কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
এপ্রিল, ২০২০গী ওইনা ভারত্তা হোলসেল মমলগী ইন্দেক্স নম্বরশিং (২০১১-১২=১০০)
14 MAY 2020 11:55AM by PIB Imphal
প্রমোসন অমসুং ইন্তর্নেল ইন্দস্ত্রী ত্রেদ বিভাগকী ইকোনোমিক এদভাইজরনা এপ্রিল, ২০২০গী ওইবা হোলসেল মমলগী ইন্দেক্স (দবল্যু.পি.আই.) ফোংলগনি।
তমথিরবা কোবিদ-১৯ থোরকপনা মরম ওইদুনা এপ্রিল, ২০২০দা হোলসেল মার্কেত্তা পোত্থোকশিংগী ত্রাঞ্জেক্সন্দা অকক্নবা লৈবা মরম্না, দবল্যু.পি.আই.গী খন্দোক্লবা সব-গ্রুপ/গ্রুপশিংগীদমক্তা মমলদা মরু ওইনা চপ-চানবা মওংদা য়েংলগা হোংদোক-হোংজিন তৌবা অমা ফোংননবা লেপ্নখ্রে। কোমোদিতীশিংগী দবল্যু.পি.আই.গী পুম্নমক অশাবা পোত্থোকশিং ফংদবনা মরম ওইরগা এপ্রিল, ২০২০গী ওইনা হিসাব তৌবা য়াররোই।
অচৌবা কোমোদিতী গ্রুপকীদমক্তা দবল্যু.পি.আই. দা য়ুম্ফম ওইবা হাইগৎলকপা মমল অদু মখাদা শম্লপ্না পীরি:-
দবল্যু.পি.আই.দা য়ুম্ফম ওইবা চহীগী ওইনা হাইগৎলকপা মমল (%)*
কোমোদিতীশিং/অচৌবা গ্রুশিং পুম্নমক
অরুম্বা (%)
ফেব্রুৱারী-২০ (এফ)
মার্চ-২০ (পি)
এপ্রিল-২০ (পি)
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
কোমোদিতীশিং পুম্নমক
১০০.০০
১২২.২
২.২৬
১২১.১
১.০০
-
-
I. মরুওইবা পোৎলমশিং
২২.৬০
১৪২.৮
৬.৪৯
১৩৯.৫
৩.৭২
১৩৮.২
-০.৭৯
II. ফ্যুএল অমসুং পাৱর
১৩.২০
১০৩.৬
৩.০৮
১০০.৭
-১.৭৬
৯২.৪
-১০.১২
III. শাদোক্লবা পোত্থোকশিং
৬৪.২০
১১৮.৮
০.৫১
১১৮.৭
০.৩৪
-
-
দবল্যু.পি.আই. চীঞ্জাক্কী ইন্দেক্স
২৪.৪০
১৪৮.১
৭.২৪
১৪৬.১
৫.৪৯
১৪৬.৬
৩.৬০
খঙজিনগদবা: পি: প্রোবিজনেল; এফ: ফাইনেল, * মমাংগী চহীগা মরী লৈননা হোৎপা চহীগী ওইবা মমল।
ইনফ্লেসনগী চহীগী ওইবা মমল (%দা ওইবা ৱাই-ও-ৱাই ) দবল্যু.পি.আই. (২০১১-১২)দা য়েংবদা
লৌউ-শিংউগী মন্ত্রালয়গী, ইকোনোমিক্স অমসুং স্তেতিস্তিক্সকী দাইরেক্তোরেৎ, মাইনশিংগী ইন্দিয়ন ব্যুরোদগী খনীশিংগী এক্স-মাইনশিংগী মমল; পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়দগী ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী মমল অমসুং খনগৎলবা পি.এস.ইয়ু.শিংগী মতাংদা পীরকপা রিপোর্ততগী লৌউ-শিংউবগী পোত্থোকশিংগী মরুওইবা পোৎলমশিংগী মমলগী ইন্দেক্সশিং মন্দীগী মমলদা য়েংঙগা হীসাব তৌখ্রে। ফ্যুএল অমসুং পাৱরগী অচৌবা গ্রুপশিগী মমলগী ইন্দেক্স অদু পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী মন্ত্রালয়,খনগৎলবা পি.