Ministry of Ports, Shipping and Waterways
“PM Narendra Modi to take part at India Maritime Week in Mumbai, To Address at the Global Maritime CEO Forum": Sarbananda Sonowal
"Two Luxury Cruise Ships for Brahmaputra Coming by 2027 With ₹250 Crore Investment:” Sarbananda Sonowal
“A historic opportunity to showcase India’s maritime strength to the world” with participation expected from over 100 countries and more than 100,000 stakeholders, Sonowal said for India Maritime Week
“By 2047, our goal is to handle 10,000 MMT of EXIM cargo and 500 MMT through inland waterways”: Sarbananda Sonowal
02 SEP 2025 7:17PM by PIB Delhi
The Union Minister of Ports, Shipping and Waterways (MoPSW), Sarbananda Sonowal announced that Prime Minister Narendra Modi will attend the upcoming ‘India Maritime Week’ in Mumbai from Oct. 27–31, where he will deliver the keynote address at the Global Maritime CEO Forum.
Speaking at the Water Voyage Northeast 2025 conference in Guwahati, Sonowal described the event as “a historic opportunity to showcase India’s maritime strength to the world” with participation expected from over 100 countries and more than 100,000 stakeholders. Sarbananda Sonowal said the Prime Minister’s presence will reaffirm India’s global maritime leadership at a time when the sector is undergoing unprecedented transformation.
“India Maritime Week will not only be a confluence of ideas, but a confluence of confidence,” Sarbananda Sonowal said. “The way Prime Minister Modi has guided our maritime vision, the world now looks at India as a trusted partner and a rising maritime power. His presence at the Global Maritime CEO Forum will inspire global industry leaders to invest in India’s growth story.”
The Minister also revealed a major development for the Northeast: two luxury cruise ships are being built at a combined investment of ₹250 crore for deployment on the Brahmaputra River. These ships, currently under construction at Hooghly Cochin Shipyard in Howrah, Kolkata, will be launched in 2027, providing a new dimension to Assam’s river tourism under the Cruise Bharat Mission.
Maritime reforms and transformation
Sonowal said India’s maritime ecosystem has been reshaped since 2014 under the leadership of Prime Minister Modi. Flagship initiatives such as Sagarmala, the Maritime India Vision (MIV) 2030, and the Maritime Amrit Kaal Vision (MAKV) 2047 are transforming ports, shipping, and inland waterways.
Sarbananda Sonowal highlighted that port capacity has nearly doubled, cargo handling has reached 1,600 million metric tonnes, and turnaround time at ports has reduced to 22 hours.
“From five operational waterways in 2014, we now have 30 today,” Sonowal noted. “Cargo movement on inland waterways has grown from 18 million tonnes in 2013-14 to 145 million tonnes last year. These are not just statistics, they are milestones of transformation.”
The Minister underscored the green transition being led by the Harit Sagar policy and Harit Nauka initiative, which promote clean fuels, renewable energy, and eco-friendly inland vessels. He also highlighted the Jalvahak Scheme, launched in December 2024, which incentivises cargo transport over 300 km on National Waterways 1, 2, and 16 through the Indo-Bangladesh Protocol route with up to 35% reimbursement of operating expenditure.
“With the Jalvahak scheme and fixed day scheduled sailings, we are not just moving cargo, we are moving confidence. We are providing the industry with predictability, affordability, and sustainability,” Sarbananda Sonowal said.
Northeast at the Center of Growth
The Union Minister placed special emphasis on the Northeast’s role in the maritime roadmap. Over ₹1,000 crore has been invested in inland waterway infrastructure in the region, of which ₹300 crore worth of projects are complete and the rest nearing completion.
Sarbananda Sonowal said, “Under the visionary leadership of Prime Minister Narendra Modi ji, we are unlocking the immense maritime potential of the Northeast. A ₹239 crore ship repair facility at Pandu — the first of its kind in the region — will be ready by 2026. By September 2025, a ₹180 crore dedicated approach road will directly link NH-27 to Pandu Port. To boost cruise tourism, we are investing ₹299 crore in new tourist jetties at Guijan, Neamati, Bishwanath Ghat and Silghat. At Dibrugarh, a ₹188 crore Regional Centre of Excellence is being developed to train 5,000 maritime professionals, empowering our youth to lead India’s maritime growth story.”
“The Brahmaputra is not just a river, it is our lifeline. By developing modern cruise terminals, ship repair facilities, and skill centres, we are unlocking the full potential of this mighty river,” Sonowal said.
Cruise Bharat Mission and Tourism Push
The Cruise Bharat Mission, launched in 2024, aims to develop 100 river cruise terminals, 10 sea cruise terminals, and five marinas, while doubling passenger numbers by 2029. Today, 25 river cruise vessels are operational on national waterways, including 14 on the Brahmaputra alone.
Sarbananda Sonowal noted that Forbes recently ranked the Ganga river cruise among the world’s top 10, adding that “Assam is poised to become the next global river cruise destination.”
India Maritime Week – a ₹1 Trillion Opportunity
The Minister said India Maritime Week 2025 will unveil investment opportunities worth nearly ₹1 trillion, ranging from shipbuilding clusters and port-led connectivity to coastal community development and eco-friendly logistics.
“This is the decade of maritime resurgence for India,” Sonowal said. “By 2047, our goal is to handle 10,000 MMT of EXIM cargo and 500 MMT through inland waterways. India will be among the world’s top five shipbuilding nations and command a 20% share in global ship recycling. This is our Amrit Kaal vision for maritime India.”
The Water Voyage Northeast conference, organised by the Inland Waterways Authority of India (IWAI) and the Indian Ports Association (IPA), brought together over 240 stakeholders including cruise operators, cargo vessel owners, and traders.
Concluding his address, Sonowal called upon stakeholders to actively participate in the Mumbai event, “India Maritime Week 2025 is not just an event, it is a movement. It is about shaping a maritime India that is globally competitive, digitally empowered, environmentally sustainable, and socially inclusive. I invite the world to join us in this voyage of confidence, commerce, and connectivity.”

শিপ্পিং মন্ত্রালয়
“প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী মুম্বাইদা ইন্দিয়া মেরিতাইম ৱিক শরুক য়াগনি, গ্লোবেল মেরিতাইম সি.ই.ও ফোরমদা ৱা ঙাংগনি”: সর্বনন্দা সোনোৱাল
“লুপা করোর ২৫০ থাদদুনা ২০২৭ ফাওবদা ব্রাহ্মপুত্রাগী লক্সরি ক্রুইজ জহাজ অনি লৈরগনি”: সর্বনন্দা সোনোৱাল
ইন্দিয়া মেরিতাইম ৱিক্কী মতাংদা সোনোৱালনা হায়খি, “লৈবাক ১০০ হেনবা অমসুং মরী লৈনবা ১০০,০০ হেন্না শরুক য়াগনি হায়না থাজবগা লোয়ননা মালেমদা ভারতকী মেরিতাইম শক্তি উৎনবা পুৱারি ওইরবা খুদোংচাবা অমনি”।
“২০৪৭ ফাওবদা, একজিম কার্গো এম.এম.তি ১০,০০০ অমসুং কংফালগী ঈশিং লম্বীশিংগী খুৎথাংদা এম.এম.তি ৫০০ পুথোক-পুশিন তৌবা অসি ঐখোয়গী পান্দমনি”: সর্বনন্দা সোনোৱাল
02 SEP 2025 7:17PM by PIB Imphal
লাক্লিবা ওক্তোবর ২৭-৩১ ফাওবা মুম্বাইদা পাংথোক্কদৌরিবা ‘ইন্দিয়া মেরিতাইম ৱিক’ তা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী শরুক য়াগনি অমসুং থৌরম অদুদা মহাক্না গ্লোবেল মেরিতাইম সি.ই.ও ফোরমদা ৱা ঙাংগনি হায়না পোর্তস, সিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজগী য়ুনিয়ন মিনিষ্টর শ্রী সর্বনন্দা সোনোৱালনা ফোঙদোকখ্রে।
গুৱাহাতিদা পাংথোকখিবা ৱাতর ভোয়েজ নোর্থইষ্ট ২০২৫ দা ৱা ঙাংবদা, সর্বনন্দা সোনোৱালনা হায়খি থৌরম অসিদা লৈবাক ১০০ হেনবা অমসুং মরী লৈনবা ১০০,০০ হেন্না শরুক য়াগনি হায়না থাজবগা লোয়ননা মালেমদা ভারতকী মেরিতাইম শক্তি উৎনবা পুৱারি ওইরবা খুদোংচাবা অমনি। সেক্তর অসি মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা অওনবা পুরক্লিঙৈ চৈরক অসিদা থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রী শরুক য়াগদবা অসিনা মালেমগী মেরিতাইমগী লুচিংবগী থবক্ত ভারতকী ফিবম হেন্না চেৎশিনহল্লগনি।
সর্বনন্দা সোনোৱালনা হায়খি ইন্দিয়া মেরিতাইম ৱিক অসি অনৌবা ৱাখলশিংগী ইতিনফম অমা ওইবতা নত্তনা, থাজবগী ইতিনফম অমনি। ঐখোয়গী মেরিতাইমগী পান্দম অসি প্রধান মন্ত্রীনা লমজিংবগা লোয়ননা, হৌজিক মালেম্না ভারত অসি থাজবা মরুপ অমা ওইনা অমসুং মেরিতাইমগী শক্তি হেনগৎলক্লিবা অমা ওইনা উরে। গ্লোবেল মেরিতাইম সি.ই.ও ফোরমদা মহাক শরুক য়াবা অসিনা ভারত্ত শেন থাদনবা মালেমগী উদ্যোগকী লুচিংবশিং ইথিল পীরগনি।
সর্বনন্দা সোনোৱালনা হায়খি ব্রাহ্মপুত্রা তুরেলদা শীজিন্ননবা লুপা করোর ২৫০ চঙনা লক্সরি জহাজ অনি শারগনি। হৌজিক কোলকাতাগী হাওরাদা লৈবা হুগলি কোচিন সিপয়ার্দতা শারিবা জহাজশিং অসি ২০২৭ দা শঙ্গাগনি, মসিনা ক্রুইজ ভারত মিসনগী মখাদা অসামগী তুরেলগী তুরিজম অনৌবা মশক অমা তাক্লগনি।
মেরিতাইমগী অওনবশিং অমসুং অহোংবশিং
সর্বনন্দা সোনোৱালনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লমজিং মখাদগী ২০১৪ দগী ভারতকী মেরিতাইমগী থবকশিংদা অহোংবা লাক্লে। মেরিতামি ইন্দিয়া ভিজন ২০৩০ অমসুং মেরিতাইম অমৃত কাল ভিজন ২০৪৭ না হিথাংফমশিং, জহাজ হোনবা অমসুং কংফালগী ঈশিং লম্বীশিংদা অওনবা পুরক্লে। হিথাংফমশিং থবক তৌবা ঙম্বা শরুক অনি হেনগৎলে, কার্গো পুথোক-পুশিন তৌবা মিল্লিয়ন মেত্রিক তন ১,৬০০ য়ৌরে অমসুং হিথাংফমশিংদা থুংলবা অমসুং থাদোকখিবগী মতম পুং ২২ দা হন্থরে। ২০১৪ দা ঈশিং লম্বী ৫ থবক তৌরম্বদগী হৌজিক ৩০ য়ৌরে। কংফালগী ঈশিং লম্বীশিংদা কার্গোশিং চৎপা ২০১৩-১৪ দা মিল্লিয়ন তন ১৮ ওইরম্বদগী হৌখিবা চহিদা মিল্লিয়ন তন ১৪৫ য়ৌরে। মখোয় অসি শুপ্নগী মশিং খক নত্তে, মখোয়গী অওনবশিংগী মাইপাকপশিংনি।
সর্বনন্দা সোনোৱালনা হায়খি মৈখু চেন্দবা থাউশিং, রিন্যুএবল ইনর্জি শীজিন্নবা হেনগৎহন্দুনা অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দবা জহাজশিং শীজিন্নদুনা হরিত সাগর পোলিসি অমসুং হরিত নৌকা ইনিসিয়েতিপনা লমজিংদুনা মৈখু থাংদবা অওনবা অমা পুরক্লে। ইন্দো-বাংলাদেস প্রোতোগোল রুতকী খুৎথাংদা নেসনেল ৱাতৱেজ ১,২ অমসুং ১৬ দা কিমি ৩০০ হেন্না কার্গো পুবদা অচঙবা শেনফমগী চাদা ৩৫ হন্দোক্নবা জলবাহক স্কিম দিশেম্বর ২০২৪ দা হৌদোকখ্রে। জলবাহক স্কিম অমসুং অকক্নবা মতমদা জহাজ হোন্দুনা, ঐখোয়না কার্গো পুবতা নত্তনা, ঐখোয় থাজবগা লোয়ননা চৎলে। ঐখোয়না উদ্যোগশিংদা অশোই-অঙাম থোক্তবা, মমল হোংবা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াবা খুদোংচাবা পীরে।
চাউখৎপগী ময়াইদা অৱাং-নোংপোক
সর্বনন্দা সোনোৱালনা হায়খি মদুদি মেরিতাইমগী লম্বীদা অৱাং-নোংপোক্কী থৌদাং লৈরি। লমদম অসিদা কংফালগী ঈশিং লম্বীশিং শেমগৎনবা লুপা করোর ১,০০০ হেন্না থাদখ্রে অমসুং হৌজিক লুপা করোর ৩০০ রোমগী প্রোজেকশিং লোইশিল্লকলে।
প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লমজিং মখাদা ঐখোয়না অৱাং-নোংপোককঈ মেরিতাইমগী খুদোংচাবশিং লৌরে। লমদম অসিগী অহানবা ওইনা পান্দুনা শেমগৎলিবা লুপা করোর ২৩৯ গী জহাজ শেমজিন্নবা সেন্তর ২০২৬দা থবক হৌরগনি। সেপ্তেম্বর ২০২৫ দা লুপা কারোর ১৮০ চঙনা শেমগৎপা লম্বীনা এন.ঐচ-২৭ অমসুং পান্দু হিথাংফম শম্নরগনি। ক্রুইজ তুরিজম চাউখৎনবা লুপা করোর ২৯৯ থাদদুনা গুইজান, নিয়ামাতি, বিশ্বানাথ ঘাত অমসুং সিলঘাত্ত অনৌবা জেতিশিং শেমগৎলি। মেরিতাইমগী শীনফমদা লৈরিবা মীওই ৫,০০০ ত্রেনিং পীনবা দিব্রুগরদা লুপা কারোরা ১৮৮ চঙনা রিজনেল সেন্তর ওফ এক্সলেন্স অমা শেমগৎলি। ব্রাহ্মপু্ত্রা অসি তুরেল অমা খক নত্তে, মসি ঐখোয়গী থৱায়নি। অনৌবা ক্রুইজ তর্মিনেলশিং, জহাজ শেম্ফমশিং অমসুং স্কিল সেন্তরশিং লিংখৎতুনা ঐখোয়না অচৌবা তুরেল অসিগী কান্নবা লৌরি।
ক্রুইজ ভারত মিসন অমসুং তুরিজম চাউখৎহনবা
২০২৯ ফাওবদা পেসেঞ্জর মশিং শরুক অনি হেনগৎহন্নবা, তুরেলগী ক্রুইজ তর্মিনেল ১০০ হেন্না, সমুদ্রগী ক্রুইজ তর্মিনেল ১০ অমসুং মেরিনা মঙা শেমগৎনবা পান্দমগা লোয়ননা ২০২৪ দা ভারত ক্রুইজ মিসন হৌদোকখিবনি। হৌজিক ফাওবদা, ব্রাহ্মপুত্রা তুরেল খক্তদা ১৪ য়াওনা নেসনেল ৱাতরৱেজশিংদা তুরেলগী ক্রুইজ ২৫ মথৌ তৌরি।
সর্বনন্দা সোনোৱালনা হায়খি হন্দক ফোর্বসনা গঙ্গা রিভর ক্রুইজ অসি মালেমগী ক্রুইজ ১০ গী মনুংদা লৈদুনা অসাম মথংগী মালেমগী রিভর ক্রুইজগী মফম অমা ওইনবা থৌরাং তৌরে।
ইন্দিয়া মেরিতাইম ৱিক- লুপা ত্রিল্লিয়ন ১ গী খুদোংচাবা অমা
সর্বনন্দা সোনোৱালনা হায়খি ইন্দিয়া মেরিতাইম ৱিক ২০২৫ না ভারত্ত লুপা ত্রিল্লিয়ন ১ রোম থাদরক্নবগী খুদোংচাবা অমা পীরগনি।
মসি ভারতকী মেরিতাইম অমুক হিঙ্গৎলক্নবা দিগেদ অমনি। ২০৪৭ ফাওবদা, একজিম কার্গো এম.এম.তি ১০,০০০ অমসুং কংফালগী ঈশিং লম্বীশিংগী খুৎথাংদা এম.এম.তি ৫০০ পুথোক-পুশিন তৌবা অসি ঐখোয়গী পান্দমনি। মালেমগী মকোক থোংবা জহাজ শাবা লৈবাক মঙাগী মনুংদা ভারত য়াওরগনি অমসুং মালেমগী ওইনা জহাজ রিসাইক্লিং তৌবগী চাদা ২০ ভারতনা পাংথোক্লি। মসি মেরিতাইম ইন্দিয়াগী ঐখোয়গী অমৃত কালগী পান্দমনি।
ইনলেন্দ ৱাতরৱেজ ওথোরিতি ওফ ইন্দিয়া অমসুং ইন্দিয়ান পোর্তস এসোসিএসন্না পুন্না শীনবা ৱাতর ভোয়েজ নোর্থইষ্টতা ক্রুইজ ওপরেতরশিং, কার্গো ভেসেল মপুশিং অমসুং ললোনবশিং য়াওনা মরী লৈনবা ২৪০ হেন্না শরুক য়াখি।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, সর্বনন্দা সোনোৱালনা হায়খি মরী লৈনবশিংনা মুম্বাইগী থৌরম অসি থৱায় য়াওনা শরুক য়াগদবনি। ইন্দিয়া মেরিতাইম ৱিক ২০২৫ অসি থৌরম অমা খক নত্তে, মসি ইহৌ অমনি। মসিনা মালেমগী ওইনা চাংদম্নবা ঙম্বা, দিজিতেলগী শক্তি লৈরবা অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দবা ভারতকী মেরিতাইম অমা শেমগনি। থাজবা, ললোন-ইতিক অমসুং চৎথোক-চৎশিনগী খোঙচৎ অসিদা ঐখোয় শরুক য়ানবা ঐনা হায়জরি।