ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ଓ ଏହାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ସକାଶେ ସରକାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାନବ ସମ୍ବଳର ଅନଲାଇନ ଡାଟା ପୁଲ୍
• କୋଭିଡ-19 ବିରୋଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ଲାଗି ରାଜ୍ୟ, କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ର ଓ ପୌରସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ମାନବ ସମ୍ବଳର ଡାଟାପୁଲ୍‌ ପ୍ରସ୍ତୁତି;
• ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ଼ରେ ରାଜ୍ୟବାରୀ ଓ ଜିଲ୍ଲାଭିତ୍ତିକ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ମାନବ ସମ୍ବଳର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିବରଣୀ ଅନଲାଇନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଦା ହାସଲ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ;
• ଅନଲାଇନ ମଡ୍ୟୁଲ୍‌ ଆଇଗଟ୍‌ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ନିୟୋଜିତ ପ୍ରଫେସନାଲମାନଙ୍କ ତାଲିମ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ
19 APR 2020 7:33PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ https://covidwarriors.gov.inରେ ଏକ ଅନଲାଇନ୍‌ ଡାଟା ପୁଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ସେଥିରେ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କ ଠାରୁ ନେଇ ଆୟୁଷ ଡାକ୍ତର, ନର୍ସ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରଫେସନାଲ, ଏନକେୱାଇ, ଏନସିସି, ଏନଏସଏସ, ପିଏମଜିକେଭିୱାଇ, ପୂର୍ବତନ ସେନା କର୍ମଚାରୀ ଆଦିଙ୍କ ସମେତ ସମସ୍ତଙ୍କ ନାମ ତାଲିକା ରହିଛି । ଏହି ଡାଟା ପୁଲକୁ ରାଜ୍ୟ, ଜିଲ୍ଲା କିମ୍ବା ମୁନିସିପାଲ ସ୍ତରରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ପ୍ରଶାସନିକ ସ୍ତରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉପଯୋଗ କରାଯାଇପାରିବ । ଏହି ସୂଚନାକୁ ଡ଼୍ୟାସବୋର୍ଡ଼ରେ ଅପ୍‌ଲୋଡ଼ କରାଯାଇଛି ଯାହାକୁ ନିୟମିତ ଭାବେ ସଂଶୋଧିତ କରାଯାଉଛି । କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ଲାଗି ତଥା ଏହାକୁ ନିୟନ୍ତୟର କରିବା ସକାଶେ ଏଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାନବ ସମ୍ବଳକୁ ଉପଯୋଗ କରାଯାଇପାରିବ । ଏମଏସଏମଇ ସଚିବ ଅରୁଣ କୁମାର ପଣ୍ଡା ଏବଂ ମାନବ ସମ୍ବଳ ସଂପର୍କୀତ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀ-4ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ତଥା ଡ଼ିଓପିଟି ସଚିବ ଡକ୍ଟର ସି ଚନ୍ଦ୍ରମୌଳିଙ୍କ ମିଳିତ ସ୍ୱାକ୍ଷରରେ ଲିଖିତ ଏକ ପତ୍ର ଆଜି ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବମାନଙ୍କ ନିକଟକୁ ପଠାଯାଇଛି । ଏହି ପତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଫେସନାଲ ଓ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କ ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ସଂପର୍କୀତ ମାଷ୍ଟର ଡାଟାବେସ୍‌ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ଼ରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ତାହା ଏବେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ । ସେଥିରେ ରାଜ୍ୟ ତଥା ଜିଲ୍ଲାବାରୀ ବିଭିନ୍ନ ଗୋଷ୍ଠୀର ମାନବ ସମ୍ବଳର ବିଶାଳ ତାଲିକା ରହିଛି । ଏଥି ସହ ସେମାନଙ୍କର ନୋଡ଼ାଲ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କର ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ମଧ୍ୟ ସେଥବରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ଡ୍ୟାସ୍‌ ବୋର୍ଡ଼ ଏବେ ବିଭିନ୍ନ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାର ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ଏବଂ ତାହାରି ଆଧାରରେ ଆପଦା ପରିଚାଳନା/ କଣ୍ଟିଜେନ୍ସି ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇପାରିବଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ନୋଡ଼ାଲ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ହିଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ପାଦନ କରାଯିବ । ଏହି ଡାଟାବେସ୍‌କୁ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କ ସେବାକୁ ଆବଶ୍ୟକସ୍ଥଳେ ବ୍ୟାଙ୍କ୍‌, ପଡ଼ି ଦୋକାନ, ମଣ୍ଡି ଆଦି ସ୍ଥାନରେ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ରକ୍ଷା ସକାଶେ ଉପଯୋଗ କରାଯାଇପାରିବ । ଏହି ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନେ ବୟୋବୃଦ୍ଧ, ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଏବଂ ଅସହାୟ ଲୋକଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଇପାରିବେ । ଏହା ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ମାନବ ସମ୍ବଳକୁ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରୁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ଉପଯୋଗ ପାଇଁନେବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ପତ୍ରରେ ଆହୁରି ଆହ୍ୱାନ କରାଯାଇଛି ଯେ ଆଇଜିଓଟିର ବ୍ୟବହାର ଅନଲାଇନ୍‌ ଟ୍ରେନିଂ ମଡ୍ୟୁଲ ଭାବେ ରଖାଯାଇଛି ଓ ତାହା ଏକ ବିଶେଷ ଡ଼ିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ଼ ଗଭର୍ଣ୍ଣମେଣ୍ଟ ଅନଲାଇନ ଟ୍ରେନିଂ (ଆଇଗଟ୍‌) ପୋର୍ଟାଲରେ ଡାକ୍ତର, ନର୍ସ, ପାରାମେଡ଼ିକ୍ସ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ, ଟେକନିସିଆନ, ଆୟୁଷ ଡାକ୍ତର ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କର୍ମଚାରୀ, ଅନ୍ୟ ଛାମୁଆ କର୍ମୀ ଓ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇପାରିବ ତଥା ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ ।
ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଯେକୌଣସି ସମୟରେ ତାଲିମ ଉପକରଣ/ ମଡ୍ୟୁଲ୍‌ ଅନ୍‌ ସାଇଟ୍‌ ଡ଼େଲିଭରି ଦିଆଯିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ଯାହାକି ଯେକୌଣସି ଡ଼ିଭାଇସ୍‌ (ମୋବାଇଲ୍‌/ ଲାପଟପ୍‌/ ଡେସ୍କଟପ୍‌) ମାଧ୍ୟମରେ କରାଯାଇପାରିବ । ଏଥିରେ ଥିବା ମୋଟ 12ଟି କୋର୍ସ ପାଇଁ ଏସୁଦ୍ଧା 44ଟି ମଡ୍ୟୁଲକୁ ଅନ୍‌ ବୋର୍ଡ଼ କରାଯାଇଛି ଓ ସେଥିରେ 105ଟି ଭିଡ଼ିଓ ଏବଂ 29ଟି ଡକୁମେଣ୍ଟ ରହିଛି । ଏହି ପତ୍ରରେ ଥିବା ସୂଚନା ଅନୁସାରେ, ଏଥିରେ ଥିବା କେତେକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ କୋଭିଡ ସଂପର୍କୀତ ମୌଳିକ ତଥ୍ୟାବଳୀ, ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକିବା ଓ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପଦ୍ଧତି, ପିପିଇର ବ୍ୟବହାର, କ୍ୱାରାଣ୍ଟାଇନ୍‌ ଓ ଆଇସୋଲେସନ୍‌, କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମିତ ରୋଗୀ (ଏସଏଆରଆଇ, ଏଡ଼ିଆରଏସ, ସେପ୍ଟିକ୍‌ ସକ୍‌)ର ପରିଚାଳନା, ଗବେଷଣାଗାର ପାଇଁ ନମୁନା ସଂଗ୍ରହ ଓ ତାହାର ପରୀକ୍ଷା, ଆଇସିୟୁ ସେବାଯନô ଓ ଭେଣ୍ଟିଲେସନ୍‌ ପରିଚାଳନା ଆଦି ସଂପର୍କରେ ତଥ୍ୟାବଳୀ ଓ ଉପଦେଶିକା ରହିଛି । ଏଥିରେ ଆହୁରି କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏପରି ମଡ୍ୟୁଲମାନ ପ୍ରତିଦିନ ଅପ୍‌ଲୋଡ଼ କରାଯାଉଛି । ତେଣୁ ରାଜ୍ୟ/ ଜିଲ୍ଲା ତଥା ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ଚିହ୍ନିତ ମାନବ ସମବଳକୁ ଏହି ପୋର୍ଟାଲ୍‌ ମାଧ୍ୟମରେ ଜରୁରି ଭିତ୍ତିରେ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବେ ବୋଲି ଚିଠିରେ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ ଭାରତ ସରକାର ଦେଶରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକିବା ସକାଶେ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ ତଥା ସେସବୁର ସମାଧାନ ପନ୍ଥା ସ୍ଥିର କରିବା ସକାଶେ 11 କ୍ଷମତାସମ୍ପନ୍ନ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି । କ୍ଷମତାସମ୍ପନ୍ନ ଗୋଷ୍ଠୀ-4ର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି ଏମଏସଏମଇ ସଚିବ ଡକ୍ଟର ପଣ୍ଡା । ଏହି କମିଟି ଉପରେ କୋଭିଡ ସଂପର୍କୀତ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦନ ନିମନ୍ତେ ମାନବ ସମ୍ବଳର ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଦାୟିତ୍ୱ ନ୍ୟସ୍ତ କରାଯାଇଛି ।

Ministry of Health and Family Welfare
Government launches online data pool of critical human resource for combating and containing Covid-19
