President's Secretariat
ADDRESS BY THE HON’BLE PRESIDENT OF INDIA SMT. DROUPADI MURMU TO PARLIAMENT
28 JAN 2026 12:57PM by PIB Delhi
Honourable Members,
It gives me immense pleasure to address Houses of the Parliament assembled together. The previous year has been memorable for celebrating India’s rapid development and its rich heritage. This period has brought many inspirations with it. At present, India is celebrating 150 years of Vande Mataram. The people of India are paying homage to Rishi Bankim Chandra Chattopadhyay for this profound source of inspiration. I congratulate the Honourable Members that a special discussion in Parliament was organised on this auspicious occasion.
Honourable Members,
During this period, the citizens commemorated the 350th anniversary of martyrdom of Shri Guru Tegh Bahadur Ji with deep reverence. During the 150th birth anniversary year of Bhagwan Birsa Munda, the nation paid tributes to him and remembered the contributions of the tribal community.
The events associated with the 150th birth anniversary of Sardar Patel have strengthened the spirit of Ek Bharat, Shreshtha Bharat. All citizens also witnessed that the birth centenary celebrations of Bharat Ratna Bhupen Hazarika were imbued with melodies and the spirit of national unity.
When the citizens recall such great milestones of their glorious past and the remarkable contributions of their ancestors, it inspires the new generation. This inspiration further accelerates the nation’s journey towards ‘Viksit Bharat’.
Honourable Members,
With the onset of the year 2026, the country has moved into the second phase of this century. For India, the completion of the first 25 years of this century has been marked by numerous successes, glorious achievements, and extraordinary experiences. Over the past 10–11 years, India has strengthened its foundation in every sphere. This period has become a strong cornerstone for India’s rapid journey towards becoming ‘Viksit Bharat’ by 2047.
Honourable Members,
Baba Saheb Ambedkar always laid emphasis on equality and social justice. Our Constitution also inspires us in the same spirit. Social justice means every citizen gets to exercise full rights, and without any discrimination. My government is fully committed to social justice in its true sense. As a result of this, 25 crore citizens have overcome poverty during the last decade. During the third term of my government, the campaign to empower the poor has moved forward with greater momentum.
• During the last decade, four crore pucca houses have been built for the poor. Possession of 32 lakh new houses has been given to the poor during the last year.
• During the five years of Jal Jeevan Mission, 12.5 crore new households have been provided piped water. During the last year, tap water connections have reached about one crore new households.
• Through the Ujjwala Yojana, till date, more than 10 crore households have been provided with LPG connections, and this campaign has progressed at a rapid pace during the last year.
• My government is institutionalizing transparency and honesty in systems. In the last one year, my government has provided benefits worth more than 6.75 lakh crore rupees directly to the beneficiaries through Direct Benefit Transfer.
Honourable Members,
My government is working with full sensitivity for all - for Dalits, backward classes, marginalized and tribal communities. The vision of Sabka Saath, Sabka Vikas is bringing positive change in the lives of all citizens of the country. At the beginning of 2014, social security schemes could reach only 25 crore citizens. With continuous efforts of my government, about 95 crore Indians have social security cover today.
• Under the Ayushman Bharat Yojana started for the poor patients, more than 11 crore free medical treatments have been given in the hospitals across the country till last year. During the last year alone, 2.5 crore poor patients have received free medical treatment under this scheme.
• During the last almost one and half years, Vay Vandana Cards have been issued to approximately one crore senior citizens. With the help of these cards, nearly 8 lakh senior citizens have received free treatment as in-patients in hospitals.
• Today, with the help of 1 lakh 80 thousand Ayushman Arogya Mandirs set up across the country, patients are assured of receiving medical treatment closer to their homes.
My government has fought a decisive battle against major diseases. Screening of more than 6.5 crore citizens has been done under the Sickle Cell Anaemia Elimination Mission. This has helped in controlling this disease in several tribal areas.
Campaigns carried out in mission mode have led to effective control over diseases such as Japanese Encephalitis. In many less-developed and rural areas of Uttar Pradesh, effective prevention of this disease has been ensured.
It is a matter of pride that the World Health Organization has declared India free from the eye-disease Trachoma.
My government is also committed to providing insurance cover to every citizen. The Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana and the Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana have a crucial role in this effort. Through these schemes, crores of citizens who need support have received insurance coverage. Under these schemes, claims exceeding 24 thousand crore rupees have also been disbursed. These schemes have provided help to crores of poor people in crisis situations.
Honourable Members,
I feel a sense of satisfaction to see that the youth, farmers, workers, and entrepreneurs of our country are continuously expanding their role towards building Viksit Bharat. The encouraging statistics of the last year testify to this.
• In the last year, India has achieved a record production of over 350 million tonnes of food grains.
• With a production of 150 million tonnes, India has become the largest rice-producing country in the world.
• Our country has also become the second-largest fish-producer globally. It reflects the nation’s success in the Blue Economy.
• In the field of milk production as well, India is known as the most successful country in the world. This is the result of the strength of cooperative movement.
• The country’s manufacturing sector has also shown record growth during this period. In a field like that of mobile manufacturing, India has now become the second-largest country in the world. In the first five months of 2025–26, India’s smartphone export has crossed 1 lakh crore rupees. This year, India has started exporting electric vehicles to more than 100 countries.
Honourable Members,
My government is becoming successful in building a system free from corruption and scams. As a result, every single rupee of the taxpayers is being spent on the development and welfare of the country.
Today, India is making unprecedented investment in modern infrastructure. India’s rapid progress across land, sea, and air is now a topic of global discussion.
• The Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana was launched during the tenure of Atal Ji. During the last one year, India has added approximately 18 thousand kilometres of new rural roads. Now, almost the entire rural population of India is connected by road.
• The Indian Railways, serving the poor and middle class, is rapidly moving towards achieving the target of 100% electrification.
• Aizawl in Mizoram and New Delhi have been connected by direct rail route. Last year, when the Rajdhani Express arrived for the first time at Aizawl railway station, the enthusiasm shown by the local people brought joy to the entire nation.
• India has achieved a historic milestone in the field of infrastructure by building the world’s highest railway arch bridge, Chenab Bridge, in Jammu and Kashmir, and the new Pamban Bridge in Tamil Nadu.
• Today, from Jammu and Kashmir to Kerala, a network of more than 150 Vande Bharat trains has been established.
• Just a few days ago, a new generation of Vande Bharat trains has been inducted. Introduction of Vande Bharat sleeper trains between Bengal and Assam is a new achievement in the progress of Railways in India.
• Citizens are also proud of India’s metro network. In 2025, India’s total metro network has crossed the historic mark of one thousand kilometres. Now India has the third-largest metro network in the world.
• My government has also undertaken several steps for the development of inland waterways. Earlier, India had only five national waterways, which have now crossed the mark of 100. With this, states in Eastern India, including Uttar Pradesh, Bengal, and Bihar, are emerging as logistics hubs.
• Cruise tourism is leading to an increase in tourism in the areas near rivers and coasts, thereby strengthening the local economies.
Honourable Members,
Now, space tourism is also not beyond India’s reach. The visit of India’s young astronaut, Shubhanshu Shukla, to the International Space Station marks the beginning of a historic journey. In the coming years, our country will move ahead towards establishing an Indian station in space. The nation is also enthusiastically working on the Gaganyaan Mission.
Honourable Members,
To accelerate the projects pending for decades and for providing benefits of schemes to each beneficiary, my government launched a new initiative named ‘PRAGATI’. In December 2025, the historic milestone of the 50th meeting of PRAGATI was also achieved. Over the years, PRAGATI has accelerated projects worth over 85 lakh crore rupees and helped in implementing welfare schemes worth lakhs of crores of rupees on the ground. The success of the country’s mantra of Reform-Perform-Transform has been greatly aided by these PRAGATI meetings.
Honourable Members,
Over the past 11 years, the economic foundation of the country has grown significantly stronger. Despite various global crises, India has remained the fastest growing major economy in the world. India has further improved its record in keeping inflation under control. It is directly benefiting the poor and middle-class families of the country. As a result of the policies of my government, the income of citizens has increased, their savings have grown, and their purchasing power has also improved.
I congratulate all citizens on the conclusion of negotiations for a free trade agreement with the European Union. It will give impetus to the manufacturing and service sectors in India and also create new employment opportunities for the youth of India.
Honourable Members,
Today, my government is moving forward on the path of ‘Reforms Express’. Old rules and provisions are being updated continuously according to future needs.
Everyone has witnessed how the historic next-generation reform in GST filled the citizens with enthusiasm. This reform ensured savings of one lakh crore rupees for citizens. Following the reduction in GST, in 2025, registrations of two-wheelers have crossed the mark of two crore, which is a new record in itself.
The Income Tax law has also been revamped. A historic decision has been taken to exempt income up to 12 lakh rupees from taxation. These reforms are providing unprecedented benefits to poor and middle-class families. It has also given a new impetus to the country’s economy.
Honourable Members,
With the emergence of many new sectors in the country, it is equally important to safeguard the interests of workers. This is also the primary objective behind the implementation of the new labour laws. For a long time, the country’s workforce was entangled in dozens of labour laws. These have now been consolidated into just four Codes, making it easier for workers to receive fair wages and allowances and other welfare benefits. From these reforms, the country’s youth and women in particular, will benefit significantly.
Honourable Members,
My government is engaged in making India a powerhouse of green growth and modern technology. Investments are increasing in the rapidly growing digital economy, Artificial Intelligence, and data centres. This new form of economy also has greater energy requirements. Nuclear energy has a major role to play in this direction. The recently enacted SHANTI Act will help achieve the target of 100 gigawatts of nuclear energy by 2047. I commend all of you for this historic reform.
Apart from nuclear energy, India is advancing rapidly in the solar power sector. Through the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana, common consumers are now becoming producers of electricity. So far, nearly 20 lakh rooftop solar systems have been installed. This has resulted in increased electricity generation and reduced electricity bills for lakhs of households.
With all these efforts, India will definitely achieve the target of 500 gigawatts of renewable energy capacity by the end of this decade.
Honourable Members,
The true success of any justice system is measured by its ability to instil a sense of security, ease and empowerment, rather than fear, among the citizens. Keeping this principle in mind, the Bharatiya Nyaya Sanhita is being implemented expeditiously. In addition, a new version of the Jan-Vishwas Act has been introduced. So far, more than 300 provisions have been removed from the category of criminal offenses.
To fulfil the vision of Viksit Bharat, my government will continue to accelerate the momentum of this Reforms Express.
Honourable Members,
After independence, the progress of India got momentum from a few cities and regions. A large part of India and a significant portion of population did not have access to adequate opportunities. Today, my government is transforming the potential of under-developed regions and marginalized populations into the driving force for Viksit Bharat.
Special emphasis is now being given to Purvodaya, that is, rapid development of Eastern India. Today, new avenues of progress are emerging in the maritime regions of West Bengal and Odisha. Now, the North Eastern region is also integrating with the mainstream of development. Assam in the North-Eastern region is the land of great icons like Srimanta Sankardev. Soon, a semiconductor chip manufactured in Assam will become a lifeline for electronic products worldwide. Unprecedented attention is also being given to improving connectivity in this region.
Honourable Members,
During the last 11 years, more than 7,200 kilometres of National Highways have been built in the North-Eastern region. This has made it easier to reach remote, hilly, tribal, and border areas.
under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, approximately 50 thousand kilometres of rural roads have been built. It has improved access to markets, hospitals, and schools. More than 80 thousand crore rupees have been invested for the development of railways in the North Eastern region during the last 11 years. The capitals of Arunachal Pradesh, Tripura, and Mizoram have now been connected through broad-gauge rail lines. This has opened new opportunities for economic progress, employment, and tourism industry in these areas.
This decade has also been a decade of initiatives for ensuring health facilities in the North East. The establishment of the State Cancer Institute in Itanagar and medical college in Sivasagar in Assam will help provide treatment to crores of families.
Similarly, establishment of medical college in Sikkim’s Sichey and a hospital for women and children in Agartala will greatly enhance healthcare facilities. Such efforts are creating a robust health infrastructure in the North Eastern region.
Honourable Members,
Those who have been left behind are a priority for my government. The PM JANMAN Scheme is working on this very priority. Under this scheme, over 20 thousand villages of the most deprived communities of tribals are being developed. Approximately 2.5 lakh houses for the poor have been built in these villages through this scheme. Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan is also accelerating development in tribal areas at an unprecedented pace. On these two programs, my government is spending more than one lakh crore rupees.
Over the past 11 years, lakhs of students of Scheduled Caste communities have been granted post-matric scholarships of more than 42 thousand crore rupees. This has benefitted nearly five crore students. The government has also established more than 400 Eklavya Model Residential Schools in tribal areas. These are providing quality education and a better future to tribal children.
Honourable Members,
Explaining the importance of agriculture, Sant Thiruvalluvar had said that irrespective of their vocations in society, the life of every individual is dependent on the arduous labour of a hard-working farmer.
In view of this, for my government, a prosperous farmer is its first priority for Viksit Bharat. With this spirit, the government launched a scheme like PM Kisan Samman Nidhi. Under this scheme, over 4 lakh crore rupees have been directly transferred to their bank accounts, so far.
My government’s sound policies and initiatives have led to rapid increase in agricultural production in the country. There has been a record production of food grains and horticulture crops in 2024–25. My government is also working for increasing the production of those crops in which our agriculture sector was lagging behind.
The government’s intent is also to reduce imports of agricultural products. Through the National Missions on Edible Oils, Oilseeds, and Pulses, the nation is moving towards self-reliance in these sectors. As a result of this, in 2024–25, the production of oilseed crops has also increased.
For providing additional income to farmers, my government continues to promote millets, or Shree-Anna, globally.
Honourable Members,
Today, along with foodgrain production, farmers are also being connected to livestock, fisheries, and beekeeping as new avenues of economic progress. A new policy has been formulated for fishermen living along the coastline to provide them the benefits of the Exclusive Economic Zone. Besides, a new policy has also been framed for enabling them in utilizing the resources in the High Seas. In 2024–25, the country’s fish production has increased to approximately 200 lakh tonnes. It reflects a 105 percent increase as compared to 2014.
Honourable Members,
My government has also created the Agriculture Infrastructure Fund to modernize the agriculture sector and to establish better logistics facilities. I am pleased to share with you that this initiative has so far attracted private investment of over 1.25 lakh crore rupees. This has also created lakhs of new employment opportunities for the youth. Due to the farsightedness of my government, the country’s food processing capacity has increased twenty-fold, enabling farmers to receive better prices for their crops.
Honourable Members,
For employment and development in rural areas, a law named Viksit Bharat G RAM G has been enacted. This new law will ensure 125 days of guaranteed employment in villages. At the same time, it will ensure stopping corruption and leakages, for which my government has been making efforts since long. This scheme will provide new momentum to rural development and create new facilities for the farmers, livestock farmers, and fishermen.
Honourable Members,
My government is strengthening the cooperative movement in sectors such as agriculture and livestock. Today, through the Tribhuvan Sahkari University, individuals associated with cooperatives are getting opportunities to learn and move ahead. In addition, the agriculture sector is being empowered through over 10 thousand FPOs.
Honourable Members,
My government firmly believes that development of the country is possible only by providing equal opportunities of progress to all citizens. Therefore, the nation is moving ahead today with the mantra of women-led development.
My government has launched special schemes dedicated to women. Women have been placed at the centre of other schemes as well. From Pradhan Mantri Awas Yojana to Jal Jeevan Mission, women beneficiaries have been given high priority in every scheme.
To increase women’s participation in national development, my government has connected 10 crore women to Self-Help Groups. Today, the number of “Lakhpati Didi” in the country is more than two crore. In the past year alone, over 60 lakh women have become Lakhpati Didi. The government is soon going to achieve the target of empowering three crore women as Lakhpati Didi.
Honourable Members,
In the far-flung regions of the country, the “Namo Drone Didi” initiative has also emerged as a symbol of women empowerment. These trained Drone Didis are now transforming the agriculture sector using modern technology.
Along with economic advancement of women, my government is focusing on all other areas like their nutrition, health, and education. Under the “Swasth Nari, Sashakt Parivar” campaign launched in September 2025, health checkups of about seven crore women have been done. This campaign has helped women in starting their treatment early.
Honourable Members,
As a result of my government’s progressive outlook and policies, women have advanced rapidly in every aspirational sector of the country. In this very direction, the nation has achieved another major milestone just a few months ago. The first batch of women cadets has graduated from the National Defence Academy (NDA). This has strengthened the belief that Nari Shakti stands at the forefront of the nation’s development and empowerment.
Honourable Members,
Shri Guru Tegh Bahadur Ji has taught us — “Bhay kahu ko det nay, nay bhay manat aan” — that is, we should neither instil fear in others nor live in fear of others.
It is only with this spirit of fearlessness that the security of the nation can be ensured. India has proved that power can be used with responsibility and prudence. The world has witnessed the valour and prowess of the Indian Defence Forces during Operation Sindoor. Using its own resources our country destroyed the base camps of terrorists. My government sent a strong message that any terrorist attack on India will receive a firm and decisive response. The suspension of the Indus Water Treaty is also a part of India’s fight against terrorism. Mission Sudarshan Chakra is in progress to further strengthen the nation’s defence systems.
Honourable Members,
In line with the policy of my government, security forces have also acted decisively against Maoist terror. For years, there has been an atmosphere of insecurity, fear and distrust in 126 districts of the country. Maoist ideology pushed the future of many generations into darkness. Our youth, tribals and Dalit brothers and sisters were among the most affected.
Today, the challenge of Maoist terror has been reduced to just eight districts from 126 districts. Out of these, only three districts remain the most-affected. During the last one year, nearly two thousand individuals associated with Maoism have surrendered. This has brought back peace to the lives of lakhs of citizens.
The whole country is witnessing transformation of the areas affected with Maoism. When a bus reached a village of Bijapur after 25 years, villagers celebrated it as a festival. Youth are participating enthusiastically in the Bastar Olympics. People who have laid down arms, are now serving in the Pandum Cafe at Jagdalpur.
Honourable Members,
My government is ensuring a normal and dignified life for those who have joined the mainstream of the society after laying down arms. The day is not far, when the country will witness complete eradication of Maoist terror.
Honourable Members,
Gurudev Rabindranath Tagore had said that freedom remains incomplete without a life of self-reliance. My government is taking continuous and concrete steps towards making India self-reliant. Today, products made with the vision of “Make in India” are reaching various global markets. There is also great enthusiasm among the citizens for ‘Swadeshi.’
Honourable Members,
Under the PLI scheme, investments of about two lakh crore rupees have been attracted, so far. Also, production worth more than 17 lakh crore rupees has been done. India’s electronics sector is developing at an unprecedented pace. Over the past 11 years, electronics production has increased sixfold. Today, it has reached the mark of 11 lakh crore rupees.
In 2025, India’s defence production has surpassed 1.5 lakh crore rupees. Defence exports have also crossed the record of 23 thousand crore rupees. After Operation Sindoor, confidence in Made-in-India defence platforms has grown stronger.
Honourable Members,
India’s share in global investment and exports has been increasing steadily. Over the past 11 years, India has received an FDI of about 750 billion dollars.
My government is promoting new sectors in India. Self-reliance in making microchips is essential for modern manufacturing and future technologies. In 2025, four more semiconductor manufacturing units have been sanctioned. A total of 10 such factories are going to commence their operations in the near future. India is taking concrete steps for nano-chips manufacturing also.
Honourable Members,
Apart from chips, there is another major sector for which my government has started working in mission mode. Through the National Critical Mineral Mission, dependence on other countries for essential minerals is being reduced.
Honourable Members,
In the past, India used to be a superpower in maritime trade. However, post colonization, due to decades of neglect, 95 percent of India’s trade is carried on foreign ships today. More than six lakh crore rupees are spent on this annually.
My government is actively engaged in bringing the country out of this situation. My government has announced a historic package of about 70 thousand crore rupees for the shipping sector. Large ships have been granted infrastructure status. Moreover, old maritime laws have also been revamped to meet current requirements.
