Prime Minister's Office
Text of PM’s address to the Nation
14 APR 2020 11:15AM by PIB Delhi
My Dear Fellow Citizens,
India’s fight against the Corona global pandemic is moving ahead with great strength and steadfastness. It is only because of your restraint, penance and sacrifice that, India has so far been able to avert theharm caused by corona to a large extent. You have endured immense suffering to save your country, save your India.
I am well aware of the problems you have faced -some for food, some for movement from place to place, and othersfor staying away from homes and families. However, for the sake of your country, you are fulfilling your duties like a disciplined soldier. This is the power of ‘We, the People of India’ that our constitution talks about.
This display of our collective strength, by us, the people of India, is a true tribute to Baba Saheb Doctor Bhim Rao Ambedkar,on his birth anniversary. Baba Saheb’s life inspires us to combat each challenge with determination and hard work. I bow before Baba Saheb on behalf of all of us.
Friends, this is also the time of various festivals across various parts of our country. Along with festivals like Baisakhi, Pohela Boishakh, Puthandu, and Vishu, the new year has commenced in many states.In the time of lockdown, the manner in which people are abiding by the rules, and celebrating festivalswith restraint while staying withintheir homes, is truly praiseworthy. On the occasion of new year, I wish and pray for your good health.
Friends, you are well aware of the status of the Corona pandemic all over the world today. You have been a partner as well as witness to the manner in which India has tried to stopthe infection, compared to other countries. Long before we had even a single case of Corona, India had started screening travelers coming in from Corona affected countries at airports. Much before the number of Corona patients reached 100, India had made 14-day isolation mandatoryfor all those coming in from abroad. Malls, clubs and gymswere shut down in many places. When we had only 550 Corona cases, then itself India had taken the big step of a 21-day complete lockdown. India did not wait for the problem to aggravate. Rather, we attempted to nip the problem in the bud itself, by taking quick decisionsas soon as it arose.
Friends, in such a crisis it is not right to compare our situation with any other country. However, it is also true that if we look at Corona-related figures in the world’s big, powerful countries, India todayis in a very well-managed position. A month, month and a half ago, several countries had been at par with India in terms of Corona infection. But today, Corona cases in those countries are 25 to 30 times than that of India. Thousands of people have tragically died in those countries. Had India not adopted a holistic and integrated approach, taking quick and decisive action; the situation in India today would have been completely different.
It is clearly evident from the experience of the past few days, that we have chosen the correct path. Our country has greatly benefited from Social Distancing and Lockdown. From an economic only point of view, it undoubtedly looks costlyright now; but measured against the lives of Indian citizens, there is no comparison itself. The path that India has taken within our limited resources has become a topic of discussion in the entire world today.
The State Governments of the country have also acted with great responsibility in this, managing the situation round the clock. But friends, the way the Corona pandemic is spreading amidst all these efforts, has made health experts & governments around the world even more alert. I have been in continuous touch with the States on how the fight against Corona should progress in India. Everyone has suggested that the lockdown should be continued. Many States have in fact already decided and declared to continue the lockdown.
Friends, keeping all the suggestions in mind, it has been decided that the lockdown in India will have to be extended till 3rd May. That means until 3rd May, each and every one of us, will have to remain in the lockdown. During this time, we mustcontinue maintaining discipline in the way we have been doing till now.
It is my request and prayer to all fellow citizens, that we must not let Coronavirus spread to new areas at any cost. A single new patient at even the smallest local level, should be a matter of concern for us. The tragic death of even a single patient from coronavirus, should increase our concern even further.
Therefore, we have to be very vigilant about hot-spots. We will have to keep a close and strict watch on the places which run the risk of becoming hot-spots. The creation of new hot-spots will further challenge our hard work and penance. Hence, let us extend the strictness and austerity in the fight against Coronafor the upcomingone week.
Until 20th April, every town, every police station, every district, every state will be evaluated on how much the lockdown is being followed.The extent to which theregion has protected itself from Coronavirus will be noted.
