Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the launch of development works in Bhuj, Gujarat
26 MAY 2025 9:52PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki – Jai!
Our Tricolour should never be lowered.
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, my colleague in the Union Cabinet Shri Manohar Lal ji, all other members of the Cabinet, Members of Parliament, Members of the Legislative Assembly, all other respected dignitaries, and my dear brothers and sisters of Kutch!
Why have I come to the land of Kutch, the land of Sharad and the brave Kachchhi people? I offer my heartfelt salutations to the great son of Kutch and revolutionary hero, Shyamji Krishna Varma. And to all my Kachchhi brothers and sisters, I greet you warmly with ‘Ram Ram’ from the bottom of my heart.
Friends,
On this sacred land of Kutch, all our hopes are fulfilled with the blessings of Maa Ashapura. Maa Ashapura has always showered her grace upon this land. Today, I bow before Maa Ashapura with devotion and extend my greetings to all the people from the soil of Kutch.
Friends,
My bond with Kutch is very old, and the love you all have for me is such that I can never stop myself from coming here. Even when I was not in politics, had nothing to do with power, I used to come to the land of Kutch regularly — it was a natural part of my work and life. I’ve had the opportunity to visit every nook and corner of this region. The people of Kutch, your self-confidence, your determination despite all hardships — it has always guided my life. Those from the older generations know, though the current generation may not, life here has become much easier now, but the situation used to be very different back then. And I remember, as Chief Minister, the very first time when Narmada’s waters reached the land of Kutch — it was as if Diwali had arrived for Kutch. I don’t think Kutch had ever witnessed such a Diwali as we did on that day. Kutch, which had thirsted for water for centuries, was blessed by Maa Narmada. And I consider it my good fortune that I got the opportunity — thanks to all of you — to play a role in bringing water to this dry land. When I was the Chief Minister, people used to count how many times I visited Kutch — they would keep track! Some even said, "Modi ji has hit a century." Visiting many villages, going to the homes of my party workers, meeting people, sitting and working in local offices — all these were natural parts of my daily activities.
Friends,
I have seen that although there was no water in Kutch, the farmers of Kutch were full of spirit — their determination has always been remarkable. For years, whatever I experienced in Kutch, I always saw great potential for development in it. Kutch cannot be underestimated. A land that had Dholavira thousands of years ago must surely possess immense strength — we should revere and honour such a land.
And friends,
Kutch has shown that with hope and continuous hard work, circumstances can be turned around, adversity can be transformed into opportunity, and desired goals can be achieved. When the earthquake struck here, the world thought — "It’s over. Nothing can happen now." Kutch had wrapped itself in a shroud of death after the quake. But friends, I never lost my faith. I had faith in the indomitable spirit — the “Kachhi khameer” — of the people of Kutch. That’s why I used to say: Children must be taught the ‘K’ of Kutch and the ‘Kh’ of Khameer (grit and spirit). I was confident that Kutch would overcome this crisis — that it would make even the earthquake tremble — and my Kachhimadu (beloved people of Kutch) would rise again. And you did exactly that. Today, Kutch is a major centre of trade, business, and tourism. In the times to come, Kutch’s role will become even greater. That is why whenever I come to accelerate Kutch’s development, I feel I must do more, do something new, do even better — my heart refuses to stop. Today, projects worth more than 50,000 crore rupees related to development have either been inaugurated or had their foundation stones laid here. There was a time when plans worth 50,000 crore rupees were not heard of in the entire state of Gujarat. Today, work worth that much is happening in just one district!
Friends,
These projects will also help Bharat become a major global force in the blue economy and a centre for green energy. I extend my heartfelt congratulations to all of you — my beloved people of Kutch — for these remarkable development efforts. Now, raise the Tricolour with pride, and express your joy and enthusiasm!
Friends,
Our Kutch is becoming the world’s largest centre for green energy. Did you hear that? What did I say? The largest in the world — let’s take a moment to celebrate that! Green hydrogen is a new type of fuel. In the times to come, cars, buses, street lights — all of these will run on green hydrogen. Kandla is one of the three green hydrogen hubs in the country. Today, the foundation stone for a green hydrogen plant was also laid here. You’ll be proud to know, friends — the technology used in this plant is Made in India. Our Kutch is also at the heart of Bharat’s solar revolution. One of the world’s largest solar power projects is being built right here — in my Kutch. There was a time when, while describing Kutch, people would say, “What do you have there? It’s just a desert. What can possibly happen there?” And even then, I used to say: "This is not just a desert — this is the gateway (toran) of Gujarat!" That very desert, once surrounded by dust storms and barren land, is now not just empowering us, but has begun to energize the entire nation. Thanks to the Khavda Complex, Kutch has now made its mark on the global energy map.
Friends,
Our government is working to ensure that you not only get sufficient electricity, but also that your electricity bill becomes zero. That’s why we have launched the PM Suryaghar Muft Bijli Yojana. Millions of families in Gujarat have already become part of this initiative.
Brothers and sisters,
In every country that has achieved prosperity, the sea has played a major role in that success. Here too, we have the example of Dholavira. Ancient port cities like Lothal existed here — these were centres of wealth and progress in Bharat’s ancient civilization. Our vision of port-led development is inspired by this rich legacy. Bharat is developing cities around its ports. From seafood to tourism to trade, the coastal region is being developed into an entirely new ecosystem. The country is making major investments in expanding and modernizing ports, and the results have been remarkable. Some of the country’s major ports have, for the first time, handled a record 150 million tonnes of cargo in a single year. This includes our very own Deendayal Port in Kandla. Nearly one-third of the country’s total maritime trade is handled through the ports of Kutch alone. That’s why the capacity and connectivity of Kandla and Mundra ports are being continuously enhanced. Even today, several new shipping-related facilities have been inaugurated here. A new jetty has been constructed. To store more cargo, modern storage facilities have been set up. In this year’s Budget, we have announced a special fund for the maritime sector. Shipbuilding has also been given major emphasis. We will now build large ships in Bharat, both for our own needs and for the world’s. There was a time when Mandvi was famous for exactly this — building massive ships. Our people used to construct them with great skill, and that strength still exists in Mandvi today. Now, we want to take Bharat to the world stage in modern shipbuilding, to manufacture and export these ships. This will also create thousands of employment opportunities for our youth. We already have the Alang ship-breaking yard here. Now, we are putting our full strength into shipbuilding — and this is one of the sectors with the highest potential for job creation.