Honourable Members,
Sreenarayana Guru, the great saint of Kerala, said: “Acquire knowledge through education and become powerful through organization”. Because, when a nation dreams, such dreams are envisioned by its youth only, and are also realized by those very youth.
You will be happy to know that in the electronics manufacturing sector alone, over 25 lakh new jobs have been created during the last 11 years. With the enabling policies of my government, many new sectors are also emerging in the country. New employment opportunities are being created in new areas like semiconductors, green energy, and green hydrogen.
Honourable Members,
Over the past years, my government has invested more than 50 lakh crore rupees in the development of modern infrastructure. This investment in infrastructure has generated a large number of employment opportunities for the youth.
Honourable Members,
Today, we are witnessing another positive transformation in the young minds of India. The youth of the nation is embracing Aatmanirbhar Bharat, Swadeshi, and Make in India as its responsibility.
Initiatives like the Mudra Yojana are fostering the spirit of entrepreneurship and self-employment among these youth. Under this scheme, a fund of over 38 lakh crore rupees has been provided to small entrepreneurs. About 12 crore loans have been disbursed for first-time self-employment.
Similarly, under the PM Vishwakarma Scheme, more than 20 lakh artisans across the country are being imparted training and banking support. Under the PM SVANidhi Scheme also, 72 lakh street vendors have received financial assistance amounting to16 thousand crore rupees.
Honourable Members,
Recently, the Startup India Program has completed 10 years. In these 10 years, India has become the third-largest startup ecosystem in the world. A decade ago, there were fewer than 500 startups in the country. Today, nearly two lakh startups have been registered, out of which about 50 thousand new startups have been registered during the last year only. Over 20 lakh youth are working in India’s startup network. There is at least one woman director in 45 percent of these startups.
Honourable Members,
During the past year, my government has provided permanent jobs to lakhs of youth through various employment fairs. In the private sector also, the Prime Minister Viksit Bharat Rozgar Yojana has been started with a budget of one lakh crore rupees. Under this scheme, more than 3.5 crore new jobs are being created.
With the efforts of my government, more than one crore youth have also been employed in IT services, electronics manufacturing, and Global Capability Centres.
Honourable Members,
In the past year, 4G and 5G network services have reached every corner of the country through more than one lakh mobile towers. The expansion of Digital India has introduced India as a major global hub of creative economy worth thousands of crores. To further accelerate the creative economy, my government has also launched a new platform called WAVES.
Honourable Members,
Today, technology is evolving rapidly. As a result of this, the nature of jobs is also changing at a fast pace. Therefore, the National Education Policy has been designed to meet the needs of both, the present and the future.
Today, right at the school level, children are being nurtured to have a mindset for technology and innovation. The Atal Innovation Mission is playing an effective role in this. So far, over one crore students across the country have benefitted from Atal Tinkering Labs. Besides, the culture of research and development is also being promoted through Anusandhan National Research Foundation.
Honourable Members,
One thousand ITIs are being made future-ready for upgrading ITI network in the country. On this account, 60 thousand crore rupees are being spent under the PM Setu Scheme.
My government is preparing an industry-ready workforce for modern technology. So far, 60 thousand youth have been trained for the semiconductor industry. 10 lakh youth are being trained in the field of Artificial Intelligence.
Honourable Members,
Today, in view of the dangers arising due to misuse of AI, it is imperative to be serious on this issue. DeepFake, misinformation, and fake content are becoming significant threats to democracy, social harmony, and public trust. It is essential that all of you deliberate on this grave issue.
Honourable Members,
Through the combined efforts of India’s youth and my government, the country is also witnessing unprecedented development in sports.
The way the performance of our daughters and divyang fellow citizens has improved, is truly remarkable. India’s Women’s cricket team has won the World Cup for the first time. Similarly, the Blind Women’s cricket team has also won the World Cup. I extend my heartiest congratulations to my daughters.
Honourable Members,
Over the past decade, reforms have been undertaken in every system related to sports in India. My government has formulated the Khelo India policy and made sports-related institutions transparent.
As a result of its preparedness and confidence, India has been entrusted with the responsibility of hosting the Commonwealth Games-2030.
I am confident that the country’s capable youth power will play a decisive role in building Viksit Bharat.
To connect the youth with the idea of nation-building, my government has also launched the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue Platform. This year, nearly 50 lakh young people have registered through this platform. Around two crore youth have also joined the MY Bharat platform, so far.
Honourable Members,
You all are aware that the world is going through a phase of complexities. Long-standing global equations are also undergoing change. Uncertainties arising from ongoing conflicts have also strained global stability and economy. Even amid these challenging circumstances, India continues to move ahead rapidly on the path of development. Behind this success lies the balanced foreign policy and far-sighted vision of my government.
Honourable Members,
Amid the complex global circumstances prevailing at present, India is playing the role of a bridge in the world. Even nations engaged in conflict, express their trust in India on important issues. It is a matter of satisfaction that India has consistently given priority to balance, impartiality, and humanitarian considerations. At the same time, it has remained steadfast in its resolve of ‘India First’.
Honourable Members,
India has amplified the voice of the Global South across the world. India has forged new partnerships and reinforced long-standing relationships across regions including Africa and Latin America, and strengthened old ties. India has also consistently strengthened its presence on various international platforms including BIMSTEC, G20, BRICS, and SCO.
Honourable Members,
India has always believed that service to humanity should be the ultimate objective of global politics and cooperation. India has also presented inspiring examples for this through its actions. In times of crisis in Latin America, South-East Asia, the Pacific Islands, and neighbouring countries, India always stepped forward to provide every possible assistance. In November 2025, during Cyclone Ditwah in Sri Lanka, my government carried out Operation Sagar Bandhu. India also played the role of first responder in Myanmar and Afghanistan.
Honourable Members,
Today, India is shouldering major responsibilities in several global organisations with its extensive role and proactive engagement. This year, India holds the presidency of BRICS, and the world is viewing it with great optimism. Keeping in mind the future opportunities and challenges, India is also going to host a Global AI Impact Summit to bring the international community on a common platform. This too will prove to be a significant event for the world.
Honourable Members,
To reach the goal of Viksit Bharat, as much importance is required to be given to national self-respect and cultural pride as to modern development. From the cultural perspective, India is among the richest nations in the world. My government is working to transform this heritage into a source of strength for the country.
Through Macaulay’s conspiracies, a sense of inferiority was instilled among the people of India during the colonial period. Now, for the first time since independence, my government has shown the courage to strike a blow on this.
Honourable Members,
Today, the nation is working on each and every front to preserve and enrich its own cultural heritage. In this direction, through the efforts of my government, the sacred relics of Bhagwan Buddha have returned to India after one hundred and twenty five years. These relics have now been offered for public viewing.
This year also marks the completion of 75th year of reconstruction of the Somnath Temple in Saurashtra. The thousand year journey since the attacks on the Somnath Temple stands as a symbol of India’s religious devotion, Sanatan culture, and enduring faith. The enthusiasm with which people across the country participated in the Somnath Swabhimaan Parv has been truly unmatched.
Some time ago, the establishment of Gangaikonda-Cholapuram by Rajendra Chola completed one thousand years. This occasion too has given crores of Indians an opportunity to feel proud about their glorious past.
Honourable Members,
Our nation has been a centre of ancient learning. This body of knowledge was preserved for thousands of years, generation after generation, in the form of ancient manuscripts. However, due to foreign invasions and the neglect in the years following Independence, this priceless heritage has suffered serious loss. Now, my government is taking steps to preserve this vast reservoir of knowledge. Through the Gyan Bharatam Mission, digitisation of ancient manuscripts has begun across the country. These efforts will play an important role in preserving the Indian knowledge tradition and making it accessible to the people in future.
Honourable Members,
My government is also establishing tribal museums to preserve the rich tribal heritage of the country. As a part of this, the Shaheed Veer Narayan Singh Tribal Freedom Fighters’ Museum in Chhattisgarh was inaugurated recently. I am happy to announce that by getting the Constitution translated in Santhali language, my government has enhanced the pride of tribal community.
Honourable Members,
When we respect our traditions and culture, the world also respects them. Last year, UNESCO has included our Diwali festival in its list of the Intangible Cultural Heritage of Humanity. Besides the increasing popularity of Diwali across the world, this recognition by UNESCO has been a matter of great pride for all Indians.
Honourable Members,
Amid different opinions and diverse viewpoints, there has been unanimity about nothing being greater than the nation. Venerable Mahatma Gandhi, Nehru Ji, Babasaheb, Sardar Patel, JP Ji, Lohia Ji, Pandit Deendayal Upadhyaya, Atal Ji have all shared the belief that differences of opinion on issues are natural in democracy, but there are certain subjects which are beyond all differences. The resolve of Viksit Bharat, the security of India, Atmanirbharata, the campaign for Swadeshi, efforts toward national unity, Swachhata, and on all such matters concerning the nation, the Parliamentarians must stand united. This precisely is the spirit of our Constitution. Therefore, today I urge all of you: let every Member of Parliament take a unified stand on issues of national interest as participants in the nation’s development, and infuse new energy into India’s progress.
Honourable Members,
Today, all citizens can see that India stands at an important stage in its journey towards the future. The impact of the decisions being taken today will be seen in the years to come.
The goal of Viksit Bharat is not limited to any one government or one generation. It is a continuous journey. In this journey, the efforts, discipline, and continuity of all of us are important. In the times to come, the nation’s progress will be shaped by its collective determination.
I am confident that the Parliament, the Government, and the citizens, together will fulfil the resolve of Viksit Bharat. The citizens of India will move forward, according supreme importance to national interest and upholding Constitutional values. I am confident that all citizens will discharge their duties in national interest and for welfare of the country. With this faith, I extend my best wishes to all the Parliamentarians for a successful and meaningful session ahead.
Thank you!
Jai Hind!
Jai Bharat!

ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ସଂସଦରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
28 JAN 2026 12:57PM by PIB Bhubaneswar
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
1. ସଂସଦର ଉଭୟ ସଦନରେ ଏକାଠି ଭାଷଣ ଦେବା ମୋତେ ଅତି ଆନନ୍ଦ ଦେଉଛି। ଗତ ବର୍ଷ ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଏବଂ ଏହାର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ପାଇଁ ସ୍ମରଣୀୟ ହୋଇ ରହିଛି। ଏହି ସମୟ ଅନେକ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ଆସିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତ ବନ୍ଦେ ମାତରମର 150 ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛି। ଏହି ଗଭୀର ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ପାଇଁ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଋଷି ବଙ୍କିମ ଚନ୍ଦ୍ର ଚଟ୍ଟୋପାଧ୍ୟାୟଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଉଛନ୍ତି। ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ସଂସଦରେ ଏକ ବିଶେଷ ଆଲୋଚନା ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିବାରୁ ମୁଁ ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
2. ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ନାଗରିକମାନେ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ଜୀଙ୍କ ଶହୀଦ ହେବାର 350ତମ ବାର୍ଷିକୀକୁ ଗଭୀର ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସହିତ ପାଳନ କରିଥିଲେ। ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ 150ତମ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ବର୍ଷରେ, ଦେଶ ତାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲା ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅବଦାନକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲା।
ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ 150ତମ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ସହିତ ଜଡିତ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକ ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଭାବନାକୁ ଦୃଢ଼ କରିଛି। ସମସ୍ତ ନାଗରିକ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ରତ୍ନ ଭୂପେନ ହଜାରିକାଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ସଙ୍ଗୀତ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଏକତାର ଭାବନାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା।
ଯେତେବେଳେ ନାଗରିକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଗୌରବମୟ ଅତୀତର ଏହି ମହାନ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପୂର୍ବପୁରୁଷଙ୍କ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନକୁ ମନେ ପକାନ୍ତି, ଏହା ନୂତନ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ। ଏହି ପ୍ରେରଣା ‘ବିକଶିତ ଭାରତ’ ଆଡ଼କୁ ଦେଶର ଯାତ୍ରାକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଥାଏ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
3. 2026 ବର୍ଷ ଆରମ୍ଭ ହେବା ସହିତ, ଦେଶ ଚଳିତ ଶତାବ୍ଦୀର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛି। ଭାରତ ପାଇଁ ଚଳିତ ଶତାବ୍ଦୀର ପ୍ରଥମ 25 ବର୍ଷର ସମାପ୍ତି ଅନେକ ସଫଳତା, ଗୌରବମୟ ଉପଲବ୍ଧି ଏବଂ ଅସାଧାରଣ ଅଭିଜ୍ଞତା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ଗତ 10-11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାର ମୂଳଦୁଆକୁ ମଜବୁତ କରିଛି। ଏହି ସମୟ 2047 ସୁଦ୍ଧା ‘ବିକଶିତ ଭାରତ’ ହେବା ଦିଗରେ ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଆଧାରଶିଳା ପାଲଟିଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
4. ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ସର୍ବଦା ସମାନତା ଏବଂ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ। ଆମର ସମ୍ବିଧାନ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବନା ନେଇ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ। ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ଅର୍ଥ ହେଉଛି, କୌଣସି ଭେଦଭାବ ବିନା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରିବା । ମୋ ସରକାର ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ। ଏହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ 25 କୋଟି ନାଗରିକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ କବଳରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । ମୋ ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ, ଗରିବଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାର ଅଭିଯାନ ଅଧିକ ବେଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି।
• ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଚାରି କୋଟି ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଗତ ବର୍ଷ ଗରିବଙ୍କୁ 32 ଲକ୍ଷ ନୂତନ ଘରର ମାଲିକାନା ଦିଆଯାଇଛି।
• ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନର ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, 12.5 କୋଟି ନୂତନ ପରିବାରକୁ ପାଇପ୍ ପାଣି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଗତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ପ୍ରାୟ ଏକ କୋଟି ନୂତନ ପରିବାରରେ ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ସଂଯୋଗ ପହଞ୍ଚିଛି।
• ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ, ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, 10 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି, ଏବଂ ଏହି ଅଭିଯାନ ଗତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି।
• ମୋ ସରକାର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସଚ୍ଚୋଟତାକୁ ସଂସ୍ଥାଗତ ରୂପ ଦେଇଛି। ଗତ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ମୋ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ମାଧ୍ୟମରେ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ 6.75 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ସହାୟତା ରାଶି ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
5. ମୋ ସରକାର ଅବହେଳିତ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ, ଉପେକ୍ଷିତ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଙ୍କ ସମେତ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦେଶର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନରେ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରୁଛି। 2014 ଆରମ୍ଭରେ, ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ କେବଳ 25 କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିପାରିଥିଲା। ମୋ ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସରେ, ଆଜି ପ୍ରାୟ 95 କୋଟି ଭାରତୀୟ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି।
• ଗରିବ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଗତ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାରା ଦେଶର ଡାକ୍ତରଖାନାଗୁଡ଼ିକରେ 11 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଦିଆଯାଇଛି। କେବଳ ଗତ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ 2.5 କୋଟି ଗରିବ ରୋଗୀ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଛନ୍ତି।
• ଗତ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ପ୍ରାୟ ଏକ କୋଟି ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କୁ ବୟ ବନ୍ଦନା କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏହି କାର୍ଡଗୁଡ଼ିକ ସାହାଯ୍ୟରେ, ପ୍ରାୟ 8 ଲକ୍ଷ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ରୋଗୀ ଭାବରେ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଛନ୍ତି।
• ଆଜି, ସାରା ଦେଶରେ ସ୍ଥାପିତ 1 ଲକ୍ଷ 80 ହଜାର ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ସହାୟତାରେ, ରୋଗୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଘର ପାଖରେ ଚିକିତ୍ସା ପାଇବା ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି।
ମୋ ସରକାର ପ୍ରମୁଖ ରୋଗ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଲଢ଼େଇ ଲଢ଼ିଛି। ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ଏନିମିଆ ନିରାକରଣ ମିଶନ ଅଧୀନରେ 6.5 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଅନେକ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହି ରୋଗକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି।
ମିଶନ ମୋଡ୍‌ରେ କରାଯାଇଥିବା ଅଭିଯାନଗୁଡ଼ିକ ଜାପାନୀ ଏନସେଫାଲାଇଟିସ୍ ଭଳି ରୋଗ ଉପରେ ପ୍ରଭାବୀ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଣିଛି। ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଅନେକ ଅନୁନ୍ନତ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ, ଏହି ରୋଗର ପ୍ରଭାବୀ ପ୍ରତିରୋଧ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି।
ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ଭାରତକୁ ଚକ୍ଷୁ ରୋଗ ଟ୍ରାକୋମା ମୁକ୍ତ ଘୋଷଣା କରିବା ଗର୍ବର ବିଷୟ।
ମୋ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ବୀମା କଭରେଜ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀବନ ଜ୍ୟୋତି ବୀମା ଯୋଜନା ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ବୀମା ଯୋଜନାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ମାଧ୍ୟମରେ, ସହାୟତା ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକ ବୀମା ସୁରକ୍ଷା ପାଇଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଅଧୀନରେ, 24 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଦାବି ମଧ୍ୟ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ସଙ୍କଟପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିସ୍ଥିତିରେ କୋଟି କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ ଯୋଗାଇଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
6. ଆମ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି, କୃଷକ, ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ନିରନ୍ତର ସେମାନଙ୍କର ଭୂମିକାକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଥିବା ଦେଖି ମୁଁ ସନ୍ତୋଷ ଅନୁଭବ କରୁଛି। ଗତ ବର୍ଷର ଉତ୍ସାହଜନକ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଏହାର ପ୍ରମାଣ ଦିଏ।
• ଗତ ବର୍ଷ, ଭାରତ 350 ନିୟୁତ ଟନ୍ ରୁ ଅଧିକ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟର ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ ହାସଲ କରିଛି।
• 150 ନିୟୁତ ଟନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ସହିତ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଚାଉଳ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଦେଶ ପାଲଟିଛି।
• ଆମ ଦେଶ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମାଛ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି। ଏହା ନୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଦେଶର ସଫଳତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
• ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ସଫଳ ଦେଶ ଭାବରେ ପରିଚିତ ହୋଇଛି। ଏହା ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନର ଶକ୍ତିର ଫଳାଫଳ।
• ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ରେକର୍ଡ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦେଖାଇଛି। ମୋବାଇଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଦେଶ ହୋଇପାରିଛି। 2025-26 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ପାଞ୍ଚ ମାସରେ, ଭାରତର ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ୍ ରପ୍ତାନି 1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଏହି ବର୍ଷ, ଭାରତ 100 ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନ ରପ୍ତାନି ଆରମ୍ଭ କରିଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
8. ମୋ ସରକାର ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ମୁକ୍ତ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗଠନ କରିବାରେ ସଫଳ ହେଉଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, କରଦାତାଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟଙ୍କା ଦେଶର ବିକାଶ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି।
ଆଜି, ଭାରତ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିବେଶ କରୁଛି। ସ୍ଥଳ, ସମୁଦ୍ର ଏବଂ ଆକାଶ ମାର୍ଗରେ ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ଏବେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନାର ବିଷୟ ହୋଇଛି ।
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନା ଅଟଳ ଜୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଗତ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ପ୍ରାୟ 18 ହଜାର କିଲୋମିଟର ନୂତନ ଗ୍ରାମୀଣ ରାସ୍ତା ଯୋଡିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଭାରତର ପ୍ରାୟ ସମଗ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ଜନସଂଖ୍ୟା ସଡ଼କ ଦ୍ୱାରା ସଂଯୁକ୍ତ।
• ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗର ସେବା କରୁଥିବା ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ 100% ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି।
• ମିଜୋରାମର ଆଇଜଲ ଏବଂ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ରେଳ ମାର୍ଗ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି। ଗତ ବର୍ଷ, ଯେତେବେଳେ ରାଜଧାନୀ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆଇଜଲ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ପହଞ୍ଚିଲା, ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦେଖାଯାଇଥିବା ଉତ୍ସାହ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଆନନ୍ଦ ଆଣି ଦେଇଥିଲା।
• ଭାରତ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ରେଳ ଆର୍ଚ୍ ବ୍ରିଜ୍, ଚେନାବ ବ୍ରିଜ୍ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁରେ ନୂତନ ପାମ୍ବନ ବ୍ରିଜ୍ ନିର୍ମାଣ କରି ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି।
• ଆଜି, ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରରୁ କେରଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, 150 ରୁ ଅଧିକ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନର ନେଟୱର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି।
• କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନର ଏକ ନୂତନ ପିଢ଼ି ରେଳ ସେବାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛି। ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ଆସାମ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସ୍ଲିପର୍ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ ଭାରତରେ ରେଳ ପ୍ରଗତିରେ ଏକ ନୂତନ ସଫଳତା।
• ନାଗରିକମାନେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱର୍କକୁ ନେଇ ଗର୍ବିତ। 2025 ରେ, ଭାରତର ମୋଟ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱର୍କ ଏକ ହଜାର କିଲୋମିଟରର ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱର୍କ ଅଛି।
• ମୋ ସରକାର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳପଥ ବିକାଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ପୂର୍ବରୁ, ଭାରତରେ କେବଳ ପାଞ୍ଚଟି ଜାତୀୟ ଜଳପଥ ଥିଲା, ଯାହା ଏବେ 100 ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଏହା ସହିତ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ବିହାର ସମେତ ପୂର୍ବ ଭାରତର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ହବ୍ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛନ୍ତି।
• କ୍ରୁଜ୍ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ନଦୀ ଏବଂ ଉପକୂଳ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମ୍ଭାବନା ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁଦୃଢ଼ ହେଉଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
8. ବର୍ତ୍ତମାନ, ମହାକାଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ହାତମୁଠାରେ। ଭାରତର ଯୁବ ମହାକାଶଚାରୀ ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳାଙ୍କ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଷ୍ଟେସନ ଗସ୍ତ ଏକ ଐତିହାସିକ ଯାତ୍ରାର ଆରମ୍ଭ। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଆମ ଦେଶ ମହାକାଶରେ ଗୋଟିଏ ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟେସନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ। ଦେଶ ଗଗନଯାନ ମିଶନରେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସାହର ସହିତ କାମ କରୁଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
9. ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପଡ଼ି ରହିଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ, ମୋ ସରକାର 'ପ୍ରଗତି' ନାମକ ଏକ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଡିସେମ୍ବର 2025 ରେ, ପ୍ରଗତିର 50 ତମ ବୈଠକର ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ହାସଲ କରାଯାଇଥିଲା। ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି, ପ୍ରଗତି 85 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ତୃଣମୂଳସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି। ଏହି ପ୍ରଗତି ବୈଠକଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ସଂସ୍କାର-ପ୍ରଦର୍ଶନ-ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରର ସଫଳତାକୁ ବହୁତ ସହାୟତା ମିଳିଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
10. ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯଥେଷ୍ଟ ମଜବୁତ ହୋଇଛି। ବିଭିନ୍ନ ବିଶ୍ୱ ସଙ୍କଟ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବରେ ରହିଆସିଛି। ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବାରେ ଭାରତ ଏହାର ରେକର୍ଡକୁ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ କରିଛି। ଏହା ଦେଶର ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରକୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ଦେଉଛି। ମୋ ସରକାରଙ୍କ ନୀତିର ଫଳସ୍ୱରୂପ, ନାଗରିକମାନଙ୍କର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ସେମାନଙ୍କର ସଞ୍ଚୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର କ୍ରୟ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ ହୋଇଛି।
ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସହିତ ଏକ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ସମାପ୍ତ ହେବା ଲାଗି ମୁଁ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଏହା ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ ଏବଂ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
11. ଆଜି, ମୋ ସରକାର ‘ସଂସ୍କାର ଏକ୍ସପ୍ରେସ’ ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ପୁରୁଣା ନିୟମ ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ନିରନ୍ତର ଅପଡେଟ୍ କରାଯାଉଛି।
ଜିଏସଟିରେ ଐତିହାସିକ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାର କିପରି ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହରେ ଭରି ଦେଇଥିଲା ତାହା ସମସ୍ତେ ଦେଖିଛନ୍ତି । ଏହି ସଂସ୍କାର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସଞ୍ଚୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା। ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ ପରେ, 2025 ରେ ଦୁଇଚକିଆ ଯାନର ପଞ୍ଜୀକରଣ ଦୁଇ କୋଟି ଅତିକ୍ରମ କରିଛି, ଯାହା ଏକ ନୂତନ ରେକର୍ଡ।
ଆୟକର ଆଇନରେ ମଧ୍ୟ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି। 12 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟକୁ ଟିକସ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରକୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଏହା ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ଏକ ନୂତନ ଗତି ଦେଇଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
12. ଦେଶରେ ଅନେକ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରର ଉଦୟ ସହିତ, ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ନୂତନ ଶ୍ରମ ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପଛରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଥମିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ। ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି, ଦେଶର ଶ୍ରମଶକ୍ତି ସଂଖ୍ୟାଧିକ ଶ୍ରମ ଆଇନରେ ଫସି ରହିଥିଲା। ଏଗୁଡ଼ିକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ କେବଳ ଚାରୋଟି ସଂହିତାରେ ଏକୀକୃତ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ ମଜୁରୀ ଏବଂ ଭତ୍ତା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଲାଭ ପାଇବା ସହଜ କରିଥାଏ। ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକରୁ, ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ବିଶେଷକରି ମହିଳାମାନେ ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭ ପାଇବେ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
13. ମୋ ସରକାର ଭାରତକୁ ସବୁଜ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କେନ୍ଦ୍ର ରୂପେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ନିୟୋଜିତ। ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢୁଥିବା ଡିଜିଟାଲ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା, କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ଏବଂ ଡାଟା ସେଣ୍ଟରଗୁଡ଼ିକରେ ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଏହି ନୂତନ ରୂପର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥ.ରେ ଅଧିକ ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଏହି ଦିଗରେ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି। ସଦ୍ୟ ପ୍ରଣୟନ ହୋଇଥିବା ଶାନ୍ତି ଆଇନ 2047 ସୁଦ୍ଧା 100 ଗିଗାୱାଟ୍ ଆଣବିକ ଶକ୍ତିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହି ଐତିହାସିକ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି।
ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ବ୍ୟତୀତ, ଭାରତ ସୌରଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମୁଫ୍ତ ବିଜଲି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ, ସାଧାରଣ ଗ୍ରାହକମାନେ ଏବେ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ 20 ଲକ୍ଷ ଛାତ ଉପରେ ସୌର ୟୁନିଟ୍‌ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଫଳରେ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ପାଇଁ ବିଦ୍ୟୁତ ବିଲ୍ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ସହିତ, ଭାରତ ଚଳିତ ଦଶନ୍ଧି ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ 500 ଗିଗାୱାଟ୍ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
14. ଯେକୌଣସି ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରକୃତ ସଫଳତା ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭୟ ନୁହେଁ ବରଂ ସୁରକ୍ଷା, ସହଜତା ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର କ୍ଷମତା ଦ୍ୱାରା ମାପ କରାଯାଏ। ଏହି ନୀତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାକୁ ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି। ଏହା ସହିତ, ଜନ-ବିଶ୍ୱାସ ଆଇନର ଏକ ନୂତନ ସଂସ୍କରଣ ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଛି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, 300 ରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଫୌଜଦାରୀ ଅପରାଧ ବର୍ଗରୁ ବାହାର କରାଯାଇଛି।
ବିକଶିତ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ, ମୋ ସରକାର ଏହି ସଂସ୍କାର ଏକ୍ସପ୍ରେସର ଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଜାରି ରଖିବ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
15. ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ, ଭାରତର ପ୍ରଗତି କିଛି ସହର ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳରେ ଗତିଶୀଳ ହୋଇଥିଲା। ଭାରତର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ଏବଂ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ପାଇ ନଥିଲେ। ଆଜି, ମୋ ସରକାର ଅନୁନ୍ନତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ଜନସଂଖ୍ୟାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ପ୍ରେରଣା ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରୁଛି।
ବର୍ତ୍ତମାନ ପୂର୍ବୋଦୟ, ଅର୍ଥାତ୍ ପୂର୍ବ ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି। ଆଜି, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାର ସାମୁଦ୍ରିକ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରଗତିର ନୂତନ ରାସ୍ତା ଦେଖାଯାଉଛି। ଏବେ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟ ବିକାଶର ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ସାମିଲ ହେଉଛି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଆସାମ ହେଉଛି ଶ୍ରୀମନ୍ତ ଶଙ୍କରଦେବଙ୍କ ପରି ମହାପୁରୁଷଙ୍କ ଭୂମି। ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର, ଆସାମରେ ନିର୍ମିତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଚିପ୍ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଏକ ଜୀବନରେଖା ପାଲଟିବ। ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
16. ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ 7,200 କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଦୂରଦୂରାନ୍ତ, ପାହାଡିଆ, ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବା ସହଜ କରିଛି।
ଏହା ସହିତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ 50 ହଜାର କିଲୋମିଟର ଗ୍ରାମୀଣ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏହା ବଜାର, ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକୁ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ସୁଧାରତି ଆଣିଛି। ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ରେଳ ବିକାଶ ପାଇଁ 80 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବିନିଯୋଗ କରାଯାଇଛି। ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ତ୍ରିପୁରା ଏବଂ ମିଜୋରାମର ରାଜଧାନୀକୁ ଏବେ ବ୍ରଡଗେଜ୍ ରେଳ ଲାଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତି, ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଖୋଲିଛି।
ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପର ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି। ଇଟାନଗରରେ ରାଜ୍ୟ କର୍କଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଆସାମର ଶିବସାଗରରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କୋଟି କୋଟି ପରିବାରକୁ ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ସେହିପରି, ସିକିମର ସିଚେଠାରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ ଅଗରତାଲାରେ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ହସ୍ପିଟାଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧାକୁ ବହୁ ପରିମାଣରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏପରି ପ୍ରୟାସ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
