কেবিনেট
স্বাস্থ্য সেৱা আন্তঃগাঁথনিৰ সৱলীকৰণ কেবিনেটে প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বাস্থ্য সুৰক্ষা যোজনা ২০১৯-২০ পৰ্যন্ত অব্যাহত ৰখাৰ অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে
02 MAY 2018 3:31PM by PIB Guwahati
দেশত স্বাস্থ্য সেৱা আন্তঃগাঁথনিৰ বিস্তাৰক বৃহৎ স্তৰত সামৰি লোৱাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ পৌৰহিত্যত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বাস্থ্য সুৰক্ষা যোজনা (পিএমএছএছৱাই)ক দ্বাদশ পঞ্চবৰ্ষীয় যোজনাৰ আগলৈও ২০১৯-২০ পৰ্যন্ত জাৰি ৰখাৰ বাবে স্বীকৃতি দিছে৷ ইয়াৰ বাবে ১৪,৮৩২ কোটি টকাৰ বিত্তীয় আৱণ্টন দিয়া হৈছে৷ এই যোজনাৰ অন্তৰ্গত নতুন অখিল ভাৰতীয় সংস্থা (এইমছ) স্থাপন কৰা হৈছে আৰু চৰকাৰী মেডিকেল নিৰ্মাণ কৰা হৈছে৷
উদ্দেশ্যঃ
কেন্দ্ৰীয় ক্ষেত্ৰৰ যোজনা পিএমএছএছৱাইৰ উদ্দেশ্য হ’ল সামান্য ৰূপত দেশৰ বিভিন্ন অংশত স্বাস্থ্য সেৱাৰ সুবিধাৰ উপলব্ধতাৰ অসমতা ঠিক কৰা আৰু বিশেষ ৰূপত অপৰ্যাপ্ত সেৱা সুবিধাযুক্ত ৰাজ্যত গুণগত চিকিৎসা শিক্ষাৰ বাবে সুবিধা শক্তিশালী কৰা৷
প্ৰভাৱঃ
নতুন এইমছৰ স্থাপনে কেৱল স্বাস্থ্য, শিক্ষা আৰু প্ৰশিক্ষণত পৰিৱৰ্তন অনাই নহয়, এই ক্ষেত্ৰত স্বাস্থ্য সেৱাৰ পেছাদাৰী লোকৰ অভাৱো হ্ৰাস কৰিব৷ নতুন এইমছৰ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণৰূপে কেন্দ্ৰ চৰকাৰৰ ধনৰ জৰিয়তে কৰা হ’ব৷ নতুন এইমছৰ সঞ্চালন আৰু ৰক্ষণাৱেক্ষণো সম্পূৰ্ণৰূপে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ দ্বাৰা বহন হ’ব৷
উন্নয়ন কাৰ্যত ব্যাপক ৰূপত ছুপাৰ স্পেচিয়েলিটী ব্লক/ট্ৰ’মা চেণ্টাৰ আদিৰ নিৰ্মাণৰ মাধ্যমৰ জৰিয়তে স্বাস্থ্য সুবিধাৰ বিকাশ আৰু কেন্দ্ৰ তথা ৰাজ্যৰ অংশীদাৰীত্বৰ আধাৰত বৰ্তমান তথা নতুন সুবিধাৰ বাবে চিকিৎসা উপকৰণ আদি ক্ৰয় কৰা হ’ব৷
নিয়োজন সৃষ্টিঃ
বিভিন্ন ৰাজ্যত নতুন এইমছৰ স্থাপনৰ জৰিয়তে বিভিন্ন এইমছৰ ফেকাল্টী আৰু ফেকাল্টীবিহীন পদৰ বাবে প্ৰায় ৩,০০০জন লোকে নিয়োজন প্ৰাপ্ত কৰিব৷ এইমছৰ আশে-পাশে শ্ব’পিং চেণ্টাৰ, কেণ্টিন আজিৰ সুবিধা তথা সেৱাৰ জৰিয়তে অপ্ৰত্যক্ষ ৰূপত নিয়োগৰ সুবিধাৰ সৃষ্টি হ’ব৷ নিৰ্বাচিত চৰকাৰী মেডিকেল কলেজসমূহত উন্নয়নৰ কাৰ্য কেন্দ্ৰ চৰকাৰৰ পৰ্যৱেক্ষণত ভাৰত চৰকাৰৰ দ্বাৰা নিযুক্ত এজেন্সীৰ দ্বাৰা কৰা হয়৷ সম্বন্ধিত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশৰ চৰকাৰৰ দ্বাৰা এই মেডিকেল কলেজত নিয়মানুসৰি স্নাতকোত্তৰ আসন আৰু অতিৰিক্ত ফেকাল্টী পদ সৃষ্টি কৰি এইসমূহ পূৰণ কৰা হ’ব৷
