হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
চন্দীগর শহরদা অমোৎপা খোম্বগী দ্রাইবরশিংনা কোভিদ-১৯গী লান্থেং অসিদা ভেহিকল ত্রেক্কিং এপ্লিকেসন অমসুং জি.পি.এস. হাপ্পবা স্মার্ত ৱাৎচ শিজিন্নখ্রে
20 APR 2020 4:51PM by PIB Imphal
চন্দীগরদা অহানবা কোভিদ-১৯ পোজিতিব কেসকী রিপোর্ত ফংবগা, শহর অসিদা পোজিতিব কেস ওইরবা মীওইশিংগা হেক শম্নরুবা মী খুদিংমক ক্বরেন্তাইন তৌবা হৌখি। ক্বরেন্তাইন তৌরবা মীওইশিং অদু সি.ভি.দি. ত্রেক্কর শিজিন্নদুনা ত্রেক তৌরি। ক্বরেন্তাইন তৌরবা ইমুংশিংদা চঙদবা য়াদ্রবা পোৎলমশিং পীনবা তোপ-তোপ্পা প্রোবিজনশিংসু শেমখি।
অমোৎপা খোমজিনবাঃ ক্বরেন্তাইন তৌরবা য়ুমশিংদগী অমোৎপা খোম্নবা অমসুং পুথোক-পুশিন তৌনবগীদমক পি.পি.ই. কিৎ শেৎ চারবা দ্রাইবর অমসুং মতেং পাংনবা মীওইশিংগী খোংবু অমনা গারী ১৫গা লোয়ননা শিজিন্নখি। ক্বরেন্তাইন তৌরিবা য়ুমশিং অদু সুপরভাইজর অমনা য়েংশিন্নবা জোন মরি থোক্না খাইদোকখি।
খোমজিন্নবগী গারী থৌরিবা দ্রাইবর খুদিংমক ই-হ্যুমেন রিসোর্স ত্রেক্কিং প্রোজেক্তকী মখাদা জি.পি.এস. হাপ্পবা স্মার্ত ৱাৎচ শিখি। দ্রাইবর খুদিংমক্না চৎথোক-চৎশিন তৌবা খুদিংমক স্মার্ত ৱাৎচ অসিগী মতেংনা দেশবোর্দ অমদগী ত্রেক তৌখি। মসিগী ত্রেক্কিং অসিগী মরুওইবা পান্দমদি ক্বরেন্তাইন তৌরবা য়ুম অমত্তা চিত্থদনবা হোৎনবনি।
সেনিতাইজেসনঃ মীয়াম তিনবা মফম খুদিংমক চাং নাইনা সেনিতাইজ তৌরি। মী কুংবা মফমশিং, স্লমশিং অমসুং মন্দী খুদিংমক দ্রোন শিজিন্নদুনা সেনিতাইজ তৌরি।
শহরগী লাইরবশিংদা পীবা সর্বিসঃ অতোপ্পা লমদগী লাকপা শিন্মী খুদিংমক্কী লৈফম অয়া মালোয়া খুঙ্গংদা শেমগৎখ্রে অমসুং মখোয়দা অথোংবা চানবা পোৎলমশিং পীরি। শহরগী লাইরবশিংগীনা, সরকারনা এন.য়ু.এল.এম. অমসুং ভেন্দর সেল নেতৱর্কী মখাদা চানবা পোৎলম, সাপোন, সেনিতরী নেপকিনশিং অমসুং রাসন পীনবা সিবিল সোসাইতী, প্রাইবেৎ সেক্তর, রেস্তোরেন্ত অমসুং তোঙান-তোঙানবা দোনরশিংগা পুন্না হোৎনরি।
শহরগী লাইরবা ইমুংশিংগী য়ুম-য়ুমদা য়েনবাঃ