Dashboard contains State wise and District wise availability of the large pool of human resources for various activities to fight COVID
States, UTs and Local bodies called upon to utilise the online platform for human resources
Training Healthcare Professionals through online modules on iGOT platform emphasised
19 APR 2020 7:33PM by PIB Delhi
Union Government has created an online data pool on https://covidwarriors.gov.in of doctors including AYUSH doctors, nurses and other health care professionals, volunteers from NYKs, NCC NSS, PMGKVY, ex Servicemen etc for use by the ground level administration at state, district or municipal levels. The information has been uploaded on a dashboard which is regularly updated. Informing about this very critical human resource for combating and containing Covid-19. A joint letter was sent by Shri Arun Kumar Panda, Secretary MSME and Chairman Empowered Group-4 on human resourcre and Dr C Chandramouli, Secretary DoPT to all Chief Secretaries. The communication says, a Dashboard master database of details of Healthcare Professionals and Volunteers, has been made operational. It contains state wise and dustrict wise availability of the large pool of human resources from various groups alongwith contact details of the nodal officers.
The Communication states that dashboard is available for use by various authorities to prepare Crisis Management/Contingency Plans based on the available manpower, in coordination with nodal officers for each group. This database can also be used to utilise the services of volunteers for enforcing social distancing at banks, ration shops, mandis and for providing help to elderly, divyang and orphanages. This will also help States/UTs to move human resources from one location to the other for their utilisation.
The letter also calls for use of iGOT online training modules mounted on a especial digital platform-Integrated Government Online Training(iGOT) portal(https://igot.gov.in) for training and capacity building of dictors, nurses, paramedics, hygeine workers, technicians, AYUSH doctors and staff, other frontline workers and volunteers.
This platform provides anytime onsite delivery of training material/modules through any device(mobile/laptop/desktop). Already 44 modules which are part of 12 courses have been on-boarded with105 videos and 29 documents, the communication says, adding that some of these courses include Basics of Covid, Infection Prevention and Control, use of PPE, Quarantine and Isolation, Management of COVID 19 cases(SARI, ADRS,
Septic Shock), Laboratory Sample Collection and Testing, ICU Care and Ventilation Management. It further says that more such modules are being uplaoded everyday. The communication urge the State/District and Local bodies to train the identified resource through the portal on urgent basis.
It may be recalled that Government of India has constituted 11 Empowered Groups to formulate plans and provide solutions to address the challenges of Covid-19 outbreak in the country. Empowered Group -4 headed by Dr Panda, Secretary, MSME has been mandated with identification of human resources for various covid related activities alongwith necessary capacity building for them.