Prime Minister's Office
Translation of Prime Minister’s speech at ECOSOC Chambers on relevance of Mahatma Gandhi in today’s era
25 SEP 2019 6:00PM by PIB Delhi
Secretary General Antonio Gutteres,
President Moon,
Prime Minister Lee,
Prime Minister Sheikh Hasina,
Prime Minister Andrew Holness,
Prime Minister Ardern,
Prime Minister LotayTshering,
Excellencies, Friend’s,
Today we all have gathered here to discuss the relevance of Mahatma Gandhi in the current era on his 150th birth anniversary.
I welcome all the distinguished guests here.
I express my special thanks to the UN for issuing a commemorative stamp on the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi.
Gandhi Ji was an Indian but he was not only for India. Today this platform is a living example of the same.
This is not seen anywhere in history when a person which does not have even far-fetched relationship with the administration and with the power of truth and non-violence, he not only shook the centuries-old empire but also instilled the spirit of freedom in many patriots.
Mahatma Gandhi was such a person and despite being so far away from power, he is still ruling the hearts of crores of people.
You can imagine how impressed people have been with his life even though he never met them. Whether it was Martin Luther King Jr. or Nelson Mandela, the basis of their ideas was Mahatma Gandhi, it was Gandhi's vision.
Friends,
Today the definition of democracy has a limited meaning that the people should choose the government of their choice and the government should work according to the expectations of the people. But Mahatma Gandhi emphasized on the real power of democracy. He showed the direction in which people should not depend on governance and become self-reliant.
Friends,
Mahatma Gandhi was the focal point of India's freedom struggle, but for a moment we should also think that if Gandhiji had been born in a free country, what would he have done?
He fought the freedom struggle, this is important but it is not the total expansion of Gandhiji’s work.
Mahatma Gandhi pioneered a social system that did not depend on the government.
Mahatma Gandhi brought change, it is well known, but it is also fair to say that he awakened the inner strength of the people and awakened them to bring about change.
Had Gandhi not been responsible for the freedom struggle, he still would have gone ahead with the basic elements of Swaraj and self-reliance.
This vision of Gandhiji is becoming a great medium of solving big challenges that India is facing today.
In the last 5 years, we have given priority to Peoples Participation. Whether it is Swachh Bharat Abhiyan, Digital India, the people are now leading these campaigns themselves.
Friends,
Mahatma Gandhi used to say that his life is his message. Gandhiji never tried to make an impact from his life, but his life became the cause of inspiration. Today we are living in the era of How to Impress but Gandhiji's vision was - How to Inspire.
I want to tell you an incident related to what was the strength of Gandhiji's loyalty towards democracy. When I met Queen Elizabeth of Britain a few years ago, she showed me a napkin with great emotion. This was a handkerchief made from Khadi, which Gandhi had gifted her at the time of her marriage.
Just imagine, with whom he had a conflict of principles, still he had so much sensitivity in his relationship with her. He also wanted, the wellbeing and respect for those who were against him, with whom he was fighting the freedom struggle.
Friends,
It was this commitment to the principles that drew Gandhi's attention to seven such perversions that everyone should be aware of. These are
Wealth Without Work
Pleasure Without Conscience
Knowledge Without Character
Business Without Ethics
Science Without Humanity
Religion Without Sacrifice
Politics Without Principle
Whether it is climate change or terrorism, corruption or selfish social life, these principles of Gandhi ji act as a guide to protect humanity.
I believe that this path shown by Gandhiji will prove to be a motivator in creating a better world.
I understand that as long as this flow of ideas of Gandhiji with humanity continues, Gandhiji's inspiration and relevance will also remain among us.
Once again I express my gratitude to all of you!
Thank you.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ই চি অ’ এছ অ’ চি চেম্বাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজিৰ সময়ত মহাত্মা গান্ধীৰ প্ৰাসংগিকতা শীৰ্ষক প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
25 SEP 2019 6:00PM by PIB Guwahati
সচিব প্ৰধান এণ্টনিঅ’ গুটেৰেছ,
ৰাষ্ট্ৰপতি মুন,
প্ৰধানমন্ত্ৰী লী,
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেইখ হাছিনা,
প্ৰধানমন্ত্ৰী এণ্ড্ৰিউ হ’লনেছ,
প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰডাৰ্ন,
প্ৰধানমন্ত্ৰী লোটে’ শ্বেৰিং,
মাননীয়সকল, বন্ধুসকল,
আমি সকলোৱে মহাত্মা গান্ধীৰ ১৫০তম জন্মজয়ন্তী উপলক্ষে, আজিৰ যুগত তেওঁৰ প্ৰাসংগিকতা সম্পৰ্কে আলোচনা কৰাৰ বাবে একত্ৰিত হৈছো৷ আপোনালোক সকলো বিশিষ্ট অতিথিক মই স্বাগতম জনাইছো৷
মহাত্মা গান্ধীৰ ডেৰশতম জন্মজয়ন্তী উপলক্ষে এক স্মাৰক ডাকটিকট প্ৰচলন কৰাৰ বাবে মই ৰাষ্ট্ৰসংঘকো বিশেষভাৱে ধন্যবাদ জনাইছো৷ গান্ধীজী ভাৰতীয় আছিল কিন্তু তেওঁ কেৱল ভাৰতৰেই নাছিল৷ আজি এই মঞ্চই সেই কথাক জীৱন্তভাৱে প্ৰমাণিত কৰিছে৷ ইতিহাসত এনেকুৱা ক’তো দেখিবলৈ পোৱা নাযায় যে কোনো ব্যক্তিৰ শাসনতন্ত্ৰৰ সৈতে দূৰ-দুৰণিলৈ কোনো সম্বন্ধ নাই আৰু তেওঁ সত্য আৰু অহিংসাৰ শক্তিৰে, শতিকা পুৰণি সাম্ৰাজ্যৰ ভেঁটি কঁপাই তোলাৰ লগতে অনেক দেশভক্তৰ হৃদয়ত স্বাধীনতাৰ স্পৃহা জগাই তুলিব পাৰে৷ মহাত্মা গান্ধী এনেকুৱাই ব্যক্তি আছিল আৰু ক্ষমতাৰ পৰা ইমান দূৰত অৱস্থান কৰা স্বত্বেও আজিও তেওঁ কোটি কোটি লোকৰ হৃদয়ত বাস কৰি আছে৷ আপোনালোকে কল্পনা কৰিব পাৰে, গান্ধীজীয়ে যাক সোঁ-শৰীৰে লগ পোৱা নাই, তথাপিও তেওঁৰ জীৱন কেনেদৰে প্ৰভাৱান্বিত কৰিব পাৰে৷ মাৰ্টিন লুথাৰ কিং জুনিয়ৰেই হওক অথবা নেলচন মেণ্ডেলা, তেওঁলোকৰ চিন্তা-ধাৰাৰ আধাৰ আছিল মহাত্মা গান্ধী, গান্ধীজীৰ বীক্ষণ তেওঁলোকে আয়ত্ব কৰিছিল৷
বন্ধুসকল,
আজি গণতন্ত্ৰৰ পৰিভাষাৰ এটা সীমিত অৰ্থ হ’ল যে জনসাধাৰণে নিজৰ পছন্দৰ চৰকাৰ বাচনি কৰিব পাৰে আৰু সেই চৰকাৰে জনতাৰ আশা-আকাংক্ষা পূৰণৰ বাবে কাম কৰে৷ কিন্তু মহাত্মা গান্ধীয়ে গণতন্ত্ৰৰ প্ৰকৃত শক্তিক গুৰুত্ব দিছিল৷ জনসাধাৰণে যাতে শাসনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল নহৈ স্বাৱলম্বী হ’ব পাৰে, গান্ধীজীয়ে সেই পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছিল৷
বন্ধুসকল,
মহাত্মা গান্ধী ভাৰতৰ স্বাধীনতা যুদ্ধৰ কেন্দ্ৰ বিন্ধু আছিল কিন্তু আমি ক্ষন্তেক চিন্তা কৰি চোৱা উচিত যে যদি গান্ধীজীয়ে স্বাধীন ভাৰতত জন্ম গ্ৰহণ কৰিলেহেঁতেন, তেন্তে তেওঁ কি কৰিলেহৈ? তেওঁ স্বাধীনতাৰ যুদ্ধত চামিল হৈছিল, এয়া গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা কিন্তু গান্ধীজীৰ কৰ্মসমূহৰ বিস্তৃতি কেৱল এয়াই নাছিল৷ মহাত্মা গান্ধীয়ে এক এনে সমাজ ব্যৱস্থাৰ সৃষ্টি কৰিছিল যি চৰকাৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল নাছিল৷মহাত্মা গান্ধীয়ে পৰিৱৰ্তন আনিছিল এই কথা সৰ্বজনবিদিত৷ কিন্তু এই কথাও কোৱা উচিত যে তেওঁ জনতাৰ হৃদয়ৰ শক্তি জাগ্ৰত কৰি তেওঁলোকক স্ব-পৰিৱৰ্তনৰ দিশত উৎসাহিত কৰিবলৈ সমৰ্থ হৈছিল৷ যদি স্বাধীনতাৰ দায়িত্ব গান্ধীজীৰ কান্ধত নাথাকিলহেঁতেন তেন্তে তেওঁ স্বৰাজ আৰু স্বাৱলম্বনৰ দিশত অগ্ৰসৰ হ’লহেঁতেন৷ গান্ধীজীৰ এই বীক্ষণে আজি ভাৰতৰ বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সমাধান হিচাপে বিবেচিত হৈছে৷ বিগত পাঁচ বছৰত আমি জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছো৷ সেয়া লাগিলে স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানেই হওক, ডিজিটেল ভাৰতেই হওক, জনসাধাৰণে এতিয়া এই অভিযানৰ নেতৃত্ব নিজে প্ৰদান কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
মহাত্মা গান্ধীজীয়ে কৈছিল যে তেওঁৰ জীৱনেই তেওঁৰ বাণী৷ গান্ধীজীয়ে কেতিয়াও নিজৰ জীৱনৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱান্বিত কৰিবলৈ প্ৰয়াস কৰা নাছিল, কিন্তু তেওঁৰ জীৱনেই প্ৰেৰণাৰ কাৰক হৈ পৰিছিল৷ আজি আমি ‘কেনেদৰে আকৰ্ষিত কৰিব পাৰি’ দৌৰত অৱতীৰ্ণ হৈছো, কিন্তু গান্ধীজীৰ বীক্ষণ আছিল- কিদৰে অনুপ্ৰাণিত কৰিব পাৰি৷ গান্ধীজীৰ গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি নিষ্ঠাৰ শক্তি কি আছিল, ইয়াৰ সৈতে জড়িত এটা বাক্য মই আপোনালোকক শুনাব বিচাৰিছো৷ কিছু বছৰ আগেয়ে যেতিয়া মই ব্ৰিটেইনৰ মহাৰাণী এলিজাবেথক সাক্ষাৎ কৰিলো তেতিয়া তেওঁ মোক আবেগিকভাৱে এখন ৰুমাল দেখুৱালে৷ সেই ৰুমাল খাদীৰ দ্বাৰা প্ৰস্তুত কৰা আছিল, গান্ধীজীয়ে তেওঁৰ বিয়াৰ সময়ত সেই ৰুমাল উপহাৰ দিছিল৷ চিন্তা কৰক, যাৰ সৈতে সিদ্ধান্তৰ মতভেদ আছিল, তেওঁলোকৰ সৈতে সম্বন্ধক লৈ তেওঁৰ মনত কিমান সংবেদনশীলতা আছিল৷ তেওঁ তেওঁলোকৰো ভাল হোৱাটো বিচাৰিছিল, সন্মান কৰিছিল যি তেওঁৰ বিৰোধী আছিল৷ যাৰ সৈতে স্বাধীনতাৰ যুদ্ধ কৰিবলগীয়া হৈছিল৷
বন্ধুসকল,
সিদ্ধান্তসমূহৰ এই প্ৰতিশ্ৰুতিয়ে গান্ধীজীৰ ধ্যান এনে সাতটা দুৰ্বৃত্তিৰ প্ৰতি আকৰ্ষিত কৰিছিল যাৰ প্ৰতি সকলো সজাগ হোৱাটো আৱশ্যক৷ সেয়া হ’ল-
কৰ্ম অবিহনে সম্পত্তি
বিবেক অবিহনে সন্তুষ্টি
চৰিত্ৰ অবিহনে জ্ঞান
নৈতিকতা অবিহনে ব্যৱসায়
মানৱতা অবিহনে বিজ্ঞান
ত্যাগ অবিহনে ধৰ্ম
আদৰ্শ অবিহনে ৰাজনীতি
লাগিলে সেয়া জলবায়ু পৰিৱৰ্তনেই হওক অথবা সন্ত্ৰাসবাদ, ভ্ৰষ্টাচাৰেই হওক অথবা স্বাৰ্থপৰ সামাজিক জীৱন, গান্ধীজীৰ এই সিদ্ধান্তসমূহে আমাক মানৱতাৰ ৰক্ষাৰ দিশত কাম কৰাৰ বাবে পথ প্ৰদৰ্শকৰ দৰে কাম কৰে৷ মোৰ বিশ্বাস যে গান্ধীজীয়ে প্ৰদৰ্শিত কৰা এই পথে উন্নত বিশ্ব নিৰ্মাণত প্ৰেৰক হিচাপে বিবেচিত হ’ব৷ মই ভাবো যে যেতিয়ালৈ মানৱতাৰ সৈতে গান্ধীজীৰ চিন্তাধাৰাৰ এই প্ৰবাহ প্ৰবাহিত হ’ব, সেই পৰ্যন্ত গান্ধীজীৰ প্ৰেৰণা আৰু প্ৰাসংগিকতাও আমাৰ মাজত প্ৰবাহমান হৈ ৰ’ব৷
পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছো!
ধন্যবাদ!