এস.ইয়ু.শিং, কোইল কন্ত্রোলর অমসুং সেন্ত্রেল ইলেক্ত্রিকসিতী ওথোরিতীগী ওফিসশিংদগী রিপোর্ত তৌরকপা মমলগী ইন্দেক্সশিংদা য়েংঙগা হোৎখ্রে। এপ্রিল, ২০২০গী ওইনা নীংথিজবা মওংদা ফোংখ্রে। মমল লেপ্পগী থৌওংশিংদা অমত্তা হোদোকখিদ্রে।
তমথিরবা কোবিদ-১৯ থোরকপা থিংননবা ভারত সরকারনা জাতীপুম্বা পাক-শন্না লোকদাওন লাওথোরকপনা মরম ওইদুনা লন্নাই চত্তুনা শেল খোমজিন্নবশিংনা শাদোক্লবা পোত্থোকশিংগী মমল খোম্বা চৎপা অদু মার্চ ১৯, ২০২০দগী য়ৈথোকখ্রে। খনগৎলবা ফেক্তরীশিং অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল সোর্সেসশিংদগী ইলেক্ত্রোনিক্কী পাম্বৈশিংনা ফাওনরগা দেতা (এক্স-ফেক্তরীগী মমলশিং) অসি খোমজিনখি। দবল্যু.পি.আই.গী সব-গ্রুপশিং/গ্রুপশিং অসিগী মমল হোংদোক-হোংজিন অসি খনগৎলবা মেনুফেকচরিং ইয়ুনিৎশিংদগী পীরকপা রিপোর্ততা মমলগী কোতেসনশিং অদু য়ামদ্রবদা ২৫% পোৎশিংগী মমলশিংদগীখক্তমক লৌরগা হোৎলি। মথক্কী ক্রাইতেরিয়াশিং, ইন্দেক্সশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা শেমখিবা শান্নবী গ্রুপ ৫খক্তগী ওইনা হায়বদি চানবা পোত্থোকশিং, থক্নবগী পোৎলমশিং শাবা, কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেল পোত্থোকশিং, ফার্মাসিয়ুতিকেলশিং, মেদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতনিকেল পোত্থোকশিং শাবা, অমসুং ধাতুগী ওইবা পোৎশিং শাবগী শেমখিবা শাবা লোইরবা পোত্থোকশিংগীদমক্তা এন.আই.সি. ২২গী মনুংদা মশিং অনীগী ওইবা গ্রুপশিংগী ওইনা শেমখি।
মরুওইবা পোৎলমশিং (অরুম্বা ২২.৬২%)
অয়ৌবা গ্রুপশিংগী ইন্দেক্স অসি এপ্রিল ২০দা ১৩৯.৫ (পি) দগী ১৩৮.২ (পি)দা (-০.৯%) হাইথরকখি। খানীশিংগী মমলদা (২.৩%), চাননবা পোৎলমশিংদা (০.৭%) অমসুং চানবগী নত্তবা পোৎলমশিংদা (০.১%) হেনগৎলকপা মতমদা ক্রুদ ওইল অমসুং নেচরেল গ্যাসশিংগী মমলদি মমাংগী থাগা য়েংনরুবদা (-২৪.৭%) হাইথরকখি।
ফ্যুএল অমসুং পাৱর (অরুম্বা ১৩.১৫%)
মমাংগী থাগী ওইনা অচৌবা গ্রুপশিংগী অসিগী ওইনা এপ্রিল ২০দা ইন্দেক্স অসি (-৮.২ %)তাথরক্তুনা ১০০.৭ (পি.)দগী ৯২.৪ (পি.)দা হাইথরকই। মিনরেল থাওশিংগী গ্রুপশিংদা (-১৪.১১%) অমসুং ইলেক্রিসিতীদা (-৩.৩৯%) হাইথরকপদা কোইলাগী মমল অসি মমাং থাগা য়েংনবদা লেংদনা অদুম লৈ।
