Ministry of Defence
DRDO develops equipment for effective sanitisation of public spaces
03 APR 2020 6:27PM by PIB Delhi
In the continuing quest for developing indigenous solutions to combat the Corona Virus Pandemic, Defence research and Development Organisation (DRDO) is ready with technologies for sanitising areas of different sizes. The Centre for Fire Explosive & Environment Safety (CFEES), Delhi has developed two configurations of sanitising equipment. These are spinoffs from technologies developed for fire suppression applications.
Portable Backpack Area Sanitisation Equipment
The CFEES, Delhi with the help of its industry partner has developed portable sanitisation equipment for spraying decontamination solution consisting of one per cent Hypochlorite (HYPO) solution for sanitisation of suspected area.
The portable system can be mounted as a backpack and can be carried by the operations personnel. This system incorporates low pressure twin fluid (air & disinfectant liquid) technology to generate very fine mist. The system is capable of disinfecting upto 300 square metre area. The application areas can include hospital reception, doctor chambers, office spaces dealing with general public, corridors, pathways, metro and railway stations, bus stations, etc.
Trolley Mounted Large Area Sanitisation Equipment
The Centre with the help of its industry partner has also developed a higher capacity which is carried on a trolley. The system incorporates low pressure single fluid (disinfectant liquid) technology generating very fine mist. It is capable of disinfecting upto 3,000 square metre area.
It has a tank capacity of 50 litres and has a lancing (throw) distance of 12-15 metres. This is useful for disinfecting hospitals, malls, airports, metro stations, isolation areas, quarantine centres and high risk residential areas.
Two of these systems are being provided to Delhi Police for immediate use. These can be made available to other agencies with the help of industry partners.

ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ଥାନର ସଫଳ ସ୍ୱଚ୍ଛକରଣ (ସାନିଟାଇଜେସନ) କରିବ ଡିଆରଡିଓ ନିର୍ମିତ ଉପକରଣ
03 APR 2020 6:27PM by PIB Bhubaneswar
ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକିବା ସକାଶେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସମାଧାନ ସୂତ୍ରର ବିକାଶ ଘଟାଇବା ଲାଗି ଚାଲିଥିବା ପ୍ରୟାସରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ସଂସ୍ଥା (ଡିଆରଡିଓ) ସଫଳ ହୋଇଛି । ବିଭିନ୍ନ ଆକାରର କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛକରଣ (ସାନିଟାଇଜ) କରିବା ସକାଶେ ଡିଆରଡିଓ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବିକାଶ ଘଟାଇଛି । ଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ସେଣ୍ଟର ଫର୍‌ ଫାୟାର ଏକ୍ସପ୍ଲୋସିଭ୍‌ ଏଣ୍ଡ୍‌ ଏନଭିରନମେଣ୍ଟ ସେଫ୍ଟି (ସିଏଫଇଇଏସ) ଏଭଳି ସ୍ୱଚ୍ଛକରଣର ଦୁଇଟି ଉପକରଣର ବିକାଶ ଘଟାଇଛି । ଏହା ଅଗ୍ନି ନିର୍ବାପନ ପାଇଁ ବିକଶିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଅଂଶବିଶେଷ ବୋଲି କୁହାଯାଇଛି ।
ହାଲୁକା ପିଠିରେ ପକା କ୍ଷେତ୍ର ସ୍ୱଚ୍ଛକରଣ ଉପକରଣ
ଦିଲ୍ଲୀର ସିଏଫଇଇଏସ ଏହାର ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗୀଙ୍କ ସହାୟତାରେ ହାଲୁକା ସ୍ୱଚ୍ଛକରଣ ଉପକରଣର ବିକାଶ ଘଟାଇଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଡ଼ିକଣ୍ଟାମିନେସନ ବିଶୋଧକକୁ ସହଜରେ ସିଞ୍ଚନ କରାଯାଇପାରିବ । ସେଥିରେ ଏକ ପ୍ରତିଶତ ହାଇପୋକ୍ଲୋରାଇଟ୍‌ (ହାଇପୋ) ସଲ୍ୟୁସନ ରହିବ ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦୂଷିତ ବୋଲି ସନ୍ଦେହ କରାଯାଉଥିବା ସ୍ଥାନର ଉପଯୁକ୍ତ ଶୋଧନ କରାଯାଇପାରିବ ।
ଏହି ହାଲୁକା ସିଷ୍ଟମକୁ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି କାନ୍ଧରେ ବ୍ୟାକପ୍ୟାକ ଭଳି ଝୁଲାଇ ପାରିବେ ଏବଂ ସହଜରେ ଏହାକୁ ଧରି ସିଞ୍ଚନ କରିପାରିବେ । ଏହି ସିଷ୍ଟମରେ ହାଲକୁ ଚାପଯୁକ୍ତ ଦୁଇଟି ଫ୍ଲୁଇଡ଼୍‌ (ବାୟୁ ଓ ବିଶୋଧକ ତରଳ ପଦାର୍ଥ) ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ସମ୍ମିଶ୍ରଣ ଘଟାଯାଇଛି ଯଦ୍ୱାରା ଏଥିରୁ ଅତି ସୂକ୍ଷ୍ମ ଧୂଆଁ ଭଳି କୁହୁଡ଼ିଆ ସିଞ୍ଚନ ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିବ । ଏହି ସିଷ୍ଟମ 300 ବର୍ଗ ମିଟର କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିଶୋଧନ ସିଞ୍ଚନ କରି ଏକା ଥରେ ଜୀବାଣୁମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ । ଏହାର ଉପଯୋଗ ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟରେ ହସପିଟାଲ ଅଭ୍ୟର୍ଥନା ପ୍ରକୋଷ୍ଠ, ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କ କୋଠରୀ, କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ସ୍ଥାନ ଯେଉଁଠାରେ କି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଆତଯାତ ଲାଗି ରହିଥାଏ, କରିଡ଼ୋର, ପାଦଚଲା ବାଟ, ମେଟ୍ରୋ ଓ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ବସ୍‌ ଷ୍ଟେସନ ଇତ୍ୟାଦି ସାମିଲ ।
ଟ୍ରଲିରେ ବାହିତ ବୃହତ୍‌ କ୍ଷେତ୍ର ବିଶୋଧନ ଉପକରଣ
ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଏହାର ସହଯୋଗୀ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ସହାୟତାରେ ଆଉ ଗୋଟିଏ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତାସମ୍ପନ୍ନ ମେସିନର ବିକାଶ ଘଟାଇଛି ଯାହାକୁ ଏକ ଟ୍ରଲିରେ ରଖି ବିଶୋଧନ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦନ କରାଯାଇପାରିବ । ଏହି ସିଷ୍ଟମରେ ଏକ ସ୍ୱଳ୍ପ ଚାପଯୁକ୍ତ ଏକକ ତରଳ ବିଶୋଧକ (ବିଶୋଧକ ତରଳ ପଦାର୍ଥ) ପ୍ରଯୁକ୍ତି ରହିଥାଏ ଯାହା ତାକୁ ଅତି ସୂକ୍ଷ୍ମ କୁହୁଡ଼ି ଭାବେ ସିଞ୍ଚନ କରିଥାଏ । ଏହା ଏକା ଥରରେ 3000 ବର୍ଗ ମିଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶୋଧକ ସିଞ୍ଚନ କରିପାରିବ ।
ଏହି ମେସିନର ଟାଙ୍କିର କ୍ଷମତା 50 ଲିଟର ଏବଂ ଏହା 12-15 ମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୂରତାକୁ ବିଶୋଧକ ସିଞ୍ଚନ କରିପାରିବଏହା ହସପିଟାଲ, ମଲ୍‌, ବିମାନବନ୍ଦର, ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ଆଇସୋଲେସନ କ୍ଷେତ୍ର, କ୍ୱାରାଣ୍ଟାଇନ୍‌ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ଅତି ରିସ୍କଯୁକ୍ତ ଆବାସିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିଶୋଧନ କରିବା ପାଇଁ ବେଶ୍‌ ଉପକାରସିଦ୍ଧ ହେବ ।
ତୁରନ୍ତ ବ୍ୟବହାର ସକାଶେ ଏଭଳି ଦୁଇଟି ମେସିନ୍‌ ଦିଲ୍ଲୀ ପୁଲିସକୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗୀଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଏଭଳି ଅଧିକ ଯନ୍ତ୍ର ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇ ପାରିବ ବୋଲି କୁହାଯାଇଛି ।