Ministry of Jal Shakti
Haryana gears up to provide tap connections to all rural households by December, 2022
13 MAY 2020 1:16PM by PIB Delhi
Haryana is geared to provide tap water connection to all rural households by December, 2022. The State provided 1.05 lakh tap connections during 2019-20 under the Jal Jeevan Mission (JJM). Now the State Government is planning 100% coverage by December, 2022, ahead of the national goal by 2024-25. By doing so, Haryana will be among the leading states to accomplish the ambitious target of providing tap connection to each rural household.
Presenting their action plan to the Department of Drinking Water & Sanitation yesterday for achieving the goal of every household with tap water supply under the JJM, State officials said there are 28.94 lakh households in Haryana, out of which 18.83 lakh are already provided with Functional Household Tap Connection (FHTCs). Out of the remaining 10.11 lakh households, Haryana plans to provide tap connections in 7 lakh households by 2020-21.
During the current year, State is planning for 100% coverage of 1 district and 2,898 villages out of total 6,987 villages. More emphasis has been given to cover rural households in drought prone areas and aspirational districts. State is likely to get Rs 290 Crores as Central share under JJM for this financial year, which will be supplemented by same amount of State’s matching share. State is eligible for additional allocation based on physical and financial performance.
Out of 44 water testing laboratories, State plans NABL accreditation of 18 labs during current year. Field Testing Kits will be provided at community level for testing of water quality for taking corrective measures. State has planned to provide drinking water to all 35 quality-affected habitations.
In every Gram Panchayat, GP or their sub-committee i.e. Village Water & Sanitation Committees have been constituted for planning at village level. Village Action Plans have been carried out for villages, based on which the action plan has been finalized.
Dashboard of Public Health Engineering Department (PHED) has been recently launched by Chief Minister. It’s a dynamic platform, wherein the details of villages, tap connections, financial progress, etc. is monitored on real time basis.
During this testing time of CoVid-19 pandemic, such attempts to provide household tap connections in rural areas will definitely improve the ease of living especially the women and girls, reducing their drudgery, making them safe and lead a dignified life.
Government of India is implementing the ‘Jal Jeevan Mission’ (JJM) in partnership with States to ensure every rural household in the country has FHTC for drinking water in adequate quantity of prescribed quality on regular and long-term basis at affordable service delivery charges leading to improvement in their living standards.
It’s the endeavour of the Central Government to provide tap connections in rural households on priority basis during prevailing CoVid-19 situation, so that rural people don’t have to go through the hardship of fetching water from public stand-posts and stand in long queue. Government intends to ensure the rural communities are safe from being infected amidst CoVid-19 pandemic by providing the poor and marginalized sections of the society water supply through tap connections inside their house premises, thereby averting visits to water stand-posts while observing social distancing norms. Advisories have been issued to States/ UTs to take up works related to drinking water on priority so as to achieve the twin objective of providing tap connections to rural households as well as creating job opportunities for local people and migrant workers.
