ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନାମ କଣ୍ଟାକ୍ଟ ଗ୍ରୁପ ଅନଲାଇନ୍ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
04 MAY 2020 9:57PM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ସଙ୍କଟର ମୁକାବିଲା ସମ୍ପର୍କରେ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ 2020 ମେ’ 4 ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ନନ୍ ଆଲାଇନଡ ମୁଭମେଂଟ (ନାମ) କଣ୍ଟାକ୍ଟ ଗ୍ରୁପ ଅନଲାଇନ୍ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
‘ୟୁନାଇଟେଡ୍ ଏଗେନଷ୍ଟ କୋଭିଡ-19’ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ହୋଇଥିବା ଏହି ଅନଲାଇନ୍ ନାମ୍ କଣ୍ଟାକ୍ଟ ଗ୍ରୁପ୍ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ନାମ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ରିପବ୍ଲିକ୍ ଅଫ୍ ଆଜେରବୈଜାନ୍ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାନ୍ୟବର ଇଲହାମ୍ ଅଲିୟେଭ୍ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ । କୋଭିଡ-19 ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂହତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଓ ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଓ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ପଦକ୍ଷେପକୁ ପରିଚାଳନା କରାଇବା ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ଡେ’ ଅଫ୍ ମଲ୍ଟିଲାଟେରାଲିଜମ ଆଣ୍ଡ ଡିପ୍ଲୋମାସି ଫର୍ ପିସକୁ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଏଥିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ସଦସ୍ୟ ଭାବେ ନାମ ର ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଓ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ପ୍ରତି ଭାରତର ଦୀର୍ଘଦିନର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି । ନିଜ ବକ୍ତବ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଙ୍କଟର ମୁକାବିଲା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱ ସମୁଦାୟ ଦ୍ୱାରା ସମନ୍ୱିତ, ସାମଗ୍ରିକ ଓ ନ୍ୟାୟିକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଘରୋଇ ତଥା ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସ୍ତରରେ ଭାରତ ନେଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଯଥାସମ୍ଭବ ସହାୟତା ଯୋଗାଇବାକୁ ଭାରତ ପ୍ରସ୍ତୁତ । ସେହିପରି ଆତଙ୍କବାଦ ଓ ମିଥ୍ୟା ଖବର ବିରୋଧରେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱକୁ ଲଗାତାର ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ସମେତ ଏସିଆ, ଆଫ୍ରିକା, ଲାଟିନ୍ ଆମେରିକା, ୟୁରୋପ ଓ କାରବିଆନ୍ କ୍ଷେତ୍ରର 30ରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ ରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଜାତିସଂଘ ଜେନେରାଲ ଆସେମ୍ବ୍ଲିର ସଭାପତି ପ୍ରଫେସର ଟିଜାନି ମହମ୍ମଦ ବନ୍ଦେ, ଜାତିସଂଘ ମହାସଚିବ ଶ୍ରୀ ଆଂଟୋନିଓ ଗୁଟେରସ୍, ଆଫ୍ରିକୀୟ ୟୁନିଅନ୍ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମୁସା ଫକି ମହମତ୍, ୟୁରୋପୀୟ ୟୁନିଅନ୍ ହାଇ ରିପ୍ରେଜେଂଟେଟିଭ୍ ଜୋସେଫ୍ ବୋରେଲ ଓ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡ. ଟେଡ୍ରୋସ୍ ଘେବ୍ରେୟେସସ୍ ପ୍ରମୁଖ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ ।
ନାମ ନେତୃବୃନ୍ଦ କୋଭିଡ୍-19ର ପ୍ରଭାବ ସମ୍ପର୍କରେ ଆକଳନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରତିକାର ଚିହ୍ନଟ କରିବା ସହ ତତ୍କାଳ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ସମ୍ମିଳନୀ ପରେ ନେତୃବୃନ୍ଦ କୋଭିଡ୍-19 ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇ ପାଇଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂହତିକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଘୋଷଣାନାମାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଏହାସହ ନେତୃବୃନ୍ଦ କୋଭିଡ୍-19 ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ମୌଳିକ ଔଷଧ, ସାମାଜିକ ଓ ମାନବୀୟତା ଚାହିଦାକୁ ପ୍ରତିପାଦନ କରୁଥିବା ଏକ ସାଧାରଣ ଡାଟାବେସ୍ ସ୍ଥାପନ କରି ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଚାହିଦା ଓ ଆବଶ୍ୟକତା ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ଏକ ‘ଟାସ୍କଫୋର୍ସ’ ଗଠନ ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister participates at the online Summit of NAM Contact Group
04 MAY 2020 9:57PM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi participated in the online Summit of Non Aligned Movement (NAM) Contact Group held on the evening of May 4, 2020 to discuss response to the ongoing COVID-19 pandemic crisis.
The online NAM Contact Group Summit on the theme of "United against COVID-19”. was hosted by the current Chairman of NAM, President of Republic of Azerbaijan HE Ilham Aliyev. The objective of the Summit was to promote international solidarity in the fight against the COVID-19 pandemic and to mobilise efforts of States and international organisations to address the pandemic. The event also commemorated the International Day of Multilateralism and Diplomacy for Peace.
PM Modi’s participation underlined India’s longstanding commitment to the principles and values of NAM as one of its leading founding-member. In his intervention, Prime Minister emphasized the importance of a coordinated, inclusive and equitable response by the world to this crisis, outlining the steps India had taken domestically and internationally, while reaffirming India’s readiness to offer assistance in solidarity with the Movement, to the extent possible. PM also emphasized the importance of a continued effort by the world against other viruses, in particular terrorism and fake news.
PM Modi was joined by over 30 other Heads of State and Government and other leaders, including from member States in Asia, Africa, Latin America and the Caribbean, and Europe. The Summit was also addressed by the President of the UN General Assembly Prof Tijjani Muhammed Bande, UN Secretary General Mr. Antonio Guterres, African Union Chairperson Musa Faki Mahamat, EU High Representative, Josep Borrell, as well as Director General of the World Health Organization Dr. Tedros Ghebreyesus.
Overall, NAM Leaders assessed the impact of COVID-19, identified needs and requirements for possible remedies and urged action-oriented follow-up measures. Following the Summit, leaders adopted a Declaration underlining the importance of international solidarity in the fight against COVID-19. Leaders also announced the creation of a ‘Task Force’ to identify needs and requirements of member States through the establishment of a common database reflecting their basic medical, social and humanitarian needs in the fight against COVID-19.