কেবিনেট
ষষ্ঠদশ লোকসভা ভঙ্গৰ সিদ্ধান্তলৈ কেবিনেটৰ অনুমোদন
24 MAY 2019 7:20PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ পৌৰহিত্যত আজি অনুষ্ঠিত কেবিনেট বৈঠকত বিগত ১৮/০৫/২০১৪ তাৰিখে গঠন হোৱা ষষ্ঠদশ লোকসভাখন ভঙ্গ কৰাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতিক আহ্বান জনোৱাৰ সিদ্ধান্তলৈ অনুমোদন প্ৰদান কৰে।
পটভুমি -
সংবিধানৰ দফা ৮৩(২) অনুসৰি সাংসদসকলৰ কেবিনেটে আয়োজন কৰা প্ৰথমখন বৈঠকৰ তাৰিখৰ পৰা পাচবছৰলৈ সভাৰ ম্যাদ থাকে আৰু সেই অনুসৰিয়েই পাচবছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ লগে লগেই এই সভাৰ ম্যাদ উকলি যায় আৰু অৱধাৰিতভাৱেই সভাখন ভঙ্গ হয়, অৱশ্যে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ নিৰ্দেশ বা ঘোষণাক্ৰমেও নিৰ্ধাৰিত তাৰিখৰ পূৰ্বে সভা ভঙ্গ হ’ব পাৰে। উল্লেখ্য যে ষষ্ঠদশ লোকসভাৰ প্ৰথমখন বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছিল ২০১৪ চনৰ ৪ জুন তাৰিখে, উক্ত তাৰিখতেই সাংসদসকলে শপত গ্ৰহণো কৰিছিল আৰু দায়িত্বভাৰ গ্ৰহণো কৰিছিল। সেয়ে যদিহে ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে পাচ বছৰ উকলি যোৱাৰ পূৰ্বে সভাখন ভঙ্গ নকৰে তেন্তে এই সভাৰ ম্যাদ অহা ৩ জুন, ২০১৯ তাৰিখে উকলি যাব।
প্ৰথমৰ পৰা পঞ্চদশ লোকসভালৈ লোকসভাৰ নিৰ্বাচন, সংবিধান, প্ৰথম বৈঠক, কাৰ্যকালৰ ম্যাদ আৰু ম্যাদ অন্ত পৰাৰ তাৰিখৰ এক তালিকা গাঁথি দিয়া হৈছে।
লোকসভাৰ নিৰ্বাচন, সংবিধান, প্ৰথম বৈঠক, কাৰ্যকালৰ ম্যাদ আৰু ম্যাদ অন্তৰ তাৰিখ
প্ৰথমৰ পৰা পঞ্চদশ লোকসভা (লোকসভা)
নিৰ্বাচনৰ অন্তিম তাৰিখ
সংবিধানৰ তাৰিখ
প্ৰথম বৈঠকৰ তাৰিখ
কাৰ্যকালৰ অন্তিম তাৰিখ (সংবিধানৰ দফা ৮৩(২)
লোকসভা ভঙ্গৰ তাৰিখ
১
২
৩
৪
৫
৬
প্ৰথম
২১.০২.১৯৫২
০২.০৪.১৯৫২
১৩.০৫.১৯৫২
১২.০৫.১৯৫৭
০৪.০৪.১৯৫৭
দ্বিতীয়
১৫.০৩.১৯৫৭
০৫.০৪.১৯৫৭
১০.০৫.১৯৫৭
০৯.০৫.১৯৬২
৩১.০৩.১৯৬২
তৃতীয়
২৫.০২.১৯৬২
০২.০৪.১৯৬২
১৬.০৪.১৯৬২
১৫.০৪.১৯৬৭
০৩.০৩.১৯৬৭
চতুৰ্থ
২১.০২.১৯৬৭
০৪.০৩.১৯৬৭
১৬.০৩.১৯৬৭
১৫.০৩.১৯৭২
*২৭.১২.১৯৭০
পঞ্চম
১০.০৩.১৯৭১
১৫.০৩.১৯৭১
১৯.০৩.১৯৭১
১৮.০৩.১৯৭৭
*১৮.০১.১৯৭৭
ষষ্ঠ
২০.০৩.১৯৭৭
২৩.০৩.১৯৭৭
২৫.০৩.১৯৭৭
২৪.০৩.১৯৮২
*২২.০৮.১৯৭৯
সপ্তম
০৬.০১.১৯৮০
১০.০১.১৯৮০
২১.০১.১৯৮০
২০.০১.১৯৮৫
৩১.১২.১৯৮৪
অষ্টম
২৮.১২.১৯৮৪
৩১.১২.১৯৮৪
১৫.০১.১৯৮৫
১৪.০১.১৯৯০
২৭.১১.১৯৮৯
নৱম
২৬.১১.১৯৮৯
০২.১২.১৯৮৯
১৮.১২.১৯৮৯
১৭.১২.১৯৯৪
*১৩.০৩.১৯৯১
দশম
১৫.০৬.১৯৯১
২০.০৬.১৯৯১
০৯.০৭.১৯৯১
০৮.০৭.১৯৯৬
১০.০৫.১৯৯৬
একাদশ
০৭.০৫.১৯৯৬
১৫.০৫.১৯৯৬
২২.০৫.১৯৯৬
২১.০৫.২০০১
*০৪.১২.১৯৯৭
দ্বাদশ
০৭.০৩.১৯৯৮
১০.০৩.১৯৯৮
২৩.০৩.১৯৯৮
২২.০৩.২০০৩
*২৬.০৪.১৯৯৯
ত্ৰয়োদশ
০৪.১০.১৯৯৯
১০.১০.১৯৯৯
২০.১০.১৯৯৯
১৯.১০.২০০৪
*০৬.০২.১৯০৪
চতুৰ্দশ
১০.০৫.২০০৪
১৭.০৫.২০০৪
০২.০৬.২০০৪
০১.০৬.২০০৯
১৮.০৫.২০০৯
পঞ্চদশ
১৩.০৫.২০০৯
১৮.০৫.২০০৯
০১.০৬.২০০৯
৩১.০৫.২০১৪
১৮.০৫.২০১৪
ষষ্ঠদশ
১২.০৫.২০১৪
১৮.০৫.২০১৪
০৪.০৬.২০১৪
০৩.০৬.২০১৯
সপ্তদশ
১৯.০৫.২০১৯
* ১. মধ্যকালীন নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হৈছিল, নিৰ্বাচনৰ পূৰ্বেই লোকসভা ভঙ্গ হৈছিল।
