Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, replies to the discussion on the Immigration and Foreigners Bill, 2025 in the Lok Sabha, After the discussion, the lower house passed the Bill
It is essential for national security to know who enters the country, when, for how long, and for what purpose
India is not a Dharamshala where anyone can come and settle for any reason, the Parliament has the authority to stop those who pose a threat to national security
Those who come to contribute to India’s economy are welcome, but those who come to spread unrest will face strict action
Now, there will be a complete, systematic, integrated, and up-to-date record of every foreign national coming to India
The new immigration law will be Transparent, Tech-driven, Time-bound, and Trustworthy
Since independence, India’s soft power has made a mark across the world, and this bill will give it new momentum and energy
The Modi government has framed the immigration policy with compassion, sensitivity, and awareness of threats to the nation
DMK MPs have never raised the issue of Tamil refugees
The “Immigration, Visa, and Foreigners Registration and Tracking” (IVFRT) system has been given a legal framework to monitor illegal immigrants and those overstaying beyond permitted durations
After three years of intensive deliberation, this bill will make the immigration system Simplified, Streamlined, Secure, and Systematic
District Police Module (DPM), known as the Foreigners Identification Portal, has been launched in over 700 districts of the country
Earlier, immigration checks used to take an average of 4-5 minutes per person at checkpoints; now it takes hardly 1-2 minutes
We have started a 360-degree screening of every foreigner across 24 parameters before allowing them entry into India
27 MAR 2025 9:24PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today replied to the discussion on the Immigration and Foreigners Bill, 2025 in the Lok Sabha. After the discussion, the House passed the Bill.
Replying to the discussion, Union Home Minister Shri Amit Shah spoke about the importance of the bill and said that it will strengthen the country's security and economy, pave the way to make our education system and universities global, lay a strong foundation for research and investigation in the country and make India number one in the world in every field by 2047.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that immigration is not an isolated issue but many issues of the country are directly or indirectly linked with it. He said that it is very important for the security of our country to know who are entering our borders, when are they entering, for how long will they stay and the purpose for which they are here. Shri Shah said that after the passage of this bill, a complete, systematic, integrated and up-to-date account of every foreign citizen coming to India will be maintained and through this we will be able to ensure the development of the country. He said that those who endanger the security of the country will be kept under strict surveillance and can also be monitored. He said that this bill will prove to be fulfilling all our objectives.
Shri Amit Shah said that India's track record regarding migrants has been “spotless” for thousands of years, hence there is no need for a separate refugee policy. He said that such a policy is needed by the countries which are formed by geographical boundaries, whereas India is a geo-cultural country and our boundaries have been created by our culture. He said that India has a history towards refugees. He said that it is India where the world's largest micro minority lives with utmost respect. He said that recently, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, citizens of 6 persecuted communities from neighboring countries have been given shelter under the Citizenship Amendment Act (CAA). Shri Shah said that India has always discharged its duties towards humanity and the need for a law was never felt for doing our duty. He said that our tradition and culture taught us the mantra of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ and gave us its values.
Union Home Minister said that India has the largest diaspora in the world which spreads across 146 countries. He said that Indian diaspora wants to contribute to the culture, education, science and economy of the whole world. He said that today the number of Indian NRIs is about 1 crore 72 lakh and this bill has been brought to ensure smooth movement of all these people and to address their concerns.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, our economy has moved from 11th to 5th position in the last 10 years and India has emerged as a bright spot in the economies of the world. He said that India is going to become a hub of manufacturing and in such a situation it is very natural for people from all over the world to come here, due to which the scale and size of our immigration has increased a lot. Shri Shah said that along with this, the number of people who take refuge and make the country unsafe for their vested interests has also increased. He said that all those who come here to contribute to the economy of India in a smooth manner according to the laws are welcome, but if any illegal person comes here to create unrest, they will be dealt with very strictly. Shri Shah said that there is strictness along with generosity in this policy and this policy has been made by keeping compassion, sensitivity in the heart and alertness towards the dangers to the country.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Prime Minister Modi has placed two resolutions before the 130 crore people of the country, to become the third largest economy of the world by 2027, and a fully developed nation by 2047. He said that to achieve both these goals, a system of simple, strong and contemporary laws is essential and that is why many new and historic laws have come in this House in the 10 years of Modi government. He said that works like three new criminal laws, CAA, abolition of 39,000 compliances for ease of doing business, IBC code in 2016, bank merger and ending NPA through it, and GST rollout by integrating 32 sales taxes in 2017 have been done in the 10 years. He said that the Modi government amended the UAPA law and the NIA Act and abolished Section 370 from Kashmir. He said that in these 10 years, the Modi government has done the work of strengthening every law in every sector.
