Ministry of Development of North-East Region
Union Minister Jyotiraditya M. Scindia launches ₹236 Crore Tripura Queen Pineapple Mission
Under Hon`ble Prime Minister Narendra Modi’s vision, Tripura’s agricultural strengths are being transformed into globally competitive brands
Union Minister highlights GI-tagged Queen Pineapple as a flagship product with global premium potential
27 MAY 2026 8:22PM by PIB Delhi
The Union Minister for the Development of North Eastern Region (MDoNER), Shri Jyotiraditya M. Scindia, together with the Chief Minister of Tripura, today launched the “Mission Queen Pineapple”, a ₹236 crore convergence-led initiative for pineapple cultivation and value chain development in the State of Tripura. The Mission is designed as a three-year implementation roadmap from Q2 FY2026 to Q4 FY2028 for promoting Tripura’s Unique Selling Proposition (USP) — the GI-tagged Queen Pineapple.
A couple of men sitting at a deskAI-generated content may be incorrect.
Anchored by MDoNER , the Mission builds upon convergence with Schemes and interventions of the Ministries of Agriculture & Farmers Welfare, Food Processing Industries, Commerce, MSME, APEDA, DPIIT, ICAR, CSIR, TRIFED, NERAMAC and the Government of Tripura for establishing an integrated pineapple value-chain ecosystem in the State.
Union Minister for the Development of North Eastern Region underscored Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of positioning the North Eastern Region as a hub of high-value agricultural and horticultural products.
Addressing the stakeholders including the pineapple farmers, processors and investors joining virtually, Shri Scindia stated, “Under Prime Minister Narendra Modi’s vision, Tripura’s agricultural strengths are being transformed into globally competitive brands.”
The Minister highlighted that the objective is not merely crop cultivation, but enabling farmers to become active players across the entire value chain — from production and aggregation to processing, branding, packaging and exports.
Emphasising the Mission’s broader approach, Shri Scindia said, “Our goal is to build a complete value chain—from farm to global markets—so that farmers become active participants in the prosperity created by their produce.”
A group of people sitting at a tableAI-generated content may be incorrect.
The Minister observed that while Tripura Queen Pineapple possesses a unique aromatic profile, low-fiber texture and GI-backed distinctiveness, farmers continue to receive commodity prices due to weak market integration and inadequate infrastructure. He noted that the Mission aims to bridge this gap through convergence-led investments and market-oriented interventions that will significantly enhance farmer value realisation.
Highlighting the major infrastructure components under the Mission, the Minister stated that the programme will establish a “Hub & Spoke” integrated pineapple post-harvest ecosystem comprising one central Hub near Agartala airport and eight spoke collection centers across major pineapple-growing clusters of West Tripura, Khowai and Sepahijala districts. The infrastructure will include grading facilities, cold storage, reefer logistics, solar cold storage, IoT-enabled farm monitoring and digital traceability systems.
The Minister further highlighted the revival of the Nalkata Pineapple Processing Unit through a Viability Gap Funding (VGF) model to be implemented by NERAMAC in partnership with private partners. The facility will support commercial-scale processing and value addition for pineapple-based products.
Referring to the Mission’s bio-economy strategy, the Minister stated that nearly 60 percent of the pineapple plant, presently discarded as waste, would be converted into value-added products through Bromelain extraction, Pineapple Leaf Fiber (PALF) processing and GI-branded confectionery units. He emphasised that these interventions would create new opportunities for women SHGs, tribal communities and rural entrepreneurs while strengthening the circular economy around pineapple cultivation.
As part of the launch programme, a short film on the Pineapple Mission was screened, followed by interactions with progressive pineapple farmers from Tripura and remarks by investors and industry representatives.
A group of people on a screenAI-generated content may be incorrect.
Chief Minister of Tripura Prof.(Dr) Manik Saha said that pineapple was declared the State Fruit of Tripura. He highlighted that Tripura’s renowned Queen and Kew varieties of pineapple are grown naturally in the state’s hilly terrain without chemical inputs, making them exceptionally sweet, juicy and aromatic.