Areas that will succeed in this litmus test, which will not be in the hot-spot category, and will have less likelihood to turn into a hot-spot;maybe allowed to open up select necessary activitiesfrom 20thApril. However, keep in mind, this permission will be conditional, and the rules for going out will be very strict. Permission will be withdrawn immediately if lockdown rules are broken, and spread of Coronavirus risked. Hence, we must make sure we ourselves don’t become careless, not allow anyone else do so. A detailed guideline will be issued by the Government tomorrow in this regard.
Friends, provision of this limited exemption in these identified areas after 20thAprilhas been done keeping in mind the livelihood of our poor brothers and sisters.Those who earn daily, make ends meet with daily income, they are my family. One of my top-most priorities is to reduce thedifficulties in their lives.The government has made every possible effort to help them through Pradhan Mantri Gareeb Kalyan Yojna. Their interests have also been taken care of while making the new guidelines.
These days, the harvesting of the Rabi crop is also in progress.The Central and State governments are working together to minimize the problems of the farmers.
Friends, the country has ample reserves ofmedicines, food-ration and other essential goods; and supply chain constraints are continuouslybeing removed.We are making rapid progress in ramping uphealth infrastructure as well.From having only one testing lab for Coronavirus in January, we now have more than 220 functional testing labs. Global experience shows that 1,500-1,600 beds are required for every 10,000 patients. In India, we have arranged more than 1 Lakh beds today. Not only this, there are more than 600 hospitals which are dedicated for Covid treatment. As we speak, these facilities are being increased even more rapidly.
Friends, while India has limited resources today, I have a special request for India’s young scientists – to come forward and take a lead in creating a vaccine for Coronavirus; for the welfare of the world, for the welfare of the human race.
Friends, if we continue to be patient and follow rules, we will be able to defeat even a pandemic like Corona.With this faith and trust, I seek your support for 7 thingsin the end.
First thing –
Take special care of the elderly in your homes, especially those who have chronic disease.We have to take extra care ofthem, and keep them safe from Coronavirus.
Second thing –
Completely adhere to the ‘Lakshman Rekha’ of Lockdown and Social Distancing. Please also use homemade face-coversand masks without fail.
Third thing –
Follow the instructions issued by AYUSH ministry to enhance your immunity.Regularly consume warm water, ‘kadha’.
Fourth thing –
Download the Arogya Setu Mobile App to help prevent the spread of corona infection. Inspire others to download the app as well.
Fifth thing –
Take as much care of poor families as you can.Especially try to fulfill their food requirements.
Sixth thing –
Be compassionate towards the people who work with you in your business or industry. Do not deprive them of their livelihood.
Seventh thing –
Pay utmost respect to our nation’s Corona Warriors – our doctors and nurses, sanitation workers and police force.
Friends, I urge you to follow the rules of lockdown with utmost sincerityuntil 3rd May. Stay wherever you are, Stay safe.
VayamRashtreJagrutyaa”
We will all keep our nation eternal and awakened -with this thought, I conclude.
