তুরিজম মন্ত্রালয়
তুরিজম মন্ত্রালয়না “দেখো অপ্না দেশ” সিরীজগী ‘দেস্তিনেসন - সরিস্কা তাইগর রিজর্ব’ হায়না মিংথোনবা ১৩সুবা ৱেবিনার অমা পাংথোকখ্রে
02 MAY 2020 3:12PM by PIB Imphal
ৱাইল্দলাইফ পার্কশিং অমসুং ৱাইলদর্নেস এরিয়াশিংনা মী খুদিংমক্তা তোঙান তোঙানবা এক্সপরিয়েন্সকীদমক্তা তোপতোপ্পা খুদোংচাবশিং পীরি। তুরিজমগী মন্ত্রালয়গী দেখো অপ্না দেশকী ১৩সুবা সেসনগী ৱেবিনার অমা মে ১, ২০২০দা ‘দেস্তিনেসন - সরিস্কা তাইগর রিজর্ব’ হায়না মিংথোনবা অসি রাজস্থানগী অলৱর জিলাদা লৈবা সরিস্কা তাইগর রিজর্বকী মনুংদা লমকোইবা মীগীদমক্তা ওইবা প্রজেন্তেশন অমসুং ৱাইলদলাইফ এদভেঞ্চরগী, সফারী এক্সপরিয়েন্সকীভর্চুৱল তুরনি।
ৱেবিনার অদু সরিস্কা মেনর, তেহলাগী ফাউন্দর শ্রী গজেন্দ্র পনৱার অমসুং ইমেন্স মার্কেতিংগী সি.ই.ও. শ্রী ধিরজ ত্রিবেদীনা উৎখি।
সরিস্কা তাইগর রিজর্ব অসি অরাৱলী হিল্সতা, অলৱরদগী কিলোমীতর ৩৫, দিল্লীগী সাউথ ৱেস্ততা কিলোমীতর ২৫০ অমসুং জয়পুরগী নোর্থ ইস্ততা কিলোমীতর ১১০. অলৱরগী মহারাজাগী হান্না শাদানফম ওইরম্বা সরিস্কা ভেলী অসিদা মখল কয়া অমগী ফ্লোরা অমসুং ফাওনা ফংঙি। পার্ক অসিদা কৈ, কবোকৈ, নিলগাই, সামবার, চিতল অসিনচিংবা লৈ। মফম অসি উচেকপু পামজবা নুংশিজবশিংগীদি খ্বাইদগী হেন্না নুংঙাইবা মফমনি মরমদি মসিদা ইন্দিয়ন পীফাউল, ক্রেস্তেদ সর্পেন্ত ইগল, সেন্দ গ্রাউস, গোল্দন বেক্ত ৱুদপেক্কর, গ্রেৎ ইন্দিয়ন হোর্ন্দ ওল, ত্রী পাই, ভলচর অমসুং অতোপ্পা ময়াম অমগী য়াম্লবা মশিং মফম অসিদা লৈরি।
সেঙ্কচুরী অসিদা ১০সুবা অমসুং ১১সুবা চহি চাগী মতমদা লৈরম্বা অরিবা লাইশঙশিংগী অতেক অকায়শিং মফম অসিদা চাইথোক্তুনা লৈরি। মসিদা মরু ওইনা পনবা য়াবশিং অদুদি কানকৱারী ফোর্ৎকী অতেক অকায়শিং অমসুং ১০সুবা চহি চাগী নীলকন্থ লাইশঙশিং। লাইশঙ অসিদা চৎপগী লম্বীদি ফবা ওইদে অদুবু মসিদা লৈরিবা আর্কিতেকচর অমসুং খাজুরাহো মানবা অহকপশিং অদুনা মফম অদুদা লাকপশিংদা ঙক্নীংঙাইগী মচাক অমা ওই। নীলকন্থ মহাদেবদা ৮শুবা অমসুং ১২শুবা চহি চাগী মরক্তা শাখিবা হিন্দু অমসুং জৈনগী লাইশঙ ৩০০গী মথক্তা অতেক অকায়শিং লৈ। অভানেরীদা লৈবা চন্দ বাউলী (স্তেপ ৱেল) অসি নিখুম্বা দাইনেস্তীনা শারম্বা অঙম্বা থাক ৩৫০০ লৈবা য়াম্না চাউবা স্তেপৱেলনি, মসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা স্তেপৱেলশিংগী মরক্তা অমনি। অলৱর অসি হেরিতেজ বিল্দিংশিং, ফোর্ৎশিং, তোম্বশিং অমসুং পেলেসশিংনা থল্লবা সিতীনি। য়েংবদা চিথরোইদাবা মরু ওইবা মফমশিং অদুদি বালা কিলা. ৱিজয় মন্দির লেক পেলেসশিং, ফতেহ জঙ্গ কী গুম্বাদ, মোতী দুংগ্রী অসিনচিংবনি।
প্রোজেক্ত তাইগর অসি এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ মন্ত্রলয়গী কেন্দ্রনা পুথোকপা হৌজিক হৌজিক চৎথরিবা স্কিমনি মসিনা কৈশিংগীদমক ওইবা তাইগর রিজর্বতা কৈশিং ঙাকশেন্দুনা থম্নবগীদমক্তা কৈ লৈবা রাজ্যশিংদা কেন্দ্রনা মতেং পীরি। ভারত্তা হৌজিক হৌজিক লমলক্তা কৈ ২,৯৬৭ লৈ, ২০১৮গী খ্বাইদগী নৌবা তাইগর এস্তিমেশন রিপোর্ৎকী মতুং ইন্না শরুক তংখাইগী মথক্তি মধ্য প্রদেশ অমসুং কর্নাতকাদা লৈ। ২০১৪গী সেন্সসকী মতুং ইন্না মখোয়গী অপুনবা মশিং অদু ২,২২৬ ওইরম্মি মদুদগী মখোয়গী মশিং অদু ৩৩%গী চাংদা হেনগৎলে। নীংথিনা য়েংশিনবা . ঙাক-শেনবা অমসুং মপুং ওইরিবা মফমশিংদগী মীওইবগী লৈফমশিং অদু মমল খরা পীরগা মশানা য়াজনা হোংদোকপা অসিনা তাইগর রিজর্বকী মশিংগী সোর্স ভেল্যুশিং লেংদনা থম্বা অসিনা ভারত্তা লৈরিবা কৈশিংগী ফিভম অসি লেপ্তনা হেনগৎলকপগী খ্বাইদগী মরু ওইবা মরম্নি। সরিস্কা অসি ভারত্তা রোয়ল বেঙ্গাল তাইগরশিং রিলোকেৎ তৌবদা মাইপাকখিবা অহানবা তাইগর রিজর্বনি অমসুং হৌজিক হৌজিক রিজর্ব অসিদা চাউরাক্না কৈ ২০ লৈ।
তুরিজম মন্ত্রালয়গী ৱেবিনার সিরিজ অসিগী পান্দমদি ময়াম্না খঙনদবা মফমশিং অমসুং মমিং চৎপা মফমশিংগী ময়াম্না খঙনদবা শক্তমশিং য়াওনা ভারতকী তুরিজমগী মফমশিংগী মতাংদা এৱ্যরনেস পীবা অমসুং মসিবু প্রোমোৎ তৌবনি।
কনাগুম্বা ৱেবিনার অসিবু য়াওবা ঙমহৌদবশিংগীদমক্তা, সেসনশিং অদু https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featuredদা ফংবীগনি অমসুং ভারত সরকারগী তুরিজম মন্ত্রালয়গী ওইবা সোসিয়েল মীদিয়াশিংদসু ফংবিগনি।