He further stated that the State Government is promoting value addition, food processing, packaging, branding and market linkages to enhance farmers’ income and generate employment opportunities in rural areas. Expressing confidence in the support of the Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER), he said the initiative would help bridge productivity gaps and establish Tripura pineapple as a global brand.
Agriculture Minister of Tripura Shri Ratan Lal Nath also highlighted the mission objectives and thanked MDoNER for the initiative.
A group of people sitting around a tableAI-generated content may be incorrect.
Shri Sanjay Jaju, Secretary, MDoNER in his introductory remarks elaborated on the implementation framework of the Mission and highlighted the need for a Mission-mode approach to unlock the full economic potential of Tripura Queen Pineapple. He underlined that despite being among the most aromatic and low-fiber pineapple cultivars in India, smallholder growers presently receive only ₹6–10 per kilogram at the farmgate level, whereas processed and export-grade products can command significantly higher value in domestic and international markets.
The Secretary further highlighted that the Mission seeks to systematically address major structural gaps in the sector, including post-harvest losses, lack of integrated cold-chain infrastructure, absence of commercial-scale processing facilities, weak branding and limited structured GI monetisation and buyer-linkage systems.
The Mission activities would also include GI authorisation workshops, QR-based traceability systems, GI monetisation frameworks, buyer-seller meets, organic certification support, export-readiness measures and annual flagship events such as the “Tripura Queen Pineapple Festival”, aligned with International Pineapple Day on 27 June.
The Mission envisions transforming Tripura Queen Pineapple into a globally recognised premium brand while strengthening sustainable livelihoods, farmer-led value creation and export-oriented growth across the State.
The launch event was attended by officials of MDoNER and the Government of Tripura along with farmers, entrepreneurs and other stakeholders.

উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
২৩৬ কোটি টকীয়া ‘ত্ৰিপুৰা ৰাণী আনাৰস অভিযান’ আৰম্ভ কৰিলে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াই
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃষ্টিভংগী সাৰোগত কৰি ত্ৰিপুৰাৰ কৃষি সামৰ্থ্যক বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলক ব্ৰেণ্ডলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ প্ৰয়াস
জিআই টেগযুক্ত ‘ৰাণী আনাৰস’ৰ গোলকীয় প্ৰিমিয়াম সম্ভাৱনাপূৰ্ণ ধ্বজাবাহী সামগ্ৰী হিচাপে উজলি উঠাৰ পূৰ্ণ সম্ভাৱনা থকাৰ কথা প্ৰকাশ কৰে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে
27 MAY 2026 8:22PM by PIB Guwahati
উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন বিভাগৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াই আজি ত্ৰিপুৰাৰ মুখ্যমন্ত্ৰীৰ সৈতে মিলি ত্ৰিপুৰা ৰাজ্যত আনাৰস খেতি আৰু মূল্য শৃংখল উন্নয়নৰ বাবে ২৩৬ কোটি টকীয়া কনভাৰ্জেন্স নেতৃত্বাধীন পদক্ষেপ “মিছন কুইন পাইনএপল” মুকলি কৰে। ত্ৰিপুৰাৰ ইউনিক চেলিং প্ৰপ’জিশ্যন (ইউএছপি) — জিআই-টেগ কৰা ‘ৰাণী আনাৰস’ৰ প্ৰচাৰৰ বাবে ২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ দ্বিতীয় ত্ৰৈমাসিকৰ পৰা ২০২৮ বিত্তীয় বৰ্ষৰ চতুৰ্থ ত্ৰৈমাসিকলৈকে তিনি বছৰীয়া ৰূপায়ণ কৰ্ম-পৰিকল্পনা হিচাপে এই অভিযানটোৰ আৰ্হি যুগুতোৱা হৈছে।
ৰাজ্যখনত আনাৰসৰ এক সংহত মূল্য-শৃংখল পৰিতন্ত্ৰ স্থাপনৰ বাবে কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ, খাদ্য সংসাধন উদ্যোগ, বাণিজ্য, এমএছএমই, এপিইডিএ, ডিপিআইআইটি, আইচিএআৰ, চিএছআইআৰ, ট্ৰাইফেড, নেৰামেক আৰু ত্ৰিপুৰা চৰকাৰৰ আঁচনি আৰু হস্তক্ষেপৰ অভিসৰণৰে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে এই অভিযান।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন বিভাগৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক উচ্চ প্ৰমূল্যৰ কৃষি আৰু উদ্যানজাত সামগ্ৰীৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে প্ৰদানৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃষ্টিভংগীত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমেৰে যোগদান কৰা আনাৰস খেতিয়ক, সংসাধক আৰু বিনিয়োগকাৰীকে ধৰি অংশীদাৰসকলক সম্বোধন কৰি শ্ৰী সিন্ধিয়াই কয়, “প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃষ্টিভংগী সাৰোগত ত্ৰিপুৰাৰ কৃষি সামৰ্থ্যসমূহক গোলকীয় প্ৰতিযোগিতামূলক ব্ৰেণ্ডলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে।”
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আলোকপাত কৰে যে উদ্দেশ্য কেৱল শস্যৰ খেতিয়েই নহয়, বৰঞ্চ — উৎপাদন আৰু সংগ্ৰহৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সংসাধন, ব্ৰেণ্ডিং, পেকেজিং আৰু ৰপ্তানিলৈকে কৃষকসকলক সমগ্ৰ মূল্য শৃংখলত সক্ৰিয় খেলুৱৈ হ’বলৈ সক্ষম কৰি তোলাও।
অভিযানৰ বিস্তৃত দৃষ্টিভংগীত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী সিন্ধিয়াই কয়, “আমাৰ লক্ষ্য হৈছে খেতিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বিশ্ব বজাৰলৈকে এক সম্পূৰ্ণ মূল্য শৃংখল গঢ়ি তোলা— যাতে, কৃষকসকল তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ দ্বাৰা সৃষ্টি হোৱা সমৃদ্ধিৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণকাৰী হৈ উঠিব পাৰে।”
