প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘‘পৰীক্ষা পে চৰ্চা ৩.০’’ত শিক্ষাৰ্থী, শিক্ষক আৰু অভিভাৱকৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাৰ্তালাপ
20 JAN 2020 3:22PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীত ‘‘পৰীক্ষা পে চৰ্চা ৩.০’’ শীৰ্ষক এক কাৰ্যসূচীত শিক্ষাৰ্থীসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপত মিলিত হয়৷ এই বাৰ্তালাপ কাৰ্যসূচীত ৫০ গৰাকী দিব্যাংগ শিক্ষাৰ্থীয়েও অংশগ্ৰহণ কৰে৷ ৯০ মিনিটজোৰা চলা এই বাৰ্তালাপত শিক্ষাৰ্থীসকলে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পৰা বিভিন্ন বিষয়ত উপদেশ বিচৰাটো পৰিলক্ষিত হয়৷ এইবাৰৰ কাৰ্যসূচীত দেশৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ উপৰিও ভাৰতৰ বাহিৰৰ শিক্ষাৰ্থীসকলেও অংশগ্ৰহণ কৰে৷
অনুষ্ঠানৰ আৰম্ভণিতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো শিক্ষাৰ্থীকে নতুন বছৰ তথা নতুন দশকৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে৷ নতুন দশকটোৰ গুৰুত্ব শিক্ষাৰ্থীসকলৰ মাজত আলোকপাত কৰি তেওঁ দশকটোৰ আশা আৰু প্ৰত্যাশা এই বছৰৰ চুড়ান্ত বৰ্ষৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিছে বুলি মন্তব্য কৰে৷
তেওঁ কয়, ‘‘দশকটোত দেশৰ বিভিন্ন কাৰ্যসূচীত দশম, একাদশ আৰু দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ শিক্ষাৰ্থীসকলে বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিব লাগিব৷ দেশক নতুন উচ্চতাত অৱৰোহণ কৰাবলৈ সকলোৱে এই নতুন প্ৰজন্মলৈ আশাৰে বাট চাই আছে৷’’
বাৰ্তালাপ আৰম্ভ কৰাৰ পূৰ্বে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁ এই পৰ্যন্ত যিমানবোৰ কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিছে, সেই সকলোবোৰৰ ভিতৰত এই কাৰ্যসূচীটোৱেই তেওঁৰ হৃদয়ৰ নিকটৱৰ্তী৷
‘‘প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে মই বিভিন্ন কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিবলগীয়া হয়৷ আপোনালোকে সেই অনুষ্ঠানসমূহৰ পৰা বিভিন্ন কথা শিকিব পাৰে৷ প্ৰতিটো অনুষ্ঠানেই অভিজ্ঞতাৰ একোটা পাহাৰ৷ কিন্তু কোনোবাই যদি সোধে যে কোনটো কাৰ্যসূচী মোৰ সবাতোকৈ আপোন, তেনেহ’লে তাৰ উত্তৰত মই ক’ম যে এই ‘পৰীক্ষা পে চৰ্চা’ অনুষ্ঠানটো৷ মই হেকাথনতো অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ ভাল পাও৷ তাত ভাৰতৰ যুৱচামৰ শক্তি আৰু প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শিত হয়’’, তেওঁ এইদৰে কয়৷
নিৰুৎসাহ আৰু মুড পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে মোকাবিলাঃ