Thank you very much!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জাতিদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
14 APR 2020 11:15AM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং,
কোরোনা গ্লোবেল লাইচৎকী মায়োক্তা ভারতনা লান্থেংনরিবা অসি অচৌবা থৌনা অমসুং খোংফম চেৎপগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি। অদোমগী তপস্যা, অদোমগী কত্থোকপনা মরম ওইদুনা ভারতনা হৌজিক ফাওবা কোরোনানা ওইল্লকপা য়াবা মাংহন তাকহনবা অদু ফনা য়াম্না থৈদোকপা ঙম্লি। অদোমগী লৈবাক অসি কন্ননবা, অদোমগী ভারতপু কন্ননবা অদোম্না অচৌবা অৱাবা খাংলি।
অদোম্না মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং অদু ঐহাক নীংথিজনা খঙই- খরনা চিঞ্জাক্কীদমক, খরনা মফম অমদগী মফম অমদা চত্থোক চৎশিন তৌবগীদমক, অমদি অতোপ্পশিংনা য়ুম অমদি ইমুং মনুংদগী তাম্না লৈবগীদমক। অদুম ওইনমক অদোমগী লৈবাক্কীদমক হৌন লোনচৎ লৈবা লান্মী অমগুম অদোম্না অদোমগী থৌদাং পাংথোক্লি। ঐখোয়গী সংবিধান্দা হায়রিব ‘ৱি, দি পিপল ওফ ইন্দিয়া’গী শক্তি অদু মসিনি।
বাবা সাহেব দোক্তর ভীম রাও অম্বেদকরগী মপোক কুমওন্দা, ঐখোয় ভারত মীয়ামগী মায়কৈদগী অপুনবা শক্তি অসিনা মফমদা অশেংবা ইকায় খুম্নবা অমা উৎলি। বাবা সাহেবক পুন্সিনা ঐখোয়বু দিতর্মিনেসন অমসুং হার্দ ৱার্ক্কা লোয়ননা শিংনরকপা খুদিংমক থেংননবা পুক্নিং থৌগৎলি।
মরূপশিং, মসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা শরুকশিংদা তোঙান তোঙানবা কুমহৈশিং পাংথোকপা মতম অমসুনি। বৈসাখি, পোহেলা বোইশাখ, পুথান্দু, অমসুং বিশুগুবা কুমহৈ কয়াগা লোয়ননা রাজ্য কয়াদা অনৌবা চহি হৌরি। লোকদাউনগী মতম অসিদা মীয়াম্না নিয়ম ঙাক্না চৎলিবা অমদি মখোয় মখোয়গী য়ুমশিংদা লেংদনা লৈদুনা কুমহৈশিং পাংথোক্লিবা মতৌ অসি তশেংনা মমল নাইদে। অনৌবা চহিগী তাঞ্জা লাকপদা ঐাক্না অদোমগী হকচাং ফনা লৈনবগীদমক থৌনিজরি অমদি য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরূপশিং, ঙসি মালেম পুম্বদা ওইরিবা কোরোনা লাইচৎগী ফিভম অসি অদোম্না খঙবীরিবা অদুনি। অতোপ্পা লৈবাকশিংগা য়েংনরুবদা ভারতনা ইনফেক্সন থিনবা হোৎনরিবা অসিদা অদোম পার্তনরসু ওইরি লোয়ননা ৱিৎনেসসু ওিইরি। কোরোনাগী কেস অমত্তা লৈত্রিঙৈদগী হৌরগা ভারতনা এয়ারপোর্তশিংদা কোরোনানা শোকহল্লবা লৈবাকশিংদগী লাকপা মীওইশিংবু স্ক্রিনিং তৌবা হৌখি। কোরোনানা নাবা মীশিং ১০০ শুদিরিঙৈ মাংওইননা ভারতনা মপাল লমদগী লাকপা মীওইশিংবু নুমিৎ ১৪নিগী আইসোলেসন তৌহনখি। মফম কয়াদা মোলশিং, ক্লবশিং অমসুং জীমশুং থিংজিনখি। ঐখোয়না কোরোনাগী কেস ৫৫০ খক্তমক লৈবা মতম অদুদা ভারতনা নুমীৎ ২১নিগী মপুংফাবা লোকদাউন অমগী অচৌবা খোঙথাং অমা লৌখৎখি। ভারতনা, সমস্যা হেনগৎলকপা ঙাইখিদে, সমস্যা হেক উবগা, মদুবু, ৱারেপ থুনা লৌদুনা খুদক্তা থিংনবা হোৎনখি। অদুবু হৌখিবা নুমিৎশিংদগী খঙলকপা অদুনা মসিদি তশেংলে মদুদি ঐখোয়না খনখিবা লম্বী অদু, অচুম্বনি।
মরূপশিং, অসিগুম্লবা ক্রাইসিস অসিদা ঐখোয়গী ফিভম অসি অতোপ্পা লৈবাক অমা হেক্তগা চাংদম্নবা অচুম্বা ওইরোই। অদুম ওইনমক, মসিমসু অচুম্বনি মদুদি করিগুম্বা ঐখোয়না মালেমগী অচৌবা, শক্তি লৈরবা লৈবাকশিংদা কোরোনাগা মরী লৈনবা ফিগর য়েংবদা ঙসি ভারত য়াম্না নীংথিজনা মেনেজ তৌরিবা পোজিসন অমদা লৈরি। থা অমা, থা অমা মখায়গী মমাংদা, লৈবাক কয়া অমা কোরোনা ইনফেক্সনগী মতাংদা অমরোমদা ভারতকা মান্ননা লৈরম্মি। অদুবু ঙসিদি, লৈবাকশিং অদু ভারতকা য়েংনবদা কোরোনাগী কেস শরুক ২৫-৩০ ফাওবা হেন্না লৈরে। লৈবাকশিং অদুদা মীওই লিশিং কয়া য়াম্না ৱানা শিখ্রে। ভারতনা হোলিস্তিক এপ্রোচ শিজিন্নরমদ্রবদি, ইন্তিগ্রেতেদ এপ্রোচ শিজিন্নরমদ্রবদি, অথুবা ৱারেপ লৌরমদ্রবদি ঙসি ভারতকী ফিভম অসি অতোপ্পা অমা ওইরমগনি।
ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা সোসিয়েল দিস্তেন্সিং অমসুং লোকদাউনদগী চাউনা কানবা ফংলি। শেনমিৎলোনগী মিৎয়েংদা য়েংলুরগদি হৌজিক মসি অৱাবা অমনি অদুবু ভারত মচাশিংগী তুংগী পুন্সিদা, মসিগা চাংদম্ননীংঙাই অমত্তা লৈতে। ঐখোয়গী অকক্নবা রিসোর্শিংগী মনুংদা ভারতনা চৎলিবা লম্বী অসি ঙসিদি মালেম পুম্বদা খন্ননিঙাই ৱাফম অমা ওইরে।
লৈবাক অসিগী রাজ্য শরকারশিংনসু ফিভম অসি পুংজা খুদিং মেনেজ তৌদুনা মসিদা অচৌবা থৌদাংগা লোয়ননা থবক তৌরি। অদুবু মরূপশিং, হোৎনরিবশিং অসিগী মরক্তা কোরোনা শন্দোরক্লিবা অসিনা মালেম পুম্বদা হেল্থ এক্সপার্তশিং অমসুং সরকারশিংবু হান্নদগী হেন্না এলর্ত ওইহল্ল। ভারত্তা মতৌ করম্না কোরোনাগী মায়োক্তা শোক্নরিবা লান অসি মখা চত্থগদগে হায়বগী মতাংদা ঐহাক্না রাজ্যশিংগা লোয়ননা লেপ্পা লৈতনা খন্ন-নৈনরি। লোকদাউন অসি মখা চত্থগদবনি মখোয় পুম্নমক্না ৱাফম থমলক্লি। রাজ্য কয়া মদি হান্ননা লোকদাউন শাংদোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে।
