Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, inaugurates new building of Central Forensic Science Laboratory (CFSL), Kolkata, in West Bengal
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India is building a secure, transparent, and evidence-based criminal justice system with a clear vision
Even the poorest person should be able to go to the police station with confidence and receive timely justice — the Modi government is committed to building such a justice system
After the introduction of the new laws, charge sheets have started being filed within 60 days in nearly 60% of the cases, which is a major achievement
Through FSL Kolkata, West Bengal, Jharkhand, Bihar, Odisha, Assam, Sikkim, and the entire Northeast will get help in developing an evidence-based criminal justice system
The Modi government is working towards establishing a National Forensic Science University in every major state and a mobile forensic van in every district
The Modi government is transforming the country’s criminal justice system from being based on argument to being evidence-based, so that the guilty cannot benefit from the benefit of doubt and the victim receives justice
To make every police station's investigating officer, public prosecutor, and court aware of the importance of forensic science, an awareness and training campaign will be launched from January 2026
Major financial scams are being exposed through forensic audits, and convictions have been secured in 20-year-old cases through DNA forensics
With mobile forensics, call detail analysis, and psychological profiling, our justice system is entering a new era
01 JUN 2025 4:17PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today inaugurated the new building of the Central Forensic Science Laboratory (CFSL), Kolkata, in West Bengal. On this occasion, the Union Home Secretary and several other dignitaries were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India is working with a vision to build a secure, transparent, and evidence-based criminal justice system. He said that today, another important link is being added to this effort. He stated that the Forensic Science Laboratory (FSL), built in Kolkata at a cost of ₹88 crore, will help West Bengal, Jharkhand, Bihar, Odisha, Assam, Sikkim, and all the states of the Northeast in developing an evidence-based criminal justice system and in fulfilling the role with a holistic approach. Shri Shah said that in the implementation of our three new criminal laws, this FSL will play a significant role in understanding, adopting, and delivering the importance of evidence, forensic science, and securing convictions to every police station.
Union Home Minister said that the Modi government is working to establish a network of FSLs across the country by forming clusters of 3–4 states to make their criminal justice systems evidence-based. He said that with this cluster approach, a campaign will be launched from January 2026 to take forensic science down to the police station level, to establish its importance as evidence in every court, and to make every investigating officer in police stations understand its significance. Through this, the criminal justice system across the country will be transformed from being based on argument to being evidence-based, ensuring that the guilty do not benefit from the benefit of doubt and that justice is delivered to the victim. Shri Shah said that this entire process is only possible when police stations, public prosecutors, and courts understand its importance, adopt it, and give it priority in their functioning. He added that by creating an FSL network and adopting a cluster approach, the involvement of experts in complex cases will lead to decisions being made more efficiently, resulting in a radical transformation of the entire criminal justice system. He also mentioned that today, the Narcotics Version 2.0 and Explosives Version 2.0 have been formally launched, which will simplify various tasks for forensic science laboratories across the country.
Shri Amit Shah said that today, in the 21st century, when our transactions, communication, identity, and basic details are all being stored in one place, the nature of crime is also changing rapidly. He said it is very important that those who prevent crime stay two steps ahead of the criminals, and if we do not use science and clear laws in this effort, we cannot stay ahead of the criminals. He stated that major financial scams are now being exposed through forensic audits, and our criminal justice system is entering a new era.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Bharatiya Nyaya Sanhita (BNS), the Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita (BNSS), and the Bharatiya Sakshya Adhiniyam (BSA) are laws made by the Parliament elected by the people of India to protect the constitutional rights of the people of India. He stated that under the leadership of Prime Minister Modi, the Government of India has abolished the 160-year-old laws made by the British and has introduced new laws for a new India. He said this is a revolutionary change in the direction of delivering justice to the people, as now the guilty will not be able to escape due to lack of evidence. He added that these laws have already incorporated and defined all potential technological changes that may occur in the next 100 years.
Shri Amit Shah said that the new criminal laws have provided a legal basis for the use of technology in crime scene investigation and trial. He stated that in offences punishable with more than seven years of imprisonment, the visit of a forensic science team has been made mandatory. He said that these laws ensure timely justice, with a provision for filing the chargesheet within 60 days. He added that now, in nearly 60 percent of cases, chargesheets are being filed within 60 days, which is a major achievement. He also stated that through "trial in absentia," trials will be conducted and punishments will be pronounced even in the absence of absconders, and they will be brought back using international agreements. He said that 17,184 police stations in the country are connected to CCTNS, are online, and their data is being generated collectively.
Union Home Minister said that the Government of India has offered support for one forensic mobile van in every district, and many states have increased the number of vans on their own based on the number of FIRs registered. He stated that 16 campuses of the National Forensic Science University (NFSU) have been approved, 7 have been established, and the rest are in process. He said that, in addition to this, an NFSU college will be set up in every major state to ensure the availability of trained manpower. He noted that from 26 campuses across the country, 36,000 students will graduate annually with degrees, diplomas, and PhDs, while the country’s requirement is 30,000 trained professionals per year. In this way, the task of creating human resources as per the requirement has been completed in advance. Shri Shah added that 9 more NFSU campuses will be built at a cost of ₹1,300 crore, and 7 new CFSLs will be established at a cost of ₹860 crore in Uttar Pradesh, Chhattisgarh, Odisha, Rajasthan, Tamil Nadu, Kerala, and Bihar. He said the Ministry of Home Affairs has supported the forensic science infrastructure of the states. He also mentioned that a ₹2,080 crore plan is being introduced for the modernization of forensic capabilities, and a National Forensic Data Centre will be established at a cost of ₹200 crore.
Shri Amit Shah said that our Constitution-makers infused the spirit of freedom into the Constitution, but we have begun the work of implementing it on the ground very late. He said that it is our responsibility to ensure that even the poorest person can walk into a police station with dignity and confidence in the system, and receive justice through the legal process in the shortest possible time.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର କୋଲକାତାରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଫୋରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ପରୀକ୍ଷାଗାର (ସିଏଫଏସଏଲ) ର ନୂତନ କୋଠା ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଭାରତ ସରକାର ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ପ୍ରମାଣ-ଭିତ୍ତିକ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗଠନ କରୁଛନ୍ତି
ମୋଦୀ ସରକାର ଏପରି ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗଠନ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ, ଯେଉଁଥିରେ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନକୁ ଯାଇ ଠିକ୍ ସମୟରେ ନ୍ୟାୟ ପାଇପାରିବେ
ନୂତନ ଆଇନ ପ୍ରଚଳନ ପରେ, ପ୍ରାୟ 60% ମାମଲାରେ 60 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଚାର୍ଜସିଟ୍ ଦାଖଲ ହେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଯାହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା
ଏଫଏସଏଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ କୋଲକାତା, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ବିହାର, ଓଡ଼ିଶା, ଆସାମ, ସିକିମ୍ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର - ପୂର୍ବକୁ ପ୍ରମାଣ-ଭିତ୍ତିକ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିବାରେ ସହାୟତା ମିଳିବ
ମୋଦୀ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରମୁଖ ରାଜ୍ୟରେ ଏକ ଜାତୀୟ ଫୋରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏକ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋରେନସିକ୍ ଭ୍ୟାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି
ମୋଦୀ ସରକାର ଦେଶର ଫୌଜଦାରୀ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଯୁକ୍ତି-ଭିତ୍ତିକରୁ ପ୍ରମାଣ-ଭିତ୍ତିକ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଦୋଷୀମାନେ ସନ୍ଦେହର ଲାଭରୁ ଫାଇଦା ଉଠାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ ଏବଂ ପୀଡିତ ନ୍ୟାୟ ପାଇବେ
ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନର ତଦନ୍ତକାରୀ ଅଧିକାରୀ, ସରକାରୀ ଓକିଲ ଏବଂ କୋର୍ଟଙ୍କୁ ଫୋର
01 JUN 2025 4:17PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ କୋଲକାତାସ୍ଥିତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଫୋରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ପରୀକ୍ଷାଗାର (ସିଏଫଏସଏଲ୍)ର ନୂତନ କୋଠା ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ ଏବଂ ଅନେକ ସମ୍ମାନିତ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଭାରତ ସରକାର ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ପ୍ରମାଣ-ଭିତ୍ତିକ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗଠନ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି, ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଯୋଗ ଯୋଡା ହେଉଛି। 