ৰাসায়নিক আৰু সাৰ মন্ত্ৰালয়
জম্মু আৰু কাশ্মীৰত এনপিপিএৰ পিএমআৰইউ স্থাপন
ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত ক’ৰনাৰ সংক্ৰমণৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ প্ৰয়াসত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ
01 APR 2020 2:05PM by PIB Guwahati
ৰাষ্ট্ৰীয় ঔষধ মূল্য নিৰ্ধাৰণ প্ৰাধিকৰণ (এনপিপিএ)ৰ দ্বাৰা কেন্দ্ৰশাসিত প্ৰদেশ জম্মু-কাশ্মীৰত মূল্য নিৰ্ধাৰণ আৰু সংসাধন গোট (পিএমআৰইউ)ৰ স্থাপনৰ সৈতে আজি দেশত পিএমআৰইউযুক্ত ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰশাসিত প্ৰদেশৰ সংখ্যা ১২ খনলৈ বৃদ্ধি হৈছে৷ কেৰেলা, উৰিষ্যা, গুজৰাট, ৰাজস্থান, পাঞ্জাৱ, হাৰিয়াণা, নাগালেণ্ড, ত্ৰিপুৰা, উত্তৰ প্ৰদেশ, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ আৰু মিজোৰামত ইতিমধ্যেই পিএমআৰইউ স্থাপন কৰা হৈছে৷
পিএমআৰইউ এক পঞ্জীকৃত ছ’চাইটিৰ ৰূপত জম্মু-কাশ্মীৰ প্ৰশাসনৰ ঔষধ নিয়ন্ত্ৰকৰ প্ৰত্যক্ষ নিয়ন্ত্ৰণ আৰু পৰ্যবেক্ষণৰ অধীনত কাম কৰিব৷ ইয়াক এনপিপিএৰ দ্বাৰা ৰেকাৰিং আৰু নন-ৰেকাৰিং ব্যয়ৰ বাবে বিত্তপোষিত কৰা হ’ব৷ পিএমআৰইউ ব্যয়সাধ্য মূল্যত ঔষধসমূহৰ উপলব্ধতা আৰু প্ৰাপ্তি সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবে এনপিপিএ আৰু ৰাজ্য ঔষধ নিয়ন্ত্ৰকক সহায় কৰিব৷ ইয়াৰ দ্বাৰা সকলোৰে বাবে ঔষধসমূহৰ উপলব্ধতা আৰু সামৰ্থ ক্ষেত্ৰত ছেমিনাৰ, প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী আৰু অন্য প্ৰকাৰৰ জাননী উপলব্ধ কৰোৱাৰ বাবে শিক্ষা আৰু সঞ্চাৰ (আইইচি) কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰাৰো সম্ভাৱনা আছে৷
পিএমআৰইউ ঔষধি মূল্য নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ (ডিপিচিঅ’)ৰ প্ৰাৱধানৰ অধীনত প্ৰণয়ন কৰাৰ বাবে ঔষধসমূহৰ নমুনা, তথ্য একত্ৰিত কৰি সেইসমূহৰ বিশ্লেষণ কৰিব৷
যি সময়ত দেশে ক’ভিড-১৯ৰ দৰে মহামাৰীৰ সৈতে যুঁজি আছে, পিএমআৰইউৰ দ্বাৰা জম্মু-কাশ্মীৰত ঔষধসমূহৰ অধিক মূল্য আদায়ৰ ঘটনা নিৰীক্ষণ কৰাৰ সৈতে স্থানীয় পৰ্যায়ত সঞ্চয় কৰি থোৱাৰ বাবে ঔষধসমূহৰ সংখ্যা হ্ৰাস হোৱাৰ দৰে পৰিঘটনাসমূহ তদন্ত কৰাৰ কাম অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব৷

Ministry of Chemicals and Fertilizers
J&K sets up PMRU of NPPA
Move assumes significance as country fights in combating Covid-19
01 APR 2020 2:05PM by PIB Delhi
Jammu & Kashmir Union Territory has become 12th State today where the Price Monitoring & Resource Unit (PMRU) has been set up by National Pharmaceutical Pricing Authority (NPPA). PMRUs have already been set up by NPPA in 11 States, including, Kerala, Odisha, Gujarat, Rajasthan, Punjab, Haryana, Nagaland, Tripura, Uttar Pradesh, Andhra Pradesh and Mizoram.
The PMRU, a registered society, shall function under the direct control and supervision of State Drug Controller of Jammu & Kashmir. The unit shall be funded by NPPA for its recurring and non-recurring expenses. The PMRU shall help NPPA and State Drug Controller in ensuring availability and accessibility of medicines at affordable prices. It is also expected to organise seminars, training programs and other information, education and communication (IEC) activities in the areas of availability and affordability of medicines for all.
PMRU will also collect samples of medicines, collect and analyse data and make reports with respect to availability and over-pricing of medicines for taking action under the provisions of Drug Price Control Order (DPCO). This assumes added significance as PMRU, J&K will assist NPPA and Governments in checking overpricing and identifying causes & addressing local issues of shortages/hoarding in the current situation when country is fighting the COVID-19 pandemic.