AYUSH
MDNIY Hosts Yoga Bandhan: Global Yoga Ambassadors Share their Yoga-empowered Journey of Life!
India’s Yoga Diplomacy at Display ahead of IDY 2025
Yoga has Found Resonance across the Globe: Ayush Secretary
You Delegates are the Voice of Peace & Harmony: DG, ICCR
17 JUN 2025 4:54PM by PIB Delhi
As part of the ongoing International Day of Yoga (IDY) 2025 celebrations, Morarji Desai National Institute of Yoga (MDNIY), under the Ministry of Ayush, successfully organised the inaugural event of the global programme ‘Yoga Bandhan’ on 17th June, 2025. This significant initiative, one of the 10 Signature Events under IDY 2025, underscores India’s commitment to strengthening global cooperation through institution-to-institution partnerships in the field of Yoga.
‘Yoga Bandhan’ brought together global Yoga ambassadors from across the globe and served as a platform for cultural exchange, academic dialogue, and a shared vision for global well-being through Yoga. The event witnessed enthusiastic participation from eminent international delegates, including Yoga academicians, practitioners, studio founders, authors, and wellness experts representing 15 countries.
The inaugural session was graced by Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of Ayush. In his keynote address, he highlighted India’s visionary leadership in placing Yoga at the forefront of global wellness discourse. Referring to data from the National Sample Survey Office (NSSO), he mentioned that approximately 95% of India’s rural and urban population is aware of Ayush systems, with nearly 35% of the population actively practicing some form of Yoga.
Sharing his experiences from his extensive travels abroad, Shri Kotecha remarked that Yoga has found resonance across the world. He further elaborated on key initiatives being undertaken under the Signature Events of IDY 2025, such as Harit Yoga, Yoga Connect, and Samyoga, while also noting that over 3.3 lakh events have already been organised globally, with projections indicating that this number may rise to 5 lakh events by the time the main event of IDY 2025 takes place on June 21st.
He also spoke about the ongoing upgradation of the Yoga Certification Board (YCB) infrastructure to meet the growing global demand for certified Yoga professionals, and encouraged international delegates to associate with YCB for mutual collaboration and growth.
Ms K. Nandini Singla, Director General, Indian Council for Cultural Relations (ICCR), appreciated the participation of international dignitaries saying, “Thank You for being a voice of peace and harmony.” She further said, “Every Yoga enthusiast is a true ambassador of Yoga — playing a vital role in bringing its benefits to every household. It is heartening to see Yoga demonstration from foreign dignitaries in iconic places like Delhi, Varanasi, Jodhpur, Jaipur. It is a huge success of India’s cultural diplomacy.”
Ms. Singla also suggested to introduce some short-term Yoga courses for the dignitaries visiting India.
Ms Monalisa Dash, Joint Secretary, Ministry of Ayush, in her address stated that the International Day of Yoga has now transformed into a global movement that transcends national boundaries, uniting millions in the pursuit of health and harmony. She remarked, “Each year, IDY is celebrated with a unique theme that reflects the universal relevance of Yoga and embodies the timeless Indian philosophy of Vasudhaiva Kutumbakam— the world is one family. This is the soul of Yoga and the spirit of India’s cultural diplomacy.”
Dr. Kashinath Samagandi, Director, MDNIY, extended a warm welcome to the international gathering and stated, “Yoga Bandhan reflects India’s unwavering commitment to sharing the timeless wisdom of Yoga with the global community. Rooted in the principles of holistic well-being, this initiative seeks to strengthen humanity’s shared bonds through the unifying power of Yoga.”
Following the inaugural session, the delegates undertook a guided tour of the MDNIY campus, participated in an interactive session on Yoga communication and knowledge exchange, and attended a cultural Yoga fusion performance prepared by students of MDNIY.
The event showcased India’s leadership in promoting Yoga through meaningful people-to-people exchanges and long-term institutional collaborations. Delegates explored collaborative opportunities in Yoga research, education, and training during the event.
