প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ক’ভিড-১৯ৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ ৰোধ কৰিবলৈ ছাৰ্ক নেতাসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সত মুকলি ভাষণ
15 MAR 2020 5:19PM by PIB Guwahati
মহোদয়,
ইমান কম সময়ৰ ভিতৰত এই বিশেষ বৈঠকত মিলিত হোৱাৰ বাবে আপোনাক সকলোকে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছো৷ মই বিশেষ ৰূপত আমাৰ মিত্ৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী অলীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছো যিয়ে নিজৰ অস্ত্ৰোপচাৰ সমাপ্ত হোৱাৰ ঠিক পিছতে আমাৰ সৈতে জড়িত হৈছে৷ মই তেওঁৰ দ্ৰুত আৰোগ্য কামনা কৰিছো৷ মই ৰাষ্ট্ৰপতি আশ্বৰফ ঘনীক তেওঁৰ সদ্য সমাপ্ত উপ নিৰ্বাচনৰ বাবেও অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো৷ মই ছাৰ্কৰ নতুন মহাসচিবক স্বাগতম জনাইছো যি আমাৰ মাজত আজি উপস্থিত আছে৷ মই গান্ধীনগৰৰ পৰা ছাৰ্কৰ দুৰ্যোগ প্ৰৱন্ধন কেন্দ্ৰৰ সঞ্চালকৰ উপস্থিতিকো সন্মান প্ৰদৰ্শন কৰিছো৷
মহোদয়,
আমি সকলোৱে জানো যে ক’ভিড-১৯ক অলপতে বিশ্ব স্বাস্থ্য সংগঠনে মহামাৰী হিচাপে অভিহিত কৰিছে৷ এই পৰ্যন্ত আমাৰ অঞ্চলটোত ১৫০ত কৈও কম পৰিঘটনা পৰিলক্ষিত হৈছে৷ কিন্তু আমি সতৰ্ক হৈ থকাটো আৱশ্যক৷ আমাৰ অঞ্চলটোৰ জনসংখ্যা সমগ্ৰ বিশ্বৰ প্ৰায় এক পঞ্চমাংশ৷ এয়া ঘন আবাদীপূৰ্ণ অঞ্চল৷ উন্নয়নশীল দেশ হিচাপে আমাৰ সকলোৰে স্বাস্থ্য সুবিধাসমূহ লাভ কৰাটো এক প্ৰত্যাহ্বান হিচাপে বিবেচিত হৈছে৷ আমাৰ সকলো দেশৰ নাগৰিকৰ মাজত পাৰস্পৰিক সম্বন্ধ প্ৰাচীন কালৰে পৰা বিদ্যমান আৰু আমাৰ সমাজ উভয়ে-উভয়ৰ লগত জড়িত৷ সেইবাবে আমি সকলোৱে একত্ৰিতভাৱে ইয়াৰ প্ৰস্তুতি চলাব লাগিব, সকলোৱে একগোট হৈ কাম কৰিব লাগিব আৰু আমি সকলোৱে সফলো হ’ব লাগিব৷
মহোদয়,
আমি প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সন্মুখীন হ’বলৈ প্ৰস্তুত হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত মই সংক্ষেপতে এই ভাইৰাছবিধৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ ৰোধ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ অভিজ্ঞতা বৰ্ণনা কৰিব বিচাৰিছো৷
‘‘প্ৰস্তুতি চলাওক কিন্তু আতংকিত নহ’ব’’ এয়াই হ’ল আমাৰ মাৰ্গদৰ্শী মন্ত্ৰ৷
আমি সাৱধান আছিলো কিয়নো এই সমস্যাক উলাইয়ো কৰিব নোৱাৰি আৰু চিন্তা নকৰাকৈ কোনো পদক্ষেপো গ্ৰহণ কৰিব নোৱাৰি৷ আমি এক শ্ৰেণীবদ্ধ প্ৰতিক্ৰিয়াতন্ত্ৰসহিতে সক্ৰিয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিছো৷
মহোদয়,
আমি জানুৱাৰীৰ মাজৰ সময়ছোৱাৰ পৰাই ভাৰতত প্ৰৱেশৰ সময়ত নিৰীক্ষণ আৰম্ভ কৰিছিলো আৰু লগতে লাহে লাহে নিষেধাজ্ঞা জাৰী কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিলো৷ ফলত আমি এই পদক্ষেপৰ জৰিয়তে উক্ত আতংকবিধৰ পৰা ৰক্ষা পোৱাত সহায় লাভ কৰিলো৷ আমি টেলিভিছন, ছপা মাধ্যম আৰু ছ’চিয়েল মিডিয়াত জন সজাগতামূলক অভিযানৰ প্ৰসাৰণ কৰিলো৷ আমি অতি সংবেদনশীল অঞ্চলসমূহত এই বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিলো৷ আমি সমগ্ৰ দেশত নিজৰ চিকিৎসা কৰ্মীসকলক প্ৰশিক্ষিত কৰাৰ লগতে আমাৰ আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাৰ দিশত দ্ৰুত গতিত অগ্ৰসৰ হ’লো৷ আমি নিদানিক ক্ষমতাও বৃদ্ধি কৰিলো৷ দুমাহৰ ভিতৰত আমি সমগ্ৰ দেশৰ ৬০ত কৈও অধিক গৱেষণাগাৰত পৰীক্ষণৰ ব্যৱস্থা কৰিলো৷ আমি এই মহামাৰীৰ ব্যৱস্থাকৰণৰ বাবে প্ৰত্যেক পৰ্যায়ৰ বাবে প্ৰট’ক’ল বিকশিত কৰিলো৷ যেনে- প্ৰৱেশ পথত পৰীক্ষণ কৰা, সন্দেহযুক্ত পৰিঘটনাৰ সন্ধান কৰা, আচুতীয়া সুবিধাৰ ব্যৱস্থা কৰা আৰু সন্দেহমুক্তসকলক মুকলি কৰি দিয়া আদি৷
আমি বিদেশতো আমাৰ মানুহখিনিৰ বাবে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছো৷ আমি বিভিন্ন দেশৰ পৰা প্ৰায় ১৪০০ ভাৰতীয়ক উদ্ধাৰ কৰি আনিছো৷ আমি আমাৰ ‘‘চুবুৰীয়া সৰ্বপ্ৰথম’’ নীতিৰ আধাৰত আপোনালোকৰো কিছু নাগৰিকক সহায় কৰিছো৷ আমি নিষ্কাশনৰ এনে প্ৰট’ক’ল প্ৰস্তুত কৰিছো য’ত বিদেশত কাৰ্যৰত আমাৰ ম’বাইল টীমৰ দ্বাৰা পৰীক্ষা কৰা আদি ব্যৱস্থাপনাও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে৷
আমি এয়াও স্বীকাৰ কৰিছো যে অন্য দেশেও ভাৰতত থকা নিজৰ নাগৰিকসমূহক লৈ চিন্তিত হৈছে৷ সেইবাবে বৈদেশিক ৰাষ্ট্ৰদূতসকলক আমি গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে অৱগত কৰিছো৷
মহোদয়,
