বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
ক’ভিড-১৯ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ তথা সম্পৰ্কীয় শ্বাস-প্ৰশ্বাসজনিত সংক্ৰমণসমূহৰ বাবে ডিএছটি-এছইআৰবিয়ে ঘোষণা কৰিলে অনুমোদিত প্ৰকল্পসমূহৰ প্ৰথমটো ছেট
02 APR 2020 6:21PM by PIB Guwahati
ক’ভিড-১৯ ভাইৰাছ দ্ৰুত গতিত বিশ্বৰ চাৰিওদিশে বিয়পি যোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাই ইয়াক মহামাৰী হিচাপে ঘোষণা কৰিছে৷ উপযুক্ত কেম’থেৰাপিউটিক হস্তক্ষেপ আৰু কাৰ্যকৰী ভেকচিনৰ অভাৱত বিশ্বৰ জনসংখ্যাৰ এক বৃহৎ অংশই এই ভাইৰাছৰ দ্বাৰা সংক্ৰমিত হ’বলগীয়া হৈছে৷ ভাৰততো এই ৰোগবিধৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগ-- বিজ্ঞান আৰু অভিযান্ত্ৰিক ব’ৰ্ডে (ডিএছটি-এছইআৰবি) বিভিন্ন বিশেষ প্ৰকল্পৰ কথা ঘোষণা কৰিছে৷
ডিএছটি-এছইআৰবিয়ে বাচনি কৰা ৫টা প্ৰকল্প পৰৱৰ্তী প্ৰণয়নযোগ্য প্ৰযুক্তিলৈ বিকশিত কৰাৰ বাবে সমৰ্থন প্ৰদান কৰা হ’ব৷ ইয়াৰে তিনিটা প্ৰকল্প অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ৰ ওপৰত নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে- জড় সামগ্ৰী যেনে ব্যক্তিগত সুৰক্ষাত্মক সঁজুলি (পিপিই)ৰ পৃষ্ঠৰ ওপৰত এণ্টিভাইৰেল আৰু ভাইৰাছ বিৰোধী কৌশলৰ প্ৰলেপ সনা; আন এটা হ’ল ক’ভিড-১৯ সংক্ৰমিত ৰোগীৰ মেটাব’লাইট বায়’মাৰ্কাৰ চিনাক্ত কৰা যাৰ দ্বাৰা চিকিৎসাৰ বাবে চিনাক্ত কৰিব পৰা হয়; আৰু শেষৰটো হ’ল ক’ৰনা ভাইৰাছৰ স্পাইক গ্লাইক’প্ৰ’টিনৰ ৰিচেপ্টৰ-বাইণ্ডিং ডমেইনৰ বিৰুদ্ধে এণ্টিব’ডী বিকশিত কৰা৷
প্ৰকল্পসমূহ তলত উল্লেখ কৰা হ’লঃ
নিৰ্ধাৰিত চিকিৎসাৰ বাবে ক’ভিড-১৯ সংক্ৰমিত ৰোগীৰ মেটাব’লাইট বায়’মাৰ্কাৰ চিনাক্ত কৰা
ইয়াৰ জৰিয়তে ক’ভিড-১৯ সংক্ৰমিত ৰোগীৰ বিশ্বজনীন মেটাব’লাইট বায়’মাৰ্কাৰ চিনাক্ত কৰা৷ ইয়াৰ জৰিয়তে ন’ভেলৰ চিকিৎসাৰ প্ৰয়োজন হোৱা ব্যক্তি আৰু ক’ভিডৰ বাবে সম্ভাৱ্য বায়’মাৰ্কাৰ সন্ধান হোৱাত সহায়ক হ’ব৷
(অধিক তথ্যৰ বাবে ডঃ সঞ্জীৱা শ্ৰীবাস্তৱ, আইআইটি ব’ম্বেৰ জৈৱ বিজ্ঞান আৰু জৈৱি অভিযান্ত্ৰিক বিভাগ, মুম্বাই (sanjeeva@iitb.ac.in)ক যোগাযোগ কৰক)
প্ৰতিৰোধাত্মক আৰু ব্যয়সাধ্য এণ্টিভাইৰেল এপ্লিকেচনসমূহৰ বাবে কাৰ্যকৰী জড় পৃষ্ঠৰ সৈতে ৰিপাৰবজেবল মাল্টি-টাৰ্গেটেড ভাৰ্চিডেল এজেণ্ট/ঔষধ বিকশিত কৰা
ইয়াৰ জৰিয়তে জড় পৃষ্ঠসমূহ যেনে ছাৰ্জিকেল মাস্ক আদিত সংক্ৰমিত ৰোগসমূহৰ পৰা ৰক্ষা পৰিবলৈ ভাৰ্চিডেল প্ৰলেপ বিকশিত কৰাত সহায়ক হ’ব৷
(অধিক তথ্যৰ বাবে ডঃ নাগমা পাৰবীন, আইআইটি কানপুৰৰ ৰসায়ন বিভাগ, কানপুৰ (nagma@iitk.ac.in)ক যোগাযোগ কৰক)
ইনফ্লুৱেঞ্জা ভাইৰাছৰ দ্বাৰা সৃষ্টি হোৱা সংক্ৰমণ প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ এণ্টিভাইৰেল পৃষ্ঠ প্ৰলেপৰ বিকাশ
পৃষ্ঠত লাগি থকা ভাইৰাছসমূহে যিহেতু প্ৰাণঘাতী সংক্ৰমণৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে সেয়ে ইয়াৰ জৰিয়তে সৰু আণৱিক আৰু পলিমেৰিক যৌগ বিকশিত কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে যাক সমযোজী আৰু অসমযোজীভাৱে পৃষ্ঠসমূহত প্ৰলেপিত কৰিব পাৰি আৰু ইয়াৰ সংস্পৰ্শলৈ অহা শ্বাস-প্ৰশ্বাসজনিত ভাইৰাছসমূহ সেই অনুসাৰে নিধন হয়৷
(অধিক তথ্যৰ বাবে ডঃ জয়ন্ত হালদাৰ, জেএনচিএএছআৰ, বাংগালোৰ (jayanta@jncasr.ac.in)ক যোগাযোগ কৰক)
জড় পৃষ্ঠত ভাইৰেল নিৰ্মূলৰ বাবে ফৰ্মুলেচনৰ বিকাশ
ইয়াৰ দ্বাৰা ভাইৰাছ বিৰোধী কৌশলৰ সামগ্ৰী হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা সামগ্ৰীসমূহ বিকশিত কৰাত সহায়ক হ’ব আৰু ভাইৰাছৰ সংস্পৰ্শলৈ অহা যিকোনো পৃষ্ঠক বীজাণুৰহিত কৰিব পৰা হ’ব৷
(অধিক তথ্যৰ বাবে ডঃ বি এছ বুটুলা, বয়ন আৰু ফাইবাৰ অভিযান্ত্ৰিক বিভাগ, আইআইটি দিল্লী (bsbutola@iitd.ac.in)ক যোগাযোগ কৰক)
এণ্টিব’ডীভিত্তিক ২০১৯-এনচিঅ’ভিৰ ধাৰণ আৰু ছিটু জেলত লিপিডযুক্ত ব্যৱহাৰ কৰি নিষ্ক্ৰিয়তা
এই প্ৰকল্পই চিঅ’ভিৰ স্পাইক গ্লাইক’প্ৰ’টিনৰ ৰিচেপ্টৰ-বাইণ্ডিং ড’মেইনৰ বিৰুদ্ধে এণ্টিব’ডী বিকশিত কৰাত সহায় কৰিব৷ ইয়াৰ আন এটা উদ্দেশ্য হ’ল ভাইৰাছৰ প্ৰৱেশৰ সময়ত ইয়াক নিষ্ক্ৰিয় কৰিবলৈ ছিটু জেলত অসংপৃক্ত মুক্ত ফেটি এচিডভিত্তিক নিৰ্যাসযুক্ত বিকশিত কৰা৷
(অধিক তথ্যৰ বাবে ডঃ কিৰণ কণ্ডাবাগিল, আইআইটি ব’ম্বেৰ জৈৱ বিজ্ঞান আৰু জৈৱি অভিযান্ত্ৰিক বিভাগ, মুম্বাই (kirankondabagil@iitb.ac.in)ক যোগাযোগ কৰক)
এই প্ৰকল্পসমূহ ক’ভিড-১৯ প্ৰকল্পৰ বাবে বিশেষ বিশেষজ্ঞ কমিটিৰ দ্বাৰা মূল্যায়ন আৰু পুনৰীক্ষণ কৰাৰ পিছতহে বাচনি কৰা হৈছিল৷
{ডিএছটি-এছইআৰবিৰ ক’ভিড-১৯ সম্বন্ধীয় গৱেষণা আৰু বিকাশৰ অধিক তথ্যৰ বাবে নিম্নোল্লিখিত ব্যক্তিৰ সৈতে যোগাযোগ কৰিব পাৰে:
অধ্যাপক সন্দীপ বাৰ্মা, সচিব, বিজ্ঞান আৰু অভিযান্ত্ৰিক গৱেষণা ব’ৰ্ড
ইমেইলঃ secretary@serb.gov.in}

Ministry of Science & Technology
DST-SERB announces first set of approved projects to combat CoVID-19 & related respiratory infections
02 APR 2020 6:21PM by PIB Delhi
COVID-19 virus has spread rapidly throughout the world, a crisis which the World Health Organisation has termed as a pandemic. Given the lack of availability of suitable chemotherapeutic interventions and an efficacious vaccine, the global population has been hit hard with utmost vulnerability to the current coronavirus outbreak. In view of increasing the load of CoVID-19 infections in India, the Department of Science and Technology-- Science and Engineering Board (DST-SERB) announced several special research project calls to urgently ramp up national R&D efforts against the epidemic.
The first set of 5 projects has been selected by DST-SERB, which will be supported for further development into implementable technologies. Three of these projects concern the highly important issue of antiviral and virustatic surface coating of inanimate surfaces, such as personal protection equipment (PPE); while another one deals with the identification of metabolite biomarkers in CoVID-19 infected patients enabling therapeutic target identification; and the last one concerns with the development of antibodies against the receptor-binding domain of the spike glycoprotein of coronavirus.
The projects are the following:
Identification of global metabolite biomarkers in CoVID-19 infected patients for targeted therapy
This will identify the global metabolite biomarkers in CoVID-19 infected patients. It will help in search of potential biomarker signature for CoVID infection and recognition of novel targets for therapy.
{For details contact Dr. Sanjeeva Srivastava, Department of Biosciences and Bioengineering, IIT Bombay, Mumbai (sanjeeva@iitb.ac.in)}
Development of functionalized inanimate surfaces with repurposable multi-targeted viricidal agents/drugs for preventive and cost-effective antiviral applications
It will help develop viricidal coatings for inanimate surfaces used in healthcare settings such as surgical masks for the prevention of infectious diseases caused by highly contagious pathogens such as severe acute respiratory syndrome-related novel coronavirus, SARS-CoV-2.
{For details contact Dr. Nagma Parveen, Department of Chemistry, IIT Kanpur, Kanpur (nagma@iitk.ac.in)}
Development of antiviral surface coatings to prevent the spread of infections caused by influenza virus
As the attachment of viruses onto surfaces leads to the spread of deadly infections, the objective of the proposal is to develop small molecular and polymeric compounds which will be coated, both covalently as well as non-covalently, on various surfaces and kill respiratory viruses completely upon contact.
{For details contact Dr. Jayanta Haldar, JNCASR, Bangalore (jayanta@jncasr.ac.in)}
Development of formulations for viral decontamination of inanimate surfaces
This will help develop material which may be used as a virus tactic and be applied to mops to disinfect the surfaces to remove any adhering viruses or bacteria.
{Dr. B. S. Butola, Department of Textile and Fibre Engineering, IIT Delhi (bsbutola@iitd.ac.in)}
Antibody-based capture of 2019-nCoV and its inactivation using lipid-based in situ gel
This project will help develop antibodies against the receptor-binding domain of the spike glycoprotein of CoV involved in recognizing a host cell-surface receptor, namely, zinc peptidase angiotensin-converting enzyme 2. Another objective is to develop unsaturated free fatty acid-based emulsion loaded in-situ gels to inactivate the virus at the point of entry.
{Dr. Kiran Kondabagil, Department of Biosciences and Bioengineering, IIT Bombay, Mumbai (kirankondabagil@iitb.ac.in)}
The projects were selected after peer-review and assessment by a Special Expert Committee for CoVID-19 projects.
{You could contact the undersigned for more information concerning CoVID-19 R&D efforts of DST-SERB:
Prof Sandeep Verma, Secretary, Science and Engineering Research Board
Email: secretary@serb.gov.in}