Among the distinguished international delegates were:
· Mr. Josh Pryor, President & CEO, Yoga Australia
· Mr. Gregor Kos, Yoga in Daily Life, Austria
· Prof. Danilo Forghieri Santaella, University of São Paulo, Brazil
· Ms. Yin Yan, Founder, Yogi Yoga, China
· Maj Ingemann-Molden, Denmark
· Mr. Slamat Riyanto, Chairperson, PPYNI, Indonesia
· Mrs. Vidya Volkova, Director, Shakti Yoga Studio, Kazakhstan
· Mr. Manisekaran and Mrs. Sinthamani Arunasalam, Malaysia
· Ms. Irina Fursova, Russia
· Dr. Sujata Cowlagi, Singapore
· Prof. Geo-lyong Lee, South Korea
· Mr. Kugan Naidoo and Ms. Sivlutchime Naidoo, South Africa
· Mr. Jose Maria Marquez Jurado (Gopala), Spain
· Mr. Vimukthi Jayasundara, Sri Lanka
· Ms. Rocio Belen Bonacci, Argentina
Over the next few days, these global Yoga ambassadors will participate in cultural immersions, institutional visits, and policy-level dialogues. Their visit will culminate in participation in the grand International Day of Yoga 2025 celebrations on 21st June 2025.
‘Yoga Bandhan’ stands as a testament to India’s soft power and enduring global leadership in Yoga. Through cross-cultural dialogue, institutional engagement, and shared knowledge, the initiative aims to build a more harmonious, healthy, and connected world.

ଆୟୁଷ
‘ଯୋଗ ବନ୍ଧନ’ ରେ ଅର୍ନ୍ତଜାତୀୟ ଯୋଗ ଆମ୍ବାସଡରମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଯୋଗ ଜୀବନର ଯାତ୍ରାକୁ ସେୟାର କରିଛନ୍ତି
ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୫ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତର ଯୋଗ କୂଟନୀତି ପ୍ରଦର୍ଶନ
ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଯୋଗ ମାନ୍ୟତା ପାଇଛି : ଆୟୁଷ ସଚିବ
ଆପଣମାନେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟର ସ୍ୱର : ଡିଜି, ଆଇସିସିଆର
17 JUN 2025 4:54PM by PIB Bhubaneswar
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ (ଆଇଡିୱାଇ) ୨୦୨୫ ସମାରୋହର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ, ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ମୋରାରଜୀ ଦେଶାଇ ଜାତୀୟ ଯୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏମଡିଏନଆଇୱାଇ) ୧୭ ଜୁନ୍, ୨୦୨୫ ରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ 'ଯୋଗ ବନ୍ଧନ' ର ଉଦଘାଟନୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଫଳତାର ସହ ଆୟୋଜନ କରିଛି । ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ, ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୫ ଅଧୀନରେ ୧୦ ଟି ସ୍ୱାକ୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନୁଷ୍ଠାନ-ରୁ-ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାଗିଦାରୀ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱ ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଏ
‘ଯୋଗ ବନ୍ଧନ' ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରୁ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗ ଆମ୍ବାସଡରମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିଥିଲା ଏବଂ ଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିନିମୟ, ଶୈଖିକ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏକ ସହଭାଗୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଏକାଡେମିକ୍, ଅଭ୍ୟାସକାରୀ, ଷ୍ଟୁଡିଓ ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା, ଲେଖକ ଏବଂ ୧୫ ଟି ଦେଶକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ସୁସ୍ଥତା ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ସମେତ ବିଶିଷ୍ଟ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ଉତ୍ସାହଜନକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା।
ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ବୈଦ୍ୟ ରାଜେଶ କୋଟେଚା ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ନିଜର ମୁଖ୍ୟ ଅଭିଭାଷଣରେ ସେ ଯୋଗକୁ ବୈଶ୍ୱିକ ସୁସ୍ଥତା ଆଲୋଚନାର ଅଗ୍ରଭାଗରେ ରଖିବାରେ ଭାରତର ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଜାତୀୟ ନମୁନା ସର୍ବେକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ (ଏନ୍ଏସ୍ଏସ୍ଓ) ର ତଥ୍ୟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ଜନସଂଖ୍ୟାର ପ୍ରାୟ ୯୫ ପ୍ରତିଶତ ଆୟୁଷ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ଅବଗତ ଅଛନ୍ତି, ଏବଂ ଜନସଂଖ୍ୟାର ପ୍ରାୟ ୩୫ ପ୍ରତିଶତ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ କୌଣସି ନା କୌଣସି ପ୍ରକାରର ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସ କରୁଛନ୍ତି।
ତାଙ୍କର ବ୍ୟାପକ ବିଦେଶ ଯାତ୍ରାର ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟି ଶ୍ରୀ କୋଟେଚା କହିଥିଲେ ଯେ ଯୋଗ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ମାନ୍ୟତା ପାଇଛି। ସେ ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୫ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଯେପରିକି 'ହରିତ ଯୋଗ', 'ଯୋଗ କନେକ୍ଟ' ଏବଂ 'ସାମ୍‍ଯୋଗ' ଅଧୀନରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ, ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ୩.୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ ହୋଇସାରିଛି, ଯାହା ସୂଚାଇ ଦେଇଥିଲା ଯେ ଜୁନ ୨୧ ତାରିଖରେ ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୫ର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବା ବେଳକୁ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୫ ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇପାରେ।
ସେ ଯୋଗ ସାର୍ଟିଫିକେସନ୍ ବୋର୍ଡ (ୱାଇସିବି) ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଉନ୍ନତିକରଣ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଯୋଗ ପେସାଦାରଙ୍କ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାହିଦା ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ୱାଇସିବି ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବା ଲାଗି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇପାରିବ।
ଭାରତୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କ ପରିଷଦ (ଆଇସିସିଆର) ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ସୁଶ୍ରୀ କେ. ନନ୍ଦିନୀ ସିଙ୍ଗଲା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଛନ୍ତି, "ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟର ସ୍ୱର ହୋଇଥିବାରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ।" ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, "ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଗ ଉତ୍ସାହୀ ହେଉଛନ୍ତି ଯୋଗର ପ୍ରକୃତ ଆମ୍ବାସେଡର-ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ଏହାର ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ଦିଲ୍ଲୀ, ବାରଣସୀ, ଯୋଧପୁର, ଜୟପୁର ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ସ୍ଥାନରେ ବିଦେଶୀ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦେଖି ଖୁସି ଲାଗୁଛି। ଏହା ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ କୂଟନୀତିର ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା।
ଭାରତ ଗସ୍ତ କରୁଥିବା ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ଯୋଗ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଶ୍ରୀ ସିଙ୍ଗଲା ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ।
ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ସୁଶ୍ରୀ ମୋନାଲିସା ଦାଶ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଯାହା ଜାତୀୟ ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଅନ୍ୱେଷଣରେ ଏକଜୁଟ କରିଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି, "ପ୍ରତିବର୍ଷ, ଆଇଡିୱାଇ ଏକ ଅନନ୍ୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସହିତ ପାଳନ କରାଯାଏ ଯାହା ଯୋଗର ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଏବଂ ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍-ବିଶ୍ୱ ହେଉଛି ଏକ ପରିବାର-ର କାଳଜୟୀ ଭାରତୀୟ ଦର୍ଶନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ । ଏହା ହେଉଛି ଯୋଗର ଆତ୍ମା ଏବଂ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ କୂଟନୀତିର ଆବେଗ ।
