ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ଼-19 ଜନିତ ଲକଡାଉନ୍‌ ସମୟରେ ଲାଇଫ ଲାଇନ୍‌ ଉଡ଼ାନ‌ ଅଧୀନରେ 452 ଥର ବିମାନ ଉଡ଼ାଣ
05 MAY 2020 7:12PM by PIB Bhubaneswar
ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ, ଆଲିଆନ୍ସ ଏୟାର, ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା ଏବଂ ଘରୋଇ ବିମାନ ସରବରାହ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କୋଭିଡ଼- 19 ମହାମାରୀ ଜନିତ ଲକଡାଉନ୍‌ ସମୟରେ ଲାଇଫ୍‌ ଲାଇନ୍‌ ଉଡ଼ାନକାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ମୋଟ 452 ଥର ବିମାନ ଉଡ଼ାଣ କରାଯାଇଛି । ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଆଲିଆନ୍ସ ଏୟାର ଦ୍ୱାରା 272 ଥର ବିମାନ ଉଡ଼ାଣ ସଂପାଦନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ସମୟରେ ମୋଟ 824.44 ଟନ୍‌ ସାମଗ୍ରୀ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ପରିବହନ କରାଯାଇଛି । ଲାଇଫ୍‌ ଲାଇନ୍‌ ଉଡ଼ାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହିସବୁ ବିମାନ ସଂସ୍ଥାମାନେ ଅଦ୍ୟାବଧି ମୋଟ 4,41,564 କିଲୋମିଟର ଆକାଶପଥ ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି ।
ଲାଇଫ ଲାଇନ୍‌ ଉଡ଼ାନବିମାନ ପରିଚାଳନା କେନ୍ଦ୍ର ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାର ପରିଚାଳିତ କରାଯାଇଥାଏ ଯେଉଁଥିରେ କୋଭିଡ଼-19 ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ଭାରତର ସଂଗ୍ରାମକୁ ସହଯୋଗ ପୂର୍ବକ ଦେଶର ଦୁର୍ଗମତମ ସ୍ଥାନରେ ସୁଦ୍ଧା ମେଡ଼ିକାଲ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଔଷଧ ପହଞ୍ଚାଯାଉଛି ।
ପବନ ହଂସ ଲିମିଟେଡ଼ ସମେତ ହେଲିକପ୍ଟର ସେବାକୁ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେଥିରେ ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର, ଲଦାଖ, ବିଭିନ୍ନ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ରକୁ କ୍ରିଟିକାଲ ମେଡ଼ିକାଲ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣ କରାଯାଇଛି । ପବନ ହଂସ ହେଲିକପ୍ଟର ମେ 4, 2020 ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ମୋଟ 7,729 କିଲୋମିଟର ଆକାଶ ପଥ ଯାତ୍ରା କରି 2.27 ଟନ୍‌ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ କରିଛି ।
ଏଭଳି ଅପରେସନରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ର, ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାଙ୍କ ମିଳିତ ସହଯୋଗରେ ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର, ଲଦାଖ, ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦ୍ୱୀପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମେଡ଼ିକାଲ ସାମଗ୍ରୀ ପହଞ୍ଚାଯାଇଛି ।
ଘରୋଇ ମାଲ ପରିବହନକାରୀ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସଂସ୍ଥା ଯଥା, ସ୍ପାଇସ୍‌ ଜେଟ୍‌, ବ୍ଲୁ ଡାର୍ଟ, ଇଣ୍ଡିଗୋ ଏବଂ ବିସ୍ତାରା ବ୍ୟବସାୟିକ ଭିତ୍ତିରେ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଗୋ ଚଳାଚଳ କରୁଛନ୍ତି । ସ୍ପାଇସ୍‌ ଜେଟ୍‌ ମାର୍ଚ୍ଚ 24 ଠାରୁ ମେ 4 2020 ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ 796 ଥର ଉଡ଼ାଣ ଭରି 13,61,141 କିଲୋମିଟର ଆକାଶ ପଥ ଯାତ୍ରା କରି 5,817 ଟନ୍‌ ସାମଗ୍ରୀ କରିବହନ କରିଛି । ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ 290ଟି ଉଡ଼ାଣ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କାର୍ଗୋ ବିମାନ ଯାତ୍ରା ଥିଲା । ବ୍ଲୁ ଡାର୍ଟ ମାର୍ଚ୍ଚ 25 ଠାରୁ ମେ 4, 2020 ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ 266 ଥର କାର୍ଗୋ ପରିବହନ କରି ମୋଟ 2,94,928 କିଲୋମିଟର ଆକାଶପଥ ଅତିକ୍ରମ କରି 4,522 ଟନ୍‌ ମାଲ ପରିବହନ କରିଛି । ଇଣ୍ଡିଗୋ ଅପ୍ରେଲ 3 ଠାରୁ ମେ 4, 2020 ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ 90 ଥର ବିମାନ ଉଡ଼ାଣ ମାଧ୍ୟମରେ 1,50,803 କିଲୋମିଟର ଆକାଶପଥ ଅତିକ୍ରମ କରି 444 ଟନ୍‌ ମାଲ ପରିବହନ କରିଛି ଏବଂ ସେଥିରେ 34 ଥର ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଉଡ଼ାଣ ସାମିଲ । ଏହା ମଧ୍ୟରେ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣାରେ ମେଡ଼ିକାଲ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଣ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ । ସେହିଭଳି ବିସ୍ତାରା ଅପ୍ରେଲ 19 ଠାରୁ ମେ 4 2020 ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ 22 ଥର କାର୍ଗୋ ଉଡ଼ାଣ ମାଧ୍ୟମରେ 30,614 କିଲୋମିଟର ଆକାଶ ପଥ ଯାତ୍ରା କରି 144 ଟନ୍‌ କାର୍ଗୋ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି ।