শাদোক্লবা পোত্থোকশিং (অরুম্বা ৬৪.২৩%)
এপ্রিল ২০২০দা কৈথেলদা পোত্থোকশিংগী অকক্নবা ত্রাঞ্জেক্সন অসিদা মীৎয়েং থম্মগা,শাদোক্লবা পোত্থোকশিংগী অচৌবা গ্রুপশিং/সব-গ্রুপশিং অকক্নবা মশিং খক্তমক থাদোরক্নবা লেপ্নখ্রে। চাননবা পোত্থোকশিং (-০.২৯%) অমসুং ফার্মাসিয়ুতিকেলশিং, মেদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতনিকেল পোত্থোকশিং (-০.১৫%) অমসুং ধাতুনা মপুং ওইনা শাবা (-০.৮৪%) অসি লেপ্তবা মওংদা হাইথরকখিবা মতমদা কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেলনা শাবা পোত্থোকশিং (০.৮৬%) অমসুং থক্নবা (০.২৪%) শাবা অসি মমাং থাগা য়েংনবদা এপ্রিল ২০লেপ্তবা মওংদা হেনগৎলকখি।
দবল্যু.পি.আই. চীঞ্জাক্কী ইন্দেক্স (অরুম্বা ২৪.৩৮%)
পোত্থোকশিং সানবা গ্রুপশিংদগী মরুওইবা পোৎলমশিংগী গ্রুপ্তগী ‘চানবা পোৎলমশিং’ অমসুং ‘চানবা পোত্থোকশিং’ য়াওনা মার্চ, ২০২০দা ১৪৬.১ ওইরম্বদগী এপ্রিল, ২০২০দা ১৪৬.৬দা লেপ্তবা মওংদা হেনগৎলকখ্রে। দবল্যু.পি.আই.গী চীঞ্জাক্কী ইন্দেক্সতা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসনগী চাং অসি মার্চ, ২০২০দা ৫.৪৯% দগী এপ্রিল, ২০২০দা ৩.৬০% দা হেনগৎলকই।
ফেব্রুৱারী, ২০২০গী অরোইবা মওংদা শেম্বা ইন্দেক্স (য়ুম্ফম ওইরিবা চহী:২০১১-১২=১০০)
ফেব্রুৱারী, ২০২০গী ওইনা 'কোমোদিতীশিং পুম্নমক' (য়ুম্ফম ওইবা: ২০১১-১২=১০০)অরোইবা হোলসেলগী মমলগী ইন্দেক্স অমসুং দবল্যু.পি.আই.দা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসনগী চাং অসি মথংশীৎনা ১২২.২ অমসুং ২.২৬% দা হোংদনা লৈ হায়না ১৪.০২.২০২০দা রিপোর্ত তৌরকখি।
মতংগী প্রেসতা থোরক্কদবা তাং: মে, ২০২০গী ১৫/০৬/২০২০
ইকোনোমিক এদভাইজরগী ওফিস, কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী, ন্যু দিল্লীগী
মসিগী প্রেস রিলিজ, আইতেম ইন্দেক্সশিং, অমসুং ইনফ্লেসন নম্বর অসি ঐখোয়গী হোম পেজদা numbershttp://eaindustry.nic.inদা ফংই।
এপ্রিল, ২০২০গী ওইনা ভারত পুম্বগী হোলসেল মমলগী ইন্দেক্সশিং অমসুং ইনফ্লেসন গী মমলশিং (য়ুম্ফম ওইবা চহী: ২০১১-১২=১০০)
এন্নেক্সর-I
কোমোদিতীশিং/অচৌবা গ্রুপশিং/গ্রুপশিং/সব-গ্রুপশিং/পোৎশিং
অরুম্বা
ইন্দেক্স (খ্বাইদগী থেংবা থা)
থাদগী খ্বাইদগী থেংবা থা
চহীদা চহীগী ওইবা
২০১৯-২০২০
২০২০-২০২১
২০১৯-২০২০
২০২০-২০২১
কোমোদিতীশিং পুম্নমক
১০০.০
--
১.০০
--
৩.২৪
--
I. মরুওইবা পোৎলমশিং
২২.৬২
১৩৮.২
৩.৫৭
-০.৯৩
৬.৫৮
-০.৭৯
চাননবা পোৎলমশিং
১৫.২৬
১৫২.৬
২.৯৮
০.৬৬
৬.৪৪
২.৫৫
চেং-হৱাই, য়াম, মোইদা, অতা
২.৮২
১৬১.৩
-০.৩২
-০.২৫
৮.৪৩
২.৭৪
ফৌ
১.৪৩
১৫৯.২
০.২৬
-০.০৬
২.৪১
১.৪০
গেহু
১.০৩
১৬২.৫
-২.৫৭
-০.২৫
৭.৫২
৭.২৬
হৱাই মরুশিং
০.৬৪
১৫৫.১
২.০৭
২.২৪
১৪.৩২
১২.৩১
এঞ্জাং-নাপীশিং
১.৮৭
১৬৫.৮
১৩.৫১
৩.৬৯
৩১.৩৪
২.২২
আলু
০.২৮
২২৮.১
৬.৯৫
৫.৩৬
-১৬.২২
৫৯.৪০
তীলহৌ
০.১৬
২০৫.৮
৯.৮১
-১০.২৫
-৩.২৬
৭৩.৫২
উহৈশিং
১.৬০
১৫১.৬
৯.৭৫
৮.৩৬
-৬.৮৮
-১.৬৯
শঙ্গোম
৪.৪৪
১৫১.৬
০.০০
০.৪৬
১.৪২
৫.৮৭
য়েরুমশিং,শাদোং অমসুং ঙা
২.৪০
১৪০.৫
১.৪২
-৪.২৯
৭.৮৫
-১.৬৮
চানবগী নত্তবা পোৎলমশিং
৪.১২
১২৬.২
৩.২৩
০.০৮
৬.০৬
-১.১৭
থাও থোকপা মরুশিং
১.১২
১৫০.০
১.৫৮
০.০৭
৬.৭৯
১.৪৯
খনীশিং
০.৮৩
১৫৭.৪
১৪.৪৯
২.৩৪
১২.৭০
-০.৩৮
ক্রুদ পেত্রোলিয়ম
১.৯৫
৪৭.৯
৪.৭১
-৩১.১৮
২.১১
-৪১.৭৩
II. ফ্যুএল অমসুং পাৱর
১৩.১৫
৯২.৪
০.২৯
-৮.২৪
৩.৮৪
-১০.১২
এল.পি.জি.
০.৬৪
৮৯.৪
৪.৭৭
-৬.৯৭
১১.১১
-০.৬৭
পেত্রোল
১.৬০
৭৫.০
২.০৯
-৭.৪১
১.৮৬
-১৪.৫৮
ঐচ.এস.দি.
৩.১০
৮০.৮
-১.২৪
-৭.১৩
৩.২৪
-১৫.৩৯
III. শারবা পোত্থোকশিং
৬৪.২৩
--
০.১৭
--
১.৮৯
--
এম.এফ./ও চাননবা পোত্থোকশিং
৯.১২
১৩৬.৫
০.৭৮
-০.২৯
১.১৭
৫.৪৯
এঞ্জাং-নাপী অমসুং শাগী থাও অমসুং ফেতশিং
২.৬৪
১২৭.৬
০.১৮
-০.৬২
-৪.৪৫
১২.০৩
এম.এফ./ও থক্ননবশিং
০.৯১
১২৪.৪
০.৫৭
০.২৪
২.৯৪
১.৩৯
এম.এফ./ও হীদাক মনাগী পোত্থোকশিং
০.৫১
--
-০.৩৯
--
৩.২৩
--
এম.এফ./ও তেক্সতাইলশিং
৪.৮৮
--
০.৬৭
--
৩.৯২
--
এম.এফ./ও শেৎন-ইন্নবা ফীরোলশিং
০.৮১
--
০.৫১
--
-১.০৭
--
এম.এফ./ও শউন অমসুং মরী লৈনবা পোত্থোকশিং
০.৫৪
--
০.০০
--
-১.৬৩
--
এম.এফ./ও উ অমসুং উগী অমসুং চোঙ্গাংগী পোত্থোকশিং
০.৭৭
--
-১.১১
--
১.২১
--
এম.এফ./ও চে অমসুং চেগী পোত্থোকশিং
১.১১
--
০.০৮
--
২.৫৭
--
এম.এফ./ও কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেল পোত্থোকশিং২
৬.৪৭
১১৬.৮
০.২৫
০.৮৬
৩.১০
-২.৫৯
এম.এফ./ও ফার্মাসিযুতিকেলশিং, মেদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতনিকেল পোত্থোকশিং
১.৯৯
১৩০.৪
-১.০৩
-০.১৫
৪.০৮
৪.২৪
এম.এফ./ওরবর অমসুং প্লাস্তিক্স পোত্থোকশিং
২.৩০
--
-০.৩৬
--
১.১১
--
এম.এফ./ও অতোপ্পা ধাতু নত্তবাখানীগী পোত্থোকশিং
৩.২০
--
০.৬৯
--
১.৭৩
--
সিমেন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্ত
১.৬৪
২.২২
৪.৬২
এম.এফ./ও ধাতুনা মপুং ওইবশিং ৩
৯.৬৫
১০৫.৭
-০.৫৪
-০.৮৪
০.০৯
-৪.৩৪
খরখক্তমক স্তীল ওইবা – মচেৎকী ওইনা লোইশিল্লবা স্তীল
১.২৭
--
-০.১০
-০.৮১
এম.এফ./ও অশাবা ধাতুগী পোত্থোকশিং, মেছিনরী অমসুং খুৎলাইগী নত্তনা
৩.১৫
--
০.০০
৪.৭৫
খঙজিনগদবা:
১- সব-গ্রুপশিং হায়বদি ‘শাদোংশিং প্রোসেসিং তৌরগা প্রীজর্ব তৌবা’ অমসুং ‘চাবা য়ানবা থৌওং চত্থদুনা শাবা’ অসি য়াওদনা এম.এফ./ও চানবা পোত্থোকশিংগী ইন্দেক্স হোৎখ্রে। প্রো রেতাদা য়েংঙগা সবগ্রুপশিং অসিগী অরুম্বা অসি অতোপ্পা সবগ্রুপশিংগী মরক্তা য়েন্থোকই।
২- এম.এফ./ও কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেল পোত্থোকশিংগী ইন্দেক্স অসি ‘মীনা শাবা ফাইবরশিং শাবগী’ অমসুং ‘পেন্তশিং, ভর্নিসশিং অমসুং মান্নবা কোতিংশিং, প্রীন্ত তৌনবা মুকশিং অমসুং মেস্তিকশিং ’গ্রুপশিং য়াওদনা শেমখি। প্রো রেতাদা য়েংঙগা সবগ্রুপশিং অসিগী অরুম্বা অসি অতোপ্পা সবগ্রুপশিংগী মরক্তা য়েন্থোকই।
৩. স্তীলশিং ফোর্জিং তৌনবগী সব-গ্রুপশিং য়াওদনা এম.এফ./ও ধাতুনা মরু ওইনা শেম্বগী ইন্দেক্স অসি হোৎখ্রে। । প্রো দেতাদা য়েংঙগা সবগ্রুপশিং অসিগী অরুম্বা অসি অতোপ্পা সবগ্রুপশিংগী মরক্তা য়েন্থোকই।

Ministry of Commerce & Industry
Index Numbers of Wholesale Price in India (Base: 2011-12=100) for April, 2020
14 MAY 2020 11:55AM by PIB Delhi
The Office of Economic Adviser, Department for Promotion of Industry and Internal Trade is releasing Wholesale price Index (WPI) for the month of April, 2020.
In view of the limited transactions of products in the wholesale market in the month of April, 2020, due to spread of Covid-19 pandemic, it has been decided to release the Price Movement of selected Sub-groups/Groups of WPI, following the principles of adequacy. All Commodities WPI could not be computed for April-2020 due to non- availability of manufactured product group index.