ଏମଡିଏନ୍ଆଇୱାଇ ର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର କାଶୀନାଥ ସମାଗନ୍ଦି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମାବେଶକୁ ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଇବା ସହ କହିଥିଲେ, "ଯୋଗ ବନ୍ଧନ ବିଶ୍ୱ ସମୁଦାୟ ସହିତ ଯୋଗର ଚିରନ୍ତନ ଜ୍ଞାନ ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ସାମଗ୍ରିକ କଲ୍ୟାଣର ନୀତି ଉପରେ ଆଧାରିତ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗର ଏକତା ଶକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ମାନବତାର ସହଭାଗୀ ବନ୍ଧନକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ।
ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନ ପରେ, ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଏମଡିଏନ୍ଆଇୱାଇ ପରିସରରେ ଏକ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ, ଯୋଗ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ବିନିମୟ ଉପରେ ଏକ ଆଲୋଚନା ଅଧିବେଶନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏମଡିଏନ୍ଆଇୱାଇ ର ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ ଯୋଗ ମିଶ୍ରଣ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଲୋକସମ୍ପର୍କ ବିନିମୟ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସଂସ୍ଥାଗତ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥିଲା। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଯୋଗ ଗବେଷଣା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ତାଲିମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗାତ୍ମକ ସୁଯୋଗର ଅନ୍ୱେଷଣ କରିଥିଲେ।
ବିଶିଷ୍ଟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିଲେ :
ଶ୍ରୀ ଜୋସ୍‍ ପ୍ରୟର, ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ସିଇଓ, ଯୋଗ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ
ଶ୍ରୀ ଗ୍ରେଗର କୋସ୍‍, ଯୋଗ ଇନ୍‍ ଡେଲି ଲାଇଫ୍‍, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ
ପ୍ରଫେସର ଡାନିଲୋ ଫରଘିଏରି ସାଣ୍ଟାଏଲା, ସାଓ ପାଓଲୋ ବିଶ୍ବବିଦ୍ୟାଳୟ, ବ୍ରାଜିଲ
ସୁଶ୍ରୀ ୟିନ୍‍ ୟାନ, ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା, ଯୋଗୀ ଯୋଗ, ଚୀନ୍‍
ମେଜର ଇଞ୍ଜେମାନ, ମୋଲଡେନ୍‍, ଡେନମାର୍କ
ଶ୍ରୀ ସ୍ଲାମାଟ ରିଆଣ୍ଟୋ, ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ପିପିଓ୍ବାଇଏନଆଇ, ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ
ଶ୍ରୀମତୀ ବିଦ୍ୟା ଭୋଲକୋଭା, ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ଶକ୍ତି ଯୋଗ ଷ୍ଟୁଡିଓ, କାଜାଖସ୍ତାନ
ଶ୍ରୀ ମଣିଶେଖରନ ଏବଂ ଶ୍ରୀମତୀ ସିନ୍ଥାମଣି ଅରୁଣାସାଲମ, ମାଲେସିଆ
ସୁଶ୍ରୀ ଇରିନା ଫୁରସୋଭା, ଋଷ୍‍
ଡକ୍ଟର ସୁଜାତା କାଓଲାଗି, ସିଙ୍ଗାପୁର
ପ୍ରଫେସର ଜିଓ-ଲଙ୍ଗ୍‍ ଲି, ଦକ୍ଷିଣ କୋରିଆ
ଶ୍ରୀ କୁଗନ ନାଇଡୁ ଏବଂ ସୁଶ୍ରୀ ସିଭଲୁଟେକମି ନାଇଡୁ, ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକା
ଶ୍ରୀ ଜୋସ୍‍ ମାରିଆ ମାର୍କୁଜ୍‍ ଜୁରାଡୋ (ଗୋପାଲା), ସ୍ପେନ୍‍
ଶ୍ରୀ ଭିମୁକ୍ତି ଜୟସୁନ୍ଦରା, ଶ୍ରୀଲଙ୍କା
ଆଗାମୀ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ଏହି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଯୋଗ ଆମ୍ବାସଡରମାନେ ସାଂସ୍କୃତିକ ନିମଜ୍ଜନ, ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଗସ୍ତ ଏବଂ ନୀତି-ସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ସେମାନଙ୍କ ଗସ୍ତ ୨୦୨୫ ମସିହା ଜୁନ ୨୧ ତାରିଖରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ବିଶାଳ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ସମାରୋହରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ଶେଷ ହେବ।
'ଯୋଗ ବନ୍ଧନ' ଭାରତର ସଫ୍ଟ ପାୱାର ଏବଂ ଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥାୟୀ ବିଶ୍ୱ ନେତୃତ୍ୱର ଏକ ପ୍ରମାଣ ଭାବରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି। ଆନ୍ତଃସାଂସ୍କୃତିକ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ, ସଂସ୍ଥାଗତ ଯୋଗଦାନ ଏବଂ ସହଭାଗୀ ଜ୍ଞାନ ମାଧ୍ୟମରେ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ଅଧିକ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ, ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ସଂଯୁକ୍ତ ବିଶ୍ୱ ନିର୍ମାଣ କରିବା।