Ministry of Commerce & Industry
Shri Goyal says that in the post-Covid era, there is going to be perceptible change in the global supply-chains, and India should be looking to capture significant share in the world trade.
29 APR 2020 6:12PM by PIB Delhi
Minister of Commerce and Industry & Railways Shri Piyush Goyal today, through Video Conferencing, held discussions with the Export Promotion Councils(EPCs) of the country. He called upon the Exporters to identify their strengths, potentials and competitive advantages in specific sectors, and focus on harnessing them in the world markets. ShriGoyal said that in the post-Covid era, there is going to be perceptible change in the global supply-chains, and Indian industrialists and exporters should be looking to capture significant share in the world trade. He assured them that the Government will be a pro-active supporter and facilitator in their efforts, and the Indian Missions abroad can play an important role in that. The Minister said that Incentives can be given, but they have to be justified, reasonable, and WTO-compliant.
Shri Goyal said that the Ministry is working on identifying the specific sectors which can be taken forward in the immediate future for the Exports purpose. He said that India is going to have a bumper Rabi harvest this season, and our storage facilities are overflowing. At the same time, there are news stories that there is shortage of food items in several countries. Many places are not having food of appropriate quality, taste and quantity, due to disruptions in the supply chains because of Covid-19 crisis. He said that this seems to be a good opportunity for export of agricultural and processed food items. The Minister exhorted the Export promotion councils to undertake brainstorming sessions with its members, and come up with similar actionable, big-ticket ideas.
The EPC Office bearers expressed their gratitude to the Minister, for providing support and coming out with time-bound solutions, during the Covid pandemic and lockdown. They made several suggestions, which may further facilitate their functioning. The meeting was attended, among others, by FIEO, AEPC, SRTEPC, CLE, SEPC, Chemexcil, GJEPC, CEPC, Shefexil, CEPCI, PEPCI, Pharmexcil, ECSEPC, EEPC, TEPC, Capexil, Chemexcil.

ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଚେନ୍‌ରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିବାକୁ ଯାଉଛି: ବାଣିଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ପୀୟୂଷ ଗୋଏଲ
• ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାରର ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ ଭାରତ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସୀ ହେବା ଉଚିତ: ବାଣିଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ
29 APR 2020 6:12PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ରେଳବାଇ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୂଷ ଗୋୟଲ ଆଜି ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ରପ୍ତାନୀ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପରିଷଦ (ଇପିସି) ମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ନିଜର ମତ ପୋଷଣ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗୋଏଲ ରପ୍ତାନୀକାରୀମାନଙ୍କୁ କେତେକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି, ସାମର୍ଥ୍ୟ ତଥା ପ୍ରତିଯୋଗୀତାମୂଳକ ସୁବିଧାସୁଯୋଗକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ସକାଶେ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ସେମାନେ କିଭଳି ସେଥିରୁ ଫାଇଦା ହାସଲ କରିପାରିବେ ସେ ଦିଗରେ ସେମାନେ ଉପାୟ ସ୍ଥିର କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଶ୍ରୀ ଗୋଏଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ବିଶ୍ୱ ବଜାର ଚେନରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିବାକୁ ଯାଉଛି । ସେହି ସୁଯୋଗରୁ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପପତି ଏବଂ ରପ୍ତାନୀକାରୀମାନେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଫାଇଦା ହାସଲ କରିପାରିବେ । ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାରର ସିଂହ ଭାଗ ମଧ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବେ । ଦେଶର ରପ୍ତାନୀକାରୀମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇ ସେ କହିଲେ ଯେ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ସକାରାତ୍ମକ ମନୋଭାବର ସହ ସବୁମତେ ସମର୍ଥନ, ସହଯୋଗ ଏବଂ ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇଦେବ । ବିଦେଶରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ମିଶନମାନେ ଏହି ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ । ଏଥିପାଇଁ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇଦେବେ କିନ୍ତୁ ତାହା ବିଧିସମ୍ମତ, ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ଏବଂ ଡ଼ବ୍ଲୁଟିଓ-ନୀତି ଆଧାରିତ ହୋଇଥିବା ବାଂଛନୀୟ ।
ଶ୍ରୀ ଗୋଏଲ କହିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କେତେକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛି ଯାହାକି ରପ୍ତାନୀ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ତୁରନ୍ତ ଆଗକୁ ଆଗେଇ ନେଇପାରିବ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଚଳିତ ରବି ଋତୁରେ ବମ୍ଫର ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଆମର ଭଣ୍ଡାର କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ଉଛୁଳୁଛି । ସେଭଳି ସମୟରେ, ଏବେ ନୂଆ କଥା ଶୁଣିବାକୁ ମିଳୁଛି ଯେ ଅନେକ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଖାଦ୍ୟ ଦ୍ରବ୍ୟର ଅଭାବ ଦେଖାଦେଇଛି । ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନ, ସ୍ୱାଦ ଓ ପରିମାଣର ଖାଦ୍ୟ ମିଳୁନାହିଁ । କାରଣ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କୋଭିଡ-19 ପ୍ରଭାବ ଯୋଗୁ ଯୋଗାଣ ଚେନ୍‌ ବ୍ୟାହତ ହୋଇଛିଏହା କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ରପ୍ତାନୀକାରୀମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ । ଏ ଦିଗରେ ରପ୍ତାନି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପରିଷଦମାନେ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ଭାବେ ଆଲୋଚନା କରି କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକ୍ଷମ ଏବଂ ରପ୍ତାନୀର ନୂଆ ନୂଆ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହ ଆେଗେଇ ଆସିବା ଉଚିତ ।
ଇପିସି କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ଅଧିକାରୀମାନେ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଏଭଳି ସହଯୋଗର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ସକାଶେ ସେମାନଙ୍କର କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ । କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ଯୋଗୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ସଂକଟର ସମାଧାନ ନିମନ୍ତେ ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସମସ୍ୟାର ସମୟୋଚିତ ସମାଧାନ ପନ୍ଥା ବାହାର କରିଥିବା ଯୋଗୁ ସେମାନେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗୋଏଲଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ସେମାନେ ତାଙ୍କୁ ଅନେକ ପ୍ରକାର ପରାମର୍ଶ ମଧ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯାହାକି ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଅଧିକ ସରଳ ଓ ସୁଗମ କରିପାରିବ । ଏହି ବୈଠକରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏଫଆଇଇଓ, ଏଇପିସି, ଏସଆରଟିଇପିସି, ସିଏଲଇ, ଏସଇପିସି, କେମେକ୍ସିଲ୍‌, ଜିଜେଇପିସି, ସିଇପିସି, ସେଫେକ୍ସିଲ, ସିଇପିସିଆଇ, ପିଇପିସିଆଇ, ଫାର୍ମେକ୍ସିଲ୍‌, ଇସିଏସଇପିସି, ଇଇପିସି, ଟିଇପିସି, କାପେକ୍ସିଲ ଏବଂ କେମେକ୍ସିଲ୍‌ର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ ।