প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পুনেৰ আইআইএছইআৰৰ বিজ্ঞানীসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মতবিনিময়
07 DEC 2019 9:26PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মহাৰাষ্ট্রৰ পুণেত ভাৰতীয় বিজ্ঞান শিক্ষা আৰু অনুসন্ধান প্ৰতিষ্ঠান(আইআইএছইআৰ)ৰ বিজ্ঞানীসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে৷
আইআইএছইআৰৰ বিজ্ঞানীসকলে প্ৰধানমন্ত্রীক প্ৰদূষণমুক্ত বিদ্যুৎ উৎপাদনৰ প্ৰযুক্তি, কৃষিথণ্ডত জৈৱপ্ৰযুক্তি, প্রাকৃতিক সম্পদ অনুসন্ধানৰ বাবে নতুন নতুন সামগ্রী আৰু সঁজুলি প্ৰদৰ্শন কৰে৷ সেই সময়ত আণবিক জীৱবিদ্যা , এন্টিমাইক্র’বায়াল প্ৰতিৰোধী, জলবায়ু গৱেষণা, অর্থনীতিত গাণিতিক প্ৰয়োগকে ধৰি আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ বিভিন্ন কৌশলো উপস্থাপন কৰে বিজ্ঞানীসকলে৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে বিজ্ঞানীসকলৰ তথ্যসমৃদ্ধ উপস্থাপনৰ প্ৰশংসা কৰে৷ তেওঁ ভাৰতৰ দ্রুত বিকাশত সহায় কৰা তথা নির্দিষ্ট চাহিদা পূৰণৰ লক্ষ্যৰে কম ব্যয়সাপেক্ষ প্ৰযুক্তি উদ্ভাৱনৰ বাবে বিজ্ঞানীসকলক আহ্বান জনায়৷
ইয়াৰ পূৰ্বে প্ৰধানমন্ত্রীয়ে আইআইএছইআৰ পুণৰ চৌহদ পৰিদৰ্শন কৰে৷ তেওঁ ছাত্ৰ-ছাত্রী আৰু গৱেষকসকলৰ সৈতে মতবিনিময়ো কৰে৷ তাত তেওঁক চি-জাকৰ দ্বাৰা বিকশিত ছুপাৰ কম্পিউটাৰ ‘পৰমব্ৰহ্ম’ও দেখুওৱা হয়। এই কম্পিউটাৰৰ ক্ষমতা ৭৯৭ টেৰাফ্লপ্ছ৷
দেশৰ বিজ্ঞানশিক্ষা আৰু গৱেষণাৰ ক্ষেত্রত ভাৰতীয় বিজ্ঞান শিক্ষা আৰু অনুসন্ধান প্ৰতিষ্ঠান এক অগ্ৰণী প্ৰতিষ্ঠান৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰক্ষীৰ মহানির্দেশকসকলৰ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ বাবে দুদিনীয়া কাৰ্যসুচীৰে পুণে ভ্ৰমণলৈ আহিছে৷

Prime Minister's Office
Prime Minister interacts with scientists at IISER, Pune
07 DEC 2019 9:26PM by PIB Delhi
Prime Minister, Shri Narendra Modi today interacted with scientists from Indian Institute of Science Education and Research (IISER) in Pune, Maharashtra .
IISER scientists made presentations to the Prime Minister on varied topics ranging from New Materials and devices for Clean Energy application to Agricultural Biotechnology to Natural Resource mapping. The presentations also showcased cutting edge technologies in the field of Molecular Biology, Antimicrobial resistance, Climate studies and Mathematical Finance research.
Prime Minister appreciated the scientists for their informative presentations. He urged them to develop low cost technologies that would cater to India's specific requirements and help in fast-tracking India's growth.
Earlier, Prime Minister visited the IISER, Pune campus and interacted with the students and researchers. He also visited the state of the art super computer PARAM BRAHMA, deployed by C-DAC in IISER, which has a peak computing power of 797 Teraflops.
The Indian Institute of Science Education and Research (IISERs) are a group of premier science education and research institutes in India.
Prime Minister is on a two day visit to attend the DGP's Conference in Pune.