ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯গা মরী লৈননা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং
22 APR 2020 2:50PM by PIB Imphal
হৌজিক ওইরিবা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসিনা লৈবাক অসিগী খুন্দোংথিবা য়াম্না নঙনিংঙাই ওইরবা মখুৎ মশা হৈবা অমসুং পুন্না পুন্না লৈবা ত্রাইবেলশিং য়াওনা লাইরবা অমসুং তোঙান্না লৈবা কাংলুপশিংগী পুন্সী মহহিংদা য়াম্না অৱাবা চৈথেং অমা পীরি। হৌজিক্কী মতম অসি অয়াম্বা মফমগী পুন্না তাশিল্লগা লৈবা ত্রাইবেলশিংগী ওইনা লৌ খাওবা অমসুং উমংগী পোত্থোকশিং খোমজিন্দুনা ললোন ইতিক তৌবগী মতম্নি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা মখোইদা খুদোংথিনিংঙাই ওইরে। ত্রাইবেল এফিয়ারসকী মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈরিবা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না অসিগুম্বা লুরবা মতম অসিদা ত্রাইবেলশিংদা অহেনবা মতেং অমা পাংবগী পান্দমদা খুদক্কী ওইবা, অতেনবা মতমগী ওইবা অমসুং অশাংবা মতমগী খোংথাং কয়া অমা লৌখত্তুনা মতম শাংনা লোকদাউন লৈবদগী থোক্লকপা খুদোংচাদবা কয়া অসিদগী কন্নবা কন্না হোৎনরি।
কোবিদ-১৯গী লোকদাউন (অমসুং মতুংদা তপ্না হন্দোরকপা মতমদা)গী মনুংদা তঙাইফদবগী মতুং ইন্না ত্রাইবেলশিংবু ঙাক শেনবগা মরী লৈননা লৌখৎলিবা থবক থৌরমশিং অসি মখাগী অসুম্না খায়দোকপা য়াইঃ
ক. মীয়ামদা খংহন্নবা অমসুং ৱাখল লৌশিং লৈহনবা
খ. ইশাবু হকচাং ফনা লৈনা থম্নবা ঙাকথোকচবা
গ. এন.তি.এফ.তি. লৌশিনবা
অতেনবা মতমগী চেকশিন থৌরাং: সোসিএল দিস্তেনশিংগী মতাংদা খংহনবা
• বন ধন সামাজীক দুরি জাগ্রুক্তা অভিয়ান হায়রিবা ৱেবিনার, ফেসবুক লাইব স্ত্রিমগুম্বা দিজিতেলগী থৌওং শিজিন্নবা থৌরাং অমা হৌদোকখ্রে। থৌরাং অসিনা উমংদগী এন.এফ.তি.পি.শিং খোমজিনবা ত্রাইবেলশিংদা কোবিদ-১৯গা করম্না থেংনগদগে, সোসিএল দিস্তেন্সিং, হোম ক্বারেন্তাইন তৌবা অমসুং হকচাং ফনা লৈনবা ৱাফম কয়া অমা তাইয়র-অনিগী ত্রেনিং তৌবগী (ত্রেনরশিংবু ত্রেন তৌবা অমসুং এস.ঐচ.জি. ত্রেনিং তৌবা) পান্দম থম্মী।
• বন ধন সেলফ হেল্প গ্রুপশিং (এস.ঐচ.জি.শিং)দা মখোইগী থবকশিং অদু তেক্ত কাইদনা পাংথোকপা ঙম্নবা হায়দুনা ঙাকথোক্নবা মাস্ক অমসুং লৈনা তিলনা চংদনবা পোত্থোকশিং (শাপোন, দিসইনফেক্তেন্তনচিংবশিং) পীনবা থবক পায়খৎপা হৌখ্রে।
ময়াই ওইবা অমসুং অশাংবা মতমগী চেকশিন থৌরাংশিং: পুন্সী মহিং
