Ministry of Science & Technology
SCTIMST scientists design super absorbent material for safe management of infected respiratory secretions
Professor Ashutosh Sharma, Secretary, DST -- "A super-adsorbent gel with embedded disinfecting material is an attractive proposition for safe collection, consolidation and quarantine of secretions before their incineration"
The material is titled ‘Chitra Acrylosorb Secretion Solidification System’
09 APR 2020 10:33AM by PIB Delhi
Scientists at Sree Chitra Tirunal Institute for Medical Sciences and Technology (SCTIMST) an autonomous institute under the Department of Science and Technology (DST), Govt of India have designed and developed a highly efficient superabsorbent material for liquid respiratory and other body fluid solidification and disinfection for the safe management of infected respiratory secretions.
The material titled Chitra Acrylosorb Secretion Solidification System’, developed by Dr. Manju S and Dr. Manoj Komath of the department of Biomaterial Science and Technology of the Biomedical Technology wing of SCTIMST is a highly efficient superabsorbent material for liquid respiratory and other body fluid solidification and disinfection.
Professor Ashutosh Sharma, Secretary, DST, said, "Safe disposal of infected secretions from the patients in a variety of infectious conditions is of paramount significance. A super-adsorbent gel with embedded disinfecting material is thus an attractive proposition for the safe collection, consolidation, and quarantine of secretions before their incineration."
AcryloSorb can absorb liquids at least 20 times more than its dry weight and also contains a decontaminant for in situ disinfection. Containers filled with this material will immobilize the contaminated fluid by solidifying it (gel-like), thus avoiding spillage and will also disinfect it. The canister containing the solidified waste canister can then be decomposed as all other biomedical waste by incineration. This technology reduces the risk for the hospital staff, the need for personnel for disinfecting and cleaning the bottles and canisters for reusing them and makes the disposal safer and easier.
In the developed system, suction canisters, disposable spit bags have been designed with "AcryloSorb" technology. They are lined inside with the AcryloSorb material. The AcryloSorb suction canisters will collect the liquid respiratory secretions from ICU patients or those with copious secretions treated in the wards. The container will be spill-proof and can be sealed after use, making it safe and fit for disposal through the usual incineration system for biomedical wastes. Sealable and disposable AcryloSorb spit bags are provided for solidifying the sputum and saliva of ambulant patients with respiratory infections, which can then be incinerated.
Disposal of infected secretions from patients poses a great challenge to every hospital. This is particularly so in the case of secretions of patients with highly contagious diseases such as COVID-19. The collection and disposal of such wastes put the nursing and cleaning staff at high risk.
Generally, in the ICU, the secretions are sucked by a suction machine into bottles or canisters, which have to be emptied when full, subjected to a decontamination process in a sluice room and discarded through the waste fluid disposal systems. Apart from the re-contamination risk during the handling involved in these processes, there is a need for well-equipped sluice rooms with disinfection facilities, which can be an issue in less well-equipped hospitals or makeshift isolation wards during epidemics. The superabsorbent material can be effective in the safe management of infected respiratory secretions.
(For more details, please contact: Ms. Swapna Vamadevan, PRO, SCTIMST, Mob: 9656815943, Email: pro@sctimst.ac.in)
Fig: Suction canister with acrylosorb
Fig: Disposable spit bag with acrylosorb

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
এস.সি.তি.আই.এম.এস.তি. সাইনতিস্তশিংনা অনাবা মীগী লোক তিন নীংথিজনা মেনেজ তৌনবগীদমক্তা চাং ৱাংনা চুপশিনবা ঙমবা পোৎশক অমা শেমখ্রে
দি.এস.তি. সেক্রেতরী প্রোফেসর অশুতোস শর্ম – “মহীক হাৎপা ঙমবা মচাক য়াওরবা চাং য়াম্না ৱাংনা চুপশিনবা ঙমবা জেল অমা হায়বসি লোক-তিন মৈ থাদোক্ত্রিঙৈগী মমাঙদা খোমজিনবা, তাশিনবা অমদি মফম চানা থম্বদা কান্নবা ৱাফম অমা ওইগনি।”
পোৎশক অসিগী মমীং ‘চিত্রা এক্রাইলোজোর্ব সিক্রেসন সোলিদিফিকেসন সিস্তেম’ কৌই
09 APR 2020 10:33AM by PIB Imphal
দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (দি.এস.তি.), গোভর্নমেন্ত ওফ ইন্দিয়াগী মখাদা লৈবা ওতোনোমস ইনস্তিত্যুৎ অমা ওইরিবা শ্রী চিত্রা তিরুনেল ইনস্তিত্যুৎ ফোর মেদিকেল সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (এস.সি.তি.আই.এম.এস.তি.)গী সাইনতিস্তশিংনা অনাবা মীগী লোক-তিন নীংথিনা থম্নবগীদমক লোক-তিন অমদি অতোপ্পা হকচাঙদগী থোকলকপা মহীশিং মপং ওলহন্নবা অমদি মহীক হাৎনবগীদমক চাং য়াম্না ৱাংবা পোৎশক অমা শেম্লে‍।
এস.সি.তি.আই.এম.এস.তি.গী বাইওমেদিকেল তেক্নোলোজী ৱিংগী দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওমেতরিএল সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী দাঃ মঞ্জু এস অমসুং দাঃ মনোজ কোমনাথনা শেমগৎপা চিত্রা এক্রোলোজোর্ব সিক্রেসন সোলিদিফিকেসন সিস্তেম কৌবা পোৎশক অসি লোক-তিন অমসুং হকচাঙদগী থোক্লকপা মহীশিং মপং ওনশিনহন্নবা অমসুং মহীক হাত্তোক্নবা চাং য়াম্না ৱাংনা চুপশিনবা ঙম্বা পোৎশক অমনি‍।
দি.এস.তি. সেক্রেতরী প্রোফেসর অশুতোস শর্ম্মনা হায়, “তোঙান তোঙানবা মখলগী লায়নাশিংনা নারিবা মীওইশিংদগী থোক্লকপা লোক-তিননচিংবা অসি চেকশিন্না মফম চানা মাঙহনবা হায়বসি খ্বায়দগী মরুওইবনি‍। মহীক হাৎপা ঙমবা মচাক য়াওরবা চাং য়াম্না ৱাংনা চুপশিনবা ঙমবা জেল অমা হায়বসি লোক-তিন মৈ থাদোক্ত্রিঙৈগী মমাঙদা খোমজিনবা, তাশিনবা অমদি মফম চানা থম্বদা কান্নবা ৱাফম অমা ওইগনি‍।”
এক্রাইলোজোর্ব অসিনা মশাগী কংলিঙৈগী অরুম্বগী শরুক ২০গী চাংদা মহী চুপশিনবা ঙমই অমদি মনুংদুদা মহীক হাৎপা ঙমবা মচা য়াওরি। মচাক অসি য়াওবা কন্তেনর অদুনা মহীক য়াওরবা মহী অদুবু মপং ওনশিনহন্দুনা (জেল মানবা মওংদা) লেং ওৎপা ঙমহন্দনা থমদুনা নিকথোকপগী ওইথোকপা লৈহন্দে অমদি মহীকশিং অদুবু হাত্তোকই‍। অদুগা মপং ওনশিল্লবা পোৎশক য়াওরবা পাত্র অদু অতৈ বাইওমেদিকেল ৱেস্ত মাংহনবগুম্না মৈ থাদোক্তুনা মাংহনবা য়াই‍। মসিনা হোস্পিতালগী শিন্মীশিংগী খুদোংথিবা হন্থহনগনি, পাত্রশিংদু শেনদোকপা অমদি মহীক পকহন্দনবগীদমক মী মথৌ তাররোই অদুগা মদুবু মফম চানা লোইশিনবদা লায়হল্লগনি‍।
শেমগৎলিবা সিস্তেম অসিদা সক্সন কেনিস্তর অমদি দিসপোজেবল স্পিৎ বেগশিং অসি এক্রাইলোজোর্ব তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা শেম্বনি‍। মখোয়গী মনুংদা এক্রাইলোজোর্ব মচাক মরোল অমা য়াওরি‍। এক্রাইলোজোর্ব সক্সন কেনিস্তর অসিনা আই.সি.য়ু.দা লৈবা অনাবশিং নৎত্রগা অতোপ্পা ৱার্দশিংদা লৈবা লোক-তিন য়াম্না থোকপা অনাবশিংগী লোক-তিন লৌশিনগনি‍। পাত্র অসি নিকথোকপা লৈররোইদবা, শীজিন্নবা লোইবগা মখুম খুমজিনবা য়াবা ওইবনা হান্ননা চৎনদুনা লাকপা বাইওমেদিকেল ৱেস্ত মৈ থাদোকপগী মওংদুদা মাঙহন্বদা চানবা ওই‍। মখুম খুমজিনবা য়ারবা অমদি মাঙহনখিবা য়ারবা এক্রাইলোজোর্ব স্পিৎ বেগ অসিনা চৎপা ঙম্বলিবা নিংশা হোনবগী অনাবশিংনা লোক-তিন শিৎচিন্নবা পীবা মৈ থাদোক্তুনা মাঙহনবা য়াবা পোৎশক্নি‍।
অনাবশিংগী লোক=তিননচিংবশিং মফম চানা হুন্দোকপা হায়বসি হোস্পিতাল খুদিংমক্কী অচৌবা শীংনবা অমনি‍। মসি মরুওইনা কোভিদ-১৯গুম্বা য়াম্না লৌনগনবা লায়নাশিংগী মতাংদদি য়াম্না মরুওই‍। অসিগুম্বা পোৎলমশিং খোমগৎপা অমদি মাঙহনখিবগী থৌওং অসিনা নর্সিং অমসুং শিৎ শেংবগী শিন্মীশিংদা খুদোংথিবা থোকহল্লি‍।
মপুঙ ওইনা আই.সি.য়ু.দদি অসিগুম্বা মহী-মনাইশিংসি সক্সন মেচিন অমনা বোত্তল নৎত্রগা কেনিস্তর অমদা চিংথোক্লগা থল্লবা মতুংদা অমুক মহিক দিকন্তামিনেসন প্রোসেসকী মতুংইন্না স্লুইস রুমদা হৈদোক্কদবনি অদুগা ৱেস্ত ফ্লুইদ দিস্পোজেল সিস্তেমগী খুত্থাঙদা মাঙহনখিগদবনি‍। থৌওংসি চত্থরিঙৈদা পায়থোক পায়শিন তৌবদা অমুক মহীক পক্লকপগী খুদোংথিবগী মথক্তা মহীক মতাং হাৎনবগী মচাক নীংথিনা লৈবা স্লুইস রুম মথৌ তাই অদুগা মসিমকসু মচাক মতিক চানা লৈতবা হোস্পিতালশিংদা অমদি লাইচৎ লাকপা মতমদা খুদক্কী ওইনা শেম্বা আইসোলেসন ৱার্দশিংদদি অরুবা ৱাফম অমা ওইরি‍। চাং য়াম্না ৱাংনা চুপশিনবা ঙম্বা পোৎশক অসিনা অনাবা মীওইশিংগী লোক-তিন নীংথিনা লোইশিনবদা কান্নবা পীগনি‍।
(মখা তাবা অকুপ্পা ৱারোলগীদমক পাউ ফাওনবিয়ুঃ মিস স্বপনা ভমদেভন, পি.আর.ও., এস.সি.তি.আই.এম.এস.তি., মোবাইলঃ ৯৬৫৬৮১৫৯৪৩, ইমেলঃ pro@sctimst.ac.in