কেবিনেট
কেবিনেটে ৰোগাক্ৰান্ত/লোকচানত চলি থকা কেন্দ্ৰীয় ৰাজহুৱা খণ্ডৰ উদ্যোগসমূহক সময়াৱদ্ধ অনুসাৰে বন্ধ কৰাৰ বাবে আৰু সেইসমূহৰ চলন্ত বা স্থিৰ সম্পত্তিৰ ব্যৱস্থাকৰণ কৰাৰ বাবে সংশোধিত দিশ নিৰ্দেশৰ অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে
06 JUN 2018 3:13PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আজি ৰোগাক্ৰান্ত/লোকচানত চলি থকা কেন্দ্ৰীয় ৰাজহুৱা খণ্ডৰ উদ্যোগসমূহক (চিপিএছই)ৰ সময়াৱদ্ধ প্ৰক্ৰিয়াৰে বন্ধ কৰিবলৈ তথা সেইসমূহৰ চলন্ত অথবা স্থিৰ সম্পত্তিৰ ব্যৱস্থাকৰণৰ বাবে ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বিভাগ (ডিপিই)ক অনুমোদন জনাইছে৷ সংশোধিত দিশ নিৰ্দেশনাৰ দ্বাৰা ৰোগাক্ৰান্ত/লোকচানত চলি থকা কেন্দ্ৰীয় ৰাজহুৱা খণ্ডসমূহ বন্ধ কৰিবলৈ প্ৰয়োজন হোৱা যোজনাসমূহ প্ৰণয়ন কৰিবলৈ হোৱা বিলম্বক মোকাবিলা কৰাৰ বাবে সহায় প্ৰাপ্ত হ’ব৷ এই দিশ নিৰ্দেশনা ডিপিআইৰ দ্বাৰা ছেপ্টেম্বৰ ২০১৬ ত প্ৰণয়ন কৰা দিশ নিৰ্দেশনাৰ স্থান গ্ৰহণ কৰিব৷
এই দিশ নিৰ্দেশনাৰ দ্বাৰা চিপিএছইক বন্ধ কৰাৰ বাবে বিভিন্ন প্ৰক্ৰিয়াক ক্ষীপ্ৰ গতিত পূৰণ কৰাৰ বাবে এক ব্যাপক আন্তঃগাঁথনি প্ৰাপ্ত হ’ব৷ ইয়াৰ জৰিয়তে চিপিএছইক প্ৰক্ৰিয়াগত ভাৱে বন্ধ কৰাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ, এই প্ৰক্ৰিয়াৰ সৈতে সম্বন্ধিত মন্ত্ৰালয়/বিভাগ/চিপিএছই আদিৰ দায়িত্ব নিশ্চিত হ’ব৷ এই দিশ নিৰ্দেশনাৰ অধীনত প্ৰশাসনিক মন্ত্ৰালয়/বিভাগ তথা চিপিএছইৰ দ্বাৰা যোজনা পূৰ্বতেই প্ৰস্তুত কৰিবলৈ, চিপিএছইক বন্ধ কৰিবলৈ প্ৰস্তাৱ তৈয়াৰ কৰিবলৈ, বিধিগত উদ্দেশ্য তথা অন্য দায়িত্ব নিশ্চিত কৰিবলৈ আৰু এই চিপিএছইৰ চলন্ত তথা স্থিৰ সম্পত্তিক সময়াৱদ্ধ প্ৰকাৰে ব্যৱস্থাকৰণ কৰিবলৈ সহায় প্ৰাপ্ত হ’ব৷
এই দিশ নিৰ্দেশনাৰ অধীনত বন্ধ হোৱা কেন্দ্ৰীয় ৰাজহুৱা খণ্ডৰ ভূ-সম্পত্তিৰ ব্যৱহাৰ আৱাস তথা নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় (এমঅ’এইছইউএ)ৰ সংবদ্ধ দিশ নিৰ্দেশৰ অধীনত লাভজনক আৱাসী পৰিযোজনাত কৰা হ’ব৷ যিহেতু এই কেন্দ্ৰীয় ৰাজহুৱা খণ্ডৰ কৰ্মচাৰীসকল এতিয়াও কৰ্মৰত সেয়েহে চৰকাৰে এই সিদ্ধান্ত লৈছে যে তেওঁলোকে যাতে একো সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া নহয়৷ ইয়াৰ বাবে সকলো কৰ্মৰত কৰ্মচাৰীসকলক ২০০৭ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় দৰমহা ভাট্টাত ভিআৰএছ দিয়াৰ বাবে একক নীতি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে৷
এই দিশ নিৰ্দেশনা সেই সকলো ৰোগাক্ৰান্ত/লোকচানত চলি থকা ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বাবে প্ৰণয়ন হ’ব যি,
১. প্ৰশাসননিক মন্ত্ৰালয়/বিভাগ বন্ধৰ প্ৰস্তাৱৰ বাবে চিচিইএ/কেবিনেটৰ পৰা অনুমোদন/সিদ্ধান্তগত অনুমোদন প্ৰাপ্ত কৰা হৈছে৷
অথবা
২. চিপিএছইক বন্ধ কৰাৰ বাবে প্ৰশাসনিক মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ সিদ্ধান্তৰ পিছত প্ৰাধিকৃত বিষয়াৰ দ্বাৰা অনুমোদন লোৱাৰ প্ৰক্ৰিয়াত আছে৷
লাভজনক আৱাসক প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰি আৱাস তথা নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা সঞ্চালিত চৰকৰাৰ মুখ্য লাভজনক আৱাস কাৰ্যক্ৰমৰ বাবে বন্ধ হ’বলগীয়া ৰোগাক্ৰান্ত/লোকচানত চলি থকা ৰাজহুৱা খণ্ডৰ ভূ-খণ্ড উপলব্ধ হ’ব৷

Cabinet
Cabinet approves Revised guidelines on time bound closure of sick/ loss making Central Public Sector Enterprises and disposal of movable and immovable assets
06 JUN 2018 3:13PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi today has approved the revised guidelines of the Department of Public Enterprises (DPE) on time bound closure of sick/ loss making Central Public Sector Enterprises (CPSEs) and disposal of movable and immovable assets. The revised guidelines would reduce delays in implementation of closure plans of sick/loss making CPSEs. These guidelines will replace the guidelines issued by DPE in September, 2016.
These guidelines provide a broad framework for expeditious completion of various processes and procedures for closure of CPSEs by laying down important milestones in the closure process along with timelines, outlining the responsibilities of the concerned Ministries/ Departments/ CPSE, etc., in the process. The guidelines provide for advance preparatory action to be taken by administrative Ministry/ Department and CPSEs, preparation of closure proposal, settlement of statutory and other liabilities of the CPSE under closure and modalities for disposal of movable and immovable assets of such CPSEs in a time bound manner.
The guidelines give first priority for utilization of land of CPSEs under closure for Affordable Housing as per the relevant guidelines of Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA). Since there are employees working in these CPSEs, Government decided that closure should not cause hardship to them and has now laid down a uniform policy to give workers VRS at 2007 notional pay scale irrespective of the pay scale in which they are working.
These guidelines shall apply to all sick/ loss making CPSEs, where –
1. Approval/ in principle approval for closure has been obtained by administrative Ministry/ Department from the CCEA/ Cabinet; or
2. the process for obtaining the approval of the competent authority is underway after the administrative Ministry/ Department has decided for the closure of the CPSE.
By assigning priority to Affordable Housing it would make available land parcels of sick/loss making CPSEs under closure for the Government flagship programme of Affordable Housing being managed by Ministry of Housing and Urban Affairs.