মরূপশিং, ৱাফম পুম্নমক ৱাখলদা থম্দুনা ভারত্তা লোকদাউন অসি মে ৩ ফাওবা শাংদোক্নবা ৱারেপ লৌরে। হায়বদি মে 3 ফাওবা ঐখোয় পুম্নমক, লৈবাক মচা পুম্নমক লোকদাউন্দা লৈগদবনি। মতম অদুদা ঐখোয়না দিসিপ্লিন অদুমক, হান্নগুম ঙাক্কদবনি। লৈবাক মীয়াম পুম্নমক্কী মফমদা ঐহাক্না হায়জরি মদুদি কোরোনা ভাইরস অসি অনৌবা মফমশিংদা শন্দোকহনগুমসি। খ্বাইদগী পীকপা লোকেলগী থাক্তা ফাওবা অনৌবা অনাবা অমা খক্তং হেঙ্গৎলকপা অসি চিন্তাগী ৱাফম ওইগদবনি। কোরোনানা মরম ওইদুনা অনাবা অমা ৱানা শিখিবদা ঐখোয় হেন্না চিন্তা তৌগদবনি। মরম অদুনা, ঐখোয়না হোত-স্পোৎকী মতাংদা য়াম্না মিৎশিং-নাশিংনা লৈগদবনি। মথংগী হপ্তা অমা অসিদা কোরোনাগী মায়োক্তা চংশিল্লিবা লান অসি হেন্না কনখৎহল্লি।
এপ্রিল ২০ ফাওবা শহর খুদিংমক, পুলিস স্তেসন খুদিংমক, জিলা খুদিংমক, রাজ্য পুম্নমক মফম অদুদা লোকদাউন কয়াম্না ইনবগে হায়বদু চাংয়েং তৌগনি। মফম অদুনা কোরানদগী মশাবু কয়াম্না কঞ্জবা ঙম্বগে হায়বদু য়েংগনি। মসিগী চাংয়েংদা মায় পাক্লগদবা, হোত-স্পোৎ কেতেগোরীগী মনুং চন্দবা, অমদি হোত-স্পোৎ ওন্থোকপগী ওইথোকপা নেম্বা মফমশিংদা, এপ্রিল ২০দগী অখন্নবা দরকার লৈবা এক্তিবিতী খরগী অয়াবা পীরবা য়াই। অদুম ওইনমক ৱাফম অসি খঙজিনবীয়ু মদুদি পর্মিসন অসি কন্দিস্নেল ওইগনি, মপান্দা থোকপগী রুলশিং য়াম্না চেকশিনগনি। করিগুম্বা লোকদাউনগী নিয়ম থুগায়রবা অমদি কোরোনাভাইরস শন্দোরকপগী রিস্ক লৈরগদি পর্মিসন অসি খুদক্তা লৌথোক্কনি। মরম অসিনা, ইশানা খক চেকশিন্দবা তৌরোইদবনি, অদুগা কনাসু মসিবু চেকশিন্দবা তৌহল্লোইদবনি। মসিগী মতাংদা হয়েং সরকারগী মাইকৈদগী মরিক চুম্বা গাইদলাইন অমা থাদোক্কনি।
মরূপশিং, এপ্রিল ২০দগী মসিগী মশক খঙদোক্লবা মফমশিংদা মসিগী অকক্নবা কোমথোক্কদৌরিবা অসি খোয়গী লাইরবা ইচিল-ইনাও অমসুং ইচে-ইচলশিংগী পুন্সী মহিং য়েংলগনি। নুংতিগী তাল্লগা চাবশিংনা, নুংতিগী তান্দুনা মখোয়গী মথৌ তাবশিং মপুং ফাহল্লি, মখোয় ঐগী ইমুংনি। ঐগী মরু ওইবা থবকশিংগী মনুংদা অমদি, মখোয়গী পুন্সিদা লাকপা অৱাবশিং হন্থহনবনি। প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান য়োজনাগী থোংদা সরকারনা মখোয়গী মতেং পাংনবা হোৎনবা য়াবা হোৎনরি। হৌজিক অনৌবা গাইদলাইন শেম্বা মতমদসু মখোয়গী কান্ননবা মপুং ফানা মিৎয়েং চংলে। মতম অসিদা রবীগী লৌ খাওবগী থবকসু পাংথোক্লি। কেন্দ্র সরকার অমসুং রাজ্য সরকারশিং পুন্না, লৌমীশিংনা খ্বাইদগী তানা অৱাবা মায়োক্ননবা হোৎনরি।