Shri Amit Shah said that this bill will fulfil our dream of becoming the third largest economy and making our universities global as in the new education policy. He said that this will provide a good environment to those doing R&D in the field of research to work with a liberal mind and credibility, the dream of making the country the centre of excellence in sports across the world will be fulfilled, India will also become an international centre for mediation and arbitration. He said that this bill will create a very good environment for all these things. Shri Shah said that at present this entire system is spread under the purview of four Acts, but there is overlap among them and also there are many gaps. He said that this single bill will repeal these four Acts and bring a law which will fill all the gaps and will help in fulfilling our goal of making India a developed country by 2047 by eliminating repetition.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that a strong immigration policy will be of great importance in our goal of building a fully developed India by the year 2047. He said that this bill will make our system simple, streamlined, systematic, and secure. He said that along with this, this bill will also be transparent, track driven, time bound and reliable. Shri Shah said that this bill has been designed in the Home Ministry after three years of deep consideration on all aspects. He said that this bill should not be opposed for political reasons. Shri Shah said that under this bill, not only will a database of passengers coming to India be created, but it will also increase tourism a lot by exploiting all types of tourism potential here, which will greatly help in increasing India's global branding. He said that this will be very beneficial in increasing employment and GDP. The Home Minister said that after 75 years of independence, today India's soft power has made its mark in the whole world. He said that soft power means our Yoga, Ayurveda, Upanishads, Vedas and our organic farming system and today the whole world look up to India with hope.
Shri Amit Shah said that from the security point of view, this bill envisions ending drug cartels, illegal immigration cartels, arms and hawala trade from abroad which are weakening the country's economy. He said that along with legal provisions, punitive actions for violations have been laid. He said that the three old bills were made in the British Parliament in 1920, 1939 and 1946 before the country got independence and today our entire immigration policy is going to be made in the new Parliament of New India, which is a historic thing. Shri Shah said that such an important policy of our country which ensures the security, trade and development of the country was made in a foreign parliament. He said that the old laws were made in the chaos of the First and Second World Wars and to protect the British government. He said that this bill has been made in the first phase of Amritkaal with a vision of ‘Viksit Bharat’ and in the interest of India.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that there were many overlaps in the old laws which we have eliminated we have also eliminated the lack of coordination between agencies and the complexity of data management and verification. He said that clarity of jurisdiction has been brought in this bill by eliminating contradictory provisions of the old laws. He said that a single bill will eliminate the legal confusion of passengers and officials and this comprehensive law will also greatly reduce the burden of compliance. Shri Shah said that we have fulfilled the need for mandatory documents for entry, stay and exit from India. He said that we have also given powers to arrest any person violating these. Shri Shah said that powers have also been given to deport any foreigner from India. The Home Minister said that in a way, work has been done with an open mind to make provisions as per today's time. He said that there were a total of 45 sections in the old laws, but now this law will have 36 sections, 26 old and 10 new. Shri Shah said that our country is not a ‘Dharamshala’ where anyone can come and stay for any purpose. He said that if someone comes legally to spread prosperity in our country, then he is welcome, but if there is a threat our security, then our Parliament has the right to make a provision to stop him. He said that we cannot leave sensitive places and army establishments on our borders open for everyone.
Union Home Minister, Shri Amit Shah, said that the introduction of online tourist visas began in 2010 for citizens of five countries. He mentioned that till the previous government, this facility was limited to only 10 countries, but now it has been extended to 169 countries. He stated that the government's goal is to promote tourism, but it is also important to ensure that foreign nationals stay here only for the designated period. They cannot stay permanently, nor can they become citizens of the country.
Shri Amit Shah said that the government has also introduced the 'Visa on Arrival' facility at 31 international airports and 6 major ports. In 2023, a new category called 'Ayush Visa' was also launched. Now, there will be a total of 9 categories of e-visa, which include e-Tourist Visa, e-Business Visa, e-Medical Visa, Medical Attendant Visa, e-Ayush Visa, e-Conference Visa, e-Student Visa, and e-Student Dependent Visa. He mentioned that by introducing e-visas in all these categories, the government has simplified the process for foreigners to come to India.
The Union Home Minister stated that the aim is to stop only those individuals whose intentions are not correct, and it is the right of the Government of India to make such determinations. He mentioned that the number of categories under the Ayush Visa has also been increased. To monitor illegal immigrants and those staying beyond the designated time frame, the "Immigration, Visa, Foreigners Registration, and Tracking" (IVFRT) system has been given a legal basis. The integration of all immigration posts with Indian Missions, Foreign Regional Registration Offices (FRRO), and Foreign Registration Offices (FRO) through an end-to-end integrated system has been completed. Shri Shah also stated that the District Police Module (DPM), known as the Foreigners Identification Portal, has been launched in over 700 districts across the country.
Shri Amit Shah stated that till 2014, there were 83 immigration posts, which have now increased to 114, marking a 37 per cent growth. The government has implemented several plans to modernize immigration posts. Previously, the average time for checking each individual at immigration checkpoints was 4-5 minutes, but now it takes hardly 1-2 minutes. He mentioned that the Fast Track Immigration - Trusted Traveller Program (FTI-TTP) has been implemented at eight major airports, where if a traveler has already filled in all the required information, the screening process is completed in just 30 seconds.