এটা কথা নিশ্চিত যে আমি এতিয়াও এক অজ্ঞাত স্থিতিত আছো৷ আমি নিশ্চিতিৰ সৈতে এয়া অনুমান কৰিব নোৱাৰো যে আমাৰ সৰ্বোত্তম প্ৰয়াসৰ পিছতো স্থিতি আগলৈ কেনে হ’ব৷ আপোনালোকেও এনে পৰিস্থিতিৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছে৷ এইবাবেই আমি সকলোৰে বাবে সকলোতকৈ অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় এয়ে হ’ব যে আমি সকলোৱে যাতে নিজৰ দৃষ্টিকোণ বিনিময় কৰো৷ মই আপোনোলোক সকলোৰে চিন্তাধাৰা শুনিবলৈ উৎসুক হৈ পৰিছো৷
ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
PM’s Opening Remarks at Video Conference of SAARC Leaders on combating COVID-19
15 MAR 2020 5:19PM by PIB Delhi
Excellencies,
I would like to thank you all for joining this special interaction at short notice.
I specially thank our friend Prime Minister Oli who has joined us almost immediately after his recent surgery. I wish him a speedy recovery. I would also like to congratulate President Ashraf Ghani for his recent re-election.
I welcome the new Secretary-General of SAARC, who is also with us today. I also acknowledge the presence of the Director of the SAARC Disaster Management Centre, from Gandhinagar.
Excellencies,
As we all know, COVID-19 has recently been classified by W.H.O. as a pandemic.
So far, our region has listed fewer than 150 cases. But we need to remain vigilant.Our SAARC region is home to nearly one-fifth of all humanity. It is densely populated.As developing countries, all of us have significant challenges in terms of access to healthcare facilities. Our people-to-people ties are ancient, and our societies are deeply inter-connected.Therefore, we must all prepare together, we must all act together, and we must all succeed together.
Excellencies,
As we prepare to face this challenge, let me briefly share India’s experience of combating the spread of this virus so far.
“Prepare, but don’t panic” has been our guiding mantra.We were careful to not underestimate the problem, but also to avoid knee-jerk reactions. We have tried to take proactive steps, including a graded response mechanism. We started screening entry into India from mid-January itself, while also gradually increasing restrictions on travel. The step-by-step approach has helped avoid panic.We have increased our public awareness campaigns on TV, print and social media.
We have made special efforts to reach out to vulnerable groups.We have worked to quickly ramp up capacity in our system including through training our medical staff across the country.We have also increased diagnostic capabilities. Within two months, we moved from one major facility for pan-India testing, to more than 60 such labs.
And, we have developed protocols for each stage of managing this pandemic : for screening at entry points; contact tracing of suspected cases; quarantineand management of isolation facilities; and for discharge of cleared cases.
We also responded to the call of our people abroad. We evacuated nearly 1400 Indians from different countries. We also similarly helped some of your citizens, in accordance with our ‘neighbourhood first policy’.
We have now built up a protocol for such evacuations, including carrying out testing by our mobile teams deployed abroad.
We recognised that other countries would be also concerned about their citizens in India. So we briefed foreign Ambassadors about the steps we were taking.
Excellencies,
We fully recognize that we are still in an unknown situation. We can not predict with certainty how the situation will unfold despite our best efforts. You must also be facing similar concerns. This is why it would be most valuable for all of us to share our perspectives.
I look forward to hearing your views.
Thank you.