Extensive exercise by consulting States/ UTs for the last 3 months were carried out wherein water supply schemes of every village was analyzed so as to provide tap connections in villages.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
হরিয়ানানা দিসেম্বর ২০২২ ফাওবদা খুঙ্গংগী য়ুমথোঙ খুদিংদা তোতি শম্নবা থৌরাং লৌখৎলি
13 MAY 2020 1:16PM by PIB Imphal
হরিয়ানানা দিসেম্বর ২০২২ ফাওবদা খুঙ্গংগী য়ুমথোঙ খুদিংদা তোতি শম্ননবা থৌরাং লৌখৎলি‍। স্তেৎ অসিনা ইং ২০১৯-২০গী মনুংদা জল জীবন মিশনগী মখাদা তোতি লাখ ১.০৫ শমখ্রে‍। হৌজিক স্তেৎ লৈঙাক্না লৈবাকসিগী ওইবা ইং ২০২৪-২৫কী পান্দমগী মাঙওইননা দিসেম্বর ২০২২ ফাওবদা চাদা ১০০ কোনশিন্নবা থৌরাং লৌখৎলি‍। অসুম্না তৌবসিনা হরিয়ানা খুঙ্গংগী য়ুমথোঙ খুদিংদা তোতি শম্নবগী চাউরবা পান্দম অসি ফংবা ঙমবা মাঙজিল থাবা স্তেৎশিংগী মনুংদা চল্লগনি‍।
জে.জে.এম.গী মখাদা য়ুমথোঙ খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহনবগী পান্দম ফংননবা তৌগদবা থবক থৌরমশিংগী থৌরাং দিপার্তমেন্ত ওফ দ্রিঙ্কিং ৱাতর এন্দ সেনিতেসনদা উৎলদুনা ঙরাং স্তেৎকী ওফিসিএলশিংনা হায়খিবদা হরিয়ানাদা য়ুমথোঙ লাখ ২৮.৯৪ লৈ, মখোয়গী মনুংদা লাখ ১৮.৮৩দি হান্ননা ফংসনেল হাউসহোল্দ তেপ কন্নেক্সন (এফ.ঐচ.তি.সি.) লৈরে‍। লেমহৌরিবর য়ুমথোঙ লাখ ১০.১১গী মনুংদা ইং ২০২০-২১ কী মনুংদা হরিয়ানানা য়ুমথোঙ লাখ ৭তা তোতি শম্ননবা থৌরাং পায়খৎলি‍।
চৎলিবা চহীসিদা স্তেৎ অসিনা অপুনবা খুঙ্গং ৬,৯৮৭কী মনুংদা দিস্ত্রিক্ত অমগী খুঙ্গং ২,৮৯৮তা চাদা ১০০ কোনশিন্নবা থৌরাং পায়খৎলি‍। ঈকং থোক্কনবা মফমশিং অমদি এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা লৈবা খুঙ্গংগী য়ুমথোঙশিং কোনশিন্নবা অহেনবা মিৎয়েং থম্লি‍। চৎলিবা শেনবা চহীসিগী ওইনা স্তেৎ অসিনা চপ মান্না স্তেৎ মেৎচিং শেয়রগী শেনফম হাপচিনগদবা জে.জে.এম.গী মখাদা সেন্ত্রেল শেয়র ওইনা লুপা ক্রোর ২৯০ ফংবা য়ারি‍। তৌথোরকপা থবক অমদি শেলথুমগী ফিভমগী মতুং ইন্না স্তেৎ অসিনা অহেনবা শেনফম ফংবা য়াবগী ফিভমসু লৈরি‍।
ঈশিং তেস্তিং লেবোরেতরী ৪৪গী মনুংদা স্তেৎ অসিনা চৎলিবা শেনবা চহীসিদা লেব ১৮গী এন.এ.বি.এল. এক্রেদিতেসন ফংনবা থৌরাং তৌরি‍। মথৌ তাবা শেমদোক শাদোকপগী থৌরাং লৌখৎননবগীদমক ঈশিংগী ক্বালিতী চাংয়েং তৌননবা কম্ম্যুনিতী লেভেলদা ফিল্দ তেস্তিং কিতশিং য়েন্থোক্কদৌরি‍। স্তেৎ অসিনা ঈশিং ফত্তবনা শোকহল্লবা মফম ৩৫ মক্তা থক্ননবা ঈশিং ফংহন্নবা পান্দম থম্লি‍।