The Union Home Minister said that initially, there were 743 Integrated Check Post (ICP) counters, but now they have increased by 206 per cent to 2,278. He mentioned that during the previous government, the number of people arriving in India was 2.49 crore, whereas under the Modi government, till 2024, 4 crore people arrived in India. He added that during the previous government, 2.59 crore people left India, while under their government, the number has increased to 4.11 crore. He said that overall, the number of people coming to and leaving India was 5.08 crore before, but now it has risen to 8.12 crore, marking a 69 per cent increase. He emphasized that this is the highest growth in a single decade, and when considering all decades, this growth is more than 50 per cent in just one decade.
Shri Amit Shah said that individuals with malafide intentions will certainly be prevented from entering the country, as this is directly related to national security. He emphasized that our laws already provide authorities with the power to deny entry to foreign nationals. Authorities also have the right to allow visa holders to travel to any designated point within the country. However, the fact that authority has the power to deny entry does not mean they will act arbitrarily. The Home Minister clarified that the decision to stop someone will be made based on inputs from multiple agencies. Shri Shah mentioned that since 2014, a process has been established where, before stopping anyone, a thorough 360-degree investigation is conducted across 24 points.
Union Home Minister said that the interpretation of a damaged passport changes from time to time due to various incidents. While rules can be adjusted based on such incidents, the law itself cannot be altered. Therefore, the government has granted the authority to make rules under Section 30. Section 33 will apply to individuals who pose a threat to India's security. He further emphasized that the Indian government has the right to gather information regarding the number of foreign teachers teaching and the number of foreign students studying at a university, and this information should be provided.
Shri Amit Shah said that our border with Bangladesh is 2,216 kilometers long, of which 653 kilometers have been fenced. Roads have also been constructed near the fence, and checkpoints have been established. The length of the Sage fencing is 563 kilometers, but of this, 112 kilometers are in areas where border fencing is not possible due to streams, rivers, and uneven terrain, where fencing cannot be erected. Fencing has been completed over 450 kilometers, and for the remaining 450 kilometers, the central government has written DO letters and issued 10 reminders, but the West Bengal government is not providing the land. Shri Shah mentioned that the Union Home Secretary had held seven meetings with the Secretary of Bengal, but they are unwilling to provide the land. He added that where the fencing work is to be started, members of the ruling party come and create disturbances. He said that the main reason for halting the 453 kilometers of fencing is the West Bengal government's lenient approach towards infiltrators. Shri Shah further stated that after the 453 kilometers of fencing, 112 kilometers of the border will remain open. This 112 kilometers includes rivers, streams, and difficult geographical conditions, through which people infiltrate.