Friends,
Our Kutch has always respected its heritage. Now, this heritage is also becoming an inspiration for Kutch's development. Over the past two to two-and-a-half decades, industries related to textiles, food processing, ceramics, and salt have seen significant growth in Bhuj. Kutch embroidery, block printing, bandhani fabric, and leatherwork — their popularity can be seen everywhere. And what to say about our Bhujodi — there is hardly any handloom or handicraft workshop that doesn’t feature Bhujodi work. The tradition of Ajrakh printing is unique to Kutch, and now all these art forms from our Kutch have received the GI (Geographical Indication) tag. They’ve gained recognition — not just locally, but globally. This means it’s now officially acknowledged that these art forms originate from Kutch. This is a huge recognition, especially for our tribal families and artisans. In this year’s Budget, the central government has made several announcements for the leather and textile industries.
Friends,
I also salute the hard work of the farmers — both women and men — of Kutch. You didn’t give up even in the face of tough challenges. There was a time when the water table in Gujarat had dropped hundreds of feet. With the grace of Narmada ji and the efforts of the government, the situation has changed today. The canal built from Kevadia to Mod Kuba in Kutch has transformed the fate of the region. Today, Kutch’s mangoes, dates, pomegranates, cumin, and dragon fruit are performing exceptionally well. Many such crops are now reaching markets across the world. There was a time when people were forced to migrate from Kutch — we used to have negative population growth. But today, the people of Kutch are getting employment right here in Kutch. Not just that — even people from outside now see hope in Kutch, friends.
Friends,
Providing maximum employment opportunities to the youth of the country is a top priority for the BJP government. Tourism is one such sector that offers a huge number of jobs. Kutch has history, culture, and nature — all three. I’m happy to see that the Rann Utsav of Kutch is reaching new heights day by day. The Smriti Van built here in Bhuj has been recognized by UNESCO as the most beautiful museum in the world. Tourism in this region will expand even further in the coming days. The village of Dhordo has been listed among the best tourism villages in the world. Are the people from Dhordo here today? Please wave the national flag! Mandvi’s sea beach is also becoming a centre of attraction for tourists. I would like to request Bhupendra Bhai, and all the leaders of Kutch who are present here — when the Rann Utsav is held, can we also organize beach competitions during the same period? Beach games are gaining a lot of popularity these days. Recently, a national-level competition was held in Diu, where thousands of children came to participate and play on the sandy beaches. I would love to see regular beach festivals and games held at Mandvi Beach during the Rann Utsav, attracting people from all over the country. This way, Kutch tourism will continue to scale new heights. And whatever support you need — I am always here for you.
Friends,
The Namo Bharat Rapid Rail between Ahmedabad and Bhuj has also given a strong boost to tourism.
Friends,
Today is the 26th of May — why so quiet all of a sudden? It was you, my brothers and sisters of Gujarat, who sent me off with full celebration from Gujarat to Delhi. And it was on this very day, 26th May 2014, around this very time, that I took the oath for the first time as the Prime Minister — as the ‘Pradhan Sevak’ of the country. With your blessings, the journey from serving Gujarat to serving the nation has now completed 11 years. And look at the hand of destiny — on 26th May, it has been 11 years in the Prime Minister’s role. On the day I took the oath, the country’s economy was ranked 11th in the world. And today, 11 years later, we have reached the 4th position.
Friends,
Bharat believes in tourism — tourism connects people. But there are countries like Pakistan, which consider terrorism as tourism, and this is a great threat to the world. People in Kutch, Gujarat, would know — 25–30 years ago, whenever a minister or chief minister used to visit from Gandhinagar, their speeches would begin with Pakistan and end with Pakistan. They would constantly remind the people of Kutch about Pakistan — again and again. You must have noticed that in 2001, I made a decision: I wouldn’t waste time on that. I stopped mentioning it altogether. I only talked about the strength of Kutch. I completely moved on — and the people of Kutch, with their full potential, built a Kutch that could make even Pakistan jealous, my friends!
Friends,
Our policy against terrorism is one of zero tolerance. Operation Sindoor has made that policy crystal clear. Anyone who attempts to spill the blood of Indians will be answered in their own language. Anyone who dares raise an eye against Bharat will not be spared at any cost.
Friends,
Operation Sindoor is a mission to protect humanity and eliminate terrorism. After May 22, I never hid anything. I stood tall and declared in a public rally in Bihar: “I will reduce the hideouts of terrorists to dust.” We waited 15 days, expecting Pakistan to take some action against terrorism. But perhaps terrorism is their source of livelihood. When they did nothing, I gave full freedom to our armed forces. The targets were terrorist headquarters, located hundreds of kilometres deep inside. Our forces struck directly, without harming anyone nearby, and delivered precise blows. This shows how capable and disciplined our military is. We have shown the world that we can eliminate terrorist hideouts while sitting here in Bharat.
Friends,
We have all seen how rattled Pakistan became after Bharat’s action. On the night of the 9th, drones appeared even along our Kutch border. They thought that since Modi is from Gujarat, they would try to make a mark here — but they didn’t know who they were dealing with. Just remember 1971 — the brave women who are here today, they made Pakistan bite the dust back then! These mothers and sisters built a runway in just 72 hours, and we resumed our attacks. Today, I am fortunate that these warrior women from the 1971 war have come to bless me. Not only that, they also gave me a plant of the Sindoor tree. Mothers and sisters — this plant that you’ve given me will now be planted at the Prime Minister’s House. This Sindoor tree will grow and stand tall like a ‘Vat Vriksha’ (great banyan tree).
Friends,
While we attacked terrorist hideouts, Pakistan tried to attack our innocent civilians. And when their drones started appearing, they were taken down one after another in the blink of an eye — you saw it yourself. Bharat then launched a double-strength counterattack on their military. Bharat’s precise strike on Pakistan’s airbases and military installations left the world stunned. As I said — you witnessed the war of 1971 — but this time, all of Pakistan was trembling, my friends, they were terrified. In 1971, they had attacked our Bhuj airbase, and our sisters set an example of unmatched bravery.
And friends,
We responded to Pakistan’s attacks with such power that their air bases are still in the ICU — even today, they haven’t recovered! And finally, Pakistan was forced to surrender. They realized there was no escape — Bharat had shown its formidable strength. Ultimately, it was the valour, courage, and precision of our armed forces that brought this about. Within a few hours, Pakistan began waving the white flag, saying they didn’t want to fire any more shots. We said, “Well, we had already made that clear! Our goal was to destroy terrorist hideouts, to strike, to teach a lesson.” But since you made the mistake, you had to pay the price.
Friends,
Bharat’s fight is with the terrorism that is being harboured across the border. Our enmity is with those who nurture and support terrorism today. From this soil of Kutch, which borders Pakistan, I want to say something to the people of Pakistan as well: What have you gained? Bharat has become the world’s fourth-largest economy, and what is your condition? Who has ruined the future of your children? Who has forced them to wander hopelessly? It is the masters of terrorism; it is the army of your own country with its own agenda. To the citizens of Pakistan, especially the youth and children — listen carefully to Modi. Your government and your army are supporting terrorism. Terrorism has become a money-making business for the Pakistani army and government. The youth of Pakistan need to make a decision. The children of Pakistan must ask themselves: Is this the right path? Is this really benefiting them? This game of power politics — Will it ever improve the lives of Pakistan’s children? I say to the children of Pakistan: Your rulers, your army, by living under the shadow of terrorism, are putting your lives in danger, destroying your future, and pushing you into darkness. To free Pakistan from the disease of terrorism, the people of Pakistan must rise. The youth of Pakistan must take a stand — Live a life of peace and dignity, eat your bread in peace, otherwise — my bullet is ready.
Friends,
Bharat’s direction is crystal clear. Bharat has chosen the path of development, the path of peace and prosperity. I firmly believe that the spirit of Kutch will inspire Bharat to become a developed nation.
To my Kutchi brothers and sisters, the festival of Ashadhi Bij — the Kutch New Year — is just a few days away. Earlier, I used to come here to celebrate Ashadhi Bij with you. But this time, as I may not be able to come, I want to extend my best wishes today itself. To my dear brothers and sisters of Kutch — Your love, your blessings, and the roadshow today — Wow! In such heat, from the airport to here, crowds of people turned out. A hundred salutes to Kutch, my friends — a hundred salutes! Once again, I extend many congratulations for all the development projects. Now, raise the Tricolour high, and say loudly with me—
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Vande Mataram! Vande Mataram!
Vande Mataram! Vande Mataram!
Vande Mataram! Vande Mataram!
Thank you very much.
Disclaimer: Some portions of the Prime Minister's speech are in Gujarati language, which has been translated here.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜୁରାଟର ଭୁଜରେ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
26 MAY 2025 9:52PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଆମର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ନତମସ୍ତକ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ରରେ କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ମନୋହର ଲାଲ, କ୍ୟାବିନେଟର ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ, ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ କଚ୍ଛର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ!
ମୁଁ କଚ୍ଛ ଭୂମିକୁ କାହିଁକି ଆସିଛି ? ଯାହା ଶରଦ ଏବଂ ସାହସୀ କଚ୍ଛି ଲୋକଙ୍କ ଭୂମି? ମୁଁ କଚ୍ଛର ମହାନ ପୁତ୍ର ଏବଂ କ୍ରାନ୍ତିକାରୀ ନାୟକ ଶ୍ୟାମଜୀ କୃଷ୍ଣ ବର୍ମାଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟର ପ୍ରଣାମ ଜଣାଉଛି। ମୋର ସମସ୍ତ କଚ୍ଛି ଭାଇଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ, ମୁଁ ହୃଦୟର ଗଭୀରତାରୁ 'ରାମ ରାମ' ସହିତ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କଚ୍ଛର ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ଆଶାପୁରା ମାତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ, ଆମର ସମସ୍ତ ଆଶା ପୂରଣ କରେ। ଆଶାପୁରା ମାତା ସର୍ବଦା ଏହି ଭୂମିରେ ତାଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ବର୍ଷା କରିଆସିଛନ୍ତି। ଆଜି କଚ୍ଛ ଭୂମିରୁ, ମୁଁ ମା ଆଶାପୁରାକୁ ମୋର ସମ୍ମାନଜନକ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ଏବଂ ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କଚ୍ଛ ସହିତ ମୋର ସମ୍ପର୍କ ବହୁତ ପୁରୁଣା, ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଏତେ ଭଲ ପାଆନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ନିଜକୁ କଚ୍ଛ ଆସିବାରୁ କେବେ ବି ରୋକିପାରିବି ନାହିଁ। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ରାଜନୀତିରେ ନଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ମୋର କ୍ଷମତା ସହିତ କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ନିୟମିତ କଚ୍ଛ ଆସିବା ମୋର ସ୍ୱାଭାବିକ ଅଭ୍ୟାସ ଥିଲା। ମୋତେ ଏହି ସ୍ଥାନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ଏବଂ ଅନୁକୋଣକୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। କଚ୍ଛର ଲୋକମାନେ, ସେ ମାନଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଲୋକମାନେ, ଏମାନେ ସର୍ବଦା ମୋ ଜୀବନକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ ପୁରୁଣା ପିଢ଼ିର ଅଟନ୍ତି ସେମାନେ ଜାଣନ୍ତି, ବର୍ତ୍ତମାନର ପିଢ଼ି ଜାଣି ନ ଥାଇ ପାରନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଜୀବନ ଏଠାରେ ବହୁତ ସହଜ ହୋଇଯାଇଛି, କିନ୍ତୁ ସେତେବେଳେ ପରିସ୍ଥିତି ଭିନ୍ନ ଥିଲା ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି, ମୋତେ ମନେ ଅଛି ନର୍ମଦାର ଜଳ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଯେବେ କଚ୍ଛ ଭୂମିରେ ଆସିଥିଲା, ହୁଏତ ସେହି ଦିନଟି କଚ୍ଛ ପାଇଁ ଦୀପାବଳି ହୋଇଯାଇଥିଲା, ଏବଂ କଚ୍ଛ ପୂର୍ବରୁ ଏପରି ଦୀପାବଳି କେବେ ଦେଖି ନ ଥିବେ, ଯାହା ଆମେ ସେହି ଦିନ ଦେଖିଥିଲୁ। କଚ୍ଛ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ପାଣି ପାଇଁ ଆଗ୍ରହୀ ଥିଲା, ମା ନର୍ମଦା ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମୁଁ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମୋତେ ଶୁଷ୍କ ଭୂମିକୁ ପାଣି ଯୋଗାଇବା କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହେବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି, ଲୋକମାନେ ଗଣନା କରୁଥିଲେ ଯେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କେତେ ଥର କଚ୍ଛ ଆସିଥିଲେ। କିଛି ଲୋକ କହୁଥିଲେ ଯେ ମୋଦି ଶତକ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି। ଅନେକ ଗାଁ ଗସ୍ତ କରିବା, ମୋର କର୍ମୀଙ୍କ ଘରକୁ ଯିବା, ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟିବା, ମୋ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ଯିବା ଏବଂ ବସିବା ଏହା ମୋର ସ୍ୱାଭାବିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଏକ ଅଂଶ ଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ କଚ୍ଛରେ ପାଣି ନଥିଲା, କିନ୍ତୁ କଚ୍ଛର ଚାଷୀମାନେ ଜଳସମ୍ପନ୍ନ ଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କର ଆଗ୍ରହ ସର୍ବଦା ଦେଖିବା ଯୋଗ୍ୟ ଥିଲା । ମୁଁ କଚ୍ଛରେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଯାହା ଅନୁଭବ କରିଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ଏଥିରେ ବିକାଶର ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ଦେଖିଥିଲି, କଚ୍ଛ ଏପରି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେଉଁ ଭୂମିରେ ଧୋଲାବୀରା ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା ସେହି ଭୂମିରେ କିଛି ଶକ୍ତି ନିଶ୍ଚୟ ଅଛି ଆମେ ତାକୁ ପୂଜା କରିବା ଉଚିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କଚ୍ଛ ଦେଖାଇଛି ଯେ ଆଶା ଏବଂ ନିରନ୍ତର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ସହିତ, ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ପ୍ରତିକୂଳତାକୁ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରାଯାଇପାରିବ। ଇଚ୍ଛିତ ସଫଳତା ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ। ଯେତେବେଳେ ଏଠାରେ ଭୂମିକମ୍ପ ହୋଇଥିଲା, ବିଶ୍ୱ ଭାବିଥିଲା ​​ଯେ ଏହା ସମାପ୍ତ ହୋଇଗଲା, ଏବେ କିଛି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ କଚ୍ଛ ନିଜେ ମୃତ୍ୟୁର ଚାଦର ଘୋଡ଼ାଇ ଭୂମିକମ୍ପରେ ଶୋଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ, ମୁଁ କେବେ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ହରାଇ ନଥିଲି, ମୋର କଚ୍ଛିର ଇଷ୍ଟରେ ବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଥିଲି ଯେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ କଚ୍ଛର 'କ ' ଏବଂ ଖମିରର 'ଖ' ଶିଖାଇବାକୁ ପଡିବ। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଥିଲି ଯେ କଚ୍ଛ ଏହି ସଙ୍କଟକୁ ଦୂର କରିବ - ଏହା ଭୂମିକମ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ଥରାଇବ - ଏବଂ ମୋର କଛିମାଡୁ (କଚ୍ଛର ପ୍ରିୟ ଲୋକମାନେ) ପୁଣି ଉଠିବେ। ଏବଂ ତୁମେ ମଧ୍ୟ ଠିକ୍ ସେହିପରି କଲ। ଆଜି କଚ୍ଛ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି । ଆଗାମୀ ସମୟରେ, କଚ୍ଛର ଏହି ଭୂମିକା ଆହୁରି ବଡ଼ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ତେଣୁ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ କଚ୍ଛକୁ ଆସେ, ମୁଁ ଅନୁଭବ କରେ ଯେ ମୁଁ କିଛି ଅଧିକ କରିବି, ମୁଁ କିଛି ନୂତନ କରିବି। ମୁଁ ଅଧିକ କରିବି, ମୋର ମନ ଅଟକି ନାହିଁ। ଆଜି, ଏଠାରେ ୫୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ରେ ୫୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଶୁଣିବାକୁ ମିଳୁନଥିଲା, ଆଜି ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲାରେ ୫୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର କାମ କରାଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତି, ସବୁଜ ଶକ୍ତିର କେନ୍ଦ୍ର କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ମୋର ପ୍ରିୟ କଚ୍ଛବାସୀ, ଏହି ସମସ୍ତ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଥରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉତ୍ତୋଳନ କରି ଆପଣଙ୍କର ଆନନ୍ଦ ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ପ୍ରକାଶ କରନ୍ତୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର କଚ୍ଛ ସବୁଜ ଶକ୍ତିର ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଆପଣମାନେ ଶୁଣିଲେ ତ ? ମୁଁ କଣ କହିଲି? ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ହେବାକୁ ଦିଅ। ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରକାରର ଇନ୍ଧନ। ଆଗାମୀ ସମୟରେ, କାର, ବସ୍, ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଲାଇଟ୍, ଏଗୁଡ଼ିକ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ରେ ଚାଲିବ। କାଣ୍ଡଲା ଦେଶର ତିନୋଟି ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ହବ୍ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ଆଜି ଏଠାରେ ଏକ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ କାରଖାନାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ମଧ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆପଣମାନେ ଏହି କାରଖାନାରେ ବ୍ୟବହୃତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ଗର୍ବ କରିବେ, ତାହା ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ। ଆମର କଚ୍ଛ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ସୌର ବିପ୍ଳବର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଅଛି। ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ସୌରଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଏଠାରେ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି, ମୋର କଚ୍ଛରେ। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଆମେ କଚ୍ଛ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରୁଥିଲୁ, ଆମେ କହୁଥିଲୁ ଯେ ଆମର ଏଠାରେ କ’ଣ ଅଛି, ଏହା ଏକ ମରୁଭୂମି, ଏଠାରେ କ’ଣ ହୋଇପାରେ, ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ମୁଁ କହୁଥିଲି, ଏହା ମରୁଭୂମି ନୁହେଁ, ଏହା ମୋର ଗୁଜୁରାଟର ତୋରଣ, ଏବଂ ସେହି ମରୁଭୂମି, ଯାହା ଆମକୁ ଧୂଳି ଝଡ଼ ଏବଂ ଶୂନ୍ୟ ଭୂମିରେ ଘେରି ରହିଥିଲା, ସେହି ମରୁଭୂମି ଏବେ କେବଳ ଆମକୁ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ଭାରତକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଖାଭଡା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଯୋଗୁଁ, କଚ୍ଛ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଶକ୍ତି ମାନଚିତ୍ରରେ ନିଜର ସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ମିଳୁ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିଲ୍ ମଧ୍ୟ ଶୂନ୍ୟ ହେଉ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଗୁଜୁରାଟ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ଏହି ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଭାଇ ​​ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ବିଶ୍ୱର ଯେଉଁ ସମସ୍ତ ଦେଶ ସମୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଛି, ସେଠାରେ ସମୁଦ୍ର ସମୃଦ୍ଧିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ହୋଇଛି। ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଧୋଲାବୀରାର ଉଦାହରଣ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଛି, ଲୋଥାଲ ଭଳି ପ୍ରାଚୀନ ବନ୍ଦର ସହର ଏଠାରେ ଥିଲା, ଏଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ସଭ୍ୟତାର ସମୃଦ୍ଧିର କେନ୍ଦ୍ର ରହିଆସିଛି। ବନ୍ଦର ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶର ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏହି ମହାନ ଐତିହ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ। ଭାରତ ବନ୍ଦର ଚାରିପାଖରେ ସହର ବିକାଶ କରୁଛି। ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ଠାରୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଦେଶ ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ନୂତନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଦେଶ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଆଧୁନିକୀକରଣରେ ବହୁଳ ନିବେଶ କରୁଛି ଏବଂ ଫଳାଫଳ ମଧ୍ୟ ଚମତ୍କାର ହୋଇଛି । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଦେଶର କିଛି ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ରେକର୍ଡ ୧୫୦ ନିୟୁତ ଟନ୍ କାର୍ଗୋ ପରିଚାଳନା କରିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ଆମର କାଣ୍ଡଲାର ଦୀନଦୟାଲ ବନ୍ଦର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଟେ । ଦେଶର ମୋଟ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟର ପ୍ରାୟ ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ କେବଳ ଆମର କଚ୍ଛ ବନ୍ଦର ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୁଏ। ତେଣୁ, କାଣ୍ଡଲା ଏବଂ ମୁନ୍ଦ୍ରା ବନ୍ଦରର କ୍ଷମତା ଏବଂ ସଂଯୋଗୀକରଣ ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି। ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଏଠାରେ ଅନେକ ଜାହାଜ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୁବିଧା ଉଦ୍ଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଏଠାରେ ଏକ ନୂତନ ଜେଟି ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏଠାରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସାମଗ୍ରୀ ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ଏଠାରେ କାର୍ଗୋ ସଂରକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ, ଆମେ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପାଣ୍ଠି ଘୋଷଣା କରିଛୁ। ବଜେଟରେ, ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ଆମେ ଆମର ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ବିଶ୍ୱର ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଭାରତରେ ବଡ଼ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କରିବୁ। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ମାଣ୍ଡଭି ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଥିଲା। ଆମର ଲୋକମାନେ ବଡ଼ ବଡ଼ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କରୁଥିଲେ। ଆଜି ମଧ୍ୟ, ମାଣ୍ଡଭିରେ ସମାନ ଶକ୍ତି ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଏବେ ଆମେ ଆଧୁନିକ ଜାହାଜ ସହିତ ବିଶ୍ୱକୁ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ଆମେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ମାଣ କରି ରପ୍ତାନି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ, ଆମର ହଜାର ହଜାର ଯୁବକଙ୍କୁ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ତାଲିମ ଦିଆଯିବ । ଆମର ଅଲଙ୍ଗରେ ଏକ ଜାହାଜ ଭାଙ୍ଗିବା ୟାର୍ଡ ଅଛି। ଏବେ ଆମେ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣରେ ଆମର ଶକ୍ତି ଲଗାଇଛୁ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ସର୍ବାଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରାଉଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର କଚ୍ଛ ସର୍ବଦା ତାର ଐତିହ୍ୟକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇଆସିଛି। ଏବେ ଏହି ଐତିହ୍ୟ କଚ୍ଛର ବିକାଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ପାଲଟିଛି। ଗତ ଅଢ଼େଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ଭୁଜରେ ବୟନ, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ମାଟି ଏବଂ ଲୁଣ ସହିତ ଜଡିତ ଶିଳ୍ପ ବହୁତ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। କଚ୍ଛି ଏମ୍ବ୍ରୋଡେରୀ, ବ୍ଲକ୍ ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ, ବନ୍ଧନୀ କପଡା ଏବଂ ଚମଡା କାମର ଲୋକପ୍ରିୟତା ସବୁଠି ଦୃଶ୍ୟମାନ । ଆମର ଭୁଜୋଡି, ଏପରି କୌଣସି ହସ୍ତତନ୍ତ କିମ୍ବା ହସ୍ତଶିଳ୍ପ କାରଖାନା ନାହିଁ ଯେଉଁଥିରେ ଆମର ଭୁଜୋଡି ନାହିଁ, ଅଜରକ ମୁଦ୍ରଣର ପରମ୍ପରା, ଏହା କଚ୍ଛରେ ଅନନ୍ୟ, ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର କଚ୍ଛର ଏହି ସମସ୍ତ କଳାକୁ ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ୍ ମିଳିଛି। ଏହା ଚିହ୍ନିତ ହୋଇପାରିଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ପରିଚିତ ହୋଇପାରିଛି। ଅର୍ଥାତ୍, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ମୋହର ଲାଗିଛି ଯେ ଏହି କଳା ମୂଳତଃ କଚ୍ଛର। ଏହା ବିଶେଷକରି ଆମର ଆଦିବାସୀ ପରିବାରର କାରିଗରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମହାନ ପରିଚୟ। ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଚମଡା ଏବଂ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଅନେକ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ କଚ୍ଛର ଚାଷୀ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଭାଇମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମକୁ ମଧ୍ୟ ସଲାମ କରୁଛି, ଆପଣମାନେ କଠିନ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ହାର ମାନିବାକୁ ପଛାଇ ନାହାଁନ୍ତି। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟରେ ଜଳସ୍ତର ଶହ ଶହ ଫୁଟ ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା। ନର୍ମଦା ଜୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ ଆଜି ପରିସ୍ଥିତି ବଦଳିଛି। କଚ୍ଛର କେଭାଡିଆରୁ ମୋଡକୁବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିର୍ମିତ କେନାଲ କଚ୍ଛର ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି। ଆଜି କଚ୍ଛର ଆମ୍ବ, ଖଜୁର, ଡାଳିମ୍ବ, ଜିରା ଏବଂ ଡ୍ରାଗନ ଫଳ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଅମଳ ହେଉଛି ।ଏପରି ଅନେକ ଫସଲ ବିଶ୍ୱର ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ଲାଗିଛି। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ କଚ୍ଛକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରାଯାଉଥିଲା, ଆମର ଜନସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କମ ଥିଲା, ଆଜି କେବଳ କଚ୍ଛର ଲୋକଙ୍କୁ କଚ୍ଛରେ ନିଯୁକ୍ତି ମିଳେ, କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, କଚ୍ଛ ବାହାର ଲୋକଙ୍କ ଆଶା ମଧ୍ୟ କଚ୍ଛରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ବନ୍ଧୁଗଣ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ଯେ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ସର୍ବାଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ପାଆନ୍ତୁ। ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏପରି କ୍ଷେତ୍ର ଯାହା ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ। କଚ୍ଛର ଇତିହାସ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପ୍ରକୃତି ମଧ୍ୟ ଅଛି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ କଚ୍ଛର ରଣୋତ୍ସବ ଦିନକୁ ଦିନ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ଲାଗିଛି। ଆମ ଭୁଜରେ ନିର୍ମିତ ସ୍ମୃତି ବନକୁ ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ସୁନ୍ଦର ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଭାବରେ ମାନ୍ୟତା ଦେଇଛି। ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଏଠାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର ହେବ। ଧୋର୍ଡୋ ଗାଁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଗ୍ରାମ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ଆଜି ଏଠାରେ ଧୋର୍ଡୋର ଲୋକମାନେ ଅଛନ୍ତି କି? ଦୟାକରି ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଠାନ୍ତୁ। ମାଣ୍ଡଭିର ସମୁଦ୍ର ବେଳାଭୂମି ମଧ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ଆକର୍ଷଣର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି ଏବଂ ମୁଁ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, କଚ୍ଛର ସମସ୍ତ ନେତା ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଆମର ରଣୋତ୍ସବରେ ଆମେ କଚ୍ଛର ବେଳାଭୂମିରେ ଖେଳର ଏକ ବିଚ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରିପାରିବା କି? କାରଣ ବିଚ୍ ଗେମ୍ସ ଆଜିକାଲି ବହୁତ ଲୋକପ୍ରିୟ ହେଉଛି। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ଦିଉରେ ଏକ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ହଜାର ହଜାର ପିଲା ଖେଳିବାକୁ ଆସିଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କୁ ବେଳାଭୂମିର ବାଲିରେ ଖେଳିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ। ମୁଁ ଚାହେଁ ଯେ ଯେତେବେଳେ ରଣୋତ୍ସବ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୁଏ, ସେହି ସମୟରେ ସାରା ଦେଶର ଲୋକମାନେ ମାଣ୍ଡଭି ବେଳାଭୂମିକୁ ଆସନ୍ତୁ ଏବଂ ଖେଳନ୍ତୁ । ଏକ ବିଚ୍ ମହୋତ୍ସବ କରନ୍ତୁ, ଅର୍ଥାତ୍, ଏକ ପ୍ରକାରେ କଚ୍ଛ ପର୍ଯ୍ୟଟନରେ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ହାସଲ କରୁ। ଆପଣଙ୍କୁ ଯାହା ସାହାଯ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି, ମୁଁ ସର୍ବଦା ଉପସ୍ଥିତ ଅଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଏବଂ ଭୁଜ ମଧ୍ୟରେ ନମୋ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ରେଳ ମଧ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମେ ମାସର ୨୬ ତାରିଖ - ତମେମାନେ ହଠାତ୍ ଏତେ ନୀରବ କାହିଁକି ହୋଇଗଲ? ତୁମେ ସମସ୍ତ ଗୁଜୁରାଟର ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ମୋତେ ବ୍ୟାଣ୍ଡ-ବାଜା ସହିତ ଗୁଜରାଟରୁ ବିଦାୟ ଦେଇ ଦିଲ୍ଲୀ ପଠାଇଥିଲ। ମେ ୨୬, ୨୦୧୪,ଆଜିର ଦିନରେ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ଏହି ସମୟରେ, ମୁଁ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ,ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେବକ ଭାବରେ ଶପଥ ନେଇଥିଲି। ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ, ୨୬-୫-୨୦୧୪ ରେ, ମୁଁ ଗୁଜୁରାଟର ସେବା କରିବା ଠାରୁ ଦେଶ ସେବା କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଲି ଏବଂ ୧୧ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ପୂରଣ କଲି। ବିଧିର ଲେଖା ଦେଖନ୍ତୁ, ୨୬ ମଇ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବାର ୧୧ ବର୍ଷ ହୋଇଗଲା ଏବଂ ଯେଉଁଦିନ ମୁଁ ଶପଥ ନେଇଥିଲି। ଦେଶ ବିଶ୍ୱରେ ଅର୍ଥନୀତିରେ ୧୧ ନମ୍ବରରେ ଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ୧୧ ବର୍ଷ ପରେ ଏହା ବର୍ତମାନ ୪ ନମ୍ବରରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ପର୍ଯ୍ୟଟନରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ। ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଲୋକଙ୍କୁ ଯୋଡେ, କିନ୍ତୁ ପାକିସ୍ତାନ ଭଳି ଏକ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଅଛି ଯାହା ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବୋଲି ମାନିଥାଏ ଏବଂ ଏହା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ବିପଦ ମଧ୍ୟ । ଆମ ଗୁଜୁରାଟର କଚ୍ଛର ଲୋକମାନେ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ, ଯେତେବେଳେ ୨୫-୩୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଗାନ୍ଧୀନଗରରୁ କୌଣସି ମନ୍ତ୍ରୀ କିମ୍ବା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କଚ୍ଛ ଆସୁଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କର ଭାଷଣ ପାକିସ୍ତାନରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିଲା, ପାକିସ୍ତାନରେ ଶେଷ ହେଉଥିଲା, ଏବଂ କଚ୍ଛର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବାରମ୍ବାର ମନେ ପକାଇ ଦେଉଥିଲା, ପାକିସ୍ତାନ-ପାକିସ୍ତାନ-ପାକିସ୍ତାନ। ତୁମେ ନିଶ୍ଚୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥିବ ୨୦୦୧ ମସିହାରେ ମୁଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲି ଯେ ମୁଁ ଏଥିରେ ସମୟ ନଷ୍ଟ କରିବି ନାହିଁ । ମୁଁ କେବେ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରୁ ନଥିଲି ମୁଁ କେବଳ କଚ୍ଛର ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ କଥା ହେଉଥିଲି। ମୁଁ ଏହାକୁ ଭୁଲି ମଧ୍ୟ ଯାଇଥିଲି । କଚ୍ଛର ଲୋକମାନ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ସହିତ କଚ୍ଛକୁ ଏପରି କରିଦେଇଥିଲେ ଯେ ପାକିସ୍ତାନ ମଧ୍ୟ ଈର୍ଷା କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ନୀତି ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତାର। ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର ଏହି ନୀତିକୁ ଆହୁରି ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛି। ଯିଏ ଭାରତୀୟଙ୍କ ରକ୍ତ ବୁହାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବ ତାକୁ ତାଙ୍କ ନିଜ ଭାଷାରେ ଜବାବ ଦିଆଯିବ। ଯେଉଁମାନେ ଭାରତ ଉପରେ ଆଖି ଉଠାଇବେ ସେମାନଙ୍କୁ କୌଣସି ମୂଲ୍ୟରେ ଛଡ଼ାଯିବ ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର ହେଉଛି ମାନବତାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ସମାପ୍ତ କରିବାର ଏକ ମିଶନ। ୨୨ ମଇ ପରେ, ମୁଁ ଏହାକୁ କେବେ ଲୁଚାଇ ନଥିଲି। ମୁଁ ବିହାରରେ ଏକ ସାଧାରଣ ସଭାରେ ମୋର ମୁଣ୍ଡ ଉଚ୍ଚ କରି ଘୋଷଣା କରିଥିଲି ଯେ ମୁଁ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଶିବିରଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବି। ଆମେ ପାକିସ୍ତାନ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ କିଛି କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ୧୫ ଦିନ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲୁ, କିନ୍ତୁ ହୁଏତ ଆତଙ୍କବାଦ ସେମାନଙ୍କର ଜୀବିକା ହୋଇଥାଇ ପାରେ । ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ କିଛି କଲେ ନାହିଁ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଦେଶର ସେନାକୁ ମୁକ୍ତ ହାତ ଦେଇଥିଲି। ଭାରତର ଟାର୍ଗେଟ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଥିଲା। ସେମାନେ ଶହ ଶହ କିଲୋମିଟର ଭିତରକୁ ଯାଇଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଆଖପାଖରେ କାହାକୁ କୌଣସି କ୍ଷତି ନ କରି,ସିଧାସଳଖ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଫେରି ଆସିଥିଲେ। ସେମାନେ ଏକ ସଠିକ୍ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲେ। ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଆମର ସେନା କେତେ ସକ୍ଷମ ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳିତ। ଆମେ ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖାଇ ଦେଇଛୁ ଯେ ଆମେ ଏଠାରେ ବସି ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଢାବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଢାବାଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିପାରିବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛୁ ଯେ ଭାରତର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନରେ ପାକିସ୍ତାନ କିପରି କ୍ରୋଧିତ ହୋଇଗଲା। ୯ ତାରିଖ ରାତିରେ, ଡ୍ରୋନ ମଧ୍ୟ ଆମର କଚ୍ଛ ସୀମାରେ ଅବତରଣ କଲା। ସେମାନେ ଭାବିଥିଲେ ଯେ ଯେହେତୁ ମୋଦି ଗୁଜୁରାଟର ସେ ଗୁଜରାଟରେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ। ସେମାନେ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ, କେବଳ ୧୯୭୧ ମନେ ରଖନ୍ତୁ, ଯେଉଁ ସାହସୀ ମହିଳାମାନେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲେ ସେମାନେ ତୁମକୁ ପରାସ୍ତ କରିଥିଲେ। ଏହି ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ, ସେହି ସମୟରେ୭୨ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ରନୱେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲା ଏବଂ ଆମେ ଆକ୍ରମଣ ପୁଣି ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଆଜି ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ୧୯୭୧ ଯୁଦ୍ଧର ସାହସୀ ମହିଳାମାନେ ଆସି ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ କରିଛନ୍ତି । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ସେମାନେ ମୋତେ ସିନ୍ଦୂର ଗଛର ଏକ ଚାରା ମଧ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ, ଆପଣ ଦେଇଥିବା ଏହି ଚାରା ଏବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୃହରେ ଲଗାଯିବଏବଂ ଏହି ସିନ୍ଦୂର ଗଛ ଏକ ବଟବୃକ୍ଷ ଭାବରେ ବଢ଼ିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପାକିସ୍ତାନ, ଆମେ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଆଡ୍ଡା ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲୁ, ସେମାନେ ଆମର ନିରୀହ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆକ୍ରମଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କର ଡ୍ରୋନ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଲା, ଆପଣ ଦେଖିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଆଖି ପିଛୁଳାକେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଖସି ପଡ଼ିଲେ। ତା’ପରେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ସେନା ଉପରେ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲା। ଭାରତ ଯେଉଁ ସଠିକତା ସହିତ ପାକିସ୍ତାନର ଏୟାରବେସ୍, ସେମାନଙ୍କର ସାମରିକ ଘାଟିଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଥିଲା ​​ତାହା ଦେଖି ବିଶ୍ୱ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ମୁଁ ଯେପରି କହିଥିଲି, ତୁମେ ୧୯୭୧ ର ଯୁଦ୍ଧ ଦେଖିଛ, ଏଥର ସମଗ୍ର ପାକିସ୍ତାନ ଥରିଥିଲା, । ୧୯୭୧ ରେ ସେମାନେ ଭାବିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ଭୁଜର ଏୟାରବେସ୍ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିଛୁ ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଆମର ଭଉଣୀମାନେ ଏକ ମହାନ କାମ କରିଥିଲେ, ସାହସିକତାର ଉଦାହରଣ ଦେଖାଇଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ପାକିସ୍ତାନର ଆକ୍ରମଣର ଏତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଜବାବ ଦେଇଥିଲୁ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ବାୟୁସେନା ଘାଟି ଏବେ ବି ଆଇସିୟୁରେ ଅଛି ଏବଂ ତା’ପରେ ପାକିସ୍ତାନ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲା। ପାକିସ୍ତାନ ଅନୁଭବ କଲା ଯେ ଏବେ ସେମାନେ ଖସି ଯାଇପାରିବେ ନାହିଁ, ଭାରତ ତା’ର ଭୟଙ୍କର ରୂପ ଦେଖାଇଛି ଏବଂ ଶେଷରେ ଏହା ଥିଲା ଆମ ସେନାର ବୀରତ୍ୱ, ଏସେନାର ସାହସ, ସେନାର ସଠିକ୍ ଅପରେସନ୍। କିଛି ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ପାକିସ୍ତାନ ଧଳା ପତାକା ଉଡ଼ାଇବା ଆରମ୍ଭ କଲା, ସେମାନେ କହିଲେ ଯେ ଆମେ ଗୁଳି ଚଳାଇବାକୁ ଚାହୁଁନାହୁଁ, ଆମେ କହିଲୁ, ଆମେ ଏହା ପୂର୍ବରୁ କହୁଥିଲୁ ଭାଇ, ପୂର୍ବରୁ କହିଥିଲୁ ଯେ ଆମକୁ ଆତଙ୍କବାଦର ଆଡ୍ଡାଗୁଡ଼ିକୁ ନଷ୍ଟ କରିବାକୁ ପଡିବ, ସେମାନଙ୍କୁ ମାରିବାକୁ ପଡିବ, ସେମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦେବାକୁ ପଡିବ, ତା’ପରେ ତୁମକୁ ଚୁପ୍ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ତୁମେ ଭୁଲ କଲ, ତେଣୁ ତୁମକୁ ଦଣ୍ଡ ଭୋଗିବାକୁ ପଡିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ଲଢ଼େଇ ସୀମାପାରରେ ବଢ଼ୁଥିବା ଆତଙ୍କବାଦ ସହିତ। ଯେଉଁମାନେ ଆଜି ଏହି ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପୋଷଣ କରୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଆମର ଶତ୍ରୁତା ଅଛି। ମୋର ଜିଲ୍ଲା ପାକିସ୍ତାନ ସୀମାରେ କଚ୍ଛର ଏହି ଭୂମି ସହିତ ସଂଲଗ୍ନ, ମୁଁ ପାକିସ୍ତାନର ଲୋକମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ତୁମେ କ’ଣ ହାସଲ କଲ? ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଚତୁର୍ଥ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ପାଲଟିଛି ଏବଂ ତୁମର ଅବସ୍ଥା କ’ଣ, ତୁମର ପିଲାମାନଙ୍କର ଭବିଷ୍ୟତ କିଏ ନଷ୍ଟ କରିଛି ? କିଏ ସେମାନଙ୍କୁ ଘର ଘର ବୁଲିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଛି ? ଆତଙ୍କବାଦର ମାଲିକ, ସେଠାକାର ସେନାର ନିଜସ୍ୱ ଏଜେଣ୍ଡା ଅଛି। ପାକିସ୍ତାନର ନାଗରିକମାନେ, ବିଶେଷକରି ସେଠାକାର ପିଲାମାନେ, ମୋଦୀ କ’ଣ କହୁଛନ୍ତି ତାହା ଧ୍ୟାନର ସହିତ ଶୁଣନ୍ତୁ, ତୁମର ସରକାର ଏବଂ ତୁମର ସେନା ଆତଙ୍କବାଦକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛନ୍ତି। ଆତଙ୍କବାଦ ପାକିସ୍ତାନର ସେନା ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାରର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି। ପାକିସ୍ତାନର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ, ପାକିସ୍ତାନର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାକୁ ପଡିବ, ଏହି ପଥ କ’ଣ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଠିକ୍? ଏହା କ’ଣ ସେମାନଙ୍କର କୌଣସି ମଙ୍ଗଳ କରୁଛି ? କ୍ଷମତା ପାଇଁ ଖେଳାଯାଉଥିବା ଏହି ଖେଳ ଦ୍ୱାରା ପାକିସ୍ତାନର ପିଲାମାନଙ୍କର ଜୀବନ ଉନ୍ନତ ହେବ କି? ମୁଁ ପାକିସ୍ତାନର ପିଲାମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ତୁମର ଏହି ଶାସକମାନେ, ତୁମର ଏହି ସେନା ଆତଙ୍କବାଦର ଛାୟାରେ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ତୁମ ଜୀବନରେ ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି, ତୁମର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ନଷ୍ଟ କରୁଛନ୍ତି, ତୁମକୁ ଅନ୍ଧାରକୁ ଠେଲି ଦେଉଛନ୍ତି। ପାକିସ୍ତାନକୁ ଆତଙ୍କବାଦର ରୋଗରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ, ପାକିସ୍ତାନର ଲୋକଙ୍କୁ ଆଗକୁ ଆସିବାକୁ ପଡିବ, ପାକିସ୍ତାନର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ଆସିବାକୁ ପଡିବ, ଖୁସିରେ ଜୀବନ ବଞ୍ଚିବାକୁ ପଡିବ, ରୁଟି ଖାଇବାକୁ ପଡିବ, ନଚେତ୍ ମୁଁ ତୁମକୁ ଗୁଳି କରିବି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ଦିଗ ବହୁତ ସ୍ପଷ୍ଟ। ଭାରତ ବିକାଶର ପଥ ବାଛିଛି, ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ପଥ ବାଛିଛି। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ କଚ୍ଛର ଆତ୍ମା ​​ମଧ୍ୟ ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ପାଲଟିବ।
ମୋର କଚ୍ଛୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଏବେ କିଛି ଦିନ ପରେ ଆମର ଆଷାଢ଼ି ବୀଜ ଆସିବ, ଆମର କଚ୍ଛ ନବବର୍ଷ, ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସିଛି, ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଆଷାଢ଼ି ବୀଜରେ ଏଠାକୁ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ନେଉଥିଲି। କିନ୍ତୁ ଏବେ ମୁଁ ଆସିବି ନାହିଁ, ତେଣୁ ଆଜି ମୁଁ ମୋର କଚ୍ଛୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଆଷାଢ଼ି ବୀଜ ନବବର୍ଷର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବି। କଚ୍ଛର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ତୁମର ପ୍ରେମ, ତୁମର ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ଆଜି ତୁମେ ଯେଉଁ ରୋଡ୍ ଶୋ କରିଛ, ବାହ, ଏତେ ଗରମରେ, ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଏଠାକୁ ଲୋକ ଏକାଠି ହୋଇଥିଲେ। କଚ୍ଛକୁ ମୋର ଶହ ଶହ ପ୍ରଣାମ। ପୁଣି ଥରେ, ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ମୋ ସହିତ ଜୋରରେ, ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ସହିତ ଏବଂ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପତାକାକୁ ସମାନ ଭାବରେ ଉଚ୍ଚ କରି କୁହ-
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଭରତ ମାତା କି ଜୟ |
ଭରତ ମାତା କି ଜୟ |
ବନ୍ଦେ ମାତାରାମ | ବନ୍ଦେ ମାତାରାମ |
ବନ୍ଦେ ମାତାରାମ | ବନ୍ଦେ ମାତାରାମ |
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