Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's opening remarks during the 22nd ASEAN-India Summit
26 OCT 2025 4:39PM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister and my friend Anwar Ibrahim,
Your Majesty,
Excellencies,
Namaskar.
I am delighted to have had the opportunity once again to join my ASEAN family.
I extend my heartfelt congratulations to Prime Minister Anwar Ibrahim for the successful chairmanship of ASEAN. I thank President Marcos of the Philippines for efficiently fulfilling the role of India’s country coordinator. And I warmly welcome Timor-Leste as the newest member of ASEAN.
On behalf of the people of India, I convey my deepest condolences to the Royal Family and the people of Thailand on the passing of the Queen Mother.
Friends,
India and ASEAN together represent nearly one-fourth of world’s population. We not only share geography; we are also bound by deep historical ties and shared values.
We are companions in the Global South. We are not only commercial partners but also cultural partners. ASEAN is a cornerstone of India’s Act East Policy. India has always fully supported ASEAN centrality and ASEAN’s outlook in the Indo-Pacific.
Even in this era of uncertainties, India-ASEAN Comprehensive Strategic Partnership has continued to make steady progress. And this strong partnership of ours is emerging as a robust foundation for global stability and development.
Friends,
The theme of this year’s ASEAN Summit is "Inclusivity and Sustainability.” This theme is clearly reflected in our joint efforts, whether it is digital inclusion or ensuring food security and resilient supply chains amid current global challenges. India fully supports these priorities and is committed to advancing them together.
Friends,
India has stood firmly with its ASEAN friends in every disaster. Our cooperation in HADR, maritime security, and the blue economy is growing rapidly. In view of this, we are declaring 2026 as "ASEAN-India Year of Maritime Cooperation.”
At the same time, we are steadily advancing our cooperation in education, tourism, science and technology, health, green energy, and cyber security. We will continue to work together to preserve our shared cultural heritage and strengthen people-to-people ties.
Friends,
The 21st century is our century, the century of India and ASEAN. I am confident that the ASEAN Community Vision 2045 and the goal of Viksit Bharat 2047 will build a bright future for all of humanity. Alongside all of you, India is committed to working shoulder to shoulder in this direction.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's statement. Original statement was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২২ শুবা অসিয়ান-ইন্দিয়া সম্মিৎ মনুংদা প্রধান মন্ত্রীগী হৌদোকপগী ৱারোল
