Ministry of Petroleum & Natural Gas
Government Restores Non-Domestic packed LPG Supplies to Pre-Crisis Levels; Sectoral Supply Restrictions Withdrawn
25 JUN 2026 6:39PM by PIB Delhi
In a major relief to industrial and commercial LPG consumers, Government has removed all sectoral restrictions on the supply of Non-Domestic Packed LPG and restored supplies to the levels prevailing prior to the West Asia crisis. Further, the supply of bulk LPG, which had been suspended at the onset of the crisis, has been relaxed by 50% of the pre-crisis consumption levels providing significant relief to commercial and industrial consumers. The restoration follows the recent improvement in the LPG supply situation.
During the West- Asia crisis, to augment domestic LPG production, the Government had issued orders under the Essential Commodities Act requiring C3-C4 streams to be utilised exclusively for LPG production, diverting them from petrochemical and other downstream uses.
Taking note of the improved indigenous LPG production and the projected availability of imported LPG cargoes, Government has also decided to reduce the diversion of C3/C4 streams to LPG pool.
The enhanced allocation of C3-C4 streams for non-LPG uses will be implemented while ensuring that the domestic LPG availability remains unaffected and aggregate indigenous LPG production is maintained at not less than 40 TMT per day.
Centre of High Technology under the ministry has been directed to issue organisation wise allocation of this enhanced C3/C4 streams for the petrochemical and other critical sectors and submit regular reports to the Ministry.
Since the onset of global supply disruptions arising from the West Asia crisis, Government has accorded the highest priority to ensuring uninterrupted availability of LPG to domestic consumers across the country. In line with this, temporary restrictions were imposed on the supply of commercial packed LPG. The timely policy interventions and coordinated efforts by Oil Marketing Companies (OMCs) helped maintain stable supplies despite challenging global supply chains.
The Government has directed Oil Marketing Companies to continue maintaining comprehensive data on commercial and industrial LPG consumers to facilitate efficient planning and supply management. A unified sectoral database will also be maintained across the OMCs to strengthen monitoring and operational coordination.
At the same time, the Government remains committed to expanding PNG connectivity. Commercial and bulk consumers who have already shifted to Piped Natural Gas (PNG) will continue to remain on PNG. Other eligible LPG consumers having access to the PNG network, or those in the process of shifting to PNG, will be progressively transitioned to PNG in coordination with City Gas Distribution (CGD) entities.
In this regard, the Secretary, Ministry of Petroleum and Natural Gas, has written to the Chief Secretaries of all States and Union Territories for ensuring smooth implementation of the revised supply arrangements.
The decision reflects the Government's conscious approach towards ensuring national energy security while balancing the energy needs of the nation with its continued commitment to expanding access to cleaner, safer and more efficient fuels.

ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅଣ-ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ସ୍ୱାଭାବିକ; ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରଭିତ୍ତିକ ନିଷେଧାଜ୍ଞା ପ୍ରତ୍ୟାହାର କଲେ ସରକାର
25 JUN 2026 6:39PM by PIB Bhubaneswar
ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବଡ଼ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର। ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି କ୍ରମେ, ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ସଙ୍କଟ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ ଯେଉଁପରି ଏଲ୍‍ପିଜି ଯୋଗାଣ ଚାଲିଥିଲା ସେହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପୁଣିଥରେ ଫେରାଇ ଆଣିବା ସହ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲାଗିଥିବା ସମସ୍ତ କଟକଣାକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ସଙ୍କଟ ଆରମ୍ଭରେ ସ୍ଥଗିତ ରଖାଯାଇଥିବା ବହୁଳ ଏଲ୍‌ପିଜି ଯୋଗାଣକୁ ସଙ୍କଟ-ପୂର୍ବ ବ୍ୟବହାର ସ୍ତରର ୫୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୋହଳ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଆଖିଦୃଶିଆ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଏଲ୍‌ପିଜି ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିତିରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସୁଧାର ପରେ ଏହି ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରାଯାଇଛି।
