প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
সুভাষ চন্দ্ৰ বসুক সোঁৱৰণ- লালকিল্লাত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সুভাষ চন্দ্ৰ বসু সংগ্ৰহালয় মুকলি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দিল্লীৰ য়াদ-এ-জালিয়ান সংগ্ৰহালয়, ১৮৫৭ চনৰ সংগ্ৰহালয় আৰু দৃশ্যকলা সংগ্ৰহালয় পৰিদৰ্শন চাৰিও সংগ্ৰহালয়ক ক্ৰান্তি মন্দিৰ হিচাপে নামাকৰণ
23 JAN 2019 1:46PM by PIB Guwahati
স্বাধীনতা যুদ্ধৰ নায়কসকলক সোঁৱৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে পুষ্পাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে আৰু লালকিল্লাত সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ ১২২তম জন্ম বাৰ্ষিকী উপলক্ষে এটা সংগ্ৰহালয় মুকলি কৰে৷
তেওঁ নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসু আৰু ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় আৰ্মীৰ সংগ্ৰহালয় পৰিদৰ্শন কৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘‘মই নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ জয়ন্তীত তেওঁৰ প্ৰতি শিৰ দোৱাইছো৷ তেওঁ আছিল এনে এক নিষ্ঠাৱান কৰ্মী যি ভাৰতক মুক্ত কৰি সন্মানীয় জীৱন প্ৰদানৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছিল৷ আমি তেওঁৰ আদৰ্শ পূৰণ কৰাৰ বাবে তথা শক্তিশালী ভাৰত গঢ়াৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ৷’’ তেওঁ কয় যে সংগ্ৰহালয়ৰ দেৱালে দেৱালে ইতিহাস বিজড়িত হৈ আছে৷ এই ভৱনত ভাৰতৰ বীৰ সন্তান কৰ্ণেল প্ৰেম ছেহগল, কৰ্ণেল গুৰবক্স সিং ধিলিয়ন আৰু মেজৰ জেনেৰেল শ্বাহ নৱাজ খানক ঔপনিৱেশিক চক্ৰই বিচাৰৰ কাঠগড়াত থিয় কৰোৱাইছিল৷ তেওঁ সুভাষ চন্দ্ৰ বসু আৰু ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় আৰ্মীৰ ইতিহাসৰ সৈতে জড়িত আলোকচিত্ৰসমূহ দৰ্শন কৰে৷ তাৰোপৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নেতাজী আৰু আইএনএৰ সৈতে জড়িত শিল্পসমূহ যেনে কাঠৰ চকী, নেতাজীৰ তৰোৱাল, মেডেল, বেজ আৰু আইএনএৰ ইউনিফ’ৰ্মো পৰিদৰ্শন কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে য়াদ-এ-জালিয়ান সংগ্ৰহালয়ত জালিয়ানাৱালাবাগ নৰসংহাৰৰ সৈতে জড়িত আলোকচিত্ৰ, চিত্ৰকলা আৰু বাতৰিকাকতৰ নমুনাসমূহ প্ৰত্যক্ষ কৰে৷ এই সংগ্ৰহালয়ত ১৯১৯ চনত প্ৰথম বিশ্বযুদ্ধৰ সময়ত সংঘটিত জালিয়ানাৱালাবাগৰ হত্যাকাণ্ডৰ সৈতে বিজড়িত ইতিহাস প্ৰদৰ্শিত কৰা হৈছে৷
ইয়াৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ প্ৰথমখন যুদ্ধ-১৮৫৭ চনৰ সংগ্ৰহালয় পৰিদৰ্শন কৰে৷ এই সংগ্ৰহালয়ত আমাৰ স্বাধীনতা সেনানীসকলৰ ত্যাগৰ নিদৰ্শন প্ৰদৰ্শিত কৰা হৈছে৷
সেই একেটা স্থানতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় কলাৰ প্ৰদৰ্শনী দৃশ্যকলা- সংগ্ৰহালয় পৰিদৰ্শন কৰে৷ তেওঁ কয়, ‘‘গুৰুদেৱ ঠাকুৰৰ কৰ্মসমূহ দৃশ্যকলাত দৰ্শন কৰিবলৈ পোৱাটো কলা প্ৰেমীসকলৰ বাবে আনন্দৰ কথা৷ আমি গুৰুদেৱক লিখক হিচাপে জানিলেও তেওঁ চিত্ৰকলাতো সিদ্ধহস্ত আছিল৷ তেওঁ বিভিন্ন বিষয়ৰ চিত্ৰকলা প্ৰস্তুত কৰিছিল৷ গুৰুদেৱৰ কৰ্মসমূহ আন্তৰ্জাতিকভাৱেও প্ৰদৰ্শিত কৰা হৈছিল৷’’ তেওঁ এইবুলিও টুইট কৰে, ‘‘মই কলা প্ৰেমীসকলক দৃশ্যকলা পৰিদৰ্শন কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো য’ত আপোনালোকে ভাৰতীয় কলা আৰু সংস্কৃতিৰ সুন্দৰ সম্ভেদ পাব৷ বিভিন্ন প্ৰখ্যাত শিল্পী যেনে ৰাজা ৰবি বাৰ্মা, গুৰুদেৱ ঠাকুৰ, অমৃতা-শ্বেৰ-গিল, অৱনীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰ, নন্দলাল বসু, গগনেন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰ, শৈলজা মুখাৰ্জী আৰু যামিনী ৰয়ৰ শিল্পসমূহো ইয়াত সন্নিৱিষ্ট কৰা হৈছে৷’’
এই সংগ্ৰহালয়সমূহ মুকলি কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ সমৃদ্ধ ইতিহাসজড়িত এই চাৰিটা সংগ্ৰহালয় মুকলি কৰাটো অতিশয় সুখৰ ঘটনা৷ এই চাৰিওটা সংগ্ৰহালয়ক একেলগে ক্ৰান্তি মন্দিৰ নাম দিয়া হৈছে৷
ক্ৰান্তি মন্দিৰ আমাৰ স্বাধীনতা সেনানীসকলৰ সাহসৰ প্ৰতীকস্বৰূপ৷ স্বাধীনতা দিৱসৰ প্ৰাক্ মুহূৰ্তত ইয়াৰ জৰিয়তে আমি আমাৰ ইতিহাসৰ সৈতে জড়িত হ’ব পাৰিম আৰু তৰুণ প্ৰজন্ম তথা নাগৰিকসকলৰ মাজত দেশপ্ৰেমৰ ভাৱনাও জাগ্ৰত হ’ব৷

