কেবিনেট
আধাৰক জনসাধাৰণৰ অনুকূল হিচাপে প্ৰস্তুত
যদি আইনীভাৱে বাধ্যতামূলক নহয় তেন্তে কোনো ব্যক্তিকে আধাৰ নম্বৰ প্ৰদান কৰাৰ বাবে বাধ্য কৰিব নোৱাৰিব
স্বেচ্ছাই আধাৰ নম্বৰ প্ৰদান কৰিলে ইয়াক কেৱাইচি তথ্য হিচাপে স্বীকাৰ কৰা হ’ব
কেবিনেটৰ আধাৰ তথা অন্য আইন (সংশোধন) বিধেয়ক, ২০১৯ৰ অনুমোদন
12 JUN 2019 7:51PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ পৌৰহিত্যত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আধাৰক জনসাধাৰণৰ অনুকূল হিচাপে প্ৰস্তুত কৰাৰ উদ্দেশ্যে আধাৰ তথা অন্য আইন (সংশোধন) অধ্যাদেশ, ২০১৯ৰ স্থানত আধাৰ তথা অন্য আইন (সংশোধন) বিধেয়ক, ২০১৯ৰ অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে৷ প্ৰস্তাৱিত সংশোধন ৰাষ্ট্ৰপতিৰ দ্বাৰা ২ মাৰ্চ ২০১৯ত ঘোষিত অধ্যাদেশৰ ব্যৱস্থাপনাৰ অনুৰূপ হিচাপে বিবেচিত হৈছে৷ এই বিধেয়ক পৰৱৰ্তী সদনত উত্থাপন কৰা হ’ব৷ এই সিদ্ধান্তৰ দ্বাৰা জনসাধাৰণৰ বাবে আধাৰ অধিক সুবিধাজনক তথা উপযোগী হিচাপে বিবেচিত হ’ব৷
প্ৰভাৱঃ
- এই সিদ্ধান্তৰ দ্বাৰা ইউআইডিএআইয়ে জনসাধাৰণৰ হিতাৰ্থে এক শক্তিশালী প্ৰণালী নিৰ্মাণ কৰাত সক্ষম হ’ব আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা আধাৰৰ অপব্যৱহাৰ হ্ৰাস হ’ব৷
- এই সংশোধনৰ পিছত যদি সংসদৰ দ্বাৰা গৃহীত কোনো আইনৰ প্ৰয়োজন নহয় তেন্তে কোনো ব্যক্তিকেই নিজৰ পৰিচয় সাব্যস্ত কৰাৰ বাবে আধাৰ নম্বৰ প্ৰদান কৰাৰ বাধ্য কৰিব নোৱাৰিব৷
- বেংকৰ একাউণ্ট খোলাত জনসাধাৰণৰ সুবিধাৰ বাবে প্ৰস্তাৱিত সংশোধনে আধাৰৰ ব্যৱহাৰক মান্যতা প্ৰদান কৰে যদিও বেংকক আধাৰ প্ৰদান কৰাটো স্বৈচ্ছিকহে৷ টেলিগ্ৰাফ অধিনিয়ম, ১৮৮৫ তথা ধন লেনদেন নিবাৰণ অধিনিয়ম ২০০২ৰ অধীনত বেংকে ইয়াক কেৱাইচিৰ তথ্য হিচাপে গ্ৰহণ কৰিব পাৰে৷
বিৱৰণঃ
প্ৰস্তাৱিত সংশোধনীৰ মুখ্য বিশেষত্বসমূহ তলত উল্লেখ কৰা হ’লঃ
- ব্যক্তি এজনে স্বেচ্ছাই প্ৰমাণ অথবা সত্যাপনৰ বাবে কায়িক ৰূপত অথবা ইলেক্ট্ৰনিক ৰূপত আধাৰ নম্বৰ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে৷
- ১২টা সংখ্যা বিশিষ্ট আধাৰ নম্বৰৰ ব্যৱহাৰৰ সুবিধা অথবা ইয়াৰ বৈকল্পিক ভাৰ্চুৱেল প্ৰমাণৰ সুবিধা যাতে ব্যক্তিজনৰ বাস্তৱিক আধাৰ নম্বৰ গোপনীয়ভাৱে ৰাখিব পাৰি৷
- যিসকল শিশুৰ আধাৰ নম্বৰ আছে তেওঁলোকৰ বাবে এই বিকল্প প্ৰদান কৰা হৈছে যে ১৮ বছৰ পৰ্যন্ত তেওঁলোকে নিজৰ আধাৰ নম্বৰ গোপনীয়ভাৱে ৰাখিব পাৰে৷
- সংস্থাসমূহত সত্যাপন কৰাৰ অনুমতি দিয়া হ’ব যদিহে তেওঁলোকে প্ৰাধিকৰণৰ দ্বাৰা নিৰ্দিষ্ট গোপনীয়তা আৰু সুৰক্ষাৰ মানদণ্ডসমূহ পালন কৰে অথবা সংসদৰ দ্বাৰা গৃহীত কোনো আইনৰ অধীনত সত্যাপনৰ অনুমতি লাভ কৰে অথবা কেন্দ্ৰ চৰকাৰে এই প্ৰস্তাৱ দিয়ে যে উক্ত সত্যাপন সেই ৰাজ্যৰ হিতৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি৷
- সত্যাপনৰ বাবে স্বেচ্ছাই আধাৰ নম্বৰ প্ৰদান কৰাৰ অনুমতি প্ৰদান কৰা হ’ব৷ টেলিগ্ৰাফ অধিনিয়ম, ১৮৮৫ তথা ধন লেনদেন নিবাৰণ অধিনিয়ম ২০০২ৰ অধীনত বেংকে ইয়াক কেৱাইচিৰ তথ্য হিচাপে গ্ৰহণ কৰিব পাৰে৷
- ব্যক্তিগত সংস্থাসমূহৰ দ্বাৰা আধাৰ ব্যৱহাৰ সম্বন্ধীয় আধাৰ অধিনিয়মৰ ধাৰা ৫৭ আঁতৰোৱাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে৷
- যদি আধাৰ নম্বৰৰ সত্যাপন নহয় তেন্তে এনে পৰিস্থিতিত কোনো ব্যক্তিক সেৱাৰ পৰা বঞ্চিত কৰিব নোৱাৰিব৷
- ভাৰতীয় বিশিষ্ট পৰিচয় প্ৰাধিকৰণ কোষ স্থাপন কৰা প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে৷
- আধাৰ অধিনিয়ম উলংঘা কৰিলে জৰিমণাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে৷
পৃষ্ঠভূমিঃ
২৮ ফেব্ৰুৱাৰী ২০১৯ত হোৱা বৈঠকত কেবিনেটে আধাৰ তথা অন্য আইন (সংশোধন) অধ্যাদেশ, ২০১৯ৰ ওপৰত আলোচনা কৰিছিল আৰু ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ২ মাৰ্চ ২০১৯ তাৰিখে এই অধ্যাদেশৰ ঘোষণা কৰিছিল৷
আধাৰ তথা অন্য আইন (সংশোধন) অধ্যাদেশ, ২০১৯ৰ দ্বাৰা উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ আদেশ তথা ন্যায়মূৰ্তি বি.এন.শ্ৰীকৃষ্ণ (অৱসাৰপ্ৰাপ্ত)ৰ সমিতিৰ নিৰ্দেশনা অনুসৰি আধাৰ আইনৰ সৱলীকৰণ কৰা হ’ব৷