• উমংগী পোত্থোকশিংদা তাংদুনা লৈবা ত্রাইবেল কোতি কয়া অমদা তেংবাংনবা হায়দুনা হোম এফিয়ারসকী মন্ত্রালয়দা অনিশুবা লোকদাউন অসিদা কোমথোকপা থবকশিং য়াওবা পরিংদা শেমদোক্নবা খংহনখ্রে। হোম এফিয়ারসকী মন্ত্রালয়না এপ্রিল ১৬, ২০২০দা সেদ্যুল ত্রাইবশিং অমসুং উমংদা লৈবা মীওইশিংগী ওইনা নন-তিম্বর মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুস (এম.এফ.পি.)শিং খোমজিনবা, খাউবা অমসুং শেমদোক শাদোকপগী অয়াবা পীবা নৌনা শেমদোক্লবা চৎন কাংলোন অমা শেমখ্রে। কোমথোক্লিবশিং অসি মফম কয়া অমদা লৌ খাউবগী মতম ওইবনা মতাং য়াম্না চাই।
• মখা তানা ত্রাইবেল এফিয়ারসকী মন্ত্রালয়না তি.আর.আই.এফ.ই.দি.তা লুরবা মতম অসিদা ত্রাইবেলশিংগী পুন্সী মহিংদা ফগৎলকপা ওইনবা হায়দুনা এম.এফ.পি.গী মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইস (এম.এস.পি.) নৌনা শেমদোক্নবা অমসুং কৈথেলদা মখোইগী পোত্থোকশিংগী চান্নবা মমল ফংহন্দুনা কান্নবা ফংহন্নবা হায়খ্রে।
• ত্রাইবেল এফিয়ারসকী মন্ত্রালয়না হায়খিবা মতুং ইন্না তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না এপ্রিল ১৭, ২০২০দা এম.এস.পি.গী থৌওং অসি রাজ্য খুদিংদা চৎনহন্নবা খোংথাং পাইখৎপা হৌখ্রে। উমংগী পোত্থোকশিং লৌশিন্নবা অরুম্বা ওন্নবা খুৎলাই লৈবা, পোৎ পুথোক পুশিন তৌনবা অমসুং চান্নবা কোলদ অমসুং দ্রাই স্তোরেজকী খুদোংচাবা লৈবা হাত বজারশিং রাজ্যগী মরু ওইবা কৈথেলশিংদা শেমদুনা খোংথাং অসি পায়খৎলি।
বন ধন সামাজীক দুরি জাগ্রুক্তা অভিয়ান – প্রধান মন্ত্রী বন ধন য়োজনাগী মখাদা লৈবা চাওরাক্না সেলফ হেল্প গ্রুপ ১৫,০০০গী খুত্থাংদা রাজ্য/য়ু.তি. ২৮ শিনবা থুংনা ত্রাইবেলশিংদা তাকপী তম্বিখ্রে। ভারত্তা ওইরিবা কোরোনা বাইরসকী লান অসিগী মরক্তা সোসিএল দিস্তেন্সিংগী কান্নবশিংগী মরমদা খংহন্নবা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না য়ু.এন.আই.সি.ই.এফ. অমসুং দব্ল্যু.ঐচ.ও.গা খুৎশম্নদুনা দিজিতেল কেম্পেন অমা হৌদোক্কদৌরি। য়ু.এন.আই.সি.ই.এফ.না “বন ধন সামাজীক দুরি জাগ্রুক্তা অভিয়ান নত্ত্রগা বন ধন সোসিএল দিস্তেন্সিং এৱ্যারনেস মুবমেন্ত” হায়না মীংথোনবা কেম্পেন অসিগী চংদবা য়াদবা আই.ই.সি.গী পোৎলমশিং (পোস্তর, ফ্লাইয়র, লীফলেৎ, ব্রোচ্যর, বুকলেৎ, হেলথ ইজুকেসন সেসনগী পাউজেলশিং, রেদিও অমসুং তি.ভি.দা শন্দোকপনচিংবশিং) পীগনি। ত্রেনরশিংবু ত্রেন তৌবগী থৌরম অমসুং কোবিদ-১৯ করম্না মায়োক্নগদগে হায়বগী মতাংদা খংদগবা মরু ওইবশিং, ঙাকথোক্নবা মরু ওইবা থৌদাংশিং, সোসিএল দিস্তেন্সিংগী মতাংদা চত্থবা সোসিএল মিদিয়া কেম্পেন, য়ুমদা ক্বারেন্তাইন তৌবনচিংবগী মতাংদা মীৎয়েং পীবা ৱেবিনার কয়াগী খুত্থাংদা পাক শন্না খংহন্নবা খোংথাং কয়া পায়খৎপা হৌখ্রে।
তি.আর.আই.এফ..দি.-য়ু.এন.আই.সি.ই.এফ.কী আই.ই.সি. মেতরিএলশিং
মখল
লিঙ্ক
খুত্থাং
ওদিও
https://www.dropbox.com/sh/qas5xr7xjvk89hs/AADPq7nU9VFFVOhlVWXhamSZa?dl=0
এ.আই.আর.
(রেদিও)
এফ.এ.ক্যু.
