Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Railways identifies 67 routes (134 trains) for Parcel Special Trains since the start of the lockdown to supply perishable commodities including fruits, vegetables, milk and dairy products and seeds
Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare asks Mission Directors of Horticulture and Concerned Secretaries of States/UTs to mobilize all their resources to take advantage of these special trains
11 APR 2020 5:44PM by PIB Delhi
Indian Railways has identified 67 routes (134 trains) for Parcel Special Trains since the start of the lockdown for perishable commodities including fruits, vegetables, milk and dairy products and seeds for agriculture purpose.
Till 10th April, 62 routes have been notified and 171 time tabled trains are being run on these routes.
The Parcel Specials have been planned to connect all the major cities of the country, viz Delhi, Mumbai, Kolkata, Chennai, Hyderabad, and Bengaluru. In addition, proper connectivity has also been ensured to Guwahati, to ensure supplies in the North-eastern region of the country. Other important cities connected via these trains are Bhopal, Allahabad, Dehradun, Varanasi, Ahmedabad, Vadodara, Ranchi, Gorakhpur, Thiruvananthapuram, Salem, Warangal, Vijayawada, Vishakhapatanam, Rourkela, Bilaspur, Bhusawal, Tatanagar, Jaipur, Jhansi, Agra, Nasik, Nagpur, Akola, Jalgaon, Surat, Pune, Raipur, Patna, Asansol, Kanpur, Jaipur, Bikaner, Ajmer, Gwalior, Mathura, Nellore, Jabalpur, etc.
Trains are being run even on those routes where demand is less, so that no part of the country remains unconnected. Trains have been given en-route stoppages at all feasible locations, so that maximum possible clearance of parcels may be done.
A Video Conference has been organized with Secretaries and Mission Directors of Horticulture of all State/ UTs regarding availability of Special Trains for transport of perishable commodities including Fruits, Vegetables, Milk and Dairy products and Seeds for Agriculture purpose. The VC was attended by 76 officers from throughout the country and addressed by Additional Secretary, DAC&FW, Addnl Member (Commercial) Railway Board, EDs of Railway Board and CONCOR, SFAC, NHB and majority of senior officers of department.
All the State Mission Directors and Concerned Secretaries of States/UTs were requested to mobilize all their resources to take advantage of these trains being run by Railways.
Addl. Member (Commercial) Railway Board has offered that if they receive any demand from States regarding new routes or stoppage, they will immediately take necessary action to do needful.
A list of all Pr CCMs/ Chief Commercial Managers of different zones, procedure of booking, time table of these Special Trains and a freight calculator have also been shared with all the officers for sharing and wider publicity.
Link for details regarding Parcel Special trains is available on Indian Railways website:
indianrailways.gov.in
Direct link for details of Parcel Special trains is as under:
https://enquiry.indianrail.gov.in/mntes/q?opt=TrainRunning&subOpt=splTrnDtl

କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଲକଡାଉନ୍‌ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦିନଠାରୁ ପଚନଯୋଗ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଯଥା ଫଳ, ପନିପରିବା, କ୍ଷୀର ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ପଦାର୍ଥର ପ୍ରେରଣ ସକାଶେ ରେଳବାଇ ପକ୍ଷରୁ 67ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ ରୁଟ୍‌ ଚିହ୍ନଟ
11 APR 2020 4:27PM by PIB Bhubaneswar
ଏଭଳି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ ସୁବିଧାର ସର୍ବାଧିକ ଫାଇଦା ନେଇ ମାଲ ପରିବହନ ସକାଶେ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଓ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରର ସଂପୃକ୍ତ ବିଭାଗ ସଚିବଙ୍କୁ କୃଷି, ସମବାୟ ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗର ପରାମର୍ଶ
ଦେଶରେ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣ ଆଶଙ୍କାରେ ଲକଡାଉନ୍‌ ଘୋଷଣା ହେବା ଦିନଠାରୁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଫଳ, ପନିପରିବା, କ୍ଷୀର ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ପଦାର୍ଥ ଭଳି ପଚନଯୋଗ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ତୁରନ୍ତ ପ୍ରେରଣ ସକାଶେ 67ଟି ରୁଟକୁ (134ଟି ଟ୍ରେନ୍‌) ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍‌ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ଚିହ୍ନଟ କରିଛି । 10 ଅପ୍ରେଲ 2020 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 62ଟି ରୁଟ୍‌ ପାଇଁ ଏସଂକ୍ରାନ୍ତ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି ହୋଇଛି ଏବଂ 171ଟି ସମୟ ନିର୍ଘଣ୍ଟରେ ଥିବା ଟ୍ରେନ୍‌ ଏହି ରୁଟ୍‌ ଦେଇ ଚଳାଚଳ କରୁଛି ।