• এসোসিয়েসন ওফ প্রোফেস্নেল সোসিয়েল ৱার্করস এন্দ দিবেলপমেন্ত প্রেক্তিসনর্স (এ.পি.এস.দব্লিউ.দি.পি.)না পার্সনেল হাইজিন কিৎশিং (মাস্ক, সেনিতাইজর, সেনিতরী নেপকিন, বেবী দাইপর, সাপোন, দেত্তোল অমসুং সেব্লোন অসিনচিংবশিং দিসইনফেক্তেন্তশিং)
• এ.পি.এস.দব্লিউ.দি.পি.না মোবিলাইস তৌরবা মেরীকো লিমিতেদ, এফ.আই.সি.সি.আই.না হাংদোকপগা চাবা য়ারবা ওত মিল কিলো ৫০০
• লোকদাউন হেক তৌখিবদগী ইন্দিয়ন ফেদরেসন ওফ য়ুনাইতেদ নেসন এসোসিয়েসন চন্দীগর চেপ্তরনা হান্ননা থোংলবা চাননবা
• স্বর্মনী য়ুথ এসোসিয়েসন্না কোওর্দিনেৎ তৌবা সিতিজেন্স দোনেসন্না শেন্থোক নেম্বা অমসুং কন্সত্রক্সন সাইৎশিংদা নুমিৎ ১৪নি অকংবা রাসন (আতা কিলো ১০, হৱাই চেংৱাই, চিনি কিলো ১, হঙ্গাম থাউ লিতর ১, দিতরজেন্ত কিলো তংখাই অমসুং আচার গ্রাম ২০০)
• এম.সি.সি.না সেনিতরী নেপকিন ৩০০০০ হেন্না য়েন্থোকখি
সপ্লাই চেন য়েংশিনবাঃ ম্যুনিসিপাল কোরপোরেসন ওফ চন্দীগর (এম.সি.সি.)না দুকান্দারশিংগী দরকারশিং খঙদোক্নবা অমসুং দিস্ত্রিব্যুতরশিংদা ফংহন্দুনা সপ্লাই চেন য়েংশিন্নবা গুগল ফোর্ম অমা শেমখি। শহর অসিনা দুকানশিং মশক খঙদোকখি অমসুং তোঙান-তোঙানবা কাঙলুপ খাইদোক্তুনা রেজিস্তর তৌখি অমসুং সোসিএল মেদিয়াবু হৈশিংনা শিজিন্নদুনা দুকানশিংগী কাঙলুপকী লিস্ত (শঙ্গোম, থাউ-থুম, উহৈ-ৱাহৈ অমসুং মনা-মশিং, হিদাক-লাংথক অসিনচিংবা) অমসুং দুকানশিং অসিগী মোবাইল নম্বরশিংবু হোম দেলিবরীগীদমক চাইথোকখি।
চন্দীগর এদমিনিস্ত্রেসন্না তোঙান-তোঙানবা হোম দেলিবরী এপ্তা য়ুম্ফম ওইবা ভেন্দরশিং অমসুং য়ুমদা থিনবীবা অচৌবা দুকানশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নখি অমসুং মখোয়গী নম্বরশিং মীয়ামগীদমক চাইথোকখি।
ম্যুনিসিপাল কোওপরেসন্না চন্দীগর ত্রান্সপোর্ত অন্দর্তেকিংগা খুৎশম্নদুনা চাং নাইনা য়ুমথংনরিবশিংগী থাক্তা উহৈ অমসুং মনা-মশিং য়ৌহনবা হৌখ্রে। হায়রিবা সার্বিস অসি মীওই লাখ ১২দা ফংহনখ্রে অমসুং শহর শিনবা থুংনা হায়রিবা সার্বিসশিং অসি য়ুম লাখ অমগা তংখাইরোম্না শিজিন্নখ্রে।
মীয়ামদা ফংহনখ্রবা বসতা য়াওরিবা এফ.এন্দ.ভি মীয়ামদা ফংহনখ্রবা বসতা য়াওরিবা এফ.এন্দ.ভি.
