ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା 2500 ବଗି ଆଇସୋଲେସନ କୋଚକୁ ରୂପାନ୍ତରୀତ
• ସ୍ୱଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ରେଳବାଇ ତାହାର ପ୍ରାଥମିକ ଲକ୍ଷ୍ୟର ଅର୍ଦ୍ଧେକ ପୂରଣ କଲା
• 40000 ଆଇସୋଲେସନ ବେଡ଼ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ
• ପ୍ରତିଦିନ ହାରାହାରି 375 କୋଚକୁ କରାଗଲା ପରିବର୍ତ୍ତନ
• ସାରା ଦେଶରେ ମିଶନ ମୋଡ଼ରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ହେଲା ସଂପନ୍ନ
06 APR 2020 12:52PM by PIB Bhubaneswar
ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ବିରୋଧରେ ଏବେ ସାରା ଦେଶରେ ସଂଗ୍ରାମ ଜାରି ରହିଥିବା ବେଳେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ତାର ଦାୟିତ୍ୱ ସଂପାଦନ କରିଚାଲିଛି । ଏଭଳି ଜାତୀୟ ପ୍ରୟାସରେ ରେଳଭାଇ ନିଜର ସକଳ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଓ ସଂପଦକୁ ଉପଯୋଗ କରିଛି । ଫଳରେ ଅତି କମ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାଥମିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ 5000ଟି କୋଚକୁ ଆଇସୋଲେସନ ୱାର୍ଡ଼ରେ ପରିଣତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏହା ଉପରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟରୁ ଏବେସୁଦ୍ଧା ରେଳବାଇ 2500ଟି କୋଚ ଏଥି ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି ।
ଲକଡାଉନ୍‌ ସମୟରେ, ଯେତେବେଳେ କି ମାନବ ସମ୍ବଳ ସୀମିତ ହୋଇପଡ଼ିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଅତି ସୀମିତ ଭାବେ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଭିତ୍ତିରେ ଉପଯୋଗ କରାଯାଉଛି, ସେତେବେଳେ ରେଳବାଇର ବିଭିନ୍ନ ଜୋନ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ କୋଚକୁ ଆଇସୋଲେସନ ୱାର୍ଡ଼ରେ ପରିଣତ କରି ଏକ ଅସମ୍ଭବ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସମ୍ଭବପର କରିପାରିଛନ୍ତି । ଏବେ ପ୍ରାୟ 2500ଟି କୋଚକୁ ଏଭଳି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯିବା ଦ୍ୱାରା, କରୋନା ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ସକାଶେ 40,000 ଆଇସୋଲେସନ ବେଡ଼ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇପାରିଛି ।
ଥରେ ଏଭଳି କୋଚର ନମୁନା ଢ଼ାଂଚା (ପ୍ରୋଟୋ ଟାଇପ୍‌)କୁ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିବା ପରେ ଏହାର ପରିବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟ ଜୋନାଲ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ହାରାହାରି 375ଟି ଲେଖାଏଁ କୋଚକୁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଆଇସୋଲେସନ ୱାର୍ଡ଼ ଭାବେ ରୂପାନ୍ତରୀତ କରିଥିଲା । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଶର 133ଟି ସ୍ଥାନରେ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ସଂପାଦନ କରାଯାଉଛି ।
ଏହି କୋଚଗୁଡ଼ିକୁ ମେଡ଼ିକାଲ ଉପଦେଶିକା ମୁତାବକ ସମସ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ସାଧନରେ ସଜ୍ଜିତ କରାଯାଇଛି । ଆଇସୋଲେସନ କୋଚରେ ସବୁ ପ୍ରକାର ଉପଦେଶିକା ଓ ଆବଶ୍ୟକତା ମୁତାବକ ରୋଗୀ ତଥା ସେମାନଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଡାକ୍ତର ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କର ଉତ୍ତମ ଅବସ୍ଥାନ ତଥା ମେଡ଼ିକାଲ ସୁପରଭିଜନର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି ।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ ଏଭଳି ଆଇସୋଲେସନ କୋଚଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଜରୁରି ପ୍ରସ୍ତୁତି ନିମନ୍ତେ ମହଜୁଦ ରହିବ ଯାହାକି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା କୋଭିଡ଼-19 ବିରୁଦ୍ଧରେ ଜାରି ସଂଗ୍ରାମର ଅଂଶବିଶେଷ ଭାବେ ପରିଗଣିତ ହେବ ।

Ministry of Railways
2500 Coaches converted as Isolation Coaches by Railways; Railways meet half initial target in a quick time
40000 isolation beds ready for contingency
Average 375 coaches converted daily
Work proceeding in a mission mode across India
06 APR 2020 12:52PM by PIB Delhi
In order to supplement the national efforts in combating COVID 19, Indian Railways has put all its might and resources behind national efforts. In a short span of time, it has achieved almost half the initial task of 5000 coaches by being able to convert 2500 coaches.
In times of Lockdown, when manpower resources are limited and have to be rationalised and rotated, different Zones of Railways have almost done an impossible task of so many conversions in such a small span of time. With the conversion of around 2500 coaches, 40000 isolation beds are now ready for contingency.
Once the prototype was approved and conversion action was started quickly by Zonal Railways. On an average, 375 coaches are being converted by Indian Railways in a day. The work is being carried out at 133 locations in the country.
These coaches are equipped as per medical advisories issued. Efforts are being done to ensure best possible stay and medical supervision as per the needs and norms.
It may be noted that these isolation coaches are being prepared only as a contingency and to supplement the efforts of the Ministry of Health in fighting the COVID 19.