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পৰ্যবেক্ষণ কৰে যে ত্ৰিপুৰা ৰাণী আনাৰসৰ এক অনন্য সুগন্ধিৰ বৈশিষ্ট, কম আঁহযুক্ত গঠন আৰু জিআই সমৰ্থিত স্বকীয়তা থকা স্বত্বেও বজাৰৰ সৈতে সংহতি দুৰ্বল হোৱাৰ লগতে পৰ্যাপ্ত আন্তঃগাঁথনিৰ অভাৱৰ বাবেই কৃষকসকলে সামগ্ৰীৰ উচিত মূল্য লাভৰ পৰা বঞ্চিত হ’বলগীয়া হৈ আহিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে অভিযানৰ লক্ষ্য হৈছে অভিসৰণ-নেতৃত্বাধীন বিনিয়োগ আৰু বজাৰমুখী হস্তক্ষেপৰ জৰিয়তে এই ব্যৱধান দূৰ কৰা যিয়ে কৃষকৰ মূল্যৰ উপলব্ধি যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিব।
এই অভিযানৰ অধীনত আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰধান উপাদানসমূহত আলোকপাত কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই কাৰ্যসূচীয়ে আগৰতলা বিমানবন্দৰৰ ওচৰত এটা কেন্দ্ৰীয় হাব আৰু পশ্চিম ত্ৰিপুৰা, খোৱাই আৰু চেপাহিজালা জিলাৰ প্ৰধান আনাৰস খেতি কৰা এলেকাসমূহত আঠটা স্প’ক সংগ্ৰহ কেন্দ্ৰ সামৰি “হাব এণ্ড স্প’ক” সংহত আনাৰস চপোৱাৰ পিছৰ পৰিতন্ত্ৰ স্থাপন কৰিব। আন্তঃগাঁথনিৰ ভিতৰত গ্ৰেডিং সুবিধা, শীতল সংৰক্ষণ, ৰিফাৰ লজিষ্টিক, সৌৰ শীতল সংৰক্ষণ, IoT-সক্ষম ফাৰ্ম নিৰীক্ষণ আৰু ডিজিটেল ট্ৰেচেবিলিটী-ৰ ব্যৱস্থা থাকিব।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ব্যক্তিগত অংশীদাৰসকলৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰে নেৰামেক-য়ে ৰূপায়ণ কৰিবলগীয়া ভায়েবিলিটী গেপ ফাণ্ডিং (ভিজিএফ) মডেলৰ জৰিয়তে নলকাটা আনাৰস সংসাধন গোটৰ পুনৰুজ্জীৱনত আলোকপাত কৰে। এই সুবিধাই আনাৰস ভিত্তিক সামগ্ৰীৰ বাবে বাণিজ্যিক পৰ্যায়ৰ সংসাধন আৰু মূল্য সংযোজনক সমৰ্থন কৰিব।
অভিযানৰ জৈৱ অৰ্থনীতি কৌশলৰ কথা উল্লেখ কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বৰ্তমান আৱৰ্জনা হিচাপে পেলোৱা আনাৰস উদ্যোগটোৰ প্ৰায় ৬০ শতাংশ ব্ৰ’মেলিন নিষ্কাশন, আনাৰস পাতৰ আঁহ (পিএলএফ) প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু জিআই ব্ৰেণ্ডেড মিঠাই ইউনিট-ৰ জৰিয়তে মূল্য সংযোজিত সামগ্ৰীলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হ’ব। তেওঁ গুৰুত্ব দি কয় যে এই হস্তক্ষেপে মহিলা আত্ম সহায়ক গোট, জনজাতীয় সম্প্ৰদায় আৰু গ্ৰাম্য উদ্যোগীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰাৰ লগতে আনাৰস খেতিৰ চাৰিওফালে বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰিব।
উন্মোচন কাৰ্যসূচীৰ অংশ হিচাপে আনাৰস অভিযান ওপৰসন্দৰ্ভত এখন চুটি ছবি প্ৰদৰ্শন কৰা হয়, তাৰ পিছত ত্ৰিপুৰাৰ প্ৰগতিশীল আনাৰস খেতিয়কসকলৰ সৈতে মত বিনিময় আৰু বিনিয়োগকাৰী আৰু উদ্যোগ প্ৰতিনিধিসকলৰ মন্তব্য গ্ৰহণ কৰা হয়।
ত্ৰিপুৰাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী অধ্যাপক(ড°) মাণিক সাহাই কয় যে আনাৰসক ত্ৰিপুৰাৰ ৰাজ্যিক ফল হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ত্ৰিপুৰাৰ বিখ্যাত ৰাণী আৰু কিউ জাতৰ আনাৰসৰ খেতি ৰাজ্যখনৰ পাহাৰীয়া ভূখণ্ডত ৰাসায়নিক দ্ৰব্য ব্যৱহাৰ নকৰাকৈয়ে সম্পূৰ্ণ প্ৰাকৃতিকভাৱে কৰা হয়, যাৰ ফলত ই ব্যতিক্ৰমীভাৱে মিঠা, ৰসাল আৰু সুগন্ধিযুক্ত হয়।