গ্রাম পঞ্চায়ত খুদিংমক্তা জি.পি. নৎত্রগা মখোয়গী সব-কমিতী ওইনা ভিলেজ ৱাতর এন্দ সেনিতেসন কমিতীশিং খুঙ্গংগী লেভেলদা থৌরাং য়াৎননবা শেমখ্রে‍। খুঙ্গংশিংগী ভিলেজ এক্সন প্লানশিং শেম্লে অমদি মদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা এক্সন প্লান অসি ফাইনেলাইজ তৌখ্রে‍।
চীফ মিনিস্তরনা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা পব্লিক হেল্থ ইঞ্জিনিয়রিং দিপার্তমেন্তকী দেশবোর্দ হাংদোকখ্রে‍। মসি খুঙ্গংশিং, তোতি কন্নেক্সনশিং, শেনথুমগী ফীভমনচিংবা অকুপ্পা ৱাফমশিং তশেন তশেংবা মতমগী ওইনা য়েংশিল্লিবা দাইনামিক ওইবা ফম্বাক অমনি‍।
কোবিদ-১৯গী লাইচৎ মনুংসিদা অসিগুম্বা খুঙ্গংগী মফমশিংদা য়ুমথোঙ খুদিংদা তোতি শম্নবগীদমক লৌখৎলক্লিবা থৌরাং অসিনা মরু ওইনা নুপী অমসুং নুপীমচাশিংগী অকনবা থবকশিং খরমখৈ হন্থহন্দুনা মখোয়দা খুদোং থিবা থোকহন্দনা ইকায় খুম্নবা পুন্সি মহিং অমা পীদুনা নুংঙাইনা হিংবগী ফীভম ফগৎহল্লগনি‍।
ভারত লৈঙাক্না স্তেৎশিংগা খুৎশম্নদুনা লৈবাকসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোঙ খুদিংমক্তা অপীবা ক্বালিতীদা চাং নাইনা অমদি মখোয়গী পুন্সি মহিংবু ফগৎহনবা ঙমগদবা মওংদা মতম শাংনা অমদি পুবা ঙমগদবা সর্ভিস দেলিভরী চার্জতা থক্নবা ঈশিং মরাং কায়না পীননবগীদমক্তা ‘জল জীবন মিশন’ (জে.জে.এম.) পায়খৎপনি‍।
খুঙ্গংগী মীশিংদা মীয়ামগী ওইবা তোতি তাফমশিংদা চত্তুনা ক্যু শাংনা লেপ্তুনা ঈশিং হোনবগী অৱাবা লৈহন্দনবা পান্দমদা হৌজিক ওইরিবা কোবিদ-১৯গী ফীভমসিদা খুঙ্গংগী য়ুমথোঙশিংদা অহেনবা মিৎয়েং চঙদুনা তোতি শম্নবগী থৌরাং পায়খৎপা হায়বসি কেন্দ্র লৈঙাক্কী পান্দমনি‍। খুন্নাইগী লায়রবা অমদি মীমান্নদ্রবা শরুকশিংদা মখোয় মখোয়গী ইংখোলনুংদা তোতি শমদুনা থক্নবা ঈশিং পীদুনা সোসিয়েল দিস্তেন্সিং ঙাক্তুনা ঈশিং য়াফমশিংদা চৎপগী খুদোংচাদবশিংদু কোকহন্দুনা খুঙ্গংগী ফুরুপশিংবু কোবিদ-১৯গী লাইচৎতগী ঙাকথোক্নবা লৈঙাক্না পুক্নীং চঙলি‍। খুঙ্গংগী য়ুমথোঙশিংদা তোতি শমবা লোয়ন-লোয়ননা লমদমদুগী মীওইশিং অমসুং লমদগী লাকপা শিন্মীশিংগী থবক পীবা হায়বা পান্দম অনিমক ফংনবগীদমক থক্নবা ঈশিংগা মরী লৈনবা থবক থৌরাংশিং অহেনবা মিৎয়েং থমদুনা পায়খৎনবা স্তেৎ/য়ু.তি.শিংদা পাউতাক ৱারোলশিং পীখ্রে‍।
খুঙ্গংশিংদা তোতি শম্নবগীদমক্তা খুঙ্গং খুদিংমক্তা ৱাতর সপ্লাই স্কিমশিং নৈনদুনা হৌখিবা থা ৩সিদা স্তেৎ/য়ু.তি.শিংগা তানদুনা চাউরবা থৌরাংশিং পায়খৎখি‍।