ଏହି ସମ୍ବନ୍ଧରେ, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ସଂଶୋଧିତ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସୁଗମ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବମାନଙ୍କୁ ଚିଠି ଲେଖିଛନ୍ତି।
ଏହି ନିର୍ଣ୍ଣୟ, ଜାତୀୟ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ଦେଶର ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିବା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ନିରାପଦ ତଥା ଅଧିକ ଦକ୍ଷ ଇନ୍ଧନର ବ୍ୟବହାର ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କର ସଚେତନ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ସଙ୍କଟ ଯୋଗୁଁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟାହତ ହେବା ପରଠାରୁ, ସରକାର ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଘରୋଇ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଏଲ୍‌ପିଜିର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଉପଲବ୍ଧତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ୟାକ୍‌ଡ୍ ଏଲ୍‌ପିଜି ଯୋଗାଣ ଉପରେ ସାମୟିକ କଟକଣା ଲଗାଯାଇଥିଲା। ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ସମୟୋଚିତ ନୀତିଗତ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସତ୍ତ୍ୱେ ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା।
ସଙ୍କଟ ସମୟରେ, ଘରୋଇ ଏଲ୍‌ପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଅଧିନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ସି-୩, ସି-୪ ଷ୍ଟ୍ରିମ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଡାଉନ୍‌ଷ୍ଟ୍ରିମ୍ ବ୍ୟବହାରରୁ ଅଲଗା କରି କେବଳ ଏଲ୍‌ପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଆଦେଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ଉନ୍ନତ ସ୍ୱଦେଶୀ ଏଲ୍‌ପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଆମଦାନୀ ହେବାକୁ ଥିବା ଏଲ୍‌ପିଜି କାର୍ଗୋର ଆନୁମାନିକ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ସରକାର ଏଲ୍‌ପିଜି ପୁଲ୍‌କୁ ସି-୩, ସି-୪ ଷ୍ଟ୍ରିମ୍‌ର ବ୍ୟବହାର ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି।
ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଛି, ଅଣ-ଏଲ୍‌ପିଜି ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ସି-୩- ସି-୪ ଷ୍ଟ୍ରିମ୍‌ର ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆବଣ୍ଟନକୁ ଏପରି ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ ଯେପରି ଘରୋଇ ଏଲ୍‌ପିଜି ଉପଲବ୍ଧତା ପ୍ରଭାବିତ ନହୁଏ ଏବଂ ସମୁଦାୟ ସ୍ୱଦେଶୀ ଏଲ୍‌ପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ଦୈନିକ ଅତି କମ୍‌ରେ ୪୦ ଟିଏମଟି ବଜାୟ ରହେ।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ହାଇ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ସି-୩, ସି-୪ ଷ୍ଟ୍ରିମ୍‌ର ସଂଗଠନ ଭିତ୍ତିକ ଆବଣ୍ଟନ ଜାରି କରିବାକୁ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ନିୟମିତ ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଯୋଜନା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ପରିଚାଳନାକୁ ଦକ୍ଷ ଏବଂ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଓ ଶିଳ୍ପ ଏଲ୍‌ପିଜି ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କର ବିସ୍ତୃତ ତଥ୍ୟ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ସରକାର ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ନିରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସମନ୍ୱୟକୁ ସଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ତୈଳ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକରେ ଏକ ଏକୀକୃତ କ୍ଷେତ୍ରଭିତ୍ତିକ ଡାଟାବେସ୍ ମଧ୍ୟ ବଜାୟ ରଖାଯିବ।
ଏଥି ସହିତ, ସରକାର ପିଏନ୍‌ଜି ସଂଯୋଗୀକରଣର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ରହିଛନ୍ତି। ଯେଉଁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏବଂ ବଲ୍କ ଗ୍ରାହକମାନେ ପିଏନ୍‌ଜିକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହୋଇସାରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ସେହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ହିଁ ରହିବେ। ପିଏନ୍‌ଜି ନେଟୱର୍କ ପାଖରେ ଥିବା ଅନ୍ୟ ଯୋଗ୍ୟ ଏଲ୍‌ପିଜି ଗ୍ରାହକ, କିମ୍ବା ଯେଉଁମାନେ ପିଏନଜିକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହେବା ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ସିଟି ଗ୍ୟାସ୍ ବିତରଣ (ସିଜିଡି) ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ପିଏନଜିକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯିବ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଛି।