প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২০১৯-২০২০ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটক লৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা প্ৰতিক্ৰিয়াৰ অসমীয়া ৰূপান্তৰ
05 JUL 2019 3:34PM by PIB Guwahati
দেশৰ প্ৰথমগৰাকী মহিলা বিত্ত মন্ত্ৰী নিৰ্মলা সীতাৰমণ মহোদয়া আৰু তেওঁৰ দলটোক এই নাগৰিক অনুকূল, বিকাশ অনুকূল আৰু ভৱিষ্যতমুখী বাজেটৰ বাবে অশেষ অভিনন্দন জনাইছো৷ এই বাজেটে দেশক সমৃদ্ধ আৰু জনসাধাৰণক সমৰ্থ কৰি তুলিব৷ এই বাজেটৰ দ্বাৰা দুখীয়াসকলৰ সৱলীকৰণ হ’ব আৰু তৰুণ প্ৰজন্মই উন্নত ভৱিষ্যত লাভ কৰিব৷
এই বাজেটৰ দ্বাৰা মধ্যবিত্তসকলৰ আৰ্থিক উন্নতি হ’ব, বিকাশৰ গতি আৰু অধিক দ্ৰুত হ’ব৷ এই বাজেটৰ দ্বাৰা কৰ ব্যৱস্থাৰ সৰলীকৰণ হ’ব, আন্তঃগাঁথনি আধুনিক হ’ব৷ এই বাজেটে উদ্যোগ আৰু উদ্যমীসকলৰ সৱলীকৰণ কৰিব, দেশ বিকাশত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ অধিক কৰিব৷ এই বাজেটে শিক্ষা ব্যৱস্থা আৰু অধিক উন্নত কৰিব৷ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমতা আৰু মহাকাশ গৱেষণাৰ পৰা পোৱা লাভ জনতাই মাজলৈ প্ৰেৰণ কৰিব৷ এই বাজেটত আৰ্থিক জগতৰ সংশোধনো আছে, সাধাৰণ নাগৰিকৰ বাবে ইজ অব্ লিভিঙো আছে আৰু লগতে গাঁও তথা দুখীয়াৰ কল্যাণো অন্তৰ্ভুক্ত হৈ আছে৷ এই বাজেট এক সেউজ বাজেট য’ত পৰিবেশ, বৈদ্যুতিক ম’বিলিটী আৰু সৌৰ ক্ষেত্ৰৰ ওপৰত অধিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে৷
যোৱা পাঁচ বছৰত দেশৰ পৰা নিৰাশাৰ পৰিবেশ আঁতৰি গৈছে, সেই বাতাৱৰণৰ পৰা মুক্ত হৈছে আৰু দেশৰ আশাৰ নতুন কিৰণে দেখা দিছে৷ আত্মবিশ্বাসৰ জন্ম হৈছে৷
বিদ্যুৎ, গেছ, ৰাস্তা, লেতেৰা, ভ্ৰষ্টাচাৰ, ভিআইপি সংস্কৃতি, অনেক কঠিনতা, জনসাধাৰণে নিজৰ অধিকাৰৰ বাবে কৰা যুঁজ অৰ্থাৎ এক প্ৰকাৰে নিজৰ সৈতেই যুঁজিবলগীয়া হৈছিল৷ আমি সেয়া হ্ৰাস কৰাৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰয়াস কৰিছো৷ সফলতাও পাইছো৷
আজি জনসাধাৰণৰ জীৱনলৈ বহু নতুন আকাংক্ষা আৰু বহুতো আশাই দেখা দিছে৷ এইসমূহ পূৰণ কৰাৰ বিশ্বাস এই বাজেটে প্ৰদান কৰিছে৷ এই প্ৰত্যয়ৰ সৃষ্টি কৰিছে যে দেশৰ গতি এইবাৰ প্ৰকৃত হৈছে, প্ৰণালী ঠিক হৈছে, গতি ঠিক হৈছে আৰু সেইবাবে লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাও নিশ্চিত হৈ পৰিছে৷
এই বাজেট আশা, বিশ্বাস আৰু আকাংক্ষাৰ বাজেট৷ এই বাজেটে একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতৰ আশাসমূহ পূৰণ কৰাত আৰু নতুন ভাৰত নিৰ্মাণত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব৷ এই বাজেটে ২০২২ চনত অৰ্থাৎ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বৰ্ষ সম্পূৰ্ণৰ সৈতে জড়িত সংকল্পসমূহ পূৰণ কৰাত দেশৰ পথ নিৰ্ধাৰণ কৰিব৷
যোৱা পাঁচ বছৰত আমাৰ চৰকাৰে দুখীয়া, কৃষক, অনুসূচীত জাতি, পীড়িত, শোষিত আৰু বঞ্চিতসকলৰ সৱলীকৰণৰ বাবে অনেক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে৷ এতিয়া অনাগত পাঁচ বছৰত এই সৱলীকৃতসকলেই দেশৰ বিকাশৰ পাৱাৰহাউচ ৰূপে বিবেচিত হ’ব৷
৫ ত্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতি অৰ্থাৎ পাঁচ লাখ কোটি ডলাৰৰ অৰ্থব্যৱস্থাৰ সপোন পূৰণ কৰা শক্তি দেশে এই পাৱাৰহাউচৰ পৰাই লাভ কৰিব৷
বাজেটত কৃষি ক্ষেত্ৰৰ গাঁথনিমূলক সংশোধনীৰ বাবে নতুন যোজনাৰ ঘোষণা কৰা হৈছে৷ পিএম কিষাণ সন্মান নিধিৰ মাধ্যমৰ জৰিয়তে কৃষকসকলক প্ৰত্যক্ষভাৱে প্ৰদান কৰা প্ৰায় ৮৭ হাজাৰ কোটি টকা অথবা ১০ হাজাৰতকৈও অধিক কৃষক উৎপাদক উৎপত্তি (এফপিঅ’)ৰ সংকল্প, মাছমৰীয়াসকলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস সম্পদ যোজনা অথবা ৰাষ্ট্ৰীয় পণ্যাগাৰ গ্ৰীডৰ স্থাপন আদিৰ জৰিয়তে ২০২২ বৰ্ষলৈ কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন দুগুণ কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব৷ গ্ৰামীণ অৰ্থব্যৱস্থাত বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰিবলৈ গাঁৱতেই কৰ্ম সংস্থাপনৰ সুবিধা সৃষ্টি হ’ব৷
জনশক্তি অবিহনে জল সঞ্চয় সম্ভৱ নহয়৷ জল সঞ্চয় জন আন্দোলনৰ ভাৱনাৰ দ্বাৰাহে সৃষ্টি হ’ব পাৰে৷ এই বাজেটত বৰ্তমানৰেই নহয় বৰঞ্চ ভৱিষ্যতৰ বাবেও কল্যাণ প্ৰদৰ্শিত হৈছে৷ স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ দৰে প্ৰতিখন ঘৰে জল অভিযানৰ দ্বাৰা দেশক জল সংকটৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ সক্ষম কৰিব৷
বাজেটত গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্ত অনাগত দশকৰ ভেঁটী শক্তিশালী কৰাৰ লগতে তৰুণ প্ৰজন্মৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনাৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিছে৷
এই বাজেটে আপোনাৰ আশাক, আপোনাৰ সপোনক, আপোনাৰ সংকল্পৰ ভাৰত গঠন কৰাৰ দিশত এক ঐতিহাসিক খোজ হিচাপে বিবেচিত হ’ব৷
মই কাইলৈ কাশীত এই বিষয়ৰ ওপৰত সবিস্তাৰে বৰ্ণনা কৰিম৷ কিন্তু আজি মই সদ্যহতে পুনৰবাৰ বিত্ত মন্ত্ৰী আৰু তেওঁৰ সম্পূৰ্ণ দলটোক অশেষ অভিনন্দন জনাইছো আৰু ভাৰতৰ সকলো নাগৰিকৰ উজ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে অনেক শুভকামনা জনাইছো৷
অশেষ ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reaction on Union Budget 2019-2020
05 JUL 2019 3:34PM by PIB Delhi
I congratulate the first woman Finance Minister of the country Nirmala Sitharaman and her team for this citizen friendly, development friendly and future oriented Budget.
This is a Budget that will enrich the country and make its people more empowered. The poor will get strength and the youth a better tomorrow from this Budget.
The middle class will progress and the development pace will leapfrog because of this Budget.
This Budget will simplify the tax system and modernize infrastructure.
This Budget will strengthen industry and entrepreneurs. It will increase women’s participation in the development process of the country.
This Budget will make the education sector better. It will help to reach the benefits of Artificial Intelligence and Space Research to the people.
This Budget has reform for the financial world, ease of living for the ordinary citizens as also welfare for the villages and the poor.
This is a green Budget wherein special emphasis has been given on environment, electric mobility and solar sector.
In the last five years, the country has come out of an atmosphere of despair and is now brimming with expectation and self-confidence.
The ordinary people used to struggle for their own rights like electricity, gas and roads and had to face many challenges like garbage, corruption and VIP culture. We have relentlessly strived to mitigate those and have succeeded too.
Today people have a lot of aspirations and expectations. This Budget promises to fulfil them. This Budget is assuring that the direction is right, the process is right, the speed is right; so to achieve the objectives is certain.
This is a Budget of expectations, faith and aspirations. This Budget will prove to be an important link in fulfilling the expectations of 21st century India and building a New India.
This Budget will set the road map for implementing the decisions pertaining to the year 2022, i.e. 75 years of Independence.
In the last five years our government has taken several steps to empower the poor, farmers, Scheduled Castes, oppressed and the down-trodden. In the next five years this empowerment will make them the powerhouse of development.
This powerhouse will provide energy to the country to fulfil the dream of 5 trillion dollar economy.
New schemes for structural reform in agricultural sector have been announced in this Budget. Transferring about 87 thousand crore rupees to the farmers through PMKISAN, the decision of opening more than 10 thousand Farmer Producer Organizations, Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana for the fishermen or establishing National Warehousing Grid – all these will play an important role in doubling the income of the farmers by 2022.
Water conservation is not possible without manpower. Water conservation is possible through people’s movement. This Budget has taken care of not only the present generation, but also the future generations. Like Swachh Bharat Mission, Har Ghar Jal Abhiyan will enable the country in addressing the water crisis.
The decisions taken in this Budget will strengthen the foundation of the coming decade as also open the door of new possibilities for the youth.
This Budget is a historic step towards making an India of your expectations, your dreams and your commitments.
I am going to talk about it in details tomorrow in Kashi. Today I once again congratulate the Finance Minister and her team. My good wishes to all the citizens of India for the bright future.
Thank you very much.