২. স্তম্ভ (২) ৰ অন্তিম তাৰিখ নিৰ্বাচন আয়োগৰ প্ৰতিবেদনৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি উল্লেখ কৰা হৈছে।

Cabinet
Cabinet approves dissolution of the Sixteenth Lok Sabha
24 MAY 2019 7:20PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today gave its approval to the Resolution advising the President to dissolve the Sixteenth Lok Sabha, which was constituted on 18.05.2014.
Background:
Article 83(2) of the Constitution stipulates that the House of the People, unless sooner dissolved, shall continue for five years from the date appointed for its first meeting and no longer and the expiration of the said period of five years shall operate as dissolution of the House. The first meeting of the Sixteenth Lok Sabha was held on June 4, 2014, when members were administered oath and affirmation. The life of the present Lok Sabha is, therefore, to expire on June 3, 2019, unless the President dissolves it earlier.
A statement showing the last dates of the polls, dates of the constitution, first sitting and expiration of term and dissolution of the First to Fifteenth Lok Sabha is attached.
DATES OF POLL, CONSTITUTION, FIRST SITTING, EXPIRY OF THE TERM AND DISSOLUTION OF LOK SABHA
(First to Fifteenth Lok Sabha) Lok Sabha
Last Date of Poll
Date of the Constitution
Date of the first sitting
Date of expiry of Term (Article 83(2) of the Constitution)
Date of Dissolution
1
2
3
4
5
6
First
21.02.1952
02.04.1952
13.05.1952
12.05.1957
04.04.1957
Second
15.03.1957
05.04.1957
10.05.1957
09.05.1962
31.03.1962
Third
25.02.1962
02.04.1962
16.04.1962
15.04.1967
03.03.1967
Fourth
21.02.1967
04.03.1967
16.03.1967
15.03.1972
*27.12.1970
Fifth
10.03.1971
15.03.1971
19.03.1971
18.03.1977
*18.01.1977
Sixth
20.03.1977
23.03.1977
25.03.1977
24.03.1982
*22.08.1979
Seventh
06.01.1980
10.01.1980
21.01.1980
20.01.1985
31.12.1984
Eighth
28.12.1984
31.12.1984
15.01.1985
14.01.1990
27.11.1989
Ninth
26.11.1989
02.12.1989
18.12.1989
17.12.1994
*13.03.1991
Tenth
15.06.1991
20.06.1991
09.07.1991
08.07.1996
10.05.1996
Eleventh
07.05.1996
15.05.1996
22.05.1996
21.05.2001
*04.12.1997
Twelfth
07.03.1998
10.03.1998
23.03.1998
22.03.2003
*26.04.1999
Thirteenth
04.10.1999
10.10.1999
20.10.1999
19.10.2004
*06.02.1904
Fourteenth
10.05.2004
17.05.2004
02.06.2004
01.06.2009
18.05.2009
Fifteenth
13.05.2009
18.05.2009
01.06.2009
31.05.2014
18.05.2014
Sixteenth
12.05.2014
18.05.2014
04.06.2014
03.06.2019
Seventeenth
19.05.2019
* 1. Mid-term polls were held, dissolution took place even before the elections.
2. Last dates of poll in column (2) are based on reports of Election Commission.