The movement of the index and WPI based rate of inflation for the major commodity groups is summarized below:-
WPI based Indices and Annual Rate of Inflation (%)*
All Commodities/Major Groups
Weight (%)
Feb-20 (F)
Mar-20 (P)
Apr-20 (P)
Index
Inflation
Index
Inflation
Index
Inflation
All Commodities
100.00
122.2
2.26
121.1
1.00
-
-
I. Primary Articles
22.60
142.8
6.49
139.5
3.72
138.2
-0.79
II. Fuel & Power
13.20
103.6
3.08
100.7
-1.76
92.4
-10.12
III. Manufactured Products
64.20
118.8
0.51
118.7
0.34
-
-
WPI Food Index
24.40
148.1
7.24
146.1
5.49
146.6
3.60
Note: P: Provisional; F: Final, * Annual Rate of Inflation calculated over corresponding month of last year.
Annual Rate of Inflation(y-o-y in %) based on WPI (2011-12)
The price indices of Primary Articles have been computed based on mandi prices of agricultural items reported from Directorate of Economics & Statistics, M/o Agriculture; ex-mine prices of minerals reported from Indian Bureau of Mines; prices of crude petroleum & natural gas reported from Ministry of Petroleum and Natural Gas and selected PSUs. Price indices of Fuel & Power major group have been computed based on the price data reported from Ministry of Petroleum and Natural Gas, selected PSUs, Office of the Coal Controller and Central Electricity Authority. Price indices of these major groups (Primary Articles and Fuel & Power) were released for April 2020 with standard procedures. No changes in estimation procedures were done.
In view of the preventive measures and announcement of nation-wide lockdown by the Government to contain spread of COVID-19 pandemic, the price collection of Manufactured Products through personal visits of price collectors was suspended with effect from 19thMarch, 2020. The data (ex-factory prices) was collected through electronic means of communications from selected factories and institutional sources. The Price Movement of these Sub-groups/Groups of WPI was worked out by taking the prices of only those items for which at least 25% of price quotations were reported from the selected manufacturing units. Out of the 22 NIC two-digit groups for Manufactured products, based up the above criterion, indices were compiled only for 5 manufacturing groups i.e, manufacture of food products, manufacture of beverages, manufacture of chemicals and chemical products, manufacture of pharmaceuticals, medicinal chemical and botanical products, and manufacture of Basic Metals.
PRIMARY ARTICLES (Weight 22.62%)
The index for this major group declined in April 20by (-0.9%) to 138.2 (P) from 139.5 (P) for the previous month.Prices of Minerals (2.3%), Food Articles (0.7%) and Non Food Articles (0.1%) increased whereas prices of Crude Petroleum & Natural Gas (-24.7%) declined as compared to the previous month.
­FUEL & POWER (Weight 13.15%)
The index for this major group declined in April 20 by (-8.2 %) to 92.4 (P) from 100.7(P) for the previous month. Prices of mineral oils group (-14.11%) and electricity (-3.39%) declined whereas prices of coal remained unchanged as compared to the previous month.
MANUFACTURED PRODUCTS (Weight 64.23%)
In view of the limited transactions of products in the market in the month of April, 2020, it has been decided to release only limited numbers of major groups/sub-groups of manufactured products. Prices of Manufacture of Food Products (-0.29%), Manufacture of Pharmaceuticals, medicinal chemical and botanical products (-0.15%) and Manufacture of Basic metals (-0.84%)provisionally declined whereas prices of Manufacture of Chemicals and Chemical Products (0.86%) and Manufacture of Beverages (0.24%) provisionally increased in April 20 compared to the previous month.
WPI FOOD INDEX (Weight 24.38%)
The Food Index consisting of ‘Food Articles’ from Primary Articles group and ‘Food Products’ from Manufactured Products group have provisionally increased from 146.1 in March, 2020 to 146.6 in April, 2020.The rate of inflation based on WPI Food Index decreased from 5.49% in March, 2020 to 3.60% in April, 2020.
FINAL INDEX FOR THE MONTH OF FEBRUARY, 2020 (BASE YEAR:2011-12=100)
For the month of February, 2020 the final Wholesale Price Index and WPI based inflation rate for 'All Commodities' (Base: 2011-12=100) remained unchanged at 122.2 and 2.26% respectively as reported on 14.02.2020.