মরূপশিং, লৈবাক অসিদা হিদাক-লাংথক, চিঞ্জক অমদি অতোপ্পা দরকার ওইবা পোৎলমশিং মরাং কাইনা লৈরি অমদি সপ্লাই চেনগী অপনবশিং লেপ্পা লৈতনা লৌথোক্লি। হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরদসু ঐখোয় খুমাং চাওশিল্লি। জনুৱারীদা কোরোনাভাইরসকীদমক তেস্তিং লেব অমা খক্তা লৈরম্বা অদু হৌজিক ঐখোয় মথৌ তৌরিবা লেব ২২০ হেন্না লৈরে। গ্লোবেল এক্সপরিয়েন্সনা উৎলি মদুদি অনাবা ১০০০০ খুদিংগী বেদ ১৫০০-১৬০০ দরকার ওইরি। ভারত্তা ঙসি ঐখোয় অহেনবা ফমুং লাখ অমদগী হেন্না থৌরাং তৌরে। মসিদা নত্তনা, 600তগী হেনবা অসিগুম্বা হোস্পিতালনা, শুপ্নগী কোবিদ লাইয়েংনবগীদমক থবক তৌরি। খুদোংচাবশিং অসি খোংজেল য়াংনা হেনগৎহল্লি।
মরূপশিং, ঙসি ভারত্তা রিসোর্সশিং অকক্ননা লৈজরবসু, ভারতকী নহা ওইরিবা নহা সাইন্তিস্তশিংদা ঐহাক্না থোইদোক্না হায়জরি মালেমগী য়াইফনবগীদমক, মীওইবগী য়াইফনবগীদমক, মাংদা থোকপীরকউ, কোরোনাগী ভেক্সিন শানবা থবক পাইরসি।
মরূপশিং, ঐখোয় অখাং কনগদবনি, কাংলোনশিং ঙাক্তুনা চৎলবদি কোরোনাগুম্বা লাইচৎ অসিসু মাইথিবা পীবা ঙমগনি। থাজবা অসিগা লোইননা লোইশিল্লকপদা ঐহাক্না ৱাফম ৭ খক অদোমদগী নীজরিঃ
অহানবা ৱাফম –
য়ুমদা লৈবা অহলশিংগী থোইদোক্না সেবা তৌবীয়ু, মরু ওইনা অরিবা অনাবা লোইনরিবা মীওইশিং, ঐখোয়না মখোয়গী এক্সত্রা কেয়র লৌবীগদনি, মখোয়বু কোরোনাদগী কনগদবনি।
অনিশুবা ৱাফম -
লোকদাউন অমসুং সোসিয়েল দিস্তেন্সিংগী লক্ষমন রেখা মপুং ফানা ঙাকপীয়ু, য়ুমদা শেম্বা ফেসকভর নত্ত্রগা মাস্ক শোইদনা শিজিন্নবীয়ু।
অহুমশুবা ৱাফম -
অদোমগী ইম্যুনিতী হেনগৎহনবীনবগীদমক, আয়ুশ মন্ত্রালয়না পীবা গাইদলাইনশিং ইনবীয়ু, ঈশিং অশাবা, অশৌবা, মসি লেপ্তনা শিজিন্নবীয়ু।
মরিশুবা ৱাফম -
কোরোনা ভাইরস শন্দোকপা থিংবদা মতেং পাংনবগীদমক আরোগ্য সেতু মোবাইল এপ দাউনলোদ তৌবীয়ু।
অতোপ্পবসু এপ অসি দাউলোদ তৌহন্নবা থৌগৎপীয়ু।
মঙাশুবা ৱাফম -
হেক ঙমলিমখৈ লাইরবা ইমুংশিংগী মতেং পাংবীয়ু, মখোয়গী চান-থক্নবগী মথৌ তাবশিং থুংহনবীয়ু।
তরেৎশুবা ৱাফম -
লৈবাক অসিগী কোরোনাগী লাল্লোইশিং, ঐখোয়গী দোক্তর-নর্সিং, সফাই কর্মী-পুলিস কর্মীবু মপুং ফানা ইকাই খুম্নবীয়ু।
মরূপশিং, মপুং ফানা চেকশিনবগা লোইননা মে 3 ফাওবা লোকদাউনকী কাংলোনশিং ঙাক্কদবনি। লৈরিবা মফম অদুদা অদুমক লৈবীয়ু, শোইদ-ঙামদনা লৈবীয়ু।
“ৱয়ম রাস্ত্রে জাগ্রুত্য”
ঐখোয় পুম্নমক্না লৈবাক অসিবু হিংহনগদবনি অমদি মিৎকপ থোকহনগদবনি।
অদোম্বু হন্না-হন্না থাগৎচরি।