Cabinet
Making Aadhaar people friendly
No individual to be compelled to provide proof of Aadhaar number unless provided by law
Aadhaar number on voluntary basis to be accepted as KYC document
Cabinet approves The Aadhaar and Other Laws (Amendment) Bill, 2019
12 JUN 2019 7:51PM by PIB Delhi
In a major move aimed at making Aadhaar making people friendly, the Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Narendra Modi has approved “The Aadhaar and Other Laws (Amendment) Bill, 2019” to replace the Aadhaar and Other Laws (Amendment) Ordinance, 2019. The amendments proposed are the same as those contained in the Ordinance promulgated by President on 2nd March, 2019. The Bill will be introduced in ensuing session of Parliament.
The decision is expected to go a long way in meeting the people friendly and citizen centric nature of Aadhaar.
Impact:
• The decision would enable UIDAI to have a more robust mechanism to serve the public interest and restrain the misuse of Aadhar.
• Subsequent to this amendment, no individual shall be compelled to provide proof of possession of Aadhaar number or undergo authentication for the purpose of establishing his identity unless it is so provided by a law made by Parliament.
• For the convenience of general public in opening of bank accounts, the proposed amendments would allow the use of Aadhaar number for authentication on voluntary basis as acceptable KYC document under the Telegraph Act, 1885 and the Prevention of Money Laundering Act, 2002.
Details:
The salient features of the amendments are as follows—
• Provides for voluntary use of Aadhaar number in physical or electronic form by authentication or offline verification with the consent of Aadhaar number holder;
• Provides for use of twelve-digit Aadhaar number and its alternative virtual identity to conceal the actual Aadhaar number of an individual;
• Gives an option to children who are Aadhaar number holders to cancel their Aadhaar number on attaining the age of eighteen years;
• Permits the entities to perform authentication only when they are compliant with the standards of privacy and security specified by the Authority; and the authentication is permitted under any law made by Parliament or is prescribed to be in the interest of State by the Central Government;
• Allows the use of Aadhaar number for authentication on voluntary basis as acceptable KYC document under the Telegraph Act, 1885 and the Prevention of Money-laundering Act, 2002;
• Proposes deletion of section 57 of the Aadhaar Act relating to use of Aadhaar by private entities;
• Prevents denial of services for refusing to, or being unable to, undergo authentication;
• Provides for establishment of Unique Identification Authority of India Fund;
• Provides for civil penalties, its adjudication, appeal thereof in regard to violations of Aadhaar Act and provisions by entities in the Aadhaar ecosystem.
Background:
The Aadhaar and Other Laws (Amendment) Ordinance, 2019 was considered by the Cabinet in its meeting held on 28th February, 2019 and the Ordinance was promulgated by the President on 2nd March, 2019.
The Aadhaar and Other Laws (Amendment) Ordinance, 2019 amongst other things envisaged strengthening of the Aadhaar Act as per the directions of the Supreme Court and recommendations of Justice B.N.Srikrishna(Retd) Committee.