President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA GRACES CONVOCATION CEREMONY OF IIT (ISM) Dhanbad
01 AUG 2025 2:20PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu, graced the 45th convocation ceremony of the Indian Institute of Technology (Indian School of Mines) Dhanbad at Dhanbad, Jharkhand, today (August 01, 2025).
Speaking on the occasion, the President said that IIT (ISM) Dhanbad has a glorious legacy of nearly 100 years. It was established to produce trained experts in the field of mining and geology. Over time, it has broadened its academic horizons and has now become a leading centre of higher education and research in diverse fields. This institute has played a vital role in technological development and innovation. She was happy to note that IIT Dhanbad has developed an ecosystem where the objectives of education and innovation are aligned with the needs of the people and aspirations of the citizens.
The President said that IIT-ISM has an important role in the overall development of the country. Apart from preparing excellent engineers and researchers, this institute also has to create compassionate, sensitive and purposeful professionals. The future of our country is taking shape through the commitment of institutions like IIT-ISM, which are promoting cutting-edge research and innovation and guiding bright young minds.
The President said that the country and the world are facing many complex and rapidly changing challenges, from climate change and lack of resources to digital disruption and social inequality. In such a situation, the guidance of an institute like IIT-ISM is even more important. She urged IIT-ISM to play a leading role in finding new and sustainable solutions.
The President said that India's biggest strength is its vast human resources. The increasing access to technical education and the spread of digital skills are leading India towards becoming a technological superpower. Making India's education system more practical, innovation-focused and industry-friendly will give the right direction to the talent of the country's youth and allow them to move forward at the global level.
The President said that there is a need to encourage patent culture along with promoting R&D and start-ups to compete at the global level. To develop holistic thinking among students and find creative solutions to complex problems, the adoption of an interdisciplinary approach in education is also very important.
The President advised students not to limit their knowledge to personal advancement, but to make it a vehicle for public good. She urged them to use their knowledge to build a stronger and more just India – where opportunities to advance are available to all. She told them to use their knowledge to build a Green India – where development is not at the cost of nature, but in harmony with it. She said that whatever they do in the future, it should reflect their empathy, excellence and ethics along with their intelligence. Innovation driven by compassion, not just innovation, makes the world better.
Please click here to see the President's Speech

রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ভারতকী রাষ্ট্রপতি আই.আই.তি (আই এস এম) ধনবাদকী কনভোকেসন থৌরম শরুক য়াখ্রে
01 AUG 2025 2:20PM by PIB Imphal
