ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ୱୟଂ ସହାୟିକା ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମାସ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ
29 APR 2020 1:46PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟିକା ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଫେସ ମାସ୍କ ତିଆରି କରାଯାଇଛି । ସହରାଂଚଳ ବ୍ୟାପାର ଓ ଆବାସ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ଡିଏୱାଇ-ଏନୟୁଏଲଏମ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସଂପୃକ୍ତ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟିକା ଗୋଷ୍ଠୀର ସଦସ୍ୟମାନେ ଏହି ମାସ୍କ ତିଆରି କରିବାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଛନ୍ତି । ଏସବୁ ଗୋଷ୍ଠୀ ସଦସ୍ୟମାନେ ଏହି ଘଡିସନ୍ଧି ସମୟରେ ମିଳିତ ସଂକଳ୍ପ, ଅଦମନୀୟ ଉଦ୍ୟମ ଓ ଅଫୁରନ୍ତ ଶକ୍ତି ସହ ଏହି ମାସ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ଲାଗିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଛନ୍ତି ଗୋଷ୍ଠୀର ମହିଳା ସଦସ୍ୟମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ମିଶନ ପକ୍ଷରୁ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ସେମାନଙ୍କର ଏହି ଉତ୍ସାହ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ହୋଇଛି । ମଣିଷର ଜୀବନରକ୍ଷାରେ ମହିଳାଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଓ ସଶକ୍ତିକରଣ କିପରି ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ଏହା ତା’ର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ନମୁନା ।
ନିମ୍ନ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟିକା ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଠାରୁ କିଛି ଉଦ୍ଧୃତ:
ସୁଶ୍ରୀ ଶୁଭାଙ୍ଗୀ ଚନ୍ଦ୍ରକାନ୍ତ ଧାଇଗୁଡେ ସମୃଦ୍ଧି ଅଂଚଳ ସ୍ତରୀୟ ମହାସଂଘର ଅଧ୍ୟକ୍ଷାଙ୍କ ମୁହଁରେ ଏକ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ହସ ଝଟକୁଛି ଯାହା ସନ୍ତୋଷ ଏବଂ ଗର୍ବର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଟିଟିୱାଲାସ୍ଥ ତାଙ୍କ ଘରେ ମାସ୍କ ତିଆରି କରିବାକୁ ସେ ଫୋନରେ ବରାଦ ସଂଗ୍ରହ କରନ୍ତି । ସେ ଓ ତାଙ୍କ ସହ ଅନ୍ୟ 45 ଜଣ ମହିଳା ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 45 ହଜାର ମାସ୍କ ତିଆରି କରି ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ରାଜସ୍ଥାନର କୋଟା ଅନ୍ତର୍ଗତ ସବର୍ଣ୍ଣି ସ୍ୱୟଂ ସହାୟିକା ଗୋଷ୍ଠୀର ଜଣେ ସଦସ୍ୟା ସୁଶ୍ରୀ ମିନୁ ଝା କହନ୍ତି ଏଭଳି ଏକ ଛୋଟିଆ ପଦକ୍ଷେପ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏତେ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ହେବ ବୋଲି ମୁଁ କେବେ ଭାବି ନ ଥିଲି । ଏଥିରୁ ବୁଝି ହେଉଛି ଯେ, ଲକଡାଉନ ଭଳି ଏକ ଅସୁବିଧା ସମୟରେ କରୋନାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ କିଛି ଅବଦାନ ରଖିବାରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଅନୁରୂପ ଦକ୍ଷତା ରହିଛି ।
ଗାମୁଛା ଆସାମର ଏକ ପାରମ୍ପରିକ ବସ୍ତ୍ର ତଥା ସମ୍ମାନର ଚିହ୍ନ । ଏହି ଗାମୁଛା ଆଜି ସେଠାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ଓ ନିରାପତ୍ତାର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଛି । ନାଗାଓର ସୁଶ୍ରୀ ରଶ୍ମି ସେ ରୁଣଝୁଣ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟିକା ଗୋଷ୍ଠୀର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ । ଏହି ପାରମ୍ପରିକ ବସ୍ତ୍ର ଗାମୁଛାକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ସେ ମାସ୍କ ତିଆରି କରିବାରେ ବ୍ୟସ୍ତ ।
ଜମ୍ମୁ–କଶ୍ମୀରର କଠୁଆ ଅନ୍ତର୍ଗତ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟିକା ଗୋଷ୍ଠୀର ସଦସ୍ୟ ସୁଶ୍ରୀ ଉପଦେଶ ଅନଦୋତ୍ରୀ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ମାସ୍କ ତିଆରି କରିବା ବେଳେ ବେଶ ଗର୍ବିତ ମନେ କରନ୍ତି ।

Ministry of Housing & Urban Affairs
More than one crore face masks prepared by Self Help Groups across the country
29 APR 2020 1:46PM by PIB Delhi
More than one crore face masks have been made by various Self-Help Groups across the country. It shows relentless effort, positive energy and united resolve of SHGs to fight Covid-19 under DAY-NULM flagship scheme of Ministry of Housing and Urban Affairs.
At the core of this proud moment is a strong face of women entrepreneurs supported by the Mission. Their resilience is motivating others to multiply the efforts with more energy and determination. It is women empowerment safeguarding lives in true sense.
Ms. Meenu Jha
Some Quotes from the SHG women:
Ms. Shubhangi Chandrakant Dhaygude, President, Samrudhhi Area Level Federation (ALF) has a distinct smile on her face that symbolizes satisfaction and pride. She collects orders through phone and stitches masks at her home in Titwala, Maharashtra. She says that they have made 50000 masks and 45 more women are involved in making masks with her.
Ms. Meenu Jha, member of Savarni SHG in Kota, Rajasthan says that even she did not imagine that this small step can be so inspiring for others. These lines of Ms. Meenu Jha reiterate the fact that all of us have unique capability of contributing in this fight even during lockdown.
Gamocha, the traditional cloth and symbol of respect in Assam has today become a symbol of health, safety and hygiene. Ms. Rashmi from Nagaon, member of Runjhun SHG is busy preparing masks using this traditional cloth.
Ms. Updesh Andotra, member Prayas Self Help Group in Kathua, J&K feels proud while making the tricolour masks.