17. ଯେଉଁମାନେ ପଛରେ ପଡ଼ିଯାଇଛନ୍ତି ସେମାନେ ମୋ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନମନ ଯୋଜନା ଏହି ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଆଦିବାସୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସବୁଠାରୁ ବଞ୍ଚିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର 20 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି। ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ 2.5 ଲକ୍ଷ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଧରତୀ ଆବା ଜନଜାତି ଗ୍ରାମ ଉତ୍କର୍ଷ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତିରେ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି। ଏହି ଦୁଇଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୋ ସରକାର ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛି।
ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ 42 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମାଟ୍ରିକ୍ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ପାଞ୍ଚ କୋଟି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସରକାର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ 400 ରୁ ଅଧିକ ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି। ଏଗୁଡ଼ିକ ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଏକ ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
18. କୃଷିର ଗୁରୁତ୍ୱ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରି ସନ୍ଥ ତିରୁଭଲ୍ଲୁଭର କହିଥିଲେ ଯେ, ସମାଜର ଲୋକମାନେ ଯେଉଁ କାମ କରୁଥାଆନ୍ତୁ ପଛେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଜୀବନ ଜଣେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମୀ ଚାଷୀଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ।
ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ମୋ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଜଣେ ସମୃଦ୍ଧ ଚାଷୀ ହେଉଛି ବିକଶିତ ଭାରତ ଲାଗି ପ୍ରଥମ ପ୍ରାଥମିକତା। ଏହି ଭାବନା ସହିତ, ସରକାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଭଳି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 4 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରାଯାଇଛି।
ମୋ ସରକାରଙ୍କ ଦୃଢ଼ ନୀତି ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁଁ ଦେଶରେ କୃଷି ଉତ୍ପାଦନରେ ଦ୍ରୁତ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। 2024-25 ମସିହାରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଏବଂ ଉଦ୍ୟାନ ଫସଲର ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇଛି। ମୋ ସରକାର ସେହି ଫସଲର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଯେଉଁଠାରେ ଆମର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ପଛରେ ଥିଲା।
ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କୃଷି ଉତ୍ପାଦର ଆମଦାନୀ ହ୍ରାସ କରିବା ମଧ୍ୟ। ଖାଇବା ତେଲ, ତୈଳବୀଜ ଏବଂ ଡାଲି ଜାତୀୟ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ, ଦେଶ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ଏହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ, 2024-25 ରେ, ତୈଳବୀଜ ଫସଲର ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଅତିରିକ୍ତ ଆୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ, ମୋ ସରକାର ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ମିଲେଟ୍‌ ବା ଶ୍ରୀ-ଅନ୍ନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଚାଲିଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
19. ଆଜି, ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ସହିତ, ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ନୂତନ ମାର୍ଗ ଭାବରେ ପ୍ରାଣୀପାଳନ, ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ଏବଂ ମହୁମାଛି ପାଳନ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଯୋଡାଯାଉଛି। ଉପକୂଳରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରର ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସମୁଦ୍ରରେ ସମ୍ବଳ ବ୍ୟବହାର କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ନୀତି ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। 2024-25 ରେ, ଦେଶର ମାଛ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ 200 ଲକ୍ଷ ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହା 2014 ତୁଳନାରେ 105 ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
20. କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ସୁବିଧା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 1.25 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଘରୋଇ ନିବେଶକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ଖୁସିର ବିଷୟ। ଏହା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ମୋ ସରକାରଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଯୋଗୁଁ ଦେଶର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷମତା କୋଡ଼ିଏ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଫସଲର ଉତ୍ତମ ମୂଲ୍ୟ ପାଇବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
21. ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ, ବିକଶିତ ଭାରତ ଜୀ ରାମ ଜୀ ନାମକ ଏକ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ନୂତନ ଆଇନ ଗାଁରେ 125 ଦିନର ନିଶ୍ଚିତ ନିଯୁକ୍ତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ସେହି ସମୟରେ, ଏହା ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ବାଟମାରଣା ବନ୍ଦ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ, ଯାହା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ବହୁ ଦିନ ଧରି ପ୍ରୟାସ କରିଆସୁଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଚାଷୀ, ଗୋପାଳକ, ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
22. ମୋ ସରକାର କୃଷି ଏବଂ ପଶୁପାଳନ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ମଜବୁତ କରୁଛି। ଆଜି, ତ୍ରିଭୁବନ ସହକାରୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମାଧ୍ୟମରେ, ସମବାୟ ସହିତ ଜଡିତ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷମାନେ ଶିଖିବା ଏବଂ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସୁଯୋଗ ପାଉଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ, 10 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଏଫପିଓ ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସଶକ୍ତ କରାଯାଉଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
23. ମୋ ସରକାର ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ସମାନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରି ଦେଶର ବିକାଶ ସମ୍ଭବ। ତେଣୁ, ଦେଶ ଆଜି ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶର ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି।
ମୋ ସରକାର ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଜନାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ମହିଳାଙ୍କୁ ରଖାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଠାରୁ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନାରେ ମହିଳା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି।
ଜାତୀୟ ବିକାଶରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ମୋ ସରକାର 10 କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛି। ଆଜି ଦେଶରେ ‘‘ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି’’ଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦୁଇ କୋଟିରୁ ଅଧିକ। କେବଳ ଗତ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, 60 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇଛନ୍ତି। ସରକାର ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ତିନି କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ଭାବରେ ସଶକ୍ତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
24. ଦେଶର ଉପାନ୍ତର ଅଞ୍ଚଳରେ, ‘ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି’ ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଏହି ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦିମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରି କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛନ୍ତି।
ମହିଳାମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ଉନ୍ନତି ସହିତ, ମୋ ସରକାର ସେମାନଙ୍କର ପୁଷ୍ଟିସାଧନ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଭଳି ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି। ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2025ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ‘‘ସ୍ୱସ୍ଥ ନାରୀ, ସଶକ୍ତ ପରିବାର’’ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ସାତ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି। ଏହି ଅଭିଯାନ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ଚିକିତ୍ସା ଆରମ୍ଭ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
25. ମୋ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ନୀତିର ଫଳସ୍ୱରୂପ, ମହିଳାମାନେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଦିଗରେ, ଦେଶ କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ଆଉ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି। ମହିଳା କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କର ପ୍ରଥମ ବ୍ୟାଚ୍ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏକାଡେମୀ (ଏନଡିଏ)ରୁ ସ୍ନାତକ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହା ଏହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୃଢ଼ କରିଛି ଯେ ନାରୀ ଶକ୍ତି ଦେଶର ବିକାଶ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣର ସର୍ବାଗ୍ରେ ରହିଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
26. ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ଜୀ ଆମକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛନ୍ତି – ‘‘ଭୟ କାହୁ କୋ ଦେତ ନାୟ, ନୟ ଭୟ ମନତ ଆନ’’ - ଅର୍ଥାତ୍, ଆମେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଭୟରେ ବଞ୍ଚିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ।
କେବଳ ନିର୍ଭୀରତାର ଏହି ଭାବନା ସହିତ ହିଁ ଜାତିର ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇପାରିବ। ଭାରତ ପ୍ରମାଣ କରିଛି ଯେ କ୍ଷମତାକୁ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ବିଚକ୍ଷଣତାର ସହିତ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ। ସିନ୍ଦୂର ଅପରେସନ୍ ସମୟରେ ବିଶ୍ୱ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀର ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ପରାକ୍ରମ ଦେଖିଛି। ନିଜସ୍ୱ ସମ୍ବଳ ବ୍ୟବହାର କରି ଆମ ଦେଶ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଆଧାର ଶିବିରଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଛି। ମୋ ସରକାର ଏକ ଦୃଢ଼ ବାର୍ତ୍ତା ପଠାଇଛି ଯେ ଭାରତ ଉପରେ ଯେକୌଣସି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ଦୃଢ଼ ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଜବାବ ଦିଆଯିବ। ସିନ୍ଧୁ ଜଳ ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ଥଗିତ କରିବା ମଧ୍ୟ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଭାରତର ଲଢ଼େଇର ଏକ ଅଂଶ। ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ମିଶନ ସୁଦର୍ଶନ ଚକ୍ର ଜାରି ରହିଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
27. ମୋ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ, ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ମଧ୍ୟ ମାଓବାଦୀ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଦେଶର 126 ଜିଲ୍ଲାରେ ଅସୁରକ୍ଷା, ଭୟ ଏବଂ ଅବିଶ୍ୱାସର ବାତାବରଣ ରହିଛି। ମାଓବାଦୀ ଚିନ୍ତାଧାରା ଅନେକ ପିଢ଼ିଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଅନ୍ଧାରକୁ ଠେଲି ଦେଇଛି। ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି, ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଦଳିତ ଭାଇଭଉଣୀମାନେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲେ।
ଆଜି, ମାଓ ଆତଙ୍କ ସମସ୍ୟା 126 ଜିଲ୍ଲାରୁ ମାତ୍ର ଆଠଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ କେବଳ ତିନୋଟି ଜିଲ୍ଲା ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି। ଗତ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ମାଓବାଦ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ହଜାର ବ୍ୟକ୍ତି ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଶାନ୍ତି ଫେରାଇ ଆଣିଛି।