ঙসি ভারতকী রাষ্ট্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মু ঝারখন্দগী ধনবাদতা লৈবা ইন্দিয়ান ইন্সতিতুৎ ওফ তেক্নোলোজি(ইন্দিয়ান স্কুল ওফ মাইন্স) ধনবাদকী ৪৫ শুবা কনভোকেসন থৌরম শরুক য়াখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা, রাষ্ট্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মুনা হায়খি আই.আই.তি (আই এস এম) ধনবাদকী চহি ১০০ রোমগী ফজরবা পুৱারি অমা লৈরি। মসি মাইনিং অমসুং জিওলোজিগী লমদা ত্রেনিং ফংলবা অখঙ-অহৈশিং পুথোক্নবা লিংখৎখিবনি। মতমগী মতুংইন্না মসিগী থবকশিং পাকথোক-চাউথোরকখি অমসুং মসি হৌজিক অৱাংবা থাক্কী লাইরিক তমফম অমসুং তোঙান তোঙানবা হিরমশিংদা থিজিন্নবা মরুওইবা মফম অমা ওইরে। তেক্নোলোজি চাউখৎলকপা অমসুং অনৌবা থবকশিং পায়খৎপদা ইন্সতিতুৎ অসিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মীয়ামগী দরকার ওইবশিং অমসুং মীয়ামগী অনিংবশিংগা লাইরিক-লাইশু অমসুং ইন্নোবেসনগী পান্দমগা চান্নবা ফিবম অমা আই.আই.তি ধনবাদনা শেমগৎপদা হরাওবা ফোঙদোক্লি।
রাষ্ট্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মুনা হায়খি লৈবাক অসি হীরম খুদিংমক্ত চাউখৎহনবদা আই.আই.তি-আই.এস.এমনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। অফবা ইঞ্জিনিয়ারশিং অমসুং থিজিল্লোয়শিংগী থৌরাং তৌবগী মথক্ত, ইন্সতিতুৎ অসিনা মীওইবগী অৱাবা খঙবা, ৱাখল তাবা অমসুং কান্নবা মীওই কয়াসু থোক্লি। অৱাংবা থাক্কী থিজিনবা অমসুং অনৌবা থবকশিং য়োকখৎলিবা অমসুং নহারোলশিং লমজিংলিবা আই.আই.তি-আই.এস.এমগুম্বা ইন্সতিতুৎশিংগী খুৎথাংদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী তুংগী ফিবম শেম্লি।
রাষ্ট্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মুনা হায়খি অইং-অশাগী খল হোংলকপা অমসুং লন-থুম মরাং কাইরক্তবা, দিজিতেলগী চৈথেং অমসুং খুন্নাইগী থোং মান্নদবা য়াওনা লৈবাক অসিনা অমসুং মালেম্না অৱাবা কয়া মায়োক্নরি। অসিগুম্বা ফিবম অমদা, আই.আই.তি-আই.এস.এমগুম্বা ইন্সতিতুৎ অমগী লমজিং অসি য়াম্না মরুওই। অনৌবা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াবা পাম্বৈশিং থিদোকপদা আই.আই.তি-আই.এস.এমনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগদবনি।
রাষ্ট্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মুনা হায়খি লৈবাক অসিগী মশিং য়াম্লবা লাইরিক-লাইশু হৈরবা মীওইশিং অসি ভারতকী লন্নি। তেক্নিকেল ইজুকেসন হেন্না ফংহনবা অমসুং দিজিতিকেলগী স্কিলশিং য়ৌহনবা অসিনা ভারত তেক্নোলোজিগী সুপরপৱার অমা ওইরকপা ঙমগনি। ভারতকী লাইরিক-লাইশু তম্বগী থবক অসি হেন্না প্রাক্তিকেল ওইহনবা, অনৌবদা য়ুম্ফম ওইবা অমসুং উদ্যোগকা চুনবা ওইহনবা অসিনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী হৈথোই-শিংথোইবা অচুম্বা লম্বী তাক্কনি অমসুং মখোয় মালেমগী থাক্ত মাঙলোমদা চঙশিনগনি।
রাষ্ট্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মুনা হায়খি মালেমগী থাক্ত চাংদম্নবা ঙম্নবা আর অমসুং দি অমসুং স্তার্দঅপশিং য়োকখৎনবা পেতেন্তগী চৎনবী অমা পুক্নিং থৌগৎপা য়াম্না দরকার ওই। মহৈরোয়শিংগী মরক্ত অফবা ৱাখল খন্নবা অমসুং অরুবা খুদোংচাদবশিংগী অফবা পাম্বৈশিং পুথোক্নবা, লাইরিক-লাইশু তম্বদা হিরম অমগা অমগা পুনশিনবগী থৌরাং অমা পায়খৎপা য়াম্না মরুওই।
রাষ্ট্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মুনা হায়খি মহৈরোয়শিংনা মশাগী খুদোংচাবা ফংনবা খক মখোয়গী লৌশিং শীজিন্নরোইদবনি, লৌশিং অদু মীয়ামগী য়াইফনবা গারি অমা ওইহনগদবনি। মপাঙ্গল কনবা অমসুং মীওই খুদিংমক্ত খুদোংচাবশিং ফংহনবা ভারত অমা শেমগৎনবা মহৈরোয়শিংনা মখোয়গী লৌশিং শীজিন্নগদবনি। মহৌশাগী অকোয়বা ফিবম শোকহন্দনা চাউখৎনবা মৈখু চেন্দবা ভারত অমা শেমগৎনবা মহৈরোয়শিংনা মখোয়গী লৌশিং শীজিন্নগদবনি। মখোয়না তুংদা থবক পায়খৎলকপা মতমদা, থবক অদুদা মখোয়গী নুংশিবা, হৈথোই-শিংথোইবা, চৎনবী ঙাকপা অমসুং লৌশিংগী মমি তাগদবনি। মীওইবগী অৱাবা মশক খঙবা অনৌবা থবকশিংনা মালেম অসি হেন্না ফগৎহনগনি।