Union Home Minister said that during the previous government, illegal infiltrators used to enter through Assam, and now they enter through Bengal. Shri Shah mentioned that once his party forms the government in Bengal, the infiltration from there will also be stopped. He emphasized that the refugees who came to India during the time of independence are not considered infiltrators; they are true refugees. Those who came here to protect their religion and family are the real refugees. This is why we brought the Citizenship Amendment Act (CAA), which does not discriminate. Shri Shah stated that Hindus, Buddhists, Sikhs, Parsis, Christians, and Jains—any individual from these communities who comes to India will be welcomed. However, those who come for infiltration will definitely be stopped. Citizenship will be granted only to those who suffered persecution, who endured the horrors of partition, and whose families faced atrocities. While replying to the question posed by one of the members, Shri Amit Shah said none of the DMK MPs have ever raised the issue of Tamil refugees to him.
Union Home Minister stated that this bill has been introduced to replace four existing laws. All the shortcomings in these laws have been addressed, and the overlaps have been removed. He emphasized that in today’s world, international cooperation is essential to strengthen India’s economy, education, healthcare system, research, and legal framework, and we must also contribute to global progress. The Home Minister further explained that this bill has been designed with these objectives in mind, but foremost, it has been introduced with the security of the country as the top priority.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি লোকসভাত অনুপ্ৰৱেশ আৰু বিদেশী সম্পৰ্কীয় বিধেয়ক, ২০২৫ (Immigration and Foreigners Bill, 2025)ৰ ওপৰত আলোচনাৰ উত্তৰ দিয়ে, আলোচনাৰ অন্তত সদনে বিধেয়কখন গৃহীত কৰে
দেশৰ সীমান্তৰে কোন, কেতিয়া, কিমান সময় আৰু কি উদ্দেশ্যৰ বাবে যায়, সেই কথা জানাৰ অধিকাৰ দেশৰ নিৰাপত্তাৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ
ভাৰত কোনো ধৰ্মশালা নহয়, য’ত যিকোনো ব্যক্তিয়ে যিকোনো উদ্দেশ্যৰে আহি থাকি যাব, যি দেশৰ সুৰক্ষাৰ বাবে বিপজ্জনক হ’ব, সেইসকলক বাধা দিয়াৰ অধিকাৰ সংসদৰ আছে
যি ভাৰতৰ অৰ্থনীতিত অৰিহণা যোগাবলৈ আহে, তেওঁলোকক স্বাগতম, কিন্তু যি দেশত অশান্তি বিয়পাবলৈ আহে, তেওঁলোকৰ ওপৰত কঠোৰ ব্যৱস্থা হ’ব
এতিয়া ভাৰতলৈ অহা প্ৰতিজন বিদেশী নাগৰিকৰ সম্পূৰ্ণ, পদ্ধতিগত, সংহত আৰু শেহতীয়া ৰেকৰ্ড থাকিব
27 MAR 2025 9:24PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি লোকসভাত অনুপ্ৰৱেশ আৰু বিদেশী সম্পৰ্কীয় বিধেয়ক, ২০২৫ (Immigration and Foreigners Bill, 2025) সন্দৰ্ভত আলোচনাৰ উত্তৰ দিয়ে। আলোচনাৰ অন্তত সদনে বিধেয়কখন গৃহীত কৰে।