Next date of press release: 15/06/2020 for the month of May, 2020
Office of Economic Adviser, Ministry of Commerce & Industry, New Delhi,
This press release, item indices, and inflation numbers are available at our home page http://eaindustry.nic.in
All India Wholesale Price Indices and Rates of Inflation (Base Year: 2011-12=100) for April 2020Annexure-I
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
Index (Latest Month)
Latest month over month
Year on year
2019-2020
2020-2021
2019-2020
2020-2021
ALL COMMODITIES
100.0
--
1.00
--
3.24
--
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
138.2
3.57
-0.93
6.58
-0.79
Food Articles
15.26
152.6
2.98
0.66
6.44
2.55
Cereals
2.82
161.3
-0.32
-0.25
8.43
2.74
Paddy
1.43
159.2
0.26
-0.06
2.41
1.40
Wheat
1.03
162.5
-2.57
-0.25
7.52
7.26
Pulses
0.64
155.1
2.07
2.24
14.32
12.31
Vegetables
1.87
165.8
13.51
3.69
31.34
2.22
Potato
0.28
228.1
6.95
5.36
-16.22
59.40
Onion
0.16
205.8
9.81
-10.25
-3.26
73.52
Fruits
1.60
151.6
9.75
8.36
-6.88
-1.69
Milk
4.44
151.6
0.00
0.46
1.42
5.87
Eggs, Meat & Fish
2.40
140.5
1.42
-4.29
7.85
-1.68
Non-Food Articles
4.12
126.2
3.23
0.08
6.06
-1.17
Oil Seeds
1.12
150.0
1.58
0.07
6.79
1.49
Minerals
0.83
157.4
14.49
2.34
12.70
-0.38
Crude Petroleum
1.95
47.9
4.71
-31.18
2.11
-41.73
II. FUEL & POWER
13.15
92.4
0.29
-8.24
3.84
-10.12
LPG
0.64
89.4
4.77
-6.97
11.11
-0.67
Petrol
1.60
75.0
2.09
-7.41
1.86
-14.58
HSD
3.10
80.8
-1.24
-7.13
3.24
-15.39
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
--
0.17
--
1.89
--
Mf/o Food Products1
9.12
136.5
0.78
-0.29
1.17
5.49
Vegetable And Animal Oils and Fats
2.64
127.6
0.18
-0.62
-4.45
12.03
Mf/o Beverages
0.91
124.4
0.57
0.24
2.94
1.39
Mf/o Tobacco Products
0.51
--
-0.39
--
3.23
--
Mf/o Textiles
4.88
--
0.67
--
3.92
--
Mf/o Wearing Apparel
0.81
--
0.51
--
-1.07
--
Mf/o Leather and Related Products
0.54
--
0.00
--
-1.63
--
Mf/o Wood And of Products of Wood and Cork
0.77
--
-1.11
--
1.21
--
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
--
0.08
--
2.57
--
Mf/o Chemicals and Chemical Products2
6.47
116.8
0.25
0.86
3.10
-2.59
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical And Botanical Products
1.99
130.4
-1.03
-0.15
4.08
4.24
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
--
-0.36
--
1.11
--
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
--
0.69
--
1.73
--
Cement, Lime and Plaster
1.64
2.22
4.62
Mf/o Basic Metals3
9.65
105.7
-0.54
-0.84
0.09
-4.34
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
--
-0.10
-0.81
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
--
0.00
4.75
Note:
1- Index for Mf/o Food Products is computed excluding sub-groups viz. ‘Processing and preserving of meat’ and ‘Manufacture of processed ready to eat food’. The weights of these subgroups are distributed among other subgroups on pro rata basis.
2- Index for Mf/o Chemicals and Chemical Products is compiled excluding the subgroups manufacture of man-made fibres’ and ‘manufacture of paints, varnishes and similar coatings, printing ink and mastics’. The weights of these subgroups are distributed among other subgroups on pro rata basis
3. Index for Mf/o Basic Metals is computed excluding subgroup Forgings of steel. The weights of this subgroup is distributed among other subgroups on pro rata basis.