Prime Minister's Office
Remembering Netaji Subhas Chandra Bose - PM Inaugurates Subhas Chandra Bose Museum at Red Fort
PM Visits Yaad-e-Jallian Museum, Museum on 1857 and Drishyakala Museum in Delhi
All 4 Museums named as Kranti Mandir.
23 JAN 2019 1:46PM by PIB Delhi
Remembering the heroes of freedom struggle, the Prime Minister, Shri Narendra Modi paid floral tributes and inaugurated the Subhas Chandra Bose museum at Red Fort today, to mark his 122nd birth anniversary.
He visited the Museum on Netaji Subhas Chandra Bose and Indian National Army. PM said, ‘I bow to Netaji Subhas Chandra Bose on his Jayanti. He was a stalwart who committed himself towards ensuring India is free and leads a life of dignity. We are committed to fulfilling his ideals and creating a strong India.’ He also added that History echoes from these walls. In this very building, brave sons of India, Colonel Prem Sahgal, Colonel Gurbaksh Singh Dhillon and Major General Shah Nawaz Khan were put on trial by the colonial rulers. He glanced over the photographs depicting a detailed account of Subhas Chandra Bose and the history of Indian National Army. PM also saw some of the artefacts associated with Netaji and INA such as wooden chair and sword used by Netaji, medals, badges and uniforms of INA.
The Prime Minister browsed at the photographs, paintings and newspaper clippings depicting the authentic account of Jallianwala Bagh massacre showcased in the Yaad-e-Jallian Museum. The museum intends to take visitors through the history of Jallianwala Bagh massacre of 1919 and sacrifices made by Indian soldiers during World War-1.
He also visited the Museum on 1857- India’s first war of Independence and saw the portrayal the historical narrative of 1857 war of independence, showcasing the valour and sacrifices made by Indians during the period. These museums to showcase the sacrifice of our freedom fighters.
Prime Minister had a look at the Exhibition on Indian Art at the Drishyakala- Museum organized at the same venue. He said ‘To see Gurudev Tagore’s works at Drishyakala is a treat for art lovers. We all know Gurudev Tagore as a prolific writer but he also had a strong link with the world or art. He produced lots of works, featuring multiple themes. Gurudev’s works were also exhibited internationally.’ He also tweeted ‘I would specially urge art lovers to visit Drishyakala, which will take you through the finest aspects of Indian art and culture. Works of eminent Indian artists like Raja Ravi Varma, Gurudev Tagore, Amrita Sher-Gil, Abanindranath Tagore, Nandlal Bose, Gaganendranath Tagore, Sailoz Mookherjea amd Jamini Roy are on display at the exhibition.
PM while inaugurating the museums said that, it was extremely humbling to inaugurate four museums relating to India's rich history and culture. All four museums have been named as Kranti Mandir. This complex includes Museums on Netaji Subhas Chandra Bose and the Indian National Army, Yaad-e-Jallian Museum (on Jallianwala Bagh and World War 1), Museum on 1857- India’s First War of Independence and Drishyakala Museum on Indian Art, spanning three centuries, with over 450 works of art!
Kranti Mandir is a tribute to the revolutionary zeal and courage of our great freedom fighters. Ahead of the Republic Day, these will deepen the connect between our glorious history and our youth as well as add to the patriotic fervour among citizens.