আলোচনাৰ উত্তৰ দি কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এই বিধেয়কখন দেশৰ সুৰক্ষা আৰু অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে, আমাৰ শিক্ষা ব্যৱস্থা আৰু বিশ্ববিদ্যালয়সমূহক বিশ্বব্যাপী কৰি তোলাৰ বাবে, দেশত গৱেষণা আৰু অনুসন্ধানৰ বাবে এক শক্তিশালী ভেটি স্থাপন কৰাৰ লগতে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বপ্ৰথম স্থানত ৰখাৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে অনুপ্ৰৱেশ এক আছুতীয়া বিষয় নহয় বৰং দেশৰ বহু বিষয় ইয়াৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষ বা পৰোক্ষভাৱে জড়িত। আমাৰ দেশৰ সীমান্তৰে কোন, কেতিয়া, কিমান সময়ৰ বাবে আৰু কি উদ্দেশ্যৰে আহে সেই বিষয়ে জনাৰ অধিকাৰ দেশৰ নিৰাপত্তাৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই বিধেয়কখন গৃহীত হোৱাৰ পিছত ভাৰতলৈ অহা প্ৰতিজন বিদেশী নাগৰিকৰ সম্পূৰ্ণ, পদ্ধতিগত, সংহত আৰু শেহতীয়া অভিলেখ ৰাখিব পৰা হ’ব আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে আমি দেশৰ উন্নয়নো নিশ্চিত কৰিবলৈ সক্ষম হ’ম। দেশৰ নিৰাপত্তাৰ প্ৰতি ভাবুকি কঢ়িয়াই অনা লোকসকলৰ ওপৰত কঠোৰ দৃষ্টি ৰাখিব পৰা যাব আৰু তেওঁলোকৰ নিৰীক্ষণো কৰিব পৰা যাব। তেওঁ কয় যে এই বিধেয়কখনে আমাৰ এই সকলো উদ্দেশ্য পূৰণ কৰা বুলি প্ৰমাণিত হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰবাসীৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ ট্ৰেক ৰেকৰ্ড হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি নিৰ্মল হৈ আহিছে আৰু সেয়েহে কোনো পৃথক শৰণাৰ্থী নীতিৰ প্ৰয়োজন নাই। এই নীতিৰ প্ৰয়োজন সেই দেশসমূহৰ বাবে যিবোৰ ভৌগোলিক সীমাৰেখাৰ দ্বাৰা সৃষ্টি হয় আনহাতে ভাৰত এখন ভূ-সাংস্কৃতিক দেশ আৰু আমাৰ সীমা আমাৰ সংস্কৃতিৰ দ্বাৰা সৃষ্টি কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে শৰণাৰ্থীৰ প্ৰতি ভাৰতৰ এক ইতিহাস আছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যদি বিশ্বৰ সবাতোকৈ ক্ষুদ্ৰ সংখ্যালঘুৱে কোনোবা দেশত সৰ্বোচ্চ সন্মানেৰে থাকে, তেন্তে সেয়া ভাৰতত। তেওঁ কয় যে শেহতীয়াকৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত চুবুৰীয়া দেশৰ ৬টা নিৰ্যাতিত সম্প্ৰদায়ৰ নাগৰিকক আশ্ৰয় প্ৰদানৰ কাম নাগৰিকত্ব সংশোধনী আইন (CAA)ৰ অধীনত কৰা হৈছে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতে সদায় মানৱতাৰ প্ৰতি নিজৰ কৰ্তব্য পালন কৰি আহিছে আৰু ইয়াৰ বাবে আমাক কোনো আইনৰ প্ৰয়োজন হোৱা নাই। আমাৰ পৰম্পৰা আৰু সংস্কৃতিয়ে আমাক বসুধৈৱ কুটুম্বকমৰ মন্ত্ৰ শিকায় আৰু ইয়াৰ সংস্কাৰ দিয়ে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতৰ লোক সমগ্ৰ বিশ্বৰ দেশলৈ গৈছে আৰু ভাৰতীয় প্ৰবাসীয়ে বিশ্বক সমৃদ্ধ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্বাধিক অৱদান আগবঢ়াইছে। তেওঁ কয় যে বিশ্বৰ সৰ্বাধিক প্ৰবাসী ভাৰতৰে যি ১৪৬খন দেশত বিয়পি আছে। ভাৰতীয় প্ৰবাসীয়ে সমগ্ৰ বিশ্বৰ সংস্কৃতি, শিক্ষা, বিজ্ঞান আৰু অৰ্থনীতিত অৰিহণা যোগাব বিচাৰে। তেওঁ কয় যে আজি অনাবাসী ভাৰতীয় (এনআৰআই)ৰ সংখ্যা প্ৰায় ১ কোটি ৭২ লাখ আৰু তেওঁলোকৰ মসৃণ গতিবিধিৰ বাবে আৰু তেওঁলোকৰ সকলো উদ্বেগ সমাধানৰ বাবে এই বিধেয়কখন অনা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে স্বাধীনতাৰ পিছত ভাৰতৰ ছফ্ট পাৱাৰে বিশ্বত ডংকা বজাইছে আৰু এই বিধেয়কখনে তাত নতুন গতি আৰু শক্তিৰ সৃষ্টি কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ নেতৃত্বত যোৱা ১০ বছৰত আমাৰ অৰ্থনীতি ১১ নং স্থানৰ পৰা ৫ম স্থানলৈ গতি কৰিছে আৰু বিশ্বৰ অৰ্থনীতিৰ মাজত ভাৰতে এক উজ্জ্বল স্থান হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁ কয় যে ভাৰত মেনুফেকচাৰিঙৰ হাব হ’বলৈ গৈ আছে আৰু এনে পৰিস্থিতিত সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা মানুহ ইয়ালৈ অহাটো অতি স্বাভাৱিক, যাৰ বাবে আমাৰ অনুপ্ৰৱেশৰ পৰিসৰ আৰু আকাৰ বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি পাইছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ইয়াৰ লগতে আশ্ৰয় লোৱাৰ ঠাইত নিজৰ ন্যস্ত স্বাৰ্থত আৰু দেশখনক অসুৰক্ষিত কৰি তোলা লোকৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি পাইছে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতৰ অৰ্থনীতিত বৈধভাৱে অৰিহণা যোগাবলৈ ভাৰতলৈ অহা সকলোকে আদৰণি জনোৱা হৈছে, কিন্তু যদি অবৈধ অনুপ্ৰৱেশকাৰীয়ে ইয়ালৈ অশান্তি সৃষ্টি কৰিবলৈ আহে তেন্তে তেওঁলোকৰ সৈতে অতি কঠোৰভাৱে মোকাবিলা কৰা হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই নীতিত উদাৰতাৰ লগতে কঠোৰতাও আছে। তেওঁ কয় যে হৃদয়ত কৰুণা, সংবেদনশীলতা আৰু দেশৰ বিপদৰ প্ৰতি সজাগতাক একেলগে ৰাখি এই নীতি ৰচনা কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়ে দেশৰ ১৩০ কোটি জনসাধাৰণৰ সন্মুখত ২০২৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি আৰু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন সম্পূৰ্ণ উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সংকল্প ৰাখিছে। তেওঁ কয় যে এই দুয়োটা লক্ষ্য পূৰণৰ বাবে সৰল, সমৃদ্ধ আৰু সমসাময়িক কানুনৰ ব্যাখ্যা অনিবাৰ্য। সেইবাবেই মোদী চৰকাৰৰ ১০ বছৰত এই সদনত বহু নতুন আৰু ঐতিহাসিক আইন আহিছে। তেওঁ কয় যে তিনিখন নতুন ফৌজদাৰী আইন, CAA, ইজ অফ ডুইং বিজনেছৰ বাবে ৩৯০০০ কম্প্লাইয়েন্স সমাপ্ত কৰা, ২০১৬ চনত আইবিচি ক’ড, বেংক একত্ৰীকৰণ আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে এনপিএ সমাপ্ত কৰা, ২০১৭ চনত ৩২টা বিক্ৰী কৰ একত্ৰিত কৰি জিএছটিৰ ৰোলআউট কৰাৰ দৰে কাম ১০ বছৰত কৰা হৈছে। মোদী চৰকাৰে ইউএপিএ আইন আৰু এনআইএ আইন সংশোধন কৰি ৩৭০ অনুচ্ছেদ সমাপ্ত কৰে। তেওঁ কয় যে এই ১০ বছৰত প্ৰতিটো খণ্ডৰ প্ৰতিখন আইন শক্তিশালী কৰাৰ কাম মোদী চৰকাৰে কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এই বিধেয়কৰ জৰিয়তে আমাৰ তৃতীয় স্থানৰ অৰ্থনীতি হোৱা আৰু নতুন শিক্ষা নীতিত আমাৰ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহক বিশ্বব্যাপী কৰি তোলাৰ সপোন পূৰণ হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত অনুসন্ধান আৰু বিকাশ কৰাসকলে উদাৰ মন আৰু বিশ্বাসযোগ্যতাৰে কাম কৰাৰ এক ভাল পৰিৱেশ লাভ কৰিব। দেশখনক বিশ্বৰ ক্ৰীড়াৰ উৎকৃষ্টতাৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সপোন পূৰণ হ’ব, ভাৰতত মিডিয়েশ্যন আৰু আৰ্বিট্ৰেশ্যনৰ আন্তৰ্জাতিক কেন্দ্ৰও হ’ব। এই বিধেয়কখনে এই সকলোবোৰৰ বাবে এক অতি উত্তম পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰিব বুলি তেওঁ কয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বৰ্তমান এই সমগ্ৰ ব্যৱস্থাটো ৪টা অধিনিয়মত ভাগ কৰা হৈছে, কিন্তু ইয়াত ওপৰাউপৰিও আছে আৰু বহুতো ব্যৱধান আছে। এই বিধেয়কখনে এই চাৰিখন অধিনিয়ম বাতিল কৰি সকলো ব্যৱধান পূৰণ কৰিব আৰু ডুপ্লিকেচন নাইকিয়া কৰি ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক এখন উন্নত দেশ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ আমাৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত সহায় কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ আমাৰ লক্ষ্যত এক শক্তিশালী অনুপ্ৰৱেশ নীতিৰ যথেষ্ট তাৎপৰ্য থাকিব। এই বিধেয়কখনে আমাৰ ব্যৱস্থাটোক সৰল, সুশৃংখলিত, পদ্ধতিগত, আৰু সুৰক্ষিত কৰি তুলিব। ইয়াৰ লগতে এই বিধেয়কখন স্বচ্ছ, ট্ৰেক চালিত, সময় নিৰ্ধাৰিত আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য হ’ব বুলিও তেওঁ কয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে গৃহ মন্ত্ৰালয়ে এই সকলোবোৰ দিশৰ ওপৰত তিনি বছৰ ধৰি গভীৰ বিবেচনাৰ অন্তত এই বিধেয়কখনৰ ডিজাইন কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ৰাজনৈতিক কাৰণত এই বিধেয়কখনৰ বিৰোধিতা কৰা উচিত নহয়। এই বিধেয়কৰ অধীনত কেৱল ভাৰতলৈ অহা পৰ্যটকৰ ডাটাবেছ তৈয়াৰ কৰাই নহয়, ইয়াত থকা পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনাক বহু পৰিমাণে সাকাৰ কৰা হ’ব, যিয়ে ভাৰতৰ গ্ল’বেল ব্ৰেণ্ডিং বৃদ্ধিত যথেষ্ট সহায় কৰিব। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা নিয়োগ আৰু জিডিপি বৃদ্ধিত যথেষ্ট সহায়ক হ’ব। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পাছত আজি ভাৰতৰ ছফ্ট পাৱাৰে সমগ্ৰ বিশ্বতে ডংকা বজোৱাৰ কাম কৰিছে। তেওঁ কয় যে ছফ্ট পাৱাৰ মানে হৈছে, আমাৰ যোগ, আয়ুৰ্বেদ, উপনিষদ, বেদ আৰু আমাৰ জৈৱিক কৃষি ব্যৱস্থা যাক আজি সমগ্ৰ বিশ্বই আশাৰে চাই আছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে নিৰাপত্তাৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা এই বিধেয়কত বিদেশৰ পৰা অহা ড্ৰাগছ কাৰ্টেল, অনুপ্ৰৱেশকাৰীৰ কাৰ্টেল, অস্ত্ৰ আৰু দেশৰ অৰ্থনীতি দুৰ্বল কৰি তোলা হাৱালাৰ ব্যৱসায়ৰ অন্ত পেলোৱাৰ ব্যৱস্থাও কৰা হৈছে। আইনী বিধানৰ লগতে তেওঁলোকৰ উলংঘাৰ শাস্তিমূলক ব্যৱস্থাও ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে এই তিনিখন পুৰণি বিধেয়ক দেশে স্বাধীনতা লাভ কৰাৰ পূৰ্বে ১৯২০, ১৯৩৯ আৰু ১৯৪৬ চনত ব্ৰিটিছ সংসদত নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল আৰু আজি আমাৰ সমগ্ৰ অনুপ্ৰৱেশ নীতি নতুন ভাৰতৰ নতুন সংসদত নিৰ্মাণ হ’বলৈ গৈ আছে, যিটো এক ঐতিহাসিক কথা। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আমাৰ দেশৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ নীতি, যিয়ে দেশৰ নিৰাপত্তা, বাণিজ্য আৰু উন্নয়ন নিশ্চিত কৰে, সেয়া বিদেশী সংসদত ৰচনা কৰা হৈছিল। তেওঁ কয় যে এই আইনসমূহ প্ৰথম আৰু দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধৰ বিশৃংখলতাৰ সময়ত আৰু ব্ৰিটিছ চৰকাৰক সুৰক্ষা প্ৰদানৰ বাবে প্ৰণয়ন কৰা হৈছিল। তেওঁ কয় যে এই বিধেয়কখন উন্নত ভাৰতৰ দিশে যাত্ৰা আৰম্ভ হোৱাৰ পিছত অমৃতকালৰ প্ৰথম পৰ্যায় আৰু ভাৰতৰ হিতৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে পুৰণি আইনসমূহত বহুতো অভাৰলেপিং আছিল যিবোৰ আমি আঁতৰাই পেলাইছোঁ। ইয়াৰ উপৰিও সংস্থাসমূহৰ মাজত সমন্বয়ৰ অভাৱ আৰু তথ্য ব্যৱস্থাপনা আৰু বৈধতাৰ জটিলতাও নাইকিয়া হৈছে। পুৰণি আইনসমূহৰ পৰস্পৰ বিৰোধী বিধানসমূহ আঁতৰাই এই বিধেয়কখনত বিচাৰ ক্ষমতাৰ স্পষ্টতা অনা হৈছে। তেওঁ কয় যে একক বিধেয়কে যাত্ৰী আৰু কৰ্তৃপক্ষই সন্মুখীন হোৱা আইনী বিভ্ৰান্তি দূৰ কৰিব আৰু লগতে ব্যাপক আইনী নিয়ম পালনৰ বোজাও যথেষ্ট হ্ৰাস পাব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভাৰতত প্ৰৱেশ, থকা আৰু প্ৰস্থানৰ বাবে আমি বাধ্যতামূলক নথি-পত্ৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিছোঁ। এই নিয়ম উলংঘা কৰা যিকোনো ব্যক্তিক গ্ৰেপ্তাৰ কৰাৰ ক্ষমতাও এই আইনত দিয়া হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভাৰতৰ পৰা যিকোনো বিদেশীক আঁতৰোৱাৰ ক্ষমতাও দিয়া হৈছে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এক প্ৰকাৰে আজিৰ সময়ৰ লগত খাপ খোৱাকৈ ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ বাবে মুকলি মনেৰে কাম কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে পুৰণি আইনসমূহত মুঠ ৪৫টা ধাৰা আছিল যদিও এই আইনখনত ২৬টা পুৰণি আৰু ১০টা নতুন ৩৬টা ধাৰা থাকিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আমাৰ অনুপ্ৰৱেশৰ হিচাপ কেৱল ৩৬টা ধাৰাতহে কৰা হ’ব। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আমাৰ দেশ এনে এখন ধৰ্মশালা নহয় য’ত যিকোনো ব্যক্তিয়ে যিকোনো উদ্দেশ্যৰে আহি থাকিব পাৰে। তেওঁ কয় যে যদি কোনো ব্যক্তিয়ে নিজকে আৰু আমাৰ দেশক আইনীভাৱে চহকী কৰিবলৈ আহে তেন্তে তেওঁক আদৰণি জনোৱা হ’ব কিন্তু যদি তেওঁ নিৰাপত্তাৰ প্ৰতি ভাবুকি হয় তেন্তে আমাৰ সংসদে তেওঁক বাধা দিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ অধিকাৰ আছে। আমাৰ সীমান্তৰ স্পৰ্শকাতৰ স্থান আৰু সেনাৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহ সকলোৰে বাবে মুকলি কৰি ৰাখিব নোৱাৰোঁ বুলিও গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে, পাঁচখন দেশৰ নাগৰিকৰ বাবে ২০১০ চনত অনলাইন পৰ্যটন ভিছা প্ৰদানৰ প্ৰথা আৰম্ভ হৈছিল। তেওঁ কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ সময়ত এই সুবিধা মাত্ৰ ১০খন দেশত সীমাবদ্ধ আছিল যদিও আমি ১৬৯খন দেশৰ বাবে ইয়াক কাৰ্যকৰী কৰিছোঁ। তেওঁ কয় যে চৰকাৰৰ লক্ষ্য হৈছে পৰ্যটনক প্ৰসাৰিত কৰা, কিন্তু বিদেশী নাগৰিকসকল যাতে ইয়াত কেৱল নিৰ্ধাৰিত সময়সীমালৈহে থাকে সেয়া নিশ্চিত কৰাটোও গুৰুত্বপূৰ্ণ। চিৰদিন থাকিব নোৱাৰে আৰু দেশৰ নাগৰিক হ’বও নোৱাৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে চৰকাৰে ৩১টা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ আৰু ৬টা ডাঙৰ বন্দৰত ‘ভিছা অন এৰাইভেল’ৰ সুবিধাও মুকলি কৰিছে। ২০২৩ চনত ‘আয়ুষ ভিছা’ৰ এটা নতুন শিতানো প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। এতিয়া ই-ভিছাৰ মুঠ ৯টা শিতান থাকিব, য’ত ই-টুৰিষ্ট ভিছা, ই-বিজনেছ ভিছা, ই-মেডিকেল ভিছা, মেডিকেল এটেণ্ডেণ্ট ভিছা, ই-আয়ুষ ভিছা, ই-প্ৰচাৰক ভিছা, ই-ষ্টুডেণ্ট ভিছা আৰু ই-ষ্টুডেণ্ট ডিপেণ্ডেণ্ট ভিছা অন্তৰ্ভুক্ত। তেওঁ কয় যে এই সকলোবোৰ শিতানত ই-ভিছাৰ ব্যৱস্থা কৰি আমি বিদেশীৰ বাবে ভাৰতলৈ অহাৰ প্ৰক্ৰিয়াটো সহজ কৰি তুলিছোঁ।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আমি কেৱল সেইসকল লোকক বাধা দিব বিচাৰোঁ যাৰ উদ্দেশ্য সঠিক নহয় আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ এই সিদ্ধান্ত লোৱাৰ অধিকাৰ আছে। আয়ুষ ভিছাৰ কেটেগৰী বৃদ্ধি কৰা হৈছে বুলিও তেওঁ কয়। “ইমিগ্ৰেচন, ভিছা আৰু বিদেশী পঞ্জীয়ন আৰু অনুসৰণ” (আইভিএফআৰটি)ক অবৈধ প্ৰবাসী আৰু অতিৰিক্তভাৱে থকা লোকসকলক নিৰীক্ষণৰ বাবে আইনী ভিত্তি প্ৰদান কৰা হৈছে। সকলো ইমিগ্ৰেচন পোষ্ট, বিদেশী আঞ্চলিক পঞ্জীয়ন কাৰ্যালয় (এফআৰআৰঅ’) আৰু বিদেশী পঞ্জীয়ন কাৰ্যালয় (এফআৰঅ’)ত ভাৰতীয় মিছনসমূহক এণ্ড টু এণ্ড সংহত ব্যৱস্থাত সংযোগ কৰাৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে দেশৰ ৭০০ৰো অধিক জিলাত বিদেশী চিনাক্তকৰণ পৰ্টেল নামেৰে জনাজাত জিলা আৰক্ষী মডিউল (ডিপিএম)ও আৰম্ভ কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০১৪ চনত ইমিগ্ৰেচন পোষ্টৰ সংখ্যা আছিল ৮৩টা, যিটো এতিয়া ১১৪টালৈ বৃদ্ধি পাইছে, অৰ্থাৎ ৩৭ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। ইমিগ্ৰেচন পোষ্টসমূহ আধুনিকীকৰণৰ বাবে চৰকাৰে কেইবাটাও আঁচনি গ্ৰহণ কৰিছে। আগতে ইমিগ্ৰেচন চেকপইণ্টত প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ গড় পৰীক্ষাত ৪-৫ মিনিট সময় লাগে যদিও এতিয়া মাত্ৰ ১-২ মিনিট সময় লাগে। তেওঁ কয় যে আঠটা ডাঙৰ বিমানবন্দৰত ফাষ্ট ট্ৰেক ইমিগ্ৰেচন - ট্ৰাষ্টেড ট্ৰেভেলাৰ প্ৰগ্ৰেম (এফটিআই-টিটিপি) ৰূপায়ণ কৰা হৈছে, য’ত যাত্ৰীজনে যদি আগতীয়াকৈ সকলো তথ্য পূৰণ কৰি আহে তেন্তে মাত্ৰ ৩০ ছেকেণ্ডতে পৰীক্ষা প্ৰক্ৰিয়া সম্পূৰ্ণ হয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে পূৰ্বে ৭৪৩টা ইন্টিগ্ৰেটেড চেক পোষ্ট (আইচিপি) কাউণ্টাৰ আছিল যদিও এতিয়া ২০৬ শতাংশ বৃদ্ধি পাই ২২৭৮টা হৈছে। তেওঁ কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ দিনত ভাৰতলৈ অহা লোকৰ সংখ্যা আছিল ২ কোটি ৪৯ লাখ, আনহাতে মোদী চৰকাৰৰ দিনত ২০২৪ চনৰ শেষলৈকে ৪ কোটি লোক ভাৰতলৈ আহে। তেওঁ কয় যে আগৰ চৰকাৰৰ সময়ত ভাৰতৰ পৰা বাহিৰলৈ যোৱা লোকৰ সংখ্যা ২ কোটি ৫৯ লাখ আছিল, যিটো আমাৰ চৰকাৰৰ দিনত ৪ কোটি ১১ লাখ হৈছে। তেওঁ কয় যে সামগ্ৰিকভাৱে ভাৰতলৈ অহা আৰু ভাৰতৰ বাহিৰলৈ যোৱা লোকৰ সংখ্যা পূৰ্বতে ৫ কোটি ৮ লাখ আছিল, যিটো এতিয়া ৮ কোটি ১২ লাখলৈ বৃদ্ধি পাইছে, অৰ্থাৎ ৬৯ শতাংশ বৃদ্ধি হৈছে। তেওঁ কয় যে এইটো যিকোনো এটা দশকৰ ভিতৰত সৰ্বাধিক বৃদ্ধি আৰু যদি সকলো দশকৰ হিচাপ লোৱা হয় তেন্তে