তেওঁ আৰু কয় যে ৰাজ্য চৰকাৰে কৃষকৰ আয় বৃদ্ধি আৰু গ্ৰামাঞ্চলত কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টিৰ বাবে মূল্য সংযোজন, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, পেকেজিং, ব্ৰেণ্ডিং আৰু বজাৰ সংযোগক প্ৰসাৰিত কৰিছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ সমৰ্থনত আস্থা প্ৰকাশ কৰি তেওঁ কয় যে এই পদক্ষেপে উৎপাদনশীলতাৰ ব্যৱধান দূৰ কৰাত সহায় কৰিব আৰু ত্ৰিপুৰাৰ আনাৰসক বিশ্বব্যাপী ব্ৰেণ্ড হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিব।
ত্ৰিপুৰাৰ কৃষি মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত ৰতন লাল নাথেও অভিযান-ৰ উদ্দেশ্য সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়-ক এই পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী সঞ্জয় জাজুৱে তেওঁৰ প্ৰস্তাৱনামূলক ভাষণত অভিযানৰ ৰূপায়ণ কাঠামোৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰে আৰু ত্ৰিপুৰা ৰাণী আনাৰসৰ সম্পূৰ্ণ অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱনা মুকলি কৰিবলৈ মিছন-ম’ড পদ্ধতি গ্ৰহণৰ প্ৰয়োজনীয়তাত আলোকপাত কৰে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে ভাৰতৰ আটাইতকৈ সুগন্ধি আৰু কম আঁহযুক্ত আনাৰসৰ জাতৰ ভিতৰত থকাৰ পিছতো বৰ্তমান ক্ষুদ্ৰ খেতিয়কসকলে ফাৰ্মগেট পৰ্যায়ত প্ৰতি কিলোগ্ৰামত মাত্ৰ ৬–১০ টকাহে লাভ কৰে, আনহাতে সংসাধিত আৰু ৰপ্তানি গ্ৰেডৰ সামগ্ৰীয়ে ঘৰুৱা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত যথেষ্ট বেছি মূল্য আদায় কৰিব পাৰে।
সচিবগৰাকীয়ে আৰু আলোকপাত কৰে যে এই অভিযানে চপোৱাৰ পিছৰ লোকচান, সংহত শীতল শৃংখলৰ আন্তঃগাঁথনিৰ অভাৱ, বাণিজ্যিক পৰ্যায়ৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ সুবিধাৰ অনুপস্থিতি, দুৰ্বল ব্ৰেণ্ডিং আৰু সীমিত গাঁথনিগত জিআই মুদ্ৰাকৰণ আৰু ক্ৰেতা-সংযোগ ব্যৱস্থাকে ধৰি খণ্ডটোৰ গাঁথনিগত বৃহত্ ব্যৱধানসমূহ পদ্ধতিগতভাৱে সমাধান কৰিব বিচাৰে।
মিছনৰ কাৰ্যকলাপসমূহৰ ভিতৰত জিআই অনুমোদন কৰ্মশালা, কিউআৰ ভিত্তিক ট্ৰেচেবিলিটী ব্যৱস্থা, জিআই মুদ্ৰাকৰণৰ কাঠামো, ক্ৰেতা-বিক্ৰেতাৰ সন্মিলন, জৈৱিক প্ৰমাণীকৰণ সমৰ্থন, ৰপ্তানি-প্ৰস্তুতিৰ ব্যৱস্থা আৰু ২৭ জুনত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আনাৰস দিৱস-ৰ সৈতে সংগতি ৰাখি “ত্ৰিপুৰা ৰাণী আনাৰস উৎসৱ”ৰ দৰে বাৰ্ষিক ধ্বজাবাহী অনুষ্ঠানসমূহো অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ’ব।
অবিযানৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ ৰাজ্যতে বহনক্ষম জীৱিকা, কৃষকৰ নেতৃত্বত মূল্য সৃষ্টি আৰু ৰপ্তানিমুখী বৃদ্ধি শক্তিশালী কৰাৰ লগতে ত্ৰিপুৰা ৰাণী আনাৰসক বিশ্বব্যাপী স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত প্ৰিমিয়াম ব্ৰেণ্ডলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
উন্মোচনী অনুষ্ঠানত ড’নাৰ মন্ত্ৰালয় আৰু ত্ৰিপুৰা চৰকাৰৰ বিষয়াসকলৰ লগতে কৃষক, উদ্যোগী আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলেও অংশগ্ৰহণ কৰে।