26 OCT 2025 4:39PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা, প্রধান মন্ত্রী অমসুং ঐগী মরুপ অনৱার ইব্রাহিমজি,
ইকায়খুম্নরবশিং,
শক্নাইরবশিং,
খুরুমজরি
ঐখোয়গী অসিয়ানগী ইমুং-মনুং অমুক হন্না উনবগী খুদোংচাবা ফংবদা ঐ হরাওই।
মহাক্না মাইপাক্না অসিয়ানগী চিয়ার্মেন ওইবদা ঐনা থম্মোয় শেংনা প্রধান মন্ত্রী অনৱারি ইব্রাহিম থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ভারতকী কন্ত্রি কোওর্দিনেতর ওইনা মহাক্না থবক ফজনা পাংথোকপগীদমক ঐনা ফিলিপিন্সকী রাষ্ট্রপতি মার্কোস থাগৎপা ফোঙদোকচরি। অসিয়ানগী অনৌবা মেম্বর অমা ওইনা তিমোর-লিষ্ট ঐনা তরাম্না ওকচরি।
ভারতমচা পুম্নমক্কী মহুৎশীন্দুনা, থাইলেন্দগী ক্বুইন মাদর লৈখিদবদা নিংথৌগী ইমুং-মনুং অমসুং থাইলেন্দগী মীয়ামগী অৱাবদা ঐনা শরুক য়াজরি।
মরুপশিং,
অপুনবা ওইনা, ভারত অমসুং অসিয়ানদা মালেমগী অপুনবা মীশিংগী শরুক মরি থোকপগী শরুক অমা লৈরি। ঐখোয় লম্মিৎ-তুমিৎকী ওইনা শরুক য়ামিন্নবা খক নত্তনা, পুৱারি অমসুং গুনশিংগী অচেৎপা মরীশিংসু লৈনরি।
ঐখোয় গ্লোবেল সাউথকী খোঙলোয়শিংনি। ঐখোয় ললোন-ইতিক্কী মরুপশিং খক নত্তনা, নাৎ অমসুং চৎনবীশিংগীসু মরুপনি। ভারতকী এক্ত ইষ্ট পোলিসিদা অসিয়ান মরুওইবা য়ুম্বী অমনি। অসিয়ান্না ময়াইদা লৈবা অমসুং ইন্দো-পেসিফিক্ত অসিয়ানগী মীৎয়েং ভারতনা মতম পুম্নমক্ত শৌগৎলি।
হৌজিক্কী তম্বা ঙমদবা ফিবমশিং অসিদা ফাওবা, ইন্দিয়া- অসিয়ান কমপ্রেহেন্সিপ ষ্ট্রাতেজিক পার্তনরশিপ লেপ্না চাউখৎলক্লি। ঐখোয়গী অচেৎপা মরী অসি মালেমগী তুংদু-লৈতাবা অমসুং চাউখৎপা পুরক্নবা অকনবা য়ুম্ফম অমা ওইরক্লে।
মরুপশিং,
চহি অসিগী অসিয়ান সম্মিৎকী থিমদি “ইনক্লুসিবিতি অমসুং ষ্টেনেবিলিতি” হায়বনি। থিম অসি ঐখোয়গী থবকশিংনা খুদম ওইরে,মসি দিজিতেলগী থবকশিং নত্ত্রগা চীঞ্জাক ফংহনবা ওইবা য়াই অমসুং হৌজিক মালেমগী খুদোংচাদবশিং মরক্ত লৈরিবা সপ্লাই চেনশিং ওইবা য়াই। মরুওইবা থবকশিং অসি ভারতনা মপুংফানা শৌগৎলি অমসুং মাইকৈ অসিদা পুন্না চঙশিন্নবা থবক পায়খৎলে।
মরুপশিং,
ভারতনা অসিয়ানগী মরুপশিংগা অৱাবা তারকপা মতম খুদিংমক্ত লেপ্লি। ঐচ.এ.দি.আর, মেরিতাইম সেকুরিতি অমসুং ব্লু ইকোনোমিদা ঐখোয় মতেং পাংনবা য়াংনা চাউখৎলক্লি। হিরম অসিদা, ঐখোয়না ২০২৬ অসি “অসিয়ান-ইন্দিয়া ইয়র ওফ মেরিতাইম কোওপরেসন” হায়না লাউথোক্লে।
ঐখোয়না লাইরিক-লাইশু, তুরিজম, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি, হকশেল, গ্রিন ইনর্জি অমসুং সাইবর সেকুরিতিদা অমগা অমগা মতেং পাংনরি। ঐখোয়গী অপুনবা নাৎ ঙাক-শেন্নবা অমসুং মীগা মীগা লৈনবা মরীশিং ফগৎনবা ঐখোয় মখা তানা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি।
মরুপশিং,
২১শুবা চহিচা অসি ঐখোয়গী চহিচানি, ভারত অমসুং অসিয়ানগী চহিচানি। অসিয়ান কম্মুনিতি ভিজন ২০৪৫ অমসুং বিকসিত ভারত ২০৪৭ গী পান্দমনা মীওইবা খুন্নাইগী অফবা তুংলমচৎ অমা শেমগনি। মাইকৈ অসিদা অদোমগা লোয়ননা ভারতনা নকশিন্ননা থবক তৌমিন্ননবা থাজবা পীরে।
অদোম থাগৎচরি।