অধ্যয়নৰ সময়ত আগ্ৰহ হেৰুৱাই পেলোৱা সন্দৰ্ভত এগৰাকী শিক্ষাৰ্থীৰ প্ৰশ্নৰ উত্তৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শিক্ষাৰ্থীসকলে প্ৰায়েই বিভিন্ন কাৰণত নিৰুৎসাহিত হয় কিয়নো তেওঁলোকে নিজৰ প্ৰত্যাশাক প্ৰয়োজনতকৈ অধিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিক্ষাৰ্থীসকলক নিৰুৎসাহ হোৱাৰ কাৰণ সন্ধান কৰিবলৈ দি তাৰ সৈতে কিদৰে মোকবিলা কৰিব পাৰি সেই সন্দৰ্ভত চিন্তা কৰিবলৈ কয়৷ এই সন্দৰ্ভত তেওঁ চন্দ্ৰযান আৰু ইছৰ’ ভ্ৰমণৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে৷
‘‘উৎসাহ আৰু নিৰুৎসাহ অতিশয় সাধাৰণ কথা৷ প্ৰত্যেকেই এই অনুভৱৰ মাজেৰে অতিক্ৰম কৰিবলগীয়া হয়৷ এই সন্দৰ্ভত মই চন্দ্ৰযানৰ সময়ত ইছৰ’ ভ্ৰমণ আৰু আমাৰ পৰিশ্ৰমী বিজ্ঞানীসকলৰ সৈতে কটোৱা সময়ৰ কথা কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰো৷ আমি আমাৰ ব্যৰ্থতাক বাধা হিচাপে গণ্য কৰিব নালাগে৷ আমি জীৱনৰ প্ৰত্যেকটো প্ৰত্যাশাত উদ্দীপনা সংযুক্ত কৰিব পাৰো৷ এক সাময়িক বাধাই আমাক জীৱনত সফল হোৱাত প্ৰতিৰোধ কৰিব নোৱাৰে৷ প্ৰকৃততে বাধাৰ অৰ্থ হ’ল আমালৈ শ্ৰেষ্ঠতম সময়ে বাট চাই আছে৷ আমি আমাৰ উদ্বেগজনিত পৰিস্থিতিসমূহক উজ্বল ভৱিষ্যতৰ ভেঁটি হিচাপে গঢ়ি তুলিব লাগে৷’’
এই সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ক্ৰিকেটাৰ ৰাহুল দ্ৰাৱিড় আৰু ভি ভি এছ লক্ষ্ণণে ২০০১ চনৰ ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়া মেচত কিদৰে কঠিন সময়ৰ প্ৰত্যাহ্বান নেওচিও ভাৰতলৈ জয় কঢ়িয়াই আনিছিল সেই সম্পৰ্কে উল্লেখ কৰে৷ তেওঁ ভাৰতীয় বলাৰ অনিল কুম্বলে আঘাত জৰ্জৰিত হৈও কিদৰে ভাৰতৰ নাম উজ্বলাবলৈ সক্ষম হৈছিল সেই বিষয়েও উল্লেখ কৰে৷
‘‘এয়াই হ’ল ধনাত্মক উৎসাহৰ উদাহৰণ’’, তেওঁ এইদৰে কয়৷
অন্যান্য সৃজনীমূলক প্ৰতিভা আৰু অধ্যয়নৰ মাজৰ ভাৰসাম্য স্থাপনঃ
অধ্যয়নৰ সৈতে অন্যান্য সৃজনীমূলক প্ৰতিভাৰ ভাৰসাম্য কিদৰে স্থাপন কৰিব পাৰি, এই সন্দৰ্ভত উত্থাপিত এক প্ৰশ্নৰ উত্তৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শিক্ষাৰ্থীসকলৰ জীৱনত অন্যান্য সৃজনীমূলক প্ৰতিভাৰ গুৰুত্ব নুই কৰিব নোৱাৰি৷
তেওঁ কয়, ‘‘সৃজনীমূলক প্ৰতিভা অবিহনে শিক্ষাৰ্থী এজনৰ জীৱন ৰবটসদৃশ হৈ পৰে৷’’
তেওঁ কয় যে সৃজনীমূলক প্ৰতিভা আৰু অধ্যয়নৰ মাজত ভাৰসাম্য স্থাপন কৰিবলৈ শিক্ষাৰ্থীয়ে সময় ব্যৱস্থাপনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিব লাগিব৷
‘‘আজিকালি বিভিন্ন সুবিধা উপলব্ধ আৰু তৰুণ প্ৰজন্মই ইয়াক হবি হিচাপে অথবা তেওঁলোকৰ সৃজনীমূলক প্ৰতিভা হিচাপে গ্ৰহণ কৰিব পাৰে’’, তেওঁ এইদৰে কয়৷ কিন্তু তেওঁ এই সন্দৰ্ভত অভিভাৱকসকলক তেওঁলোকৰ সন্তানৰ সৃজনীমূলক প্ৰতিভাক এক ফেশ্বন হিচাপে নল’বলৈ সকীয়াই দিয়ে৷
‘‘অভিভাৱকৰ বাবে যেতিয়া সন্তানৰ উৎসাহ ফেশ্বনলৈ পৰিৱৰ্তিত হয়, তেতিয়াহে সেইটো বেয়া কথা৷ সৃজনীমূলক প্ৰতিভা গ্লেমাৰৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হ’ব নালাগে৷ সন্তানসকলে যি কৰিবলৈ ভাল পায় তাকেই কৰিবলৈ দিব লাগে’’, তেওঁ এইদৰে কয়৷
যেতিয়া পৰীক্ষাৰ নম্বৰেই সৰ্বস্ব হৈ পৰে
পৰীক্ষাত কিদৰে ভাল নম্বৰ লাভ কৰিব পাৰি আৰু ই কিদৰে নিৰ্ণায়ক কাৰক হৈ পৰে, এই সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইদৰে কয়, ‘‘আমাৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাই পৰীক্ষাত লাভ কৰা নম্বৰৰ ভিত্তিত সফলতা নিৰ্ণয় কৰে৷ আমি পৰীক্ষাত ভাল নম্বৰ লাভ কৰিবলৈ মনোযোগ দিয়াৰ লগে লগে আমাৰ অভিভাৱকেও আমাক সেই দিশলৈ প্ৰেৰিত কৰে৷’’
বৰ্তমান সময়ত উপলব্ধ বিভিন্ন সুযোগৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ শিক্ষাৰ্থীসকলে সফলতা অথবা বিফলতাৰ ভয়ৰ পৰা মুক্ত হ’বলৈ আহ্বান জনায়৷
‘‘পৰীক্ষাৰ নম্বৰেই জীৱন নহয়৷ ঠিক সেইদৰে পৰীক্ষা আমাৰ জীৱনৰ নিৰ্ণায়ক হ’ব নোৱাৰে৷ ই কেৱল এডাল জখলাহে, জীৱনৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ জখলাহে৷ মই অভিভাৱকসকলক সন্তানসকলক চাপ প্ৰদান নকৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো৷ যদি ফলাফল আপোনালোকৰ প্ৰত্যাশা অনুসৰি নহয় তেন্তে ইয়াতেই সমগ্ৰ জীৱন শেষ বুলি গণ্য নকৰিব৷ আপুনি যি কোনো ক্ষেত্ৰলৈ যাব পাৰে৷ জীৱনত অনেক সুযোগ পোৱা যাব’’, তেওঁ এইদৰে কয়৷
শিক্ষাত প্ৰযুক্তিৰ মহত্ব
শিক্ষাত প্ৰযুক্তিৰ মহত্ব কেনেধৰণৰ আৰু ইয়াক কিদৰে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি, এই সন্দৰ্ভত উত্থাপিত এক প্ৰশ্নৰ উত্তৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘‘প্ৰযুক্তিক ভয় কৰাটো ঠিক নহয়৷ প্ৰযুক্তি আমাৰ বন্ধুৰ দৰে৷ প্ৰযুক্তিৰ বিষয়ে সামান্যতম জ্ঞান পৰ্যাপ্ত নহয়৷ ই অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ৷ প্ৰযুক্তি আমাৰ জীৱনৰ অংশ কিন্তু ইয়াৰ অপৱ্যহাৰে আমাৰ জীৱনৰ মূল্যৱান সময় আৰু সম্পদ ধ্বংস কৰিব পাৰে৷’’
অধিকাৰ বনাম কৰ্তব্যঃ
শিক্ষাৰ্থীসকলৰ অধিকাৰ কি আৰু নাগৰিকসকলক তেওঁলোকৰ কৰ্তব্য সম্পৰ্কে কিদৰে সজাগ কৰিব পাৰি, এই সন্দৰ্ভত উত্থাপিত এক প্ৰশ্নৰ উত্তৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্যক্তিবিশেষে তেওঁলোকৰ কৰ্তব্যৰ সৈতে অধিকাৰ অনুবিদ্ধ কৰিব লাগে বুলি মন্তব্য কৰে৷ শিক্ষক এগৰাকীৰ উদাহৰণ দি তেওঁ কয় যে যদি এজন শিক্ষকে নিজৰ কৰ্তব্য পালন কৰে তেন্তে তেওঁ তাৰ জৰিয়তে শিক্ষাৰ্থীসকলৰ অধিকাৰ পূৰণ কৰিব পাৰে৷ এই সন্দৰ্ভত মহাত্মা গান্ধীৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘‘মহাত্মা গান্ধীয়ে কৈছিল যে মৌলিক অধিকাৰ বুলি কোনো কথা নাই, কিন্তু মৌলিক কৰ্তব্য অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ৷’’
‘‘আজি মই সেইসকল শিক্ষাৰ্থীৰ সন্মুখত ভাষণ প্ৰদান কৰি আছো যিসকলে ২০৪৭ চনত ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ এশ বছৰ সমাপন হোৱাৰ সময়ত ভাৰতৰ উন্নয়নত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব৷ মই আশা কৰিছো যে এই প্ৰজন্মই নিজকে আমাৰ সংবিধানত উল্লিখিত মৌলিক কৰ্তব্য সম্পৰ্কে উন্নীত কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব’’, তেওঁ এইদৰে কয়৷
অভিভাৱক আৰু শিক্ষকৰ প্ৰত্যাশাৰ চাপৰ সৈতে কিদৰে মোকাবিলা কৰিব লাগে?
অভিভাৱক আৰু শিক্ষকৰ প্ৰত্যাশাৰ চাপৰ সৈতে কিদৰে মোকাবিলা কৰিব লাগে, এই সন্দৰ্ভত উত্থাপিত এক প্ৰশ্নৰ উত্তৰণ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অভিভাৱকসকলক সন্তানক চাপ প্ৰদান নকৰিবলৈ আহ্বান জনায়৷
‘‘যিদৰে তেওঁলোকে আগবাঢ়িব বিচাৰে সেইদৰে আগবাঢ়িবলৈ দিয়ক৷ তেওঁলোকক চাপ প্ৰদান নকৰিব৷ তেওঁলোকক উৎসাহিত কৰক’’, এইদৰে তেওঁ কয়৷
অধ্যয়নৰ উপযুক্ত সময় আৰু ব’ৰ্ডৰ পৰীক্ষাৰ ভয়
অধ্যয়নৰ উপযুক্ত সময় কি, এই সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য প্ৰদান কৰি কয় যে অধ্যয়নৰ সমানে বিশ্ৰামো অতিশয় আৱশ্যক৷ তেওঁ কয়, ‘‘বৰষুণ দিয়াৰ পিছত আকাশ ফৰকাল হোৱাৰ দৰে আমাৰ মনো পুৱাৰ সময়ত সতেজ হৈ থাকে৷ ব্যক্তিবিশেষে তেওঁৰ স্বাচ্ছন্দ্য অনুসৰি ৰুটিন অনুসৰণ কৰিব লাগে৷’’
পৰীক্ষাৰ সময়ত তাৎক্ষণিকভাৱে ৰিক্ত হৈ যোৱাৰ সমস্যা সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিক্ষাৰ্থীসকলক ইয়াৰ বাবে পূৰ্ব প্ৰস্তুতি চলাবলৈ আহ্বান জনায়৷
‘‘মই শিক্ষাৰ্থীসকলক তেওঁলোকৰ নিজা প্ৰস্তুতি সন্দৰ্ভত নিশ্চিত হ’বলৈ আহ্বান জনাইছো৷ পৰীক্ষা হ’লত কোনো ধৰণৰ চাপৰ সৈতে প্ৰৱেশ নকৰিব৷ আনে কি কৰি আছে সেই লৈ চিন্তিত নহ’ব৷ নিজৰ ওপৰত বিশ্বাস ৰাখক আৰু আপুনি কি প্ৰস্তুতি চলাই আহিছে তাত গুৰুত্ব নিৱেশ কৰক’’, তেওঁ এইদৰে কয়৷
ভৱিষ্যতৰ কেৰিয়াৰ বিকল্প
ভৱিষ্যতৰ কেৰিয়াৰ বিকল্পক লৈ উত্থাপিত প্ৰশ্ন সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিক্ষাৰ্থীসকলক তেওঁলোকৰ হৃদয়েৰে তথা উদ্দীপনাৰে ৰাষ্ট্ৰ তথা ইয়াৰ বিকাশৰ বাবে আগবাঢ়িবলৈ আহ্বান জনায়৷
‘‘কেৰিয়াৰ অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ, প্ৰত্যেকে কিবা নহয় কিবা এটা দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিব লাগিব৷ আমি আমাৰ দায়িত্ব পালন কৰিও ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতিও নিজৰ অৱদান আগবঢ়াব পাৰো’’, তেওঁ এইদৰে কয়৷
উল্লেখ্য, প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ‘পৰীক্ষা পে চৰ্চা ২০২০’ কাৰ্যসূচীৰ বাবে নৱম শ্ৰেণীৰ পৰা দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ মাজত এক ‘ছুটি ৰচনা’ প্ৰতিযোগিতা মুকলি কৰা হৈছিল৷ ২ অক্টোবৰ ২০১৯ তাৰিখৰ পৰা ২৩ ডিচেম্বৰ ২০১৯ তাৰিখলৈ www.mygov.in ৰ জৰিয়তে অনলাইনত এই প্ৰতিযোগিতাৰ আয়োজন কৰা হৈছিল৷ ৩ লাখতকৈও অধিক শিক্ষাৰ্থীয়ে এই প্ৰতিযোগিতাৰ বাবে পঞ্জীকৃত হৈছিল আৰু তাৰে ২.৬ লাখ শিক্ষাৰ্থীয়ে এই প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল৷ ২০১৯ বৰ্ষত ১.০৩ লাখ শিক্ষাৰ্থীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল৷ নিৰ্বাচিত বিজয়ীসকলে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সৈতে পৰীক্ষা পে চৰ্চা ২০২০ত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল৷
চিবিএছই আৰু কেভিএছ বিদ্যালয়সমূহৰ শিক্ষাৰ্থীৰ মাজত পৰীক্ষা সম্পৰ্কীয় সমস্যাসমূহক লৈ এক চিত্ৰাংকন তথা পোষ্টাৰ নিৰ্মাণ প্ৰতিযোগিতাৰো আয়োজন কৰা হৈছিল আৰু প্ৰায় ৭২৫ খন পোষ্টাৰ আৰু চিত্ৰাংকন লাভ কৰা হৈছিল৷ তাৰে প্ৰায় ৫০খন নিৰ্বাচিত কৰা হৈছিল আৰু পৰীক্ষা পে চৰ্চা ২০২০ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সন্মুখত প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছিল৷

Prime Minister's Office
PM interacts with students at “Pariksha Pe Charcha 2020”
20 JAN 2020 3:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today, interacted with students as part of Pariksha Pe Charcha 2020 at Talkatora Stadium, New Delhi. 50 Divyang students also took part in the interaction programme. The interaction, which lasted for over ninety minutes, saw students seeking guidance on various issues of importance to them from the Prime Minister. This year too, students from across the country, and also Indian students residing abroad, participated in the event.
At the outset the Prime Minister wished all the students for a prosperous new year and a new decade. Explaining the importance of the decade, the hopes and aspirations of the current decade rest on those kids who are in their final years of schooling in the country.
He said, “In whatever the country does in this decade, those kids who are in 10th, 11th and 12th standards now have a very great role to play. To make the country reach new heights, to achieve new hopes, all this is dependent on this new generation”.
Before beginning the interaction, the Prime Minister said notwithstanding that he attends various events and programmes, the one event which is dear to his heart is the Pariksha Pe Charcha.
“As Prime Minister one gets to attend numerous types of programmes. You get to learn a lot in such interactions. Each of them provides a new set of experiences. But, if someone asks me about the one programme that touches my heart the most, I would say it is this Pariksha Pe Charcha. I also love attending Hackathons. They showcase the power and talent of India’s youth”, he said.
Dealing with demotivation and mood swings:
To a question from a student and losing interest while studying, the Prime Minister said most often students get demotivated due to factors that are external to them and also as they try to attach too much significance to their own expectations.
Prime Minister asked the students to find out the reason for the demotivation and ponder over how to deal with it. He gave the example of the recent issue of Chandrayaan and his visit to ISRO.
“Motivation, demotivation are very common. Everyone goes through these feelings. In this regard, I can never forget my visit to ISRO during Chandrayaan and the time spent with our hardworking scientists.
He said, “We should not look at failures as setbacks or stumbling blocks. We can add enthusiasm to every aspect of life. A temporary setback doesn’t mean that we cannot succeed in life. In fact a setback may mean that the best is yet to come. We should try to convert our distressed situations as stepping stones for a bright future”
The Prime Minister also gave examples of how cricketers Rahul Dravid and V V S Laxman batted in difficult situations during India – Australia match in 2001 to clinch victory for India from the jaws of defeat.
