হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
জি.ও.এম.না কোবিদ-১৯গী শিল-লাংবগী হৌজিক ওইরিবা ফিভম, শেম-শারিবশিং অমসুং পায়খৎলিবশিং য়েংশিনখ্রে
দা. হর্শ বর্ধন্না কোবিদ-১৯ থিংনবা লালোংগীদমক তেক্নোলোজীবু মপুং ওইনা শিজিন্নবদা অকনবা ৱাফম থমখ্রে
05 MAY 2020 5:05PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধনগী লুচিং মখাদা ঙসি নির্মন ভবনদা কোবিদ-১৯দা অৱাংবা থাক্কী গ্রুপ ওফ মিনিস্তর্স (জি.ও.এম.)কী ১৪ শুবা মীফম পাংথোকখ্রে। মীফম অসিদা সিবিল এবিয়েসনগী মন্ত্রী হর্দীপ এস. পুরি, মপাল থৌরম পুবা মন্ত্রী দা. এস. জয়শঙ্কর, গৃহ রাজ্য মন্ত্রী নিত্যানন্দা রাই, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী অশ্বিনি কুমার চৌবেগা লোয়ননা চিফ ওফ দিফেন্স স্তাফ বিপিন রাৱৎ অমসুং য়ুনিয়ন হোম সেক্রেতরী অজয় কুমার ভালাসু শরুক য়াখি।
জি.ও.এম.গী মফমদা মালেম পুম্বগী অমদি লৈবাক মনুংগী ওইবা কোবিদ-১৯ কেসশিংগী হৌজিক ওইরিবা ফিভমদা মচা খায়বা প্রজেন্তেসন অমা লান্থোকখি। গ্রুপ ওফ মিনিস্তর্সনা কোবিদ-১৯গী থিংনবা লালোং অমসুং মেনেজমেন্ত এস্পেক্তকা লোয়ননা কেন্দ্র অমসুং তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংনা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিংদা কুপথনা খন্ন-নৈনখি। লৈবাক অসিদা লৈরিবা জিলা পুম্নমকপু কেতেগোরী অহুমদা য়েন্থোক্লে হায়না জি.ও.এম.দা পাউদমখি, মখোয় অদুদি রেদ জোন (জিলা ১৩০), ওরেঞ্জ জোন (জিলা ২৮৪) অমসুং গ্রীন জোন (জিলা ৩১৯)নি। গ্রীন কেতেগোরীনা হৌখিবা নুমিৎ ২১দগী কেস অমত্তা রিপোর্ত তৌরক্তবা অদুগুম্লবা জিলাশিং অদুবু মহুৎ শিল্লি।
জি.ও.এম.দা খঙহনখি মদুদি হৌজিক শিবগী চাং অসি চাদা ৩.২নি অদুগা ফগৎলকপগী চাংনা চাদা ২৫ হেল্লি, মদুনা ক্লসতর মেনেজমেন্ত অমসুং থিংনবা লালোংগা লোয়ননা লৈবাক অসিদা লোকদাউনগী কানবা মতৌ অদু উবা ফংই। জি.ও.এম.দা মসিমসু খঙহনখি মদুদি লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংগী অনাবশিংদগী আইসোলেৎ তৌরবা নোবেল কোরোনাভাইরসকী স্ত্রেইনশিংগী জীনোম সিক্বেন্সিংসু হৌদোক্লে।
পি.পি.ই., মাস্ক, বেন্তিরেতর্স অসিনচিংবা মরুওইবা মেদিকেল ইক্বুইপমেন্ত ফংন্নবা য়েংশিল্লিবা শক্তি লৈরবা গ্রুপ-৩না জি.ও.এম.দা পি.পি.ই., মাস্ক, বেন্তিরেতর্স, দ্রগস অমসুং অতোপ্পা মরুওইবা ইক্বুইপমেন্তশিং দরকারগী মতুং ইন্না ফংলিবা অদুগা মরী লৈননা পাউদমখি। জি.ও.এম.দা খংহনখি মদুদি লৈবাক মনুংদা পুথোকপগী চাং অসি নোংমদা পি.পি.ই. চাউরাক্না লাখ ২.৫অমসুং নোংমদা N95 মাস্ক চাউরাক্না লাখ ২ য়ৌদুনা ইকুই-কুইদনা তুংদা লৈবাক অসিগী দরকার ওইবশিং ফহনবা ঙম্লগনি। মসিগী মথক্তা লৈবাক মনুংগী মেনুফেকচর তৌরিবশিংনা বেন্তিলেতর পুথোকপসু হৌরে অমদি ওর্দরসু পীখ্রে।
শক্তি লৈরবা গ্রুপ-১১গী চিয়ারমেন য়ুনিয়ন হোম সেক্রেতরী অজয় কুমার ভালানা জি.ও.এম.দা পাউদমখি মদুদি মখোয়না লাইচৎ লাকশিন্নবা হৌজিক ফাওবদা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিংগী য়ৌরক্লিবা ইসুশিং য়েংশিল্লি।
শক্তি লৈবা গ্রুপ-৯গী চিয়ারমেন অমসুং সেক্রেতরী (এম.ই.আই.তি.ৱাই.) অজয় সোহনেনা কোবিদ-১৯ থেঙননবগীমক তেক্নোলোজী সোলুসনশিং অমসুং দাতা মেনেজমেন্তকা লোয়ননা দিল তৌবগী প্রজেন্তেসন অমা লান্থোকখি। মন্ত্রালয়শিং অমসুং শক্তি লৈরবা গ্রুপশিংনা পাংথোক্লিবা থবকশিংদা জি.ও.এম.না অপেনবা ফোংদোকখি।
দা. হর্শ বর্ধন্না ফোংদোকখি মদুদি থিংনবা লালোংগীদমক তেক্নোলোজীবু মপুং ওইনা শিজিন্নবা মথৌ তাই অমসুং মসিনা কোবিদ-১৯ মেনেজ তৌবগী মওংশিং হেন্না চেৎশিনহনবদা মতেং ওইরি।
জি.ও.এম.দা মসিমসু পাউদমখি মদুদি ২০২০গী মে ৪ ফাওবদা প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান পেকেজগী মখাদা মখাগী প্রোগ্রেস অসি পায়খৎলে:
• প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান য়োজনাগী মখাদা রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী ৩৬না অহানবা থা (এপ্রিল)গী এন্তাইতলমেন্ত ওইনা বেনেফিসরী কোতি ৫৮.৭৭তা মেত্রিক তন লাখ ২৯.৩৯ য়েন্থোকখ্রে অমসুং রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী ২০না হৌজিক ফাওবদা অনিশুবা থা (মে)গী এন্তাইতলমেন্ত ওইনা বেনেফিসরী কোতি ১১.৬৩দা মেত্রিক তন ৫.৮২ য়েন্থোকখ্রে। হৌজিক ফাওবদা রাজ্য/ য়ুনিয়ন তেরিতোরী ৩৬না ফুদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়াদগী চেং-চাক পুন্না মেত্রিক তন লাখ ৬৬.০৮ হোনখ্রে।
• উজ্জ্বলা (পি.এম.য়ু.ৱাই.) বেনেফিসরীশিংদা লুপা কোতি ৬৮৬৮.৭৪গী শেনফম অমা ত্রান্সফর তৌখ্রে। ২০২০গী এপ্রিল-মে মনুংদা পি.এম.য়ু.ৱাই. সীলিন্দর কোতি ৪.৯৮ বুক তৌখ্রে অমদি কোতি ৪.৭২ দেলিবর তৌখ্রে।
• ২০-২১গী মনুংদা বেনেফিসরী (লৌমী) কোতি ৮.১৮দা অমমমদা লুপা ২০০০/২০০০গী ফাইনান্সিয়েল সেঙ্কসন গ্রান্ত তৌখ্রে অমসুং ২০-২১গী মনুংদা দি.বি.তি. কেস ত্রান্সফরগী মখাদা লৌমীশিংদা লুপা কোতি ১৬,৩৬৪ রিলিজ তৌখ্রে।
• সেনিয়র সিতিজনশিং, লুখ্রাবীশিং অমসুং দিব্যাংগীদমক তেঙবাং অমা ওইনা মতিক চারবা বেনেফিসরীশিংগী একাউন্ত কোতি ২.৮১২দা লুপা কোতি ১৪০৫গী শেনফম ফন্দগী অহানবা ইন্তোলমেন্ত ওইনা বেনেফিসরী অমমমদা লুপা ৫০০ রিলিজ তৌখ্রে। লুপা ৫০০গী মথংগী ইন্সতোলমেন্ত অনিশুবা থাখায়দগী চত্থরগনি।
• ঙসি ফাওবদা নুপী প্রধান মন্ত্রী জন ধন য়োজনা একাউন্ত কোতি ২০.০৫দা একাউন্ত খুদিংগী লুপা ৫০০ হাপখ্রে। শেনফম অসি পি.এম.জি.কে.পি.গী মখাদা কেশ ত্রান্সফর ওইনা তৌবনি।
• ই.পি.এফ.ও.গী মেম্বর লাখ ৯.২৭না ওনলাইন ৱিথদ্রোৱেলগী খুদোংচাবা লৌদুনা লুপা কোতি ২৮৯৫গী শেনফম ফংখ্রে।
মীফম অদুদা প্রীতি সুদন সেক্রেতরী (ঐচ.এফ.দবল্যু), রাজেশ ভুশন ও.এস.দি./সেক্রেতরী (ঐচ.এফ.দবল্যু), ঐচ. বর্ধন শরিঙ্গলা সেক্রেতরী (ফোরেন এফিয়ার্স), রবি কপুর সেক্রেতরী (তেক্সতাইল), প্রদীপ সিংহ খারোলা সেক্রেতরী (সিবিল এবিয়েসন), পি.দি. বাঘেলা সেক্রেতরী (ফার্মাস্যুতিকেল), অনুপ ৱাধাৱন সেক্রেতরী (কমর্স), অনশু প্রকাশ সেক্রেতরী (তেলেকোম), বলরাম ভারগাবা দি.জি.-আই.সি.এম.আর, অনিল মলিক এদিস্নেল সেক্রেতরী (এম.ঐচ.এ.), দা. নীতা বর্ম দি.জি.-এন.আই.সি., লেফতনেন্ত জেনরেল অনুপ বেনর্জী দি.জি-এ.এফ.এম.এস, রজিব গার্গ দি.জি.ঐচ.এস., লব অগরৱাল জে.এস. (এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু)গা লোয়ননা ফার্মা, আই অমসুং বি, তেক্সতাইল, এন.আই.সি., দি.জি.সি.এ. মন্ত্রালয়দগী অতোপ্পা ওফিসিয়েলশিংসু শরুক য়াখি।
কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা তেক্নিকেল ইসুশিং, গাইদলাইনশিং অমসুং এদভাইজরীদা ঔথেন্তিক অমসুং অপদেত ওইবা ইনফোর্মেশন পুম্নমক্কীদমক চানবীদুনা চাং নাইনা ভিজিৎ তৌবীয়ু https://www.mohfw.gov.in/.

Ministry of Health and Family Welfare
GoM reviews current status, preparedness and actions for management of COVID-19
Dr. Harsh Vardhan emphasizes that use of technology is integral for the containment strategy forCOVID-19
05 MAY 2020 5:05PM by PIB Delhi
The 14th meeting of the high level Group of Ministers (GoM) on COVID-19 was held at NirmanBhawan, here today, under the chairpersonship of Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare. Sh. Hardeep S. Puri, Minister of Civil Aviation, Dr. S. Jaishankar, Minister of External Affairs, Sh. Nityananda Rai, Minister of State for Home, and Sh. Ashwini Kumar Choubey, Minister of State, Health & Family Welfare were present, along with Sh. Bipin Rawat, Chief of Defence Staff and Union Home SecretarySh. Ajay Kumar Bhalla.
A detailed presentation on the present status of COVID-19 cases globally and within the country was made to the GoM. The Group of Ministers (GoM) had in depth deliberation on containment strategyand management aspects of COVID-19, as well as the measures being taken by the Centre and various States. GoM was informed that alldistricts in the country have been divided into three categories i.e. Red Zone (130 Districts), Orange Zone(284 Districts) and Green Zone(319) Districts. The green category represents the districts which have not reported any case since last 21 days. States have been asked to follow and further strengthen their contingency plans to combat COVID-19 on the basis of classification of the districts.Several other measures about strengthening capacity of states including devoting adequate resources for creating Dedicated COVID-19 Hospitals, equipping the medical institutions with adequate number of PPEs, ventilators and other essential equipment etc., were also discussed in detail.
GoM was apprised that as of now the death rate is around 3.2% while recovery rate is more than25%, which may be taken as a positive effect of the Lockdown in the country along with the cluster management & containment strategy. Various recommendations of Government of India for the containment zone management pertaining to indicators, root causes and action required are already shared with the States/UTs for better and effective management of COVID-19 by the Ministry of Health and Family Welfare.
GoM was also informed that genome sequencing of strains of the novel coronavirus isolated from patients in different parts of the country has been initiated.
The Empowered Group-3 looking after ensuring essential medical equipment such as PPEs, masks, ventilators etc., apprised the GoM regarding the adequacy and availability of PPEs, masks, ventilators, drugs and other essential equipment against the requirement. GoM was informed that domestic manufacturers have reached the production capacity of nearly 2.5 lakh PPEs per day and about 2 lakhs N95 masks per day which is sufficient to meet the requirement of the country in near future.In addition, manufacturing of ventilatorsby domestic manufacturers has also been started and orders have been placed. Steps have been taken to maintain the quality norms for PPEs, masks and ventilators. Adequate quantity of oxygen cylinders is also being procured. GoM highlighted the need for ensuring that stringent measures of quality control were ensured for PPEs, mask, ventilators etc. Random batch sampling for ensuring compliance and adherence to the quality standards laid down were also stressed upon by the GoM.
Union Home Secretary Sh. Ajay Kumar Bhalla, Chairman of Empowered Group -11 informed the GoM that they are monitoring and supervising the strategic issues arriving out of the measures taken so far in containing the pandemic. He also apprised the GoM that at different stages during lockdown, decisions on graded liberalisation were taken after consultations with stakeholders, cutting across various ministries and other Empowered Groups.
A presentation was made by Sh. Ajay Sawhney, Secretary (MeITY) and Chairman of Empowered Group-9,dealing with technology solutions and data management for combatting COVID-19. Various aspects pertaining to the performance, impact and benefits of Arogya-Setu application were discussed during the meeting. It was informed close to 9 crore users had downloaded the app as on 4th May,2020. People have informed about their health status on the application which has helped in tracing those suffering with any symptoms for COVID-19 containment. GoM was also informed that mechanism have also been devised to reach out to the people who have landline or featured phones through Interactive Voice Response System (IVRS) in local languages for better results. GoM expressed satisfaction over the work done by the Ministries and the Empowered Groups.
Dr. Harsh Vardhan stated that the use of technology is integral for the containment strategy and is helping the States to manage the COVID-19 in a more effective manner.
GoM was also informed that under Prime Minister Garib Kalyan Package (PMGKP) as on 4th May,2020, the following progress is made:
• Under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana, 29.38 lakh MT has been distributed to 58.77 crore beneficiaries by 36 States/UTs as first month (April) entitlement and 5.82 lakh MT has been distributed to 11.63 crore beneficiaries by 20 States/UTs as second month (May) entitlement so far. In total, 66.08 lakh MT food grain has been lifted by 36 States/UTs from Food Corporation of India so far.
• An amount of Rs. 6868.74 crore has been transferred to Ujjawala (PMUY) beneficiaries. 4.98 crore PMUY cylinders have been booked and 4.72 crore have been delivered during April-May,2020.
• Financial sanction for 8.18 crore beneficiaries’(Farmers) for Rs. 2000/- each, has been generated during 20-21 and Rs. 16,364 croreshave been released under DBT Cash Transfers to farmers during 20-21.
• As support for Senior citizens, Widows and Divyang, first instalment of funds @Rs.500 per beneficiary has been released for all 2.812 crore accounts of eligible beneficiaries, amounting to Rs. 1405 crore. The next instalment of Rs. 500 will go in second fortnight.
• As on date, 20.05 crore women Pradhan Mantri Jan DhanYojana accounts are being credited @Rs. 500 per account as cash transfers under PMGKP.
• 9.27 lakh members of EPFO had availed the facility of online withdrawal amounting to Rs. 2895 crores.
Ms. Preeti Sudan, Secretary (HFW), Sh. Rajesh Bhushan, OSD/Secretary (HFW), Sh. H. Vardhan Shringla, Secretary (Foreign Affairs), Sh. Ravi Capoor, Secretary (Textiles), Sh Pradeep Singh Kharola, Secretary (Civil Aviation), Sh. P. D. Vaghela, Secretary (Pharmaceuticals), Sh. AnupWadhawan, Secretary (Commerce), Sh. Anshu Prakash, Secretary (Telecom), Prof. Balram Bhargava, DG-ICMR, Sh. Anil Malik, Addl. Secy (MHA), Dr. Neeta Verma, DG-NIC, Lt. Gen. Anup Banerji, DG-AFMS, Dr. Rajiv Garg, DGHS, Sh. Lav Agarwal, JS (MoHFW) and along with other officials from M/O Pharma, I&B, Textiles, NIC, DGCAwere also present.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/.