Ministry of Tourism
Ministry of Tourism hosts 13th webinar titled ‘Destination- Sariska Tiger reserve’ of "Dekho Apna Desh" series
02 MAY 2020 3:12PM by PIB Delhi
Wildlife Parks and Wilderness areas offer unique opportunities for independent experiences to everyone. The 13th session of Ministry of Tourism’s Dekho ApnaDesh webinar on 1st May 2020, titled, ‘Destination- Sariska Tiger reserve’ was a presentation and virtual tour of wildlife adventure, safari experience for the traveller within the Sariska Tiger Reserve’ in Alwar district, Rajasthan.
The webinar was presented by Shri Gajendra Singh Panwar, Founder, Sariska Manor, Tehla and Shri DhirajTrivedi, CEO, Immense Marketing.
Sariska Tiger Reserve is located in the Aravalli Hills, 35 km from Alwar, 250 km SW of Delhi and 110 km NE of Jaipur. The former hunting reserve of the Maharaja of Alwar, the Sariska valley is home to a variety of flora and fauna. The park has populations of tigers, leopards, Nilgai, Sambar, chital etc. The place is a paradise for bird lovers as it shelters a large population of Indian peafowl, crested serpent eagles, sand grouse, golden backed woodpeckers, great Indian horned owls, tree pies, vultures and many others.
The sanctuary is strewn with ruins of ancient temples dating back to the 10th and 11th centuries. Some of the highlights are the ruins of the Kankwari Fort and the 10th century Neelkanth temples. The way to the temples is rough but the architecture and the Khajuraho-like carvings will simply leave the visitor in awe of the place. Neelkanth Mahadeva, houses the ruins of over 300 Hindu and Jain temples constructed between the 8th and 12th Centuries. Chand Baoli(step well) at Abhaneri is enormous with 3500 steep steps built by the Nikhumbha dynasty is one of the largest stepwells in the world. Alwar is a city dotted with heritage buildings, Forts, tombs and palaces. Some of the important sights not to be missed are Bala Qila, Vijai Mandir Lake Palaces, Fateh jung ki Gumbad, Moti Doongri etc.
Project Tiger is an ongoing Centrally Sponsored Scheme of the Ministry of Environment, Forests and Climate Change providing central assistance to the tiger States for tiger conservation in designated tiger reserves. India now has as many as 2,967 tigers in the wild, with more than half of them in Madhya Pradesh and Karnataka, according to the latest tiger estimation report for 2018. The population has increased by 33% since the last census in 2014 when the total estimate was 2,226. Maintaining the source values of tiger reserve populations through good management, protection and making the core areas inviolate through incentivized voluntary relocation of human habitation has been the most important reason for continued improvement in the status of tigers in India. Sariska is the first tiger reserve to have successfully relocated Royal Bengal tigers in India and at present there are around 20 tigers in the reserve.
The objective of Ministry of Tourism’s webinar series is to create awareness about and promote various tourism destinations of India – including the lesser known destinations and lesser known facets of popular destinations.
For those who had missed these webinars, the sessions are now available on the https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured and also on all social media handles of Ministry of Tourism, Government of India.