঈশিংদা আইন্না য়াদবা মওংদা ঙা ফারম্বা মীওই ১১৯ গা কোন্ননা মীরৈবাক্কী হি ৩০ ফাগৎখি।
দিফেন্স সেক্রতরী দা. অজয় কুমার, সেক্রতরী (দিফেন্স প্রদক্সন) শ্রী রাজ কুমার, সেক্রতরী (দিফেন্স ফাইনান্স) শ্রীমতী গার্গী কোল অমসুং রক্ষা মন্ত্রালয়গী অতৈ ওফিসিএলশিংনা দিল্লীদগী য়াওখি অদুগা গোৱাগী রক্ষাগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী শ্রীপদ নায়ক অমসুং গোৱা শিপয়ার্দকী চেয়রমেন অমসুং মেনেজিং দিরেক্তর ভারত ভুশন নাগপাল (রিতায়র্দ)না গোৱাদা থৌরম অদু য়াওখি।