দেলিবরীগী গারীশিং এপকী মতেংনা ত্রেক তৌবা
চন্দীগরগী ম্যুনিসিপাল কোওপরেসন্না রিসোর্সশিংবু মওং চুম্না শিজিন্ননবা অমসুং য়েংশিনবা নুংঙাইনবা সেক্তর/খুঙ্গংশিংদা পুরিবা চঙদবা য়াদ্রবা পোৎলমশিং পুবা গারীশিংবু ত্রেক তৌনবা মোবাইল এপ শিজিন্নরি।
ভেন্দর ত্রেক তৌনবা এপ্লিকেসনঃ চন্দীগর ম্যুনিসিপাল কোরপোরেসনগী তোঙান-তোঙানবা লৈকাইশিংদা চঙদবা য়াদ্রবা পোৎলমশিং য়ৌহন্নবা দ্রাইবরশিংগা লোইননা দেলিবরীগী গারীশিং লৈ। তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইদুনা শিজিন্নবা কেস খরগী মনুংদা য়াওরিবশিংদিঃ
• শহর শিনবা থুংনা চেল্লিবা গারীশিংবু রিএল তাইম ত্রেক তৌবা
• এসেৎশিং নীংথিনা শিজিন্নবা- গারীশিং নীংথিনা শিজিন্ননবা এপ অসিদা নুংতিগী ত্রিপ শেম্বা
• অথু-অকাইগী মতাংদা নত্ত্রগা মনাক নকপদা লৈবা মীয়াম্না হায়জরকপদা দ্রাইবরশিংনা সেবা তৌবা য়ানবা রিএল তাইম ওইনা ই-পাউ ফাওনবা
• গারীগী কাংলুপকী মতুং ইন্না ৱেব পোর্তেলগী খুথাংদা গারীগী মুবমেন্তশিং ত্রেক তৌবা
চঙদবা য়াদ্রবা পোৎলমশিং পুরিবা গারীশিং মীয়াম্না খ্বাইদগী নৌবা পাউ য়েংবা য়ানবা চন্দীগর ম্যুনিসিপাল কোরপোরেসনগা খুৎশম্নবা।

Ministry of Housing & Urban Affairs
Chandigarh city uses Vehicle tracking applications and GPS enabled smart watches for waste collection drivers in its fight against Covid-19
20 APR 2020 4:51PM by PIB Delhi
As soon as the first COVID positive case was reported in Chandigarh, the City started quarantine of all the persons who came in contact with the positive case. The quarantined persons are also being tacked through CVD Tracker App. Special provisions were made for serving Essential items to quarantined families.
Waste Collection: 15 vehicles with team of drivers and helper equipped with PPE kits were deputed for collection and transportation of waste from Quarantines households. Quarantined households were divided in four zones supervised by one supervisor each.
All the drivers of these collection vehicles wear GPS enabled smart watch under e- Human Resource Tracking Project (E-HRTS). The movement of all vehicles is tracked through these smart watches through a dashboard. The sole target of this tracking is to ensure that no Quarantined household should be left out.
Sanitization: Public places are being sanitized regularly. Sanitization of dense areas/ slums and mandis is being carried out using Drones.
Services to Urban Poor: Migrant-worker shelter has been set up in Village Maloya where precooked food is being served to the workers. For urban poor, the city government has tied up with civil society, private sector, restaurants and various donors for distribution of food, soap, sanitary napkins and ration through NULM and Vendor cell network.
Doorstep distribution to urban poor households:
• Personal Hygiene kits (masks, sanitizers, sanitary napkins, baby diapers, soap, disinfectants such as Dettol, Savlon, etc.) by Association of Professional Social Workers and Development Practitioners (APSWDP)
• 500kg of dry ready to eat oat meal by Marico ltd, FICCI mobilised by APSWDP
• Regular Pre-cooked food by Indian federation of United Nation Association Chandigarh Chapter since lockdown
• 14 days dry Ration (Wheat flour 10kg, pulses, sugar 1 kg each, mustard oil 1 litre, half kg detergent and 200gm pickles) in low income and construction sites by Citizens donation coordinated by Swarmani youth Associations
• More than 30000 sanitary napkins distributed by MCC
Maintaining supply chain: Municipal Corporation of Chandigarh (MCC) has developed Google forms to identify requirements of shopkeepers and maintained supply chain by making it available to the distributors. The city identified and registered the vendors in various categories and used social media effectively to circulate the list with category of vendors (milk, groceries, fruit & vegetable, medicine, etc.) and vendors’ mobile number for each sector for home delivery.
Chandigarh Administration also tied up with various home delivery app-based vendors and big stores who deliver at home and circulated the numbers in wider public interest
Municipal Corporation in collaboration with Chandigarh Transport Undertaking also started delivering fruits and vegetables at neighbourhood level on regular basis. The service is available to all 12 lakh citizens and is being utilized across the city by over one and half lakh households.
F&V on Bus delivered to Citizens F&V on Bus delivered to Citizens
Tracking delivery vehicle through app
Municipal Corporation of Chandigarh is using mobile application for tracking of vehicles that carry essentials commodities to sectors/ villages to enable effective monitoring and utilization of resources. Initially vehicle can track by officers.
Application for vendor tracking: Chandigarh Municipal Corporation has delivery vehicles with drivers to operate in various localities for distribution of essential items. Some of the technology-based use cases include:
• Real time tracking of the vehicle movement across the city
• Better utilization of the assets - daily based Trips assigned through this app for better utilization of Vehicles
• Real-time information to driver to serve nearby vicinity in-case of requests from local citizens or emergency situation
• Tracking vehicular operations using web-portal by category of vehicles.
• Integration with Chandigarh Municipal Corporation Portal, through which citizens will be able to view latest location for vehicle working for essential item distribution