ଦେଶର ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ନଗରୀ ସହ ଏଭଳି ପାର୍ସଲ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ ଦ୍ୱାରା ଯୋଡ଼ିବା ସକାଶେ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି । ସେହିସବୁ ନଗରୀଗୁଡ଼ିକ ହେଲା: ଦିଲ୍ଲୀ, ମୁମ୍ବାଇ, କୋଲକାତା, ଚେନ୍ନାଇ, ହାଇଦ୍ରାବାଦ,ଏବଂ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ । ଏହାତିରିକ୍ତ, ଗୌହାଟୀ ସହ ଉପଯୁକ୍ତ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ ନିମନ୍ତେ ବିଶେଷ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି ଯଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରେରଣ ଅବ୍ୟାହତ ରହିବ । ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯେଉଁ ନଗରୀଗୁଡ଼ିକ ସହ ଏଭଳି ସଂଯୋଗ ରେଳବାଇ ଜରିଆରେ ହୋଇଛି ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା- ଭୋପାଳ, ଆହ୍ଲାବାଦ, ଡ଼େରାଡ଼ୁନ, ବାରାଣାସୀ, ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ଭଦୋଦରା, ରାଂଚି, ଗୋରଖପୁର, ଥିରୁଭନନ୍ତପୁରମ୍, ସାଲେମ୍, ୱାରାଙ୍ଗଲ, ବିଜୟଓ୍ବାଡ଼ା, ବିଶାଖାପଟ୍ଟନମ୍, ରାଉରକେଲା, ବିଳାଶପୁର, ଭୁସାୱାଲ, ଟାଟାନଗର, ଜୟପୁର, ଝାନସୀ, ଆଗ୍ରା, ନାସିକ, ନାଗପୁର, ଅକୋଲା, ଜଲଗାଓଁ, ସୁରଟ, ପୁନେ, ରାୟପୁର, ପାଟନା, ଆସାନସୋଲ, କାନପୁର, ଜୟପୁର, ବିକାନିର, ଆଜମେର, ଗ୍ୱାଲିଅର, ମଥୁରା, ନେଲ୍ଲୋର, ଜବଲପୁର ଇତ୍ୟାଦି ।
ଯେଉଁସବୁ ସ୍ଥାନରେ ଚାହିଦା କମ୍ ସେହିସବୁ ରୁଟରେ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ଚଳାଚଳ କରୁଛି ଯଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ କୌଣସି ଭାଗ ଯେଭଳି ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ଅପହଞ୍ଚ ନରହେ । ଟେନଗୁଡ଼ିକ ବାଟରେ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ଅଟକିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି ଯଦ୍ୱାରା ସର୍ବାଧିକ ପାର୍ସଲ ପଠାଯାଇପାରିବ ।
ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରର ସଚିବ, ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ବିଭାଗର ମିଶନ୍ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକମାନଙ୍କ ସହ ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସିଂର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ଉପଲବ୍ଧ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍‌ ଯାହାକି ପଚନଯୋଗ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଯଥା ଫଳ, ପନିପରିବା, କ୍ଷୀର ଓ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଉତ୍ପାଦ ଓ କୃଷି ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ବିହନ ପରିବହନ ପାଇଁ ଯାତାୟାତ କରୁଛି ସେ ସଂପର୍କରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସୂଚୀତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସିଂରେ ଦେଶର 76ଜଣ ଅଧିକାରୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ DAC&FWର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ, ରେଳବାଇ ବୋର୍ଡ଼ର ଅତିରିକ୍ତ ସଦସ୍ୟ(କମର୍ସିଆଲ୍‌), ରେଳବାଇ ବୋର୍ଡ଼ର ଇଡ଼ିଗଣ ଏବଂ CONCOR, SFAC, NHB ତଥା ବିଭାଗର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବହୁ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ ।
ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ମିଶନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଓ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରର ସଂପୃକ୍ତ ବିଭାଗର ସଚିବମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ ନିମନ୍ତେ ରେଳବାଇ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରଚଳିତ ଏପରି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍‌ ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ଫାଇଦା ନେବାଲାଗି ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
ରେଳବାଇ ବୋଡ଼ର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ (କମର୍ସିଆଲ୍‌) ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ସେମାନେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କଠାରୁ କୌଣସି ନୂତନ ରୁଟ୍‌ କିମ୍ବା ଷ୍ଟପେଜ୍ ସଂପର୍କରେ ଦାବି ପାଆନ୍ତି, ତୁରନ୍ତ ସେମାନେ ଏହା ଉପରେ ଆବଶ୍ୟକ କାର୍ଯ୍ୟନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବେ ।
ବିଭିନ୍ନ ଜୋନର ସମସ୍ତ ପିଆର ସିସିଏମ/ଚିଫ୍ କମର୍ସିଆଲ୍‌ ମ୍ୟାନେଜର, ବୁକିଂ କରିବାର ବିଧି, ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନର ସମୟ ନିର୍ଘଣ୍ଟ ଏବଂ ମାଲ କାଲକୁଲେଟର ସମସ୍ତ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ପ୍ରସାରିତ କରିବା ଲାଗି ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
ପାର୍ସଲ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ ସଂପର୍କୀତ ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀର ଲିଙ୍କ୍ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ୱେବ୍ସାଇଟ୍ indianrailways.gov.inରେ ଉପଲବ୍ଧ ।
ପାର୍ସଲ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ ସଂପର୍କୀତ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲିଙ୍କ୍ର ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ନିମ୍ନ ୱେବସାଇଟରେ ଉପଲବ୍ଧ:
https://enquiry.indianrail.gov.in/mntes/q?opt=TrainRunning&subOpt=splTrnDtl