88 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ କୋଲକାତାରେ ନିର୍ମିତ ଫୋରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ପରୀକ୍ଷାଗାର (ଏଫଏସଏଲ୍) ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ବିହାର, ଓଡ଼ିଶା, ଆସାମ, ସିକିମ୍ ଏବଂ ଉତ୍ତର- ପୂର୍ବର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ଏକ ପ୍ରମାଣ-ଭିତ୍ତିକ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିବାରେ ଏବଂ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆମର ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ, ଏହି ଏଫଏସଏଲ୍ ପ୍ରମାଣ, ଫୋରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ବୁଝିବା, ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଏଥିରେ ଦୋଷୀମାନଙ୍କ ଦୋଷକୁ ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର 3 - 4ଟି ରାଜ୍ୟକୁ ନେଇ କ୍ଲଷ୍ଟର ଗଠନ କରି ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଏଫଏସଏଲ୍ ଗୁଡ଼ିକର ଏକ ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରମାଣ-ଭିତ୍ତିକ କରାଯାଇପାରିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି କ୍ଲଷ୍ଟର ପଦ୍ଧତି ସହିତ, ଜାନୁଆରୀ 2026 ରୁ ଫୋରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନକୁ ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନ ସ୍ତରକୁ ନେଇଯିବା, ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋର୍ଟରେ ପ୍ରମାଣ ଭାବରେ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିବା ଏବଂ ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ତଦନ୍ତକାରୀ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୁଝାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ। ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ, ସାରା ଦେଶରେ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୁକ୍ତି-ଭିତ୍ତିକରୁ ପ୍ରମାଣ-ଭିତ୍ତିକକୁ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହେବ, ଯାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ଦୋଷୀମାନେ ସନ୍ଦେହର ଲାଭରୁ ଯେପରି ଫାଇଦା ଉଠାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ ଏବଂ ପୀଡିତଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ମିଳିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସେତେବେଳେ ସମ୍ଭବ ଯେତେବେଳେ ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନ, ସରକାରୀ ଓକିଲ ଏବଂ କୋର୍ଟ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୁଝିବେ, ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଏହାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ଏଫଏସଏଲ୍ ନେଟୱାର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରି ଏବଂ କ୍ଲଷ୍ଟର ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ କରି, ଜଟିଳ ମାମଲାରେ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତି ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷତାର ସହିତ ଗ୍ରହଣ କରିବ, ଯାହା ଫଳରେ ସମଗ୍ର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ମୌଳିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ , ଆଜି ନାର୍କୋଟିକ୍ସ ସଂସ୍କରଣ 2.0 ଏବଂ ବିସ୍ଫୋରକ ସଂସ୍କରଣ 2.0 ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଯାହା ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଫୋରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସରଳ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି, ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ, ଯେତେବେଳେ ଆମର କାରବାର, ଯୋଗାଯୋଗ, ପରିଚୟ ଏବଂ ମୌଳିକ ବିବରଣୀ ସବୁ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯାଉଛି, ଅପରାଧର ପ୍ରକୃତି ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଅପରାଧକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଯେଉଁମାନେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଅପରାଧୀମାନଙ୍କଠାରୁ ଦୁଇ ପାଦ ଆଗରେ ରହିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଏବଂ ଯଦି ଆମେ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ବିଜ୍ଞାନସମ୍ମତ ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟ ଆଇନ ବ୍ୟବହାର ନ କରୁ, ତେବେ ଆମେ ଅପରାଧୀମାନଙ୍କଠାରୁ ଆଗରେ ରହିପାରିବୁ ନାହିଁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଫୋରେନସିକ୍ ଅଡିଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଏବେ ବଡ଼ ବଡ଼ ଆର୍ଥିକ ଠକେଇର ପର୍ଦ୍ଦାଫାସ ହେଉଛି, ଏବଂ ଆମର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏକ ନୂତନ ଯୁଗରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ , ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା (ବିଏନଏସ୍), ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା (ବିଏନଏସଏସ୍), ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସାକ୍ଷ୍ୟ ଅଧିନିୟମ (ବିଏସଏ) ହେଉଛି ଭାରତର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ବାଚିତ ସଂସଦ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଣୀତ ଆଇନ, ଯାହା ଭାରତର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସାମ୍ବିଧାନିକ ଅଧିକାରକୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ , ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଣୀତ 160 ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଆଇନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରି ନୂତନ ଭାରତ ପାଇଁ ନୂତନ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଲୋକଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ ଦିଗରେ ଏକ କ୍ରାନ୍ତିକାରୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ, କାରଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦୋଷୀ ପ୍ରମାଣ ଅଭାବରୁ ଖସି ଯାଇପାରିବେ ନାହିଁ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ଆଗାମୀ 100 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଘଟିବାର ସମ୍ଭାବନା ଥିବା ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ପରିଭାଷିତ କରିସାରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ଅପରାଧ ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ଅପରାଧ ସ୍ଥଳ ତଦନ୍ତ ଏବଂ ବିଚାର ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଏକ ଆଇନଗତ ଆଧାର ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସାତ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ କାରାଦଣ୍ଡ ସହିତ ଦଣ୍ଡନୀୟ ଅପରାଧରେ, ଏକ ଫୋରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ଦଳ ଗସ୍ତକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରେ, 60 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଚାର୍ଜସିଟ୍ ଦାଖଲ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ 60 ପ୍ରତିଶତ ମାମଲାରେ 60 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଚାର୍ଜସିଟ୍ ଦାଖଲ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ "ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ ବିଚାର" ମାଧ୍ୟମରେ, ପଳାତକଙ୍କ ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ବିଚାର କରାଯିବ ଏବଂ ଦଣ୍ଡ ଘୋଷଣା କରାଯିବ, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ବ୍ୟବହାର କରି ଫେରାଇ ଅଣାଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଦେଶର 17,184 ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନ ସିସିଟିଏନଏସ୍ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ, ଅନଲାଇନରେ ଏହା ଯୋଡି ହୋଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ତଥ୍ୟ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଗୋଟିଏ ଫୋରେନସିକ୍ ମୋବାଇଲ୍ ଭ୍ୟାନ୍ ପାଇଁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ପଞ୍ଜିକୃତ ଏଫଆଇଆର୍ ସଂଖ୍ୟା ଆଧାରରେ ନିଜସ୍ୱ ଭ୍ୟାନ୍ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାତୀୟ ଫୋରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଏନଏଫଏସୟୁ)ର 16ଟି କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଛି, 7ଟି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ବାକିଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ମାନବଶକ୍ତିର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରମୁଖ ରାଜ୍ୟରେ ଏକ ଏନଏଫଏସୟୁ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ। ସାରା ଦେଶରେ 26ଟି କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ରୁ ବାର୍ଷିକ 36,000 ଛାତ୍ର ଡିଗ୍ରୀ, ଡିପ୍ଲୋମା ଏବଂ ପିଏଚଡି ସହିତ ସ୍ନାତକ ହେବେ, ଯେତେବେଳେ କି ଦେଶର ପ୍ରତି ବର୍ଷର ଆବଶ୍ୟକତା 30,000 ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ପେଶାଦାର ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଏହିପରି ଭାବରେ, ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ମାନବ ସମ୍ବଳ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ପୂର୍ବରୁ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, 1300 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଆଉ ୯ଟି ଏନଏଫଏସୟୁ କ୍ୟାମ୍ପସ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ ଏବଂ 860 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ଛତିଶଗଡ଼, ଓଡ଼ିଶା, ରାଜସ୍ଥାନ, ତାମିଲନାଡୁ, କେରଳ ଏବଂ ବିହାରରେ 7ଟି ନୂତନ ସିଏଫଏସଏଲ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ , ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଫୋରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସମର୍ଥନ କରିଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଫୋରେନସିକ୍ କ୍ଷମତାର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ 2080 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଯୋଜନା ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ 200 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏକ ଜାତୀୟ ଫୋରେନସିକ୍ ଡାଟା ସେଣ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆମର ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରଣେତାମାନେ ସମ୍ବିଧାନରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଭାବନାକୁ ଯୋଡିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏହାକୁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ବହୁତ ବିଳମ୍ବରେ କାମ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସବୁଠାରୁ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଯେପରି ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ସହିତ ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରି ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନକୁ ଯାଇପାରିବେ ଏବଂ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଆଇନଗତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ନ୍ୟାୟ ପାଇପାରିବେ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ।