Prime Minister's Office
PM interacts with medical fraternity - doctors, nurses and lab technicians
PM thanks the medical fraternity for their selfless service to the nation in tackling COVID-19
Your optimism has instilled greater confidence in me that the nation will emerge triumphant: PM
Government to examine proposals for greater usage of teleconsultations for medical treatment: PM
Security concerns of healthcare workers and doctors to be treated with utmost importance: PM
24 MAR 2020 7:53PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today interacted with the medical fraternity including doctors, nurses and lab technicians from all over the country via video conference.
Prime Minister hailed the selfless work done by the medical professionals in India in dealing with COVID-19. He said that the entire nation saluted them during ‘Janta Curfew’ and once again he acknowledged their service to the nation. He said that it is important to acknowledge the contribution of the family members of the medical fraternity also, for being their pillars of support.
Prime Minister said that the challenge in front of the country is unprecedented and historic. At this juncture, the entire nation is looking forward to the medical fraternity with hope, and it is imperative that their morale never goes down even while facing such a huge challenge.
Assuring the medical fraternity of all the support from the government, Prime Minister asked them to follow all the necessary protocols and to take adequate precautions to prevent getting infected. He asked them to guide the general public on the do’s and dont’s to be followed, advice on the importance of self- quarantine and social distancing and provide information about where they can receive treatment.
He urged them to generate all round awareness and also counter promotion of unscientific therapies and misinformation. He also exhorted them to provide rapid training and upgrade of skills of health workers and technicians to be ready to meet the challenge head on.
The representatives of the medical fraternity expressed gratitude to the pioneering leadership of the Prime Minister in this hour of need. They thanked him for the mantra of ‘sankalp and sanyam’. All India Nurses Federation thanked the Prime Minister for recognizing their contribution in the 200th birth year celebrations of Florence Nightingale.
The representatives talked about their efforts to provide medical as well as psychological assistance to those in need. They spoke about the importance of quarantine measures; importance of dedicated hospitals/departments for tackling COVID-19 cases & arrangements for online training modules. They also talked about the importance of community displaying sensitivity to the needs of the medical fraternity in this hour of need.
Prime Minister thanked the medical fraternity for the wide ranging and multi-dimensional suggestions. He said that the government will examine proposals for greater usage of teleconsultations for medical treatment. He also said that security concerns of the healthcare workers and doctors will be treated with utmost importance. He added that it was heartening to hear their optimistic tone which has instilled greater confidence in him that the country will successfully face the challenge and emerge triumphant.
Secretary, Ministry of Health and Family Welfare also acknowledged their contribution. She talked about the proactive, graded response which has evolved with the developing situation.
Union Minister for Health and Family Welfare, Principal Secretary, Cabinet Secretary and DG, ICMR also participated in the interaction.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମେଡିକାଲ ସମୁଦାୟ ପ୍ରତିନିଧି- ଡାକ୍ତର, ନର୍ସ ଓ ଲ୍ୟାବ ଟେକ୍ନିସିଆନ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମତ ବିନିମୟ
• କୋଭିଡ-19ର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନିସ୍ୱାର୍ଥପର ସେବା ପାଇଁ ମେଡିକାଲ ସମୁଦାୟଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଦେଶ ଜୟଯୁକ୍ତ ହେବ ବୋଲି ଆପଣମାନଙ୍କର ସକାରାତ୍ମକ ମନୋଭାବ ମୋର ମନରେ ଗଭୀର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଆଣୁଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ମେଡିକାଲ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଟେଲିପରାମର୍ଶର ବହୁଳ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରସ୍ତାବର ବିଚାର କରିବେ ସରକାର : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ ଓ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କ ନିରାପତ୍ତାକୁ ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
24 MAR 2020 1:10PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଡାକ୍ତର, ନର୍ସ ଓ ଲ୍ୟାବ ଟେକ୍ନିସିଆନଙ୍କ ସମେତ ସାରା ଦେଶର ମେଡିକାଲ ସମୁଦାୟ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି ।
ଭାରତରେ କୋଭିଡ-19ର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ମେଡିକାଲ ପେସାଦାରଙ୍କ ନିସ୍ୱାର୍ଥପର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଲେ ଯେ ‘ଜନତା କର୍ଫ୍ୟୁ’ ବେଳେ ସାରାଦେଶ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛି ଏବଂ ପୁଣିଥରେ ସେମାନଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ସେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଉଛନ୍ତି । ସେ କହିଲେ ଯେ ମେଡିକାଲ ସମୁଦାୟଙ୍କ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହଯୋଗ ସେମାନଙ୍କ ସମର୍ଥନର ସ୍ତମ୍ବ ହୋଇଥିବା କାରଣ ଲାଗି ଏହାକୁ ସ୍ଵୀକାର କରିବା ମହତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା ଆହ୍ୱାନ ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ଓ ଐତିହାସିକ । ଏଭଳି ସମୟରେ ସାରା ଦେଶ ଏକ ଆଶାର କିରଣ ସହ ମେଡିକାଲ ସମୁଦାୟକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଭଳି ଏକ ବିଶାଳ ଆହ୍ୱାନକୁ ସାମ୍ନା କରିବା ସମୟରେ ଯେପରି ସେମାନଙ୍କର ଆଦର୍ଶ ନିମ୍ନମୁଖୀ ନ ହୁଏ ତାହା ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ମେଡିକାଲ ସମୁଦାୟକୁ ସବୁ ପ୍ରକାର ସହାୟତାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ସବୁ ପ୍ରୋଟୋକଲ ଅନୁସରଣ କରିବା ସହ ସଂକ୍ରମଣରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସାବଧାନତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । କ’ଣ କରାଯିବା ଉଚିତ, କ’ଣ କରାଯିବା ଅନୁଚିତ, ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରାଇବା ସହ ଆତ୍ମ କ୍ୱାରେଂଟାଇନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଓ ଲୋକମାନେ ଏନେଇ କେଉଁଠି ଚିକିତ୍ସା ପାଇପାରିବେ, ତାହାନେଇ ଉପଦଶ ଦେବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ସବୁ ଦିଗରୁ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ସହ ଅଣ-ବୈଜ୍ଞାନିକ ଥେରାପୀର ପ୍ରୟୋଗ ଓ ଭୂଲ୍ ତଥ୍ୟକୁ ନିରୁତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି । ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ ଥିବା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ ଓ ଟେକ୍ନିସିଆନଙ୍କୁ ତ୍ୱରିତ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଖିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ବର୍ତ୍ତମାନର ଜରୁରୀ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱକୁ ମେଡିକାଲ ସମୁଦାୟ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ‘ସଂକଳ୍ପ ଓ ସନ୍ୟମ୍’ ମନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ସେମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ଫ୍ଲୋରେନ୍ସ ନାଇଟ୍ଆଙ୍ଗେଲଙ୍କ 200ତମ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ସେମାନଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥିବାରୁ ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ନର୍ସେସ୍ ଫେଡେରେସନ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦିଆଯାଇଥିଲା ।
ଜରୁରୀ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମେଡିକାଲ ଓ ମନସ୍ତାତ୍ୱିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇଦେବା ନେଇ ସେମାନଙ୍କର ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । କୋଭିଡ୍-19 ମାମଲାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ କ୍ୱାରେଂଟାଇନ୍ ପଦକ୍ଷେପ ଓ ସମର୍ପିତ ହସ୍ପିଟାଲ/ବିଭାଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ତଥା ଅନଲାଇନ୍ ଟ୍ରେନିଂ ମଡ୍ୟୁଲ ଉପର ସେମାନେ କହିଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନର ଜରୁରୀ ସମୟରେ ମେଡିକାଲ ସମୁଦାୟ ପ୍ରତି ସମାଜ ପକ୍ଷରୁ ଆବଶ୍ୟକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ସମ୍ପର୍କରେ ସେମାନେ କହିଥିଲେ ।
ମେଡିକାଲ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ତଥା ବିଭିନ୍ନ ପରାମର୍ଶ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ସେ କହିଲେ ଯେ ମେଡିକାଲ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଟେଲିପରାମର୍ଶର ବହୁଳ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ସରକାର ସମୀକ୍ଷା କରିବେ । ସେ ପୁନଶ୍ଚ କହିଥିଲେ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ ଓ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କ ନିରାପତ୍ତା ସମସ୍ୟାକୁ ସବୁଠୁ ଗୁରୁତ୍ୱର ସହ ବିଚାର କରାଯିବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ଆହ୍ୱାନ ନେଇ ମେଡିକାଲ ସମୁଦାୟଙ୍କ ସକାରାତ୍ମକ ମନୋଭାବ ଦେଶକୁ ନିଶ୍ଚିତ ସଫଳ କରିବ ଏବଂ ଏହା ତାଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ବଢ଼ାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଲେ ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଚିବ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଏବେକାର ପରିସ୍ଥିତି ସହ ତାଳ ଦେବାପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସକ୍ରିୟ, ଉତ୍ତମ ପ୍ରତିକାର ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଆଲୋଚନାରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ, ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ, କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ, ଆଇସିଏମ୍ଆର୍ ଡିଜି ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।