কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯গী লোকদাউনগী মনুংদা এফ.সি.আই.না মার্চ ২৪দগী নুমিৎ ১৪নিগী ওইনা লৈবাক অপুনবদা চাননবা হৱাই-চেংৱাই চাউরাক্না মেত্রিক তন লাখ ২০.১৯ পুননবা রেক ৭২১ থাদোকখ্রে
07 APR 2020 8:59PM by PIB Imphal
এফ.সি.আই.না লৈবাক অপুনবগী রাজ্যশিংদা পি.এম. গরীব কল্যান য়োজনা (পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.) চৎনহন্নবগীদমক্তা স্তোক মরাং কাইনা থাখ্রে, মদু মথংগী থা অহুমগীদমক্তা মী অমদা থা খুদিংগী চাননবা হৱাই-চেংৱাই কিলোগ্রাম ৫ নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী এক্ত (এন.এফ.এস.এ.)কী বেনিফিসরী পুম্নমক্তা লেম্না য়েন্থোক্কনি। য়ু.পি., বিহার, তেলঙ্গনা, অসম, হিমাচল প্রদেস, মেঘালয়, সিক্কিম, উত্তরাখন্দ, মহারাস্ত্রা, গুজরাত, হরিয়ানা, কেরলা, মাজোরমগুম্বা রাজ্যশিংনা হান্ননা স্কিম অসিগী মখাদা এফ.সি.আই.দগী হৱাই-চেংৱাই হোনবা হৌখ্রবনি। মথংগী নুমিৎ খরনি অসিদা অতৈ রাজ্যশিংসু পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা য়েন্থোক্নবগীদমক চাননবা হৱাই-চেংৱাই হোনবা হৌরগনি। এফ.সি.আই.না চোকথবা লৈতনা হোৎনরি অমসুং লোকদাউন মনুং অসিদা লৈবাক অসিগী মফম পুম্নমক্তা চাননবা হৱাই-চেংৱাইগী স্তোক মরাং কাইনা ফংহন্নবা হোৎনরি। হৌখিবা নুমিৎ ১৪নি অসিদা ২৪.০৩.২০২০গী মতুংদগী কোবিদ-১৯ থেংননবা লোকদাউন লাওথোকখিবগা লোইননা এফ.সি.আই.না নুংতিগী চাংচৎতা চাননবা হৱাই-য়েংৱাই মেত্রিক তন লাখ ১.৪৪ থাদোকখি, মসি লোকদাউন মমাংদদি নুংতিগী চাংচৎতা মেত্রিক তন লাখ ০.৮ ওইরম্বনি। ০৬.০৪.২০২০ ফাওবদা চাননবা হৱাই-চেংৱাই চাউরাক্না মেত্রিক তন লাখ ১৮.৪২ পুবা রেক ৬৫৮ লৈবাক অপুনবদা য়ৌহনখ্রে। চাননবা হৱাই-চেংৱাই চাউরাক্না লাখ ১.৭৬ পুননবগীদমক অতোপ্পা রেক ৬৩ ঙসি লোদ তৌরি।
এন.এফ.এস.এ.গী মখাদা চাননবা হৱাই-চেংৱাইগী তঙাইফদবশিং চাং নাইনা মপুং ফাহন্নবগীদমক্তা অমসুং পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা অহেনবা এলোকেসনগী মথক্তা, এফ.সি.আই.না রাজ্য সরকারশিংদা চাননবা হৱাই-চেংৱাই চাং নাইনা সপ্লাই তৌনবগীদমক ওপন মার্কেৎ সেল রেৎশিংদা ই-ওক্সনগী থোংদা চৎথদনা হকথেংননা গেহু অমসুং চেং ফংহল্লি। গেহুগী আতা অমসুং অতৈ গেহুগী পোৎথোকশিং শাবশিংগী মথৌ তাবশিং মপুং ফাহন্নবগীদমক গেহু অসি মরী লৈনবা দিস্ত্রিক্ত মেজিস্ত্রেৎশিংনা লেপখিবা মমলগী মতুং ইন্না ফংহল্লি। হৌজিক ফাওবদা মোদেল অসিগী মখাদা এফ.সি.আই.না রাজ্য ১৩দা গেহু মেত্রিক তন লাখ ১.৩৮ অমসুং রাজ্য ৮দা চেং মেত্রিক তন লাখ ১.৩২ য়েন্থোকখ্রে।
হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা তৌখিবা লোদ অমসুং অনলোদগী ৱারোলগীদমক মখাগী লিঙ্কশিং অসিদা ক্লিক তৌবীয়ুঃ
১. Statewise details of rakes loaded during lockdown period
২. Statewise details of rakes unloaded during lockdown period

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Amidst the COVID-19 lockdown FCI moves 721 rakes carrying about 20.19 Lakh MT food grains across the country in 14 days since 24th March
07 APR 2020 8:59PM by PIB Delhi
FCI has sent enough stocks to states throughout the country to implement PM Garib Kalyan Ann Yojana (PMGKAY) wherein 5 kg foodgrain per person per month for next three months has to be distributed free to all National Food Security Act (NFSA) beneficiaries. Many states like UP, Bihar, Telangana, Assam, Himachal Pradesh, Meghalaya, Sikkim, Uttarakhand, Maharashtra, Gujarat, Haryana, Kerala, Mizoram have already started lifting foodgrains from FCI under this scheme. In course of next few days other states will also start lifting the foodgrains for distribution under PMGKAY. FCI is working tirelessly and has ensured that enough food grain stocks are made available in every part of the country during countrywide lockdown. In last 14 days since 24.03.2020 when the lockdown was announced to fight the COVID-19 pandemic, FCI moved an average of 1.44 Lakh MT food grain per day as against the pre-lockdown daily average of about 0.8 Lakh MT. A total of 658 rakes carrying about 18.42 Lakh MT food grains have been transported across the country till 06.04.2020. Another 63 rakes to carry approximately 1.76 Lakh MT foodgrain are being loaded today.
In addition to meeting the regular requirements of food grains under NFSA and additional allocation under PMGKAY, FCI is providing wheat and rice directly to State Govts without going through the e-auction route, at Open Market sale rates to ensure continuous supply of food grains. Wheat is given for meeting the requirements of manufacturers of wheat flour and other wheat products based on the assessment of requirements done by the respective District Magistrates. So far FCI has allotted 1.38 LMT Wheat in 13 states and 1.32 LMT Rice in 8 states under this model.
For details of loading and unloading of foodgrain during this period click on the following links:
1. Statewise details of rakes loaded during lockdown period
2. Statewise details of rakes unloaded during lockdown period