নতুন এইমছৰ আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে অন্তৰ্ভুক্ত নিৰ্মাণ গতিবিধি তথা চৰকাৰী মেডিকেল কলেজৰ উন্নয়নৰ কাৰ্য নিৰ্মাণ স্তৰত ব্যাপক ৰোজগাৰ সৃষ্টি হোৱাৰ আশা আছে৷
পৃষ্ঠভূমিঃ
পিএমএছএছৱাইৰ ঘোষণা ২০০৩ চনতে কৰা হৈছিল৷ ইয়াৰ উদ্দেশ্য সামান্য ৰূপত দেশৰ বিভিন্ন অংশত স্বাস্থ্য সেৱাৰ সুবিধাৰ উপলব্ধতাৰ অসমতা ঠিক কৰা আৰু বিশেষ ৰূপত অপৰ্যাপ্ত সেৱা সুবিধাযুক্ত ৰাজ্যত গুণগত চিকিৎসা শিক্ষাৰ বাবে সুবিধা শক্তিশালী কৰা৷ পিএমএছএছৱাইৰ দুটা অংশ আছেঃ
১. এইমছসদৃশ সংস্থাসমূহৰ স্থাপন তথা
২. ৰাজ্য চৰকাৰৰ বৰ্তমানৰ মেডিকেল কলেজসমূহৰ উন্নয়ন৷
পিএমএছএছৱাইৰ অন্তৰ্গত যোজনাসমূহঃ
পিএমএছএছৱাইৰ বিভিন্ন স্তৰত আৰম্ভ কৰা বিভিন্ন যোজনা এই ধৰণৰঃ
স্তৰ আৰু বাজেটত ঘোষিত বৰ্ষ
এএছএমএছৰ দৰে সংস্থা
ৰাজ্যৰ চৰকাৰী মেডিকেল কলেজৰ উন্নয়ন
পৰ্যায়-১ (২০০৬)
ভূপাল, ভূৱনেশ্বৰ, যোধপুৰ, পাটনা, ৰায়পুৰ, হৃষীকেশ (০৬ খন এইমছ)
১৩ খন মেডিকেল কলেজ
পৰ্যায়-২ (২০০৯)
পশ্চিম বংগত এইমছ (পৰ্যায়-৪ত প্ৰেৰণ কৰা) তথা ৰায়বাৰেলী, উত্তৰ প্ৰদেশ (০১খন এইমছ)
৬ খন চৰকাৰী মেডিকেল কলেজ
পৰ্যায়-৩ (২০১৩)
কোনো নতুন এইমছ নাই
৩৯ খন চৰকাৰী মেডিকেল কলেজ
পৰ্যায়-৪ (২০১৪-১৫)
পশ্চিম বংগ, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ তথা উত্তৰ প্ৰদেশত পূৰ্বাঞ্চল (০৪ খন এইমছ)
১৩ খন চৰকাৰী মেডিকেল কলেজ
পৰ্যায়-৫ (২০১৫-১৬)
জম্মু-কাশ্মীৰ, পাঞ্জাৱ, তামিলনাডু, হিমাচল প্ৰদেশ, অসম, বিহাৰ (০৭ খন এইমছ)
শূন্য
পৰ্যায় -৫(ক) (২০১৬-১৭)
শূন্য
মন্ত্ৰালয়ে আইএমএছ, বিএইচইউত চুপাৰ স্পেচিয়েলিটী ব্লক তথাশ্ৰীচিত্ৰ ইন্সটিটিউট ফ’ৰ মেডিকেল ছাইঞ্চেছ এণ্ড টেকন’ল’জী, কেৰেলা (০২)
পৰ্যায়-৬ (২০১৭-১৮)
গুজৰাট আৰু ঝাৰখণ্ড (০২খন এইমছ)
শূন্য
মুঠ
২০ খন এইমছ
৭৩টা উন্নয়ন যোজনা

Cabinet
Boost to healthcare infrastructure
Cabinet approves continuation of Pradhan MantriSwasthya Suraksha Yojanaupto 2019-20
02 MAY 2018 3:31PM by PIB Delhi
In a major boost to the expansion of healthcare infrastructure in the country, the Union Cabinet Chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the continuation of Pradhan MantriSwasthya Suraksha Yojana(PMSSY) beyond 12thFive Year Plan to 2019-20. The financial outlay for this purpose is Rs 14,832 crore. Under this scheme, new AIIMS are established and Government medical colleges are upgraded.
Objectives:
The PMSSY, a Central Sector Scheme, aims at correcting the imbalances in the availability of affordable tertiary healthcare facilities in different parts of the country in general, and augmenting facilities for quality medical education in the under-served States in particular.
Impact:
Setting up of new AIIMS would not only transform health education and training but also address the shortfall of health care professionals in the region. Construction of new AIIMS is fully funded by the Central Government. The Operations & Maintenance expenses on new AIIMS are also fully borne by the Central Government.
Upgradation programme broadly envisages improving health infrastructure through construction of Super Specialty Blocks/Trauma Centers etc. and procurement of medical equipment for existing as well as new facilities on Central and State share basis.
Employment Generation:
Setting up new AIIMS in various states will lead to employment generation for nearly 3000 people in various faculty & non-faculty posts in each of the AIIMS. Further, indirect employment generation will take place due to facilities & services like shopping centre, canteens, etc. coming in the vicinity of new AIIMS.
The upgradation programme is carried out in selected Government Medical Colleges (GMCs) by agencies appointed by the Government of India under the direct supervision of the Central Government. Post-Graduate seats and additional faculty posts as per norms will be created and filled up in these GMCs by the respective State/UT Governments.
The construction activity involved for creation of the physical infrastructure for the various new AIIMS and Government Medical Colleges' upgradation projects being undertaken under the scheme is also expected to generate substantial employment in the construction phase as well.
Background:
The PMSSY was announced in 2003 with objectives of correcting regional imbalances in the availability of affordable/ reliable tertiary healthcare services and also to augment facilities for quality medical education in the country. PMSSY has two components -
1. Setting up of AIIMS-like institutions; and
2. Up-gradation of existing State Government Medical College (GMCs).
Projects under PMSSY:
Various projects taken up under different Phases of PMSSYare as:
Phase and year of announcement in Budget
AHMS like Institutions
Upgradation of State Govt. Med. Colleges
Phase - 1 (2006)
Bhopal, Bhubaneshwar, Jodhpur, Patna, Raipur, Rishikesh (06 AIIMS)
Thirteen (13) Med. Colleges.
Phase -II (2009)
AIMS in West Bengal (shifted to Phase IV) and Rae Bareli, Uttar Pradesh (01 AIMS)
Six (06) Govt. Med. Colleges.
Phase - III (2013)
No new AIIMS
Thirty nine (39) Govt. Med. Colleges.
Phase -IV (2014-15)
West Bengal, Andhra Pradesh, Maharashtra and Purvanchal in Uttar Pradesh (04 AIIMS)
Thirteen (13) Govt. Medical Colleges.
Phase - V (2015-16)
Jammu, Kashmir, Punjab, Tamil Nadu, Himachal Pradesh, Assam, Bihar (07 AIIMS)
NIL
Phase- V(A) (2016-17)
NIL
Ministry approved upgradation of Super Speciality Block at IMS, BHU and SreeChitraTirunal for Medical Sciences & Technology, Kerala.(02)
Phase-Vl (2017-18)
Gujarat and Jharkhand (02 AIIMS)
NIL
Total
20 AIIMS
73 upgradation projects