ସମଗ୍ର ଦେଶ ମାଓବାଦ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖୁଛି। 25 ବର୍ଷ ପରେ ଯେତେବେଳେ ଏକ ବସ୍ ବିଜାପୁରର ଏକ ଗାଁରେ ପହଞ୍ଚିଲା, ଗାଁ ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ଏକ ଉତ୍ସବ ଭାବରେ ପାଳନ କଲେ। ଯୁବକମାନେ ବସ୍ତର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ଅସ୍ତ୍ର ରଖିଥିବା ଲୋକମାନେ ଏବେ ଜଗଦଲପୁରର ପାଣ୍ଡୁମ୍ କାଫେରେ ସେବା କରୁଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
28. ଅସ୍ତ୍ରତ୍ୟାଗ ପରେ ସମାଜର ମୁଖ୍ୟସ୍ରୋତରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ଏକ ସାଧାରଣ ଏବଂ ମର୍ଯ୍ୟାଦାପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି। ସେହି ଦିନ ଦୂରରେ ନାହିଁ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ମାଓ ଆତଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂଳୋତ୍ପାଟନ ଦେଖିବ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
29. ଗୁରୁଦେବ ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଟାଗୋର କହିଥିଲେ ଯେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଜୀବନ ବିନା ସ୍ୱାଧୀନତା ଅପୂର୍ଣ୍ଣ ରହେ। ମୋର ସରକାର ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଏବଂ ଠୋସ୍ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି। ଆଜି, ‘ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ନିର୍ମିତ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ବିଭିନ୍ନ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିପାରୁଛି। 'ସ୍ୱଦେଶୀ' ପାଇଁ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରବଳ ଉତ୍ସାହ ରହିଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
30. ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ଆକୃଷ୍ଟ ହୋଇଛି। ଏହା ସହିତ, 17 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଇଛି। ଭାରତର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ର ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି। ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ଛଅ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆଜି ଏହା 11 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
2025 ରେ, ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ 1.5 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନି ମଧ୍ୟ 23 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ରେକର୍ଡ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର ପରେ, ମେଡ୍-ଇନ୍-ଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ଆହୁରି ମଜବୁତ ହୋଇଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
31. ବିଶ୍ୱ ନିବେଶ ଏବଂ ରପ୍ତାନିରେ ଭାରତର ଅଂଶ ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ପ୍ରାୟ 750 ବିଲିୟନ ଡଲାରର ବିଦେଶୀ ନିବେଶ ପାଇଛି।
ମୋ ସରକାର ଭାରତରେ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ଆଧୁନିକ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପାଇଁ ମାଇକ୍ରୋଚିପ୍ ତିଆରିରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଜରୁରୀ। 2025ରେ, ଆଉ ଚାରୋଟି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି। ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏପରି ମୋଟ 10ଟି କାରଖାନା ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ଭାରତ ନାନୋ-ଚିପ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କଠିନ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
32. ଚିପ୍ସ ବ୍ୟତୀତ, ଆଉ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ଅଛି ଯାହା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ମିଶନ ମୋଡରେ କାମ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ, ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରାଯାଉଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
33. ଅତୀତରେ, ଭାରତ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟରେ ଏକ ମହାଶକ୍ତି ଥିଲା। ତଥାପି, ଔପନିବେଶକରଣ ପରେ, ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅବହେଳା ଯୋଗୁଁ, ଆଜି ଭାରତର 95 ପ୍ରତିଶତ ବାଣିଜ୍ୟ ବିଦେଶୀ ଜାହାଜ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି। ଏଥିରେ ବାର୍ଷିକ ଛଅ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି।
ମୋ ସରକାର ଦେଶକୁ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିରୁ ବାହାର କରିବାରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ନିୟୋଜିତ। ମୋ ସରକାର ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ପ୍ରାୟ 70 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ଐତିହାସିକ ପ୍ୟାକେଜ ଘୋଷଣା କରିଛି। ବଡ଼ ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକୁ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ବର୍ତ୍ତମାନର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପୁରୁଣା ସାମୁଦ୍ରିକ ଆଇନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
34. କେରଳର ମହାନ ସନ୍ଥ ଶ୍ରୀନାରାୟଣ ଗୁରୁ କହିଥିଲେ: ‘‘ଶିକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ଜ୍ଞାନ ଅର୍ଜନ କର ଏବଂ ସଂଗଠନ ମାଧ୍ୟମରେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୁଅ’’। କାରଣ, ଯେତେବେଳେ ଏକ ଦେଶ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖେ, ସେତେବେଳେ ଏପରି ସ୍ୱପ୍ନ କେବଳ ତା'ର ଯୁବପିଢ଼ି ଦ୍ୱାରା ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଏ, ଏବଂ ସେହି ଯୁବପିଢ଼ି ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ସାକାର ହୁଏ।
ଆପଣମାନେ ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ କେବଳ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 25 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ମୋ ସରକାରଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ନୀତି ସହିତ, ଦେଶରେ ଅନେକ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଉଭା ହେଉଛି। ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଭଳି ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
35. ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ମୋ ସରକାର ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶରେ 50 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ କରିଛି। ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଏହି ନିବେଶ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
36. ଆଜି, ଆମେ ଭାରତର ଯୁବ ମନରେ ଆଉ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖୁଛୁ। ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ, ସ୍ୱଦେଶୀ ଏବଂ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି।
ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଏହି ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉଦ୍ୟୋଗ ବିକାଶ ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତିର ମନୋଭାବକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ 38 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ପ୍ରାୟ 12 କୋଟି ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ସେହିପରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ସାରା ଦେଶରେ 20 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କାରିଗରଙ୍କୁ ତାଲିମ ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାରେ ମଧ୍ୟ, 72 ଲକ୍ଷ ରାସ୍ତାକଡ଼ ବିକ୍ରେତାଙ୍କୁ 16 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମିଳିଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
37. ସମ୍ପ୍ରତି, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ 10 ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି। ଏହି 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ, ଦେଶରେ 500 ରୁ କମ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଥିଲେ। ଆଜି, ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ଗତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ 50 ହଜାର ନୂତନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛି। ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ନେଟୱାର୍କରେ 20 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ମଧ୍ୟରୁ 45 ପ୍ରତିଶତରେ ଅତି କମରେ ଜଣେ ମହିଳା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଅଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
38. ଗତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ମୋ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ନିଯୁକ୍ତି ମେଳା ମାଧ୍ୟମରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକଶିତ ଭାରତ ରୋଜଗାର ଯୋଜନା ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍ ସହିତ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ 3.5 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି।
ମୋ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ, ଆଇଟି ସେବା, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ କ୍ଷମତା କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଏକ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯାଇଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
39. ଗତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, 4ଜି ଏବଂ 5ଜି ନେଟୱାର୍କ ସେବା ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମୋବାଇଲ୍ ଟାୱାର ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ବିସ୍ତାର ଭାରତକୁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସୃଜନଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ପରିଚିତ କରାଇଛି। ସୃଜନଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ, ମୋ ସରକାର ୱେଭ୍ସ ନାମକ ଏକ ନୂତନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
40. ଆଜି, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି। ଏହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଚାକିରିର ପ୍ରକୃତି ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି। ତେଣୁ, ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ଉଭୟର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି।
ଆଜି, ସ୍କୁଲ ସ୍ତରରେ, ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବସୃଜନ ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ରଖିବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ଅଟଳ ନବସୃଜନ ମିଶନ ଏଥିରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସାରା ଦେଶରେ ଏକ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବରୁ ଉପକୃତ ହୋଇସାରିଛନ୍ତି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଅନୁସନ୍ଧାନ ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶର ସଂସ୍କୃତିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
41. ଦେଶରେ ଆଇଟିଆଇ ନେଟୱାର୍କକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ହଜାର ଆଇଟିଆଇକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି। ଏହି କାରଣରୁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେତୁ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ 60 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି।
ମୋ ସରକାର ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପାଇଁ ଏକ ଶିଳ୍ପ-ପ୍ରସ୍ତୁତ କର୍ମଶକ୍ତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 60 ହଜାର ଯୁବକଙ୍କୁ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି। 10 ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ତାଲିମ ଦିଆଯାଉଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
42. ଆଜି, ଏଆଇର ଅପବ୍ୟବହାର ଯୋଗୁଁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ବିପଦକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଗମ୍ଭୀର ହେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଡିପ୍ ଫେକ୍, ଭୁଲ ସୂଚନା ଏବଂ ନକଲି ବିଷୟବସ୍ତୁ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ସାମାଜିକ ସଦ୍ଭାବ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ପାଇଁ ଗମ୍ଭୀର ବିପଦ ପାଲଟିଛି। ଏହି ଗମ୍ଭୀର ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ବିଚାର କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
43. ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ମୋ ସରକାରଙ୍କ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା, ଦେଶ କ୍ରୀଡାରେ ମଧ୍ୟ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବିକାଶର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି।
ଆମର ଝିଅ ଏବଂ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ଯେଉଁଭଳି ଉନ୍ନତି ହୋଇଛି, ତାହା ପ୍ରକୃତରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ। ଭାରତର ମହିଳା କ୍ରିକେଟ ଦଳ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଶ୍ୱକପ୍ ଜିତିଛି। ସେହିପରି ଦୃଷ୍ଟିହୀନ ମହିଳା କ୍ରିକେଟ ଦଳ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱକପ୍ ଜିତିଛି। ମୁଁ ମୋ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
44. ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭାରତରେ କ୍ରୀଡ଼ା ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂସ୍କାର କରାଯାଇଛି। ମୋ ସରକାର ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ସହିତ ଜଡିତ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ କରିଛି।