He also talked about how India bowler Anil Kumble bowled to India’s glory notwithstanding his injury.
“This is the power of positive motivation”, he said.
Balancing Extra- Curricular Activities and Studies:
To a question on how to balance studies and extracurricular activities, the Prime Minister said the importance of co-curricular activities in a student’s life cannot be understated.
He said, “Not pursuing extra-curricular activities can make a student like a robot”.
But he also said that that balancing studies and extracurricular activities would require a better and optimal time management by the students.
“Today there are plenty of opportunities and I hope youngsters make use of them and pursue a hobby or an activity of their interest with proper zeal”, he said.
However he also cautioned the parents not to make the extra-curricular interests of their children a fashion statement or a calling card.
“What is not good is when the passion of the children become fashion statements for parents. Extra-curricular activities needn’t be glamour driven. Let each child pursue what he or she likes”, he said.
Whether scores are all that matter:
On a question on how to score marks in examinations and whether they are the determining factor, the Prime Minister said, “Our education system determines our success based on our performance in various exams. Even though we focus our attention on scoring good marks and our parents too, exhort us towards it. “
Saying that there are several opportunities today, he asked the students to come out of the feeling that success or failure at exams determines everything.
“Marks are not life. Similarly examination is not the determining factor for our whole life. It is a stepping stone, an important stepping stone in life. I pray to parents don’t tell them that this is everything. If it does not happen, don’t behave as if you lost everything. You can go to any field. There are umpteen opportunities”, he said.
Exams are important, but exams are not life. You should come out of this mind-set, he said.
Importance of Technology in Education
To a question on the importance of technology and its use in education, the Prime Minister said,
While asking the students to keep themselves updated with the latest in technology, the Prime Minister also urged them to be careful of the perils of its misuse.
“Fear of technology is not good. Technology is a friend. Merely knowledge of technology isn’t enough. It’s application is as important. Technology is a part of our daily lives, but if we misuse it, it robs our valuable time and resources”, he said.
Rights Vs Duties
To a question on what are the rights of the students and on how to make the citizens aware of their duties, the Prime Minister said that an individual’s rights are embedded in his duties.
Giving an example of a teacher, he said, if a teacher performs his duties then he is fulfilling the rights of the students.
Referring to what the Father of the Nation opined on the issue, the Prime Minister said, “Mahatma Gandhi said that there are no fundamental rights but fundamental duties”.
“Today, I am talking to students who would be playing a key role in India’s development in 2047, when we mark a hundred years since independence. I hope this generation takes it upon themselves to act on some of the Fundamental Duties enshrined in our Constitution”, he said.
How to deal with pressure and expectations from parents and teachers?
On how to deal with the pressure and expectations from parents and teachers, the Prime Minister urged the parents not pressurize the students but to pursue with them.
“The way ahead lies in pursuing, not pressuring children. Inspire children to do things that bring out their inner potential”
Best time to study and blanking out during the exam and Fear of Board Exams
On a question on what is the best time to study, the Prime Minister advised that ample rest is as important as the study itself.
He said, “While mind is as fresh early in the morning as the sky after rain, one should only follow that routine in which one is comfortable”
On the issue of sudden blanking out during exams, the Prime Minister asked the students to be thorough in their preparation.
“I would urge students to be confident about their own preparation. Do not enter the exam hall with any sort of pressure. Do not worry about what others are doing. Have faith in yourself and focus on what you’ve prepared”, he said.
Future Career Options
On the subject of future career options, the Prime Minister asked the students pursue their heart and work with zeal to deliver for the nation and its development
“Careers are very important, everyone has to take some responsibility. We can always contribute to the nation while delivering our responsibilities”, he said.
Online competition in ‘short essays’ was launched for students of classes 9 to 12 for the third edition of Prime Minister's Interaction Programme "ParikshaPeCharcha 2020”. The entries for the competition were invited online from 2nd December, 2019 to 23rd December, 2019 through www.mygov.in More than 3 lakh children registered themselves out of which over 2.6 lakh students participated in the competition. 1.03 lakhs students had participated in the competition in 2019. Selected winners attended Pariksha Pe Charcha 2020 and interacted with Prime Minister Shri Narendra Modi.
A painting and poster making competition were held on exam related issues for CBSE & KVS school students and around 725 posters and paintings were received. Around 50 were selected and exhibited before the Prime Minister during the Pariksha Pe Charcha 2020.