ଜରୁରି ଔଷଧ, ମେଡ଼ିକାଲ ଉପକରଣ ଏବଂ କୋଭିଡ଼- 19 ରିଲିଫ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ ସକାଶେ ପୂର୍ବ ଏସିଆ ମଧ୍ୟରେ ଏକ କାର୍ଗୋ ଏୟାର ବ୍ରିଜ୍‌ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ ମୋଟ 956 ଟନର ମେଡ଼ିକାଲ କାର୍ଗୋ ପରିବହନ କରିଛି ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ବ୍ଲୁ ଡାର୍ଟ ଚୀନର ଗୁଆଙ୍ଗଝୁ ଏବଂ ସାଙ୍ଘାଇରୁ 114 ଟନ୍‌ ପାଖାପାଖି ମେଡ଼ିକାଲ୍‌ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ କରି ଆଣିଛି । ସେହିଭଳି ହଂକଂରୁ ମଧ୍ୟ 24 ଟନ୍‌ ମେଡ଼ିକାଲ ସାମଗ୍ରୀ ଅଣାଯାଇଛି । ଏହି ସବୁ ସାମଗ୍ର ଅପ୍ରେଲ 14 ତାରିଖ ଠାରୁ ମେ 4, 2020 ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ଅଣାଯାଇଛି । ସ୍ପାଇସ୍‌ ଜେଟ୍‌ ସାଂଙ୍ଘାଇ ଓ ଗୁଆଙ୍ଗଝୁର ମେ 4, 2020 ସୁଦ୍ଧା 204 ଟନ୍‌ ମେଡ଼ିକାଲ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ କରି ଆଣିଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ମେ 4, 2020 ସୁଦ୍ଧା ହଂକଂ ଓ ସିଙ୍ଗାପୁରରୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ପାଇସ୍‌ ଜେଟ୍‌ 16 ଟନ୍‌ ମେଡ଼ିକାଲ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ କରି ଭାରତ ପହଞ୍ଚାଇଛି ।

Ministry of Civil Aviation
452 flights operated under Lifeline Udan during Covid-19 lockdown period
05 MAY 2020 7:12PM by PIB Delhi
452 flights have been operated under Lifeline Udan by Air India, Alliance Air, IAF and private carriers. 272 of these flights have been operated by Air India and Alliance Air. Cargo transported till date is around 824.44 tons. Aerial distance covered by Lifeline Udan flights till date is over 4,41,564 km. ‘Lifeline Udan’ flights are being operated by MoCA to transport essential medical cargo to remote parts of the country to support India’s war against COVID-19.
Helicopter services including Pawan Hans Ltd have been operating in J&K, Ladakh, Islands and North East region transporting critical medical cargo and patients. Pawan Hans till 4 May 2020 have carried 2.27 tons of cargo covering a distance of 7,729 kms.
Special focus has been on the North East Region, island territories and the hill states.
Air India and IAF collaborated primarily for J&K, Ladakh, North-East and other island regions.
Domestic Cargo Operators SpiceJet, Blue Dart, Indigo and Vistara are operating cargo flights on a commercial basis. Spicejet operated 796 cargo flights during 24 March to 4 May 2020 covering a distance of 13,61,141 km and carrying 5,817 tons of cargo. Out of these, 290 were international cargo flights. Blue Dart operated 266 cargo flights covering a distance of 2, 94, 928 km and carrying 4,522 tons of cargo during 25 March to 4 May 2020. Out of these, 13 were international cargo flights. Indigo has operated 90 cargo flights during 3 April to 4 May 2020 covering a distance of 1, 50, 803 km and carrying around 444 tons of cargo and including 34 international flights. This also includes medical supplies carried free of cost for the government. Vistara has operated 22 cargo flights during 19 April to 4 May 2020 covering a distance of 30,614 km and carrying around 144 tons of cargo.
A cargo air-bridge was established with East Asia for transportation of pharmaceuticals, medical equipment and Covid-19 relief material. The quantity of medical cargo brought in by Air India is 956 tons.
In addition to the above, Blue Dart has uplifted medical supplies of around 114 tons from Guangzhou and Shanghai and 24 tons from Hong Kong, starting 14 April upto 4 May 2020. Spicejet has also uplifted 204 tons of medical supplies from Shanghai and Guangzhou upto 4 May 2020 and 16 tons medical supplies from Hong Kong and Singapore upto 4 May 2020.