ଏହାର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଭାରତକୁ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡ଼ା -2030 ଆୟୋଜନ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି।
ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଦେଶର ସକ୍ଷମ ଯୁବ ଶକ୍ତି ବିକାଶ ଭାରତ ନିର୍ମାଣରେ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣର ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ, ମୋ ସରକାର ବିକାଶ ଭାରତ ଯୁବ ନେତାମାନଙ୍କ ବିତର୍କ ମଞ୍ଚ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଏହି ବର୍ଷ, ପ୍ରାୟ 50 ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଏହି ମଞ୍ଚ ମାଧ୍ୟମରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ଦୁଇ କୋଟି ଯୁବକ ମୋର ଭାରତ ମଞ୍ଚରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
45. ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱ ଜଟିଳତାର ଏକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି। ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବିଶ୍ୱ ସମୀକରଣ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି। ଚାଲିଥିବା ସଂଘର୍ଷରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଅନିଶ୍ଚିତତା ବିଶ୍ୱ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଚାପ ପକାଇଛି। ଏହି ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତ ବିକାଶ ପଥରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ଚାଲିଛି। ଏହି ସଫଳତା ପଛରେ ମୋ ସରକାରଙ୍କ ସନ୍ତୁଳିତ ବୈଦେଶିକ ନୀତି ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରହିଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
46. ବର୍ତ୍ତମାନର ଜଟିଳ ବିଶ୍ୱ ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ସେତୁର ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ସଂଘର୍ଷରେ ଲିପ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଭାରତ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରନ୍ତି। ଏହା ସନ୍ତୋଷର ବିଷୟ ଯେ ଭାରତ ନିରନ୍ତର ସନ୍ତୁଳନ, ନିରପେକ୍ଷତା ଏବଂ ମାନବିକ ବିଚାରକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଆସିଛି। ସେହି ସମୟରେ ଦେଶ 'ଭାରତ ପ୍ରଥମ' ର ସଂକଳ୍ପରେ ସ୍ଥିର ରହିଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
47. ଭାରତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ସ୍ୱରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ଭାରତ ନୂତନ ସହଭାଗୀତା ଗଠନ କରିଛି ଏବଂ ଆଫ୍ରିକା ଏବଂ ଲାଟିନ୍ ଆମେରିକା ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି, ଏବଂ ପୁରୁଣା ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି। ଭାରତ ବିମଷ୍ଟେକ, ଜି20, ବ୍ରିକ୍ସ ଏବଂ ଏସସିଓ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମଞ୍ଚରେ ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ନିଜର ଉପସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
48. ଭାରତ ସର୍ବଦା ବିଶ୍ୱାସ କରିଆସିଛି ଯେ ମାନବତାର ସେବା ବିଶ୍ୱ ରାଜନୀତି ଏବଂ ସହଯୋଗର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ। ଭାରତ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଉଦାହରଣ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛି। ଲାଟିନ୍ ଆମେରିକା, ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆ, ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ଏବଂ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ, ଭାରତ ସର୍ବଦା ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ସହାୟତା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସିଥିଲା। ନଭେମ୍ବର 2025 ରେ, ଶ୍ରୀଲଙ୍କାରେ ବାତ୍ୟା ଦିତୱା ସମୟରେ, ମୋ ସରକାର ଅପରେସନ୍ ସାଗର ବନ୍ଧୁ ଚଳାଇଥିଲା। ଭାରତ ମଧ୍ୟ ମିଆଁମାର ଏବଂ ଆଫଗାନିସ୍ତାନରେ ପ୍ରଥମ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାକାରୀର ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
49. ଆଜି, ଭାରତ ଏହାର ବ୍ୟାପକ ଭୂମିକା ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ନିୟୋଜନ ସହିତ ଅନେକ ବିଶ୍ୱ ସଂଗଠନରେ ପ୍ରମୁଖ ଦାୟିତ୍ୱ ତୁଲାଉଛି। ଏହି ବର୍ଷ, ଭାରତ ବ୍ରିକ୍ସର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଗ୍ରହଣ କରିଛି, ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଏହାକୁ ବହୁତ ଆଶାବାଦୀ ଭାବରେ ଦେଖୁଛି। ଭବିଷ୍ୟତର ସୁଯୋଗ ଏବଂ ଆହ୍ୱାନକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, ଭାରତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଏକ ସାଧାରଣ ମଞ୍ଚରେ ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଏଆଇ ପ୍ରଭାବ ସମ୍ମିଳନୀ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହା ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘଟଣା ପ୍ରମାଣିତ ହେବ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
50. ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ଆଧୁନିକ ବିକାଶ ପରି ଜାତୀୟ ସ୍ୱାଭୀମାନ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଗର୍ବକୁ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସାଂସ୍କୃତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଧନୀ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ। ମୋ ସରକାର ଏହି ଐତିହ୍ୟକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଶକ୍ତିର ଉତ୍ସରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ମାକାଲେଙ୍କ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ, ଉପନିବେଶବାଦୀ ଯୁଗରେ ଭାରତର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହୀନମନ୍ୟତାର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା। ଏବେ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ମୋ ସରକାର ଏହା ଉପରେ ଏକ ଆଘାତ ଦେବା ପାଇଁ ସାହସ ଦେଖାଇଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
51. ଆଜି, ଦେଶ ନିଜର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଏହି ଦିଗରେ, ମୋ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା, ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ପବିତ୍ର ଅବଶେଷ ଏକ ଶହ ପଚିଶ ବର୍ଷ ପରେ ଭାରତକୁ ଫେରି ଆସିଛି। ଏହି ଅବଶେଷଗୁଡ଼ିକୁ ଏବେ ସାଧାରଣ ଦର୍ଶନ ପାଇଁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ପୁନଃନିର୍ମାଣର 75 ତମ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେଉଛି। ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ପରେ ହଜାର ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ଭାରତର ଧାର୍ମିକ ଭକ୍ତି, ସନାତନ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ସୋମନାଥ ସ୍ୱାଭୀମାନ ପର୍ବରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଲୋକମାନେ ଯେଉଁ ଉତ୍ସାହ ସହିତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ତାହା ପ୍ରକୃତରେ ଅତୁଳନୀୟ।
କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଚୋଳଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗଙ୍ଗେଇକୋଣ୍ଡା-ଚୋଳପୁରମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ଏକ ହଜାର ବର୍ଷ ପୂରଣ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଅବସରରେ ମଧ୍ୟ କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଗୌରବମୟ ଅତୀତ ବିଷୟରେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
52. ଆମ ଦେଶ ପ୍ରାଚୀନ ଶିକ୍ଷାର ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇଆସିଛି। ଏହି ଜ୍ଞାନର ଭଣ୍ଡାର ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି, ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି, ପ୍ରାଚୀନ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ରୂପରେ ସଂରକ୍ଷିତ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ, ବିଦେଶୀ ଆକ୍ରମଣ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଅବହେଳା ଯୋଗୁଁ ଏହି ଅମୂଲ୍ୟ ଐତିହ୍ୟ ଗୁରୁତର କ୍ଷତି ସହିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ମୋ ସରକାର ଜ୍ଞାନର ଏହି ବିଶାଳ ଭଣ୍ଡାରକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି। ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ, ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରାଚୀନ ପାଣ୍ଡୁଲିପିର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ଭାରତୀୟ ଜ୍ଞାନ ପରମ୍ପରାକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏହାକୁ ସୁଗମ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
53. ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧ ଆଦିବାସୀ ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛି। ଏହାର ଏକ ଅଂଶ ସ୍ୱରୂପ, ଛତିଶଗଡ଼ରେ ସହିଦ ବୀର ନାରାୟଣ ସିଂହ ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିକଟରେ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ସାନ୍ତାଳୀ ଭାଷାରେ ସମ୍ବିଧାନ ଅନୁବାଦ କରି ମୋ ସରକାର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଗୌରବ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ବୋଲି ମୁଁ ଖୁସିର ସହିତ ଘୋଷଣା କରୁଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
54. ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆମର ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ସମ୍ମାନ କରୁ, ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ କରେ। ଗତ ବର୍ଷ, ୟୁନେସ୍କୋ ଆମର ଦୀପାବଳି ପର୍ବକୁ ମାନବତାର ଅମୂର୍ତ୍ତ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ତାଲିକାରେ ସାମିଲ କରିଛି। ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଦୀପାବଳିର ଲୋକପ୍ରିୟତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ, ୟୁନେସ୍କୋ ଦ୍ୱାରା ଏହି ସ୍ୱୀକୃତି ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଗର୍ବର ବିଷୟ ହୋଇଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
55. ବିଭିନ୍ନ ମତ ଏବଂ ବିବିଧ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶଠାରୁ ବଡ଼ କିଛି ନୁହେଁ ବୋଲି ଏକମତତା ରହିଛି। ପୂଜ୍ୟ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ, ନେହରୁ ଜୀ, ବାବାସାହେବ, ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ, ଜେପି ଜୀ, ଲୋହିଆ ଜୀ, ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ, ଅଟଳ ଜୀ ସମସ୍ତେ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଛନ୍ତି ଯେ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମତଭେଦ ସ୍ୱାଭାବିକ, କିନ୍ତୁ କିଛି ବିଷୟ ଅଛି ଯାହା ସମସ୍ତ ମତଭେଦରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱରେ। ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ, ଭାରତର ସୁରକ୍ଷା, ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା, ସ୍ୱଦେଶୀ ଅଭିଯାନ, ଜାତୀୟ ଏକତା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଦେଶ ସହ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ, ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ ହେବାକୁ ପଡିବ। ଏହା ହିଁ ଆମ ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନା। ତେଣୁ, ଆଜି ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି- ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଭାବରେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଐକ୍ୟବଦ୍ଧ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରଗତିରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସଞ୍ଚୟ କରିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
56. ଆଜି, ସମସ୍ତ ନାଗରିକ ଦେଖିପାରୁଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଭବିଷ୍ୟତ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଆଜି ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତିର ପ୍ରଭାବ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଦେଖାଯିବ।
ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ କୌଣସି ଗୋଟିଏ ସରକାର କିମ୍ବା ଗୋଟିଏ ପିଢ଼ି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ଏହା ଏକ ନିରନ୍ତର ଯାତ୍ରା। ଏହି ଯାତ୍ରାରେ, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସ, ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ନିରନ୍ତରତା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆଗାମୀ ସମୟରେ, ଦେଶର ପ୍ରଗତି ଏହାର ସାମୂହିକ ସଂକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ରୂପାନ୍ତରିତ ହେବ।
ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ସଂସଦ, ସରକାର ଏବଂ ନାଗରିକମାନେ ମିଳିତ ଭାବରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବେ। ଭାରତର ନାଗରିକମାନେ ରାଷ୍ଟ୍ରହିତକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଏବଂ ସାମ୍ବିଧାନିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ବଜାୟ ରଖି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ସମସ୍ତ ନାଗରିକ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ଏବଂ ଦେଶର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିବେ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ଆଗାମୀ ଅଧିବେଶନ ସଫଳ ଏବଂ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ନେଇ ଆଶା କରିବା ସହିତ ସମସ୍ତ ସାଂସଦଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ଧନ୍ୟବାଦ!
ଜୟ ହିନ୍ଦ!
ଜୟ ଭାରତ!