ନୀତି ଆୟୋଗ
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନୀତି ଆୟୋଗ ସିଇଓଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଗଠିତ ହେଲା କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀ
05 APR 2020 10:06AM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶରେ ଦେଖା ଦେଇଥିବା କୋଭିଡ଼-19 ମହାମାରୀ ମୁକାବିଲା ସଂପର୍କୀତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ସକାଶେ ଘରୋଇ ସଂସ୍ଥା, ଏନଜିଓ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଗଠନମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିବ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀ- 6 (Empowered Group # 6 )
1. ସରକାରୀ ଆଦେଶନାମା ସଂଖ୍ୟା. 40-3/2020/ ଡିଏମ-ଆଇ (ଏ) ତାରିଖ 29/04/2020 ଦିନ ସରକାର କରୋନା ମହାମାରୀ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସମସ୍ୟାର ଚିହ୍ନଟ, ଏହାର ସଫଳ ସମାଧାନ ପନ୍ଥା ଓ କାର୍ଯ୍ୟଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ନିମନ୍ତେ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀ-6 ଗଠନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିରେ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ନିମ୍ନୋକ୍ତ ତିନିଗୋଟି ଗୋଷ୍ଠୀ ରହିଛି-
କ) ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ପରିସରଭୁକ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ଏଜେନ୍ସି, ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ୍‌, ଏସୀୟ ଉନ୍ନୟନ ବ୍ୟାଙ୍କ
ଖ) ସିଭିଲ ସୋସାଇଟି ସଂଗଠନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହଭାଗୀ
ଗ) ଶିଳ୍ପ ସଂଘ- ସିଆଇଆଇ, ଫିକି, ଆସୋଚାମ୍‌, ନାସକମ୍‌
ଏହି ନବ ଗଠିତ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ କମିଟି ନୀତି ଆୟୋଗର ସିଇଓ ଶ୍ରୀ ଅମିତାଭ କାନ୍ତଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କାର୍ଯ୍ୟକରିବ ସେଥିରେ ପିଏସଏ ଡକ୍ଟର ବିଜୟ ରାଘବନ୍; କମଲ କିଶୋର (ଏନଡ଼ିଏମଏର ସଦସ୍ୟ); ସନ୍ଦୀପ ମୋହନ ଭଟ୍ଟନାଗର (ସିବିଆଇସି, ସଦସ୍ୟ); ଅନୀଲ ମଲିକ (ଏଏସ, ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ); ବିକ୍ରମ ଦୁରାଇସ୍ୱାମୀ (ଏଏସ, ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ); ପି ହରିଶ (ଏଏସ, ବୈଦେଶକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ); ଗୋପାଲ ୱାଘଲେ (ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ, ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ); ଐଶ୍ୱର୍ଯ୍ୟା ସିଂହ (ଡ଼େପୁଟୀ ସେକ୍ରେଟାରୀ, ପିଏମଓ); ଟିନା ସୋନୀ (ଡ଼େପୁଟୀ ସେକ୍ରେଟାରୀ, କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ ସଚିବାଳୟ) ରହିଛନ୍ତି ଏବଂ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀ-6ର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ପ୍ରଶାସନିକ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂଯୁକ୍ତ ସମାଦାର (ଉପଦେଷ୍ଟା, ଏସଡ଼ିଜି, ନୀତି ଆୟୋଗ)ଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସଂପାଦିତ ହେବ ।
2. ମାର୍ଚ୍ଚ 30 ତାରିଖ ଠାରୁ ଏପ୍ରିଲ 3 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀର ଛଅଟି ବୈଠକ ଶିଳ୍ପ ସଂଘ, ଆଇଓ ଏବଂ ସିଏସଓମାନଙ୍କ ସହ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ସେମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ଅନୁଦାନ, ଆଗାମୀ ସପ୍ତାହମାନଙ୍କରେ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଏବଂ ସେମାନେ ସାମ୍ନା କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ତଥା ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ସେମାନେ କି ପ୍ରକାର ସହଯୋଗ ଆଶା କରନ୍ତି, ସେ ସଂପର୍କରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା । ସମସ୍ତ ତିନୋଟି ଯାକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସକାରାତ୍ମକ ଭାବେ କେଉଁ କେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନେ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ କି ପ୍ରକାର ସହଯୋଗ କାମନା କରନ୍ତି ସେ ସଂପର୍କରେ ସୂଚୀତ କରିଥିଲେ । ସରକାର ଏହା ଉପରେ ଏବେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଅଛନ୍ତି । ଏହି କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଇଜିମାନଙ୍କ ସହ ସଂପର୍କରେ ଅଛନ୍ତି ଯାହା ଫଳରେ କି ତ୍ୱରିତ ତଥା ସଫଳତାର ସହ ସହଯୋଗ ଭିତ୍ତିରେ ଯେକୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା କରାଯାଇପାରିବ । କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀ-6ର ସମସ୍ତ ଛଅଟି ଯାକ ବୈଠକରେ ଆଲୋଚିତ ପ୍ରସଙ୍ଗର ବିବରଣୀ ଜାରି କରାଯାଇଛି ।
3. ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଗଠନ - ଏହି କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀ-6 ଭାରତରେ ଅବସ୍ଥାପିତ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ଆବାସିକ ସଂଯୋଜକ ତଥା ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ, ୟୁନିସେଫ୍‌, ୟୁଏନଏଫପିଏ, ୟୁଏନଡ଼ିପି, ଆଏଲଓ, ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ମହିଳା, ୟୁଏନ- ହାବିଟାଟ, ଏଫଏଓ, ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ୍‌ ଏବଂ ଏସୀୟ ବିକାଶ ବ୍ୟାଙ୍କର କଣ୍ଟ୍ରି ମୁଖ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଏଭଳି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଗଠନମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ଫଳରେ ସେମାନେ କରୋନା ମହାମାରୀ ସଂପର୍କୀତ ମନିଟରିଂ ତଥା ସର୍ଭେଲାନ୍ସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସଂପର୍କୀତ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପୁଷ୍ଟି ସାଧନ ସେବାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି, ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଜନିତ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଅତି ଜଟିଳ ଉପକରଣ ଜନିତ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି । ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଭାରତରେ ଏକ ଯୁଗ୍ମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରେସପନ୍ସ ଯୋଜନା ଗଠନ କରିଛି ଏବଂ ନୀତି ଆୟୋଗକୁ ତାହା ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଯେଉଁଥିରେ ସେମାନେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସେକ୍ଟରରେ ଯେଉଁସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଓ କି ପ୍ରକାର ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି ତାହାର ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ରହିଛି । ଏହିସବୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ବିଭିନ୍ନ ଏଜେନ୍ସି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ସହଭାଗୀ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିଛି ।
4. ସିଭିଲ ସୋସାଇଟି ସଂଗଠନ ଓ ବିକାଶ ସହଯୋଗୀ
କ) ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଭାଗରେ ଏବଂ ନାନାଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ପ୍ରମୁଖ 40ଟି ସିଭିଲ ସୋସାଇଟି ସଂଗଠନ ଏବଂ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ସଂଗଠନମାନଙ୍କ ସହ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀ-6 ବିସ୍ତୃତ ବିଚାରବିମର୍ଷ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଆଲୋଚନା ବେଳେ ସିଭିଲ ସୋସାଇଟି ସଂଗଠନମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅନେକ ଚାଲେଞ୍ଜ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉତ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ଯାହାକୁ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ଗୋଷ୍ଠ-6 ସମାଧାନ କରିଛନ୍ତି । ଏଭଳି ସଂକଟର ଘଡ଼ିରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନେ ଯେଭଳି ସୁଚାରୁରୂପେ ସେମାନଙ୍କର ସେବା କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସଂପାଦନ କରିପାରିବେ ସେଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଖ) ନୀତି ଆୟୋଗ ସିଇଓ ଇତି ମଧ୍ୟରେ ନୀତି ଆୟୋଗର ଦର୍ପଣ ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ପ୍ରାୟ 92,000 ଏନଜିଓ/ସିଏସଓଙ୍କୁ ପତ୍ର ଲେଖି ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଦେଶର କରୋନା ହଟସ୍ପଟକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ସହଯୋଗର ହାତ ବଢ଼ାନ୍ତୁ ଏବଂ ବୟୋବୃଦ୍ଧ, ଭିନ୍ନକ୍ଷମ, ଶିଶୁ, ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତି ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆପଦାଗ୍ରସ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ ଲାଗି ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଯୋଗାଇ ଦିଅନ୍ତୁ । ସେମାନେ କରୋନା ମହାମାରୀର ପ୍ରତିକାର, ସାମାଜିକ ଦୂରତା ରକ୍ଷା, ଏକାନ୍ତବାସ ଓ ସାମାଜିକ ଅନ୍ଧବିଶ୍ୱାସ ଭଳି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଲୋକମାନଙ୍କ ମନରୁ ଦୂର କରିବା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗ କରନ୍ତୁ । ଏଥିସହ ବାସହୀନମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ରୟ ପ୍ରଦାନ, ଦିନ ମଜୁରିଆ, ସହରାଞ୍ଚଳର ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଦେଶାନ୍ତରରେ ଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗୋଷ୍ଠୀ ରନ୍ଧନଶାଳାମାନ ବସାଇ ଖାଦ୍ୟ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଅନ୍ତୁ ।
ଗ) ଅଧିକନ୍ତୁ, ନୀତି ଆୟୋଗର ସିଇଓ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରର ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବମାନଙ୍କୁ ପତ୍ର ଲେଖି ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତିଯେ ସେମାନେ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନକୁ ଏନଜିଓ ଏବଂ ସିଏସଓମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଥିବା ଶାରୀରିକ ଓ ମାନବ ସମ୍ବଳକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଉପଯୋଗ କରିବା ନିମନ୍ତେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଅନ୍ତୁ ।
5. ଶିଳ୍ପ ସଂଗଠନ- ସିଆଇଆଇ, ଫିକି, ଆସୋଚାମ୍‌, ନାସକମ୍‌ ଏବଂ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି
କ) କମିଟି ଘରୋଇ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ କ୍ରସ୍‌ ସେକ୍ଟୋରାଲ୍‌ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରାଇଛି ଯାହା ଫଳରେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ ଓ ସେମାନେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକରଣ ଓ ପିପିଇ ଉତ୍ପାଦନ କରିପାରିବେ । ଅଭିନବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସମାଧାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ 8ଟି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌, ସିଆଇଆଇର 12ଟି ବଡ଼ ଶିଳ୍ପ ନେତୃତ୍ୱ, ଫିକି ଶିଳ୍ପ ପାର୍ଟନରଙ୍କ 6 ଜଣ ସିଇଓ, ନାସକମ୍‌ର ବଡ଼ ବଡ଼ 14ଟି ପ୍ରଯୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ କମ୍ପାନୀର ସିଇଓ ଏଭଳି ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ସହ ପିପିଇମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତାର ଆକଳନ, ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମେଡ଼ିକାଲ ଉପକରଣ, ରେଟ୍ରୋଫିଟିଂ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ଧାରା ଯାହାକି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବ, ଯୋଗାଣ ଚେନ୍‌ ପରିଚାଳନା ପ୍ରସଙ୍ଗ, ଅଭିନବ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆଧାରିତ ସମାଧାନ ପନ୍ଥା ସ୍ଥିର କରିବା, ସାର୍ଟିଫିକେସନ, ଜିଏସଟି, ବିଭିନ୍ନ ଉପକରଣ ଉପରେ ଆମଦାନି ଶୁଳ୍କ, ଆହରଣ, ତାଲିମ ପ୍ରସଙ୍ଗ ତଥା ଲକ ଡାଉନ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଅପରେଟିଂ ବିଧି ସଂପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି ।
ଖ) ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ ଯଥା, ଏଜିଭିଏ, ଆୟୋଡ଼ିଜାଇନ୍‌ ଇନୋଭେସନ୍‌ ଲାବ୍‌, କାଇଆନାଟ୍‌, ଏଆଇଡ୍ରୋନା ମ୍ୟାପସ୍‌, ଏମଫାଇନ୍‌, ମାଇକ୍ରୋଗୋ, ଷ୍ଟାକ୍ୟୁ ଆଦି ଏବେ ଅଭିନବ ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ଡ଼ିଜାଇନ ପ୍ରସ୍ତୁତି, ଟେଷ୍ଟିଂ ଉପକରଣ ଓ ସମାଧାନ ପନ୍ଥା ଟ୍ରାକିଂ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କୁ ପୃଥକ୍‌ ଭାବେ ଯୋଗାଯୋଗ କରାଯାଇ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦନ ମାତ୍ରା ଓ ସହଯୋଗର ସମ୍ଭାବନା ସଂପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଛି ।
ଗ) ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ, ଜନହିତକର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ସିଏସଆର ଯାହାକି ଏଭଳି ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥାମାନେ କରିଆସୁଛନ୍ତି ସେ ସଂପର୍କରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ସୂଚୀତ କରିଥିଲେ । ସେଥିରେ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ସହିତ ମିଲି ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରି ରନ୍ଧନଶାଳାରେ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟ ରନ୍ଧନ ଓ ବିତରଣ; କାରଖାନା ହସପିଟାଲ/ ପରିସର/ ଅତିଥି ଭବନକୁ କ୍ୱାରେଣ୍ଟାଇନ୍‌ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳୀ ଭାବେ ଉପଯୋଗ କରିବା ସକାଶେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଆଦି ସାମିଲ ।
ଘ) ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀ-6 ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରିବା ସହ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ଉତ୍ପାଦନ ଓ ଆହରଣ, ପିପିଇ, ଟେଷ୍ଟିଂ କିଟ୍‌, ଅନ୍ୟ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ସହ ସହଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ଅନେକ ଜଟିଳ ପ୍ରସଙ୍ଗ, ଓ ଚାଲେଞ୍ଜର ସମାଧାନ ସକାଶେ ସଂକଳ୍ପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ରିଲିଫ ଓ ପୁନର୍ବାସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଲାଗି ମଧ୍ୟ ଉପାୟମାନ ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି ।
ଙ) କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀ-6 ସମସ୍ତ ସହଭାଗୀମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଜନିତ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ସଂପର୍କରେ ସୂଚୀତ କରିଥିଲେ । ସେଥି ମଧ୍ୟରେ ପିପିଇ ଏବଂ ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ଆହରଣ, ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଭୂମିକା, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ସିଭିଲ ସୋସାଇଟିମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବା, 92,000 ସିଏସଓଙ୍କୁ ପତ୍ର ଲେଖିବା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସହଭାଗୀଙ୍କୁ ପରସ୍ପର ସହ ସଂପର୍କ ସ୍ଥାପନର ବାତାବରଣ ଓ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଘରୋଇ ସେକ୍ଟର ଏଭଳି ସମନ୍ୱୟ ରେସପନ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅନ୍ତରାୟକୁ ତୁରନ୍ତ ସମାଧାନ କରିବା ଅନ୍ୟତମ । ଅଧିକନ୍ତୁ, କେତେକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି ଯଦ୍ୱାରା ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାମାନେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ସହ ଆହରଣ (ଇଜି-3), ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ (ଇଜି-5) ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ସହ ସଂପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିପାରିବେ ।

HtmlSanitizer+SanitizeResult
NITI Aayog
Empowered Group chaired by CEO NITI Aayog, constituted by Government of India
05 APR 2020 10:06AM by PIB Delhi
Empowered Group # 6 on Coordinating with Private Sector, NGOs, and International Organisations for COVID-19-related Response Activities
1. Empowered Group number 6 constituted vide O.M No. 40-3/2020/DM-I(A) dated 29/03/2020 to address the issues pertaining to identification of problems, effective solutions and formulation of plans with three groups of stakeholders –
1. The UN agencies, World Bank, Asian Development Bank
2. Civil Society Organisations and development partners
3. Industry associations – CII, FICCI, ASSOCHAM, NASSCOM
The members of the Empowered Committee, which is chaired by Shri Amitabh Kant, CEO NITI Aayog, include Dr Vijayaraghavan, PSA, Kamal Kishore (Member, NDMA); Sandeep Mohan Bhatnagar (Member, CBIC); Anil Malik (AS, MHA); Vikram Doraiswami, (AS, MEA); P. Harish (AS, MEA); Gopal Baglay (JS, PMO); Aishvarya Singh (DS, PMO); Tina Soni (DS, Cabinet Secretariat); and the work of EG6 is serviced by Sanyukta Samaddar (Adviser, SDG, NITI Aayog).
2. Six meetings were conducted between 30 March and 3 April with industry associations, IOs, and CSOs about their contribution to the response, their plans for the coming weeks, and the issues they are facing, and their expectations from the government. All 3 groups have proactively pointed out the areas where they need support which the government is following up. They have also been put in touch with other EGs for faster and more effective response and coordination. All minutes of the 6 meetings of the EG 6 have been issued.
3. International Organisations- EG 6 had detailed meetings with UN Resident Coordinator for India, and country heads of WHO, UNICEF, UNFPA, UNDP, ILO, UN Women, UN-Habitat, FAO, World Bank, and Asian Development Bank. Following the discussions on these IO’s providing technical support in monitoring and surveillance systems, strengthening health and nutritional services, capacity building, finacial resources and critical equipment support, etc, the UN in India has built a Joint Programme Response Plan and submitted to NITI Aayog, defining their clear activities and deliverables in different sectors and States, where they are partnering with Union Ministeries and State Governments.
4. Civil Society Organisations and development partners
1. EG 6 conducted detailed deliberations with 40 plus prominent CSOs and NGOs working in different parts of the country and with different communities. Several challenges and issues raised by these CSOs were addressed by the EG6 to faciliate their working in the field during this crisis.
2. CEO NITI Aayog has written to over 92000 NGOs/ CSOs registered on the Darpan portal of NITI Aayog, appealing them to assist the government in identifying hotspots and deputing volunteers and care givers to deliver services to the elderly, persons with disabilities, children, transgender persons, and other vulnerable groups; to create awareness about prevention, social distancing, isolation, and combating stigma; to provide shelter to homeless, daily wage workers, and urban poor families; set up community kitchens for migrants; services.
3. Further, CEO has written to all Chief Secretaries urging them to instruct the local administration at the district level to utilise the physical and human resources made available by NGOs and CSOs.
5. Industry Associations – CII, FICCI, ASSOCHAM, NASSCOM and Representatives from Industry
1. The committee has opened up cross-sectoral dialogue within the private sector and start ups to engender collaboration among them to produce health equipment and PPEs. As many as 8 Start-Ups working in innovative health care solutions, 12 top industry leaders from CII, 6 CEOs from FICCI industry partners, 14 CEOs of top tech-based companies from NASSCOM, participated and deliberated on all issuues ranging of estimation needs for PPE, ventilators and medical equipment, retrofiting domestic production lines to meet demand, supply chain management issues, innovative technology-led solutions, issues of certification, GST, import duties on components, issues of procurement, training, post lock-down operating procedures, etc.
2. The start-ups, namely, AgVa, Biodesign Innovation Lab, Kaeaenaat, Qure AIDrona Maps, mFine, MicroGo, Staqu, working on innovative ventilator designsn, testing tools, and tracking solutions have been contacted separately to understand their scale and possible contributions.
3. Industry representatives have also shared in detail the activities undertaken in public advocacy, philanthrophy, CSR by way of running factory kitchens for preparing, distributing free food in coordination with local administration; making available factory hospitals/ premises/ guest houses as quarantine and shelter facilities.
4. Industry Representatives and the EG 6 deliberated in detail and resolved several challenges on critical issues of health-care intervention, pertaining to ramping up production and procurement of ventilators, PPEs, testing kits, in collaboration with several other EGs; apart from the ways to step up the relief and rehabilitation and information dissemination.
5. The EG6 has shared with all stakeholders the Government's response so far- procurement of PPEs and ventilators, role of MEA, communication to CSs of all States, letter to 92,000 CSOs, putting the stakeholders in touch with each other, immediate solutions to the bottlenecks being faced by private sector in coordinating response. Further, synergies have been created by linking the specific issues raised by connecting the industry to other Empowered Groups dealing with procurement (EG 3), logistics (EG 5) and several other EGs.