ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତୀୟ ନୌସେନାର ଯୁଦ୍ଧ ଜାହାଜ ଆଇଏନ୍ଏସ୍ ଜଲ୍ସା ଯୋଗେ ମାଳଦୀପରୁ କୋଚି ପହଂଚିଲେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ
10 MAY 2020 8:49PM by PIB Bhubaneswar
‘ଅପରେସନ ସମୁଦ୍ର ସେତୁ’ ପାଇଁ ନିୟୋଜିତ ଆଇଏନ୍ଏସ୍ ଜଲ୍ସା ମହିଳା, ବୟସ୍କ ଓ ଶିଶୁଙ୍କ ସମେତ ମାଳଦୀପରେ ଅଟକିଥିବା ମୋଟ 698 ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କୁ ନେଇ ମେ’ 10 ସକାଳ 10ଟା ବେଳକୁ କୋଚି ହାର୍ବରରେ ପହଂଚିଛି । ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଫର୍ମାଲିଟି ପୂରଣ କରିବା ପରେ ଜାହାଜଟି ମେ’ 8ରେ ମାଳଦୀପ ଛାଡ଼ିଥିଲା । ସର୍ବନିମ୍ନ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ବଜାୟ ରଖି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନିରାପଦ ଭାବେ ଜାହାଜରେ ଚଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଧାରକାରୀ ଟିମ୍ ସବୁ ପ୍ରକାର ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଯାତ୍ରା କାଳରେ ବୟସ୍କ, ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା ଓ ପିଲାମାନଙ୍କ ଯଥେଷ୍ଟ ଯତ୍ନ ନିଆଯାଇଥିଲା । ଭାରତୀୟ ନୌସେନାର ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ଅଧିକାରୀମାନେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣ (ପିପିଇ) ପିନ୍ଧି ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପରିଚାଳନା କରିଥିଲେ । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାରି ସମସ୍ତ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଅପରେଟିଂ ପ୍ରୋସିଡ୍ୟୁର (ଏସ୍ଓପି) ଓ ନିୟମାବଳି ଆଧାରରେ ଏହି ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା ।
କୋଚିନ୍ ପୋର୍ଟ ଟ୍ରଷ୍ଟର କ୍ରୁଜ୍ ଟର୍ମିନାଲରେ ଜାହାଜ ପହଂଚିବା ପରେ ଉପସ୍ଥିତ ନୌସେନା ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । କ୍ରୁଜ ଟର୍ମିନାଲରେ ତୁରନ୍ତ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କର କୋଭିଡ୍ ସ୍କ୍ରିନିଂ ଓ ଇମିଗ୍ରେସନ ଫର୍ମାଲିଟି ଶେଷ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ମେଡିକାଲ ପ୍ରୋଟୋକଲ ଆଧାରରେ କଷ୍ଟମ, ଇମିଗ୍ରେସନ, ପୁଲିସ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଭାଗ, ବିଏସ୍ଏନ୍ଏଲ୍ ଓ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ପାଇଁ ଟର୍ମିନାଲରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗ୍ଲାସ୍ କାଉଂଟର ଖୋଲାଯାଇଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ କୋଚିନ୍ ଇଂଟରନ୍ୟାସନାଲ ଏୟାରପୋର୍ଟ ଲିମିଟେଡ୍ (ସିଆଇଏଏଲ୍) ନିକଟରୁ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାଗେଜ୍ ଟ୍ରଲି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ଜାହାଜରୁ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ଖଲାସ, ପୃଥକୀକରଣ ଓ ସମସ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ମେଡିକାଲ ଫର୍ମାଲିଟି ଶେଷ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।
ବିଶାଖାପାଟନମରେ ଅବସ୍ଥାପିତ ଆଇଏନ୍ଏସ୍ ଜଲ୍ସା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କର ଏଭଳି ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ ତଥା ଭାରତୀୟ ନୌସେନାର ପ୍ରମୁଖ ମାନବୀୟ ସହାୟତା ଓ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ରିଲିଫ୍ (ଏଚ୍ଏଡିଆର୍) କାର୍ଯ୍ୟରେ ସବୁବେଳେ ଆଗରେ ରହିଥାଏ । ସୈନିକ ପରିବହନ ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ ହୋଇଥିବା ଏହି ଜାହାଜରେ ଚଳିତ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ ନିମେନ୍ତ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଅପରେସନ ପାଇଁ ଜାହାଜରେ ଭାରତୀୟ ନୌସେନାର ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ମେଡିକାଲ ଟିମ୍ ରହିଥିଲେ ।
ଆଜି ଶେଷ ହୋଇଥିବା ସ୍ୱଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ଏହି ଅପରେସନର ପ୍ରଥମ ଭାଗ ରହିଥିଲା । ଏହାକୁ ଜାରି ରଖି କୋଚିରେ ଅବସ୍ଥାପିତ ଅନ୍ୟ ଏକ ଜାହାଜ ଆଇଏନ୍ଏସ୍ ମଗର ଆଜି 202 ଜଣ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସହ ମାଲେ ଛାଡ଼ିଛି । କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀ କାରଣରୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଚ୍ୟ ଓ ମାଳଦୀପରେ ଫସିଥିବା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ମିସନର ଅଂଶସ୍ୱରୂପ ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଛି ।

Ministry of Defence
Repatriated Indians Arrive Kochi Onboard Indian Naval Warship INS Jalashwa FROM Maldives
10 MAY 2020 8:49PM by PIB Delhi
INS Jalashwa, deployed for “Operation Samudra Setu”, entered Kochi harbour at around 10:00 am on 10 May with a total of 698 Indian nationals stranded at Maldives, which included women, elderly people and children. The ship had sailed from Maldives, late evening on 08 May post completion of all embarkation formalities. All necessary measures were taken by the respective teams to ensure safe embarkation with minimal social contact. Adequate care was also taken to cater for the old aged people, pregnant ladies and children in arms during the trip. All the passengers were handled by trained Indian Navy personnel donning Personal Protective Equipment. The evacuation operation was conducted in accordance with all Standard Operating Procedures (SOP) and guidelines issued by the Government of India.
The passengers were received, by the naval and civil administration authorities present at the Cruise Terminal of Cochin Port Trust, where the ship has berthed. Extensive arrangements have been put in place by the State Government for speedy completion of CoViD screening and immigration formalities at the Cruise Terminal. Glassed counters have been set up at the terminal in accordance with medical protocol for Customs, Immigration, Police, Health department, BSNL and District Administration. In addition, baggage trolleys for the passengers were arranged from Cochin International Airport Limited (CIAL), all aimed at facilitating speedy disembarkation, segregation and completion of all health and medical formalities in an efficient manner.
INS Jalashwa, based at Visakhapatnam has been at the forefront of similar evacuation efforts of Indian nationals and major Humanitarian Assistance and Disaster Relief (HADR) efforts of the Indian Navy. The ship is designed to carry troops and the facilities onboard were modified for the ongoing evacuation. She is manned by trained medical teams of the Indian Navy, specifically embarked for the ongoing Operation
The repatriation completed today was the first part of the operation, as a continuation of which, another amphibious ship, INS Magar, based at Kochi left Male today with 202 Indian nationals. This entire exercise is part of Vande Bharat Mission of the Government of India for repatriation of Indian nationals from the Middle East and Maldives in the backdrop of CoViD 19 pandemic.