https://www.dropbox.com/sh/hgq9ul2wzytnplb/AABAvPCdWQW5eRmSjAcRQjJXa?dl=0
পাগদবা
পাউ ফাওনবা পোৎশিং
https://www.dropbox.com/sh/887k203uwvz1o2k/AAATiqioCQJlEvumd1JWQja2a?dl=0
পাগদবা
বেন্নর
https://www.dropbox.com/sh/kquv1draka2lb1a/AAAuldElU_gf7tAAfnObz_o-a?dl=0
ভিজ্বেল
ফ্লাইয়র
https://www.dropbox.com/sh/daed3oat6yl9w1g/AAChDRoXbXjJ7SOhQcuqTDHRa?dl=0
পাগদবা
পোকেৎবুক ৫গী পাৱর
https://www.dropbox.com/sh/5zte14qbxsrc2qg/AACnqTwGubmDPDeYDrMQSuVva?dl=0
পাগদবা
সোসিএল মিদিয়া
https://www.dropbox.com/sh/6h0llfg6cz7fx9c/AAAZ9LLghRAXR814RsIV_Sqaa?dl=0
ওদিও/বিদিও
ৱাল পেন্তিং
https://www.dropbox.com/sh/9dbkzkwkvoooqzs/AAD5V8K7_RpyHG_sKKgWzKXRa?dl=0
ভিজ্বেল
ৱেবিনারশিং অসিদা লৈবাক শিনবা থুংবগী তি.আর.আই.এফ.ই.দি.কী রাজ্যগী ওফিসারশিং, রাজ্যগী নোদেল ভিভাগশিং, পি.এম.ভি.দি.ৱাই., এন.জি.ও.শিংগী ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীশিং, এস.ঐচ.জি.গী মকোক থোংবশিং অমসুং অতোপ্পা ফ্রন্তলাইনগী থৌমীশিংনা শরুক য়াখী।
ত্রেনিং ত্রেনরশিং: পেনেলিস্ত ওইরিবশিং অসিদা শ্রী প্রবির কৃষ্ণ, মেনেজিং দাইরেক্তর, তি.আর.আই.এফ.ই.দি., শ্রী অমিৎ ভত্নাগর, দেপ্যুতি মেনেজর – এম.এফ.পি., তি.আর.আই.এফ.ই.দি., শ্রী সিধার্থ শ্রেশথা, চীফ ওফ কম্ম্যুনিকেসন ফোর দিবেলপমেন্ত, য়ু.এন.আই.সি.ই.এফ. ইন্দিয়া, শ্রী দাক্তর সচিন রেৱারিয়া, ৱর্লদ হেলথ ওর্গানাইজেসন অমসুং অখং হৈরবা শ্রী দাক্তর প্রবিন খোব্রাগাদে, য়ু.এন.আই.সি.ই.এফ., শ্রীমতি দাক্তর শিখা বর্ধান, শ্রীমতি অরুপা শুক্লা, য়ু.এন.আই.সি.ই.এফ., শ্রীমতি রচনা শর্মা, য়ু.এন.আই.সি.ই.এফ.নচিংবা মীওই কয়া য়াওই।
কোবিদ-১৯গী ত্রেনরশিংবু ত্রেন তৌবগী স্তেতিস্তিক্সঃ এন.তি.এফ.পি. তাশিনবা অমসুং শেম শাবগী য়েংশিন্নবা অমসুং কোইশিন্দুনা থম্বগী মরোলশিং:
মীং পানখৎপা অপুনবা মশীং
৮০৬
য়ুনীক ব্যুৱরশিং
৫০২
অপুনবা শিজিন্নবা মশীং
২৩৮৮
অমুক্তদা য়েংবা খ্বাইদগী য়াম্বা মশীং
৩৮৬
ফেসবুক্তা য়েংবা মশীং (তাং: ১৭/০৪/২০২০)
৯৪০৫০
ৱেবিনার খুদিংমক লৌশিন্দুনা থম্মি অমসুং য়ূত্যুবতা য়েংবা য়াই।
নেস্নেল তি.ও.তি. : সোসিএল দিস্তেন্সিং | কোবিদ-১৯গী ৱেবমিনার | অহৌবদা হায়বা ৱাহৈ | শ্রী প্রবির কৃষ্ণ | এম.দি. | তি.আর.আই.এফ.ই.দি. https://www.youtube.com/watch?v=A3eDCYih_Rk
সেসন-১ | ত্রান্সমীসন | কোবিদ-১৯গী ৱেবমিনার | য়ু.এন.আই.সি.ই.এফ.কা খুৎশম্নদুনা | বব্ল্যু.ঐচ.ও. | তি.আর.আই.এফ.ই.দি. https://www.youtube.com/watch?v=oR-xLR7ebu4
সেসন-২ | ইশা ঙাকথোকচনবা | কোবিদ-১৯গী ৱেবমিনার | য়ু.এন.আই.সি.ই.এফ.কা খুৎশম্নদুনা | বব্ল্যু.ঐচ.ও. | তি.আর.আই.এফ.ই.দি. https://www.youtube.com/watch?v=zfuM5CNMLv0
সেসন-৩ | ঙাকথোক্নবা | কোবিদ-১৯গী ৱেবমিনার | য়ু.এন.আই.সি.ই.এফ.কা খুৎশম্নদুনা | বব্ল্যু.ঐচ.ও. | তি.আর.আই.এফ.ই.দি. https://www.youtube.com/watch?v=gfbd2Ir1lZw
সেসন-৪ | স্তিগমা | কোবিদ-১৯গী ৱেবমিনার | য়ু.এন.আই.সি.ই.এফ.কা খুৎশম্নদুনা | বব্ল্যু.ঐচ.ও. | তি.আর.আই.এফ.ই.দি. https://www.youtube.com/watch?v=LZg3_3XFgxg
ক্রিএতিব | বন ধন সোসিএল দিস্তেন্সিং এৱ্যারনেস মুবমেন্ত | য়ু.এন.আই.সি.ই.এফ.কা লোইননা | বন ধন | তি.আর.আই.এফ.ই.দি. | ভারত সরকার https://www.youtube.com/watch?v=IXwHg27uBFA
তি.আর.আই.এফ.ই.দি.কী রীজনেল ওফিস ১৪গা য়ু.এন.আই.সি.ই.এফ.কা খুৎশম্নদুনা ৱেবিনার কয়া মান্নবা হীরমদা পাংথোকখ্রে।
তি.আর.আই.এফ.ই.দি.কী রীজনেল ওফিসশিং: কোলকতা, অহমেদবাদ, বেঙ্গালোর, লহ্মনৌ, দিল্লী, গৌহাতি, জয়পুর, রাঞ্চি, ভুবনেশ্বর, ভোপাল, রাইপুর, মুম্বাই, দেহরাদুন, হাইদ্রবাদ

Ministry of Tribal Affairs
Proactive Initiatives of TRIFED Due To Covid-19
22 APR 2020 2:50PM by PIB Delhi
The current situation due to Pandemic Covid-19 has dealt a serious blow to the livelihoods of the poor and marginalized communities including the tribal artisans and gatherers, being the most vulnerable people in the country. This is the peak season for harvesting and gathering of forest produces in many regions which will lead to engagement of tribal gatherers into business and endanger their safety. TRIFED under Ministry of Tribal Affairs is proactively responding to the situation by addressing the issues arising out of the long period of lock-down with a set of immediate, medium term and long term initiatives, aimed at lending extra support to the tribals in this unprecedented times.
The actions relating to protecting tribal interests during Covid-19 Lockdown (and the staggered period thereafter) as required can be classified under three heads as follows:
1. Publicity and Awareness Generation.
2. Personal Protective Healthcare.
3. NTFP Procurement.
Short Term measures: Social Distancing Awareness
• Launched Van Dhan Samajik Doori Jagrookta Abhiyaan, which is aimed at educating Tribals engaged in gathering NTFPs in forest areas, on covid-19 response, key preventive behaviour like social distancing, home quarantine, hygiene tips through a two-tired training program (Training of Trainers and SHG training), using digital means such as webinars, facebook live streams etc.
• Initiated steps to provide the Van Dhan Self Help Groups (SHGs) with protective masks and hygiene products (Soaps, Disinfectants, etc.) that are necessary for carrying out their operations in a safe manner.
Medium and Long Term measures : Livelihoods
• To ensure relief to crores of tribals dependent on gathering of forest produce, the Ministry of Home Affairs was approached for necessary amendments in the list of exemptions in the guidelines for second phase of lockdown. The Ministry of Home Affairs has issued Revised guidelines on 16th aApril 2020 allowing Collection, harvesting and processing of non - timber Minor Forest Produce (MFP) by scheduled tribes and other forest dwellers. These exemptions are timely as the peak harvesting season has set-in in many regions.
• Further Ministry of Tribal Affairs have asked TRIFED to focus on revamping the Minimum Support Price (MSP) for MFP to enhance tribal livelihood in these testing times and to ensure that they get the benefit of an equitable market price for their produce.
• As directed by the Ministry of Tribal Affairs, on 17 April 2020, TRIFED has initiated steps for operationalizing MSP operations in all states at primary markets called haat bazaars, setting up procurement centres with weighing facilities, transport and appropriate cold and dry storage.
Van Dhan Samajik Doori Jagrookta Abhiyaan - Educating Tribals through ~15,000 Self Help Groups under Pradhan Mantri Van Dhan Yojana spread across 28 States/UTs. TRIFED teamed up with UNICEF and WHO for launching a digital campaign spreading awareness about the importance of social distancing amid the coronavirus crisis in India. UNICEF is providing the necessary IEC materials ( posters, flyers, leaflets, brochures, booklets, messages for health education sessions, radio broadcast or TV spots etc) for the campaign christened as “ Van Dhan Samajik Doori Jagrookta Abhiyaan OR Van Dhan Social Distancing Awareness Movement”. Extensive outreach through Train of Trainer Programs and Webinars focused on basic orientation on covid-19 response, key preventive behaviour, social media campaigns on social distancing, home quarantine has been initiated.
TRIFED-UNICEF IEC Materials
Type
Link
Medium
Audio
https://www.dropbox.com/sh/qas5xr7xjvk89hs/AADPq7nU9VFFVOhlVWXhamSZa?dl=0
AIR (Radio)
FAQ
https://www.dropbox.com/sh/hgq9ul2wzytnplb/AABAvPCdWQW5eRmSjAcRQjJXa?dl=0
Read
Communication material
https://www.dropbox.com/sh/887k203uwvz1o2k/AAATiqioCQJlEvumd1JWQja2a?dl=0
Read
Banner
https://www.dropbox.com/sh/kquv1draka2lb1a/AAAuldElU_gf7tAAfnObz_o-a?dl=0
Visual
Flyer
https://www.dropbox.com/sh/daed3oat6yl9w1g/AAChDRoXbXjJ7SOhQcuqTDHRa?dl=0
Read
Power of 5 Pocketbook
https://www.dropbox.com/sh/5zte14qbxsrc2qg/AACnqTwGubmDPDeYDrMQSuVva?dl=0
Read
Social Media
https://www.dropbox.com/sh/6h0llfg6cz7fx9c/AAAZ9LLghRAXR814RsIV_Sqaa?dl=0
Audio/Video
Wall Painting
https://www.dropbox.com/sh/9dbkzkwkvoooqzs/AAD5V8K7_RpyHG_sKKgWzKXRa?dl=0
Visual
The Webinars have been attended by participants across the nation which included all the state offices of TRIFED, State Nodal Departments, Implementing agencies of PMVDY, NGOs, SHG leaders and other frontline workers.
Training Trainers -The Panelists include Shri Pravir Krishna, Managing Director, TRIFED, Shri Amit Bhatnagar, Deputy General Manager-MFP, TRIFED Shri Siddhartha Shrestha, Chief of Communication for Development, UNICEF India, Shri Dr Sachin Rewaria, World Health Organisation and experts like Shri Dr Pravin Khobragade, UNICEF, Smt Dr Shikha Vardhan, Smt Arupa Shukla, UNICEF, Smt Rachana Sharma, UNICEF.
Statistics of Training of Trainer on COVID-19: Response and Containment Measures for NTFP Gatherers and Processors:
Total Registration
806
Unique Viewers
502
Total Users
2388
Max Concurrent views
386
Facebook views (dated: 17/04/2020)
94050
All webinar sessions have been recorded and made available in youtube.
National ToT : Social Distancing | Webminar on Covid19 | Opening Remarks | Mr. Pravir Krishna | MD | TRIFED https://www.youtube.com/watch?v=A3eDCYih_Rk
Session-1 | Transmission | Webminar on Covid19 | In Collaboration With UNICEF | WHO | TRIFED https://www.youtube.com/watch?v=oR-xLR7ebu4
Session-2 | Personal Safety | Webminar on Covid19 | In Collaboration With UNICEF | WHO | TRIFED https://www.youtube.com/watch?v=zfuM5CNMLv0
Session-3 | Prevention | Webminar on Covid19 | In Collaboration With UNICEF | WHO | TRIFED https://www.youtube.com/watch?v=gfbd2Ir1lZw
Session 4: Session-4 | Stigma | Webminar on Covid19 | In Collaboration With UNICEF | WHO | TRIFED https://www.youtube.com/watch?v=LZg3_3XFgxg
Creatives : VanDhan Social Distancing Awareness Movement | With UNICEF | VanDhan | TRIFED | Govt. of India https://www.youtube.com/watch?v=IXwHg27uBFA
On similar lines, all 14 regional offices of TRIFED organized webinar collaboration with UNICEF.
TRIFED Regional offices : Kolkata, Ahmedabad, Bangalore, Lucknow, Delhi, Guwahati, Jaipur, Ranchi, Bhubaneswar, Bhopal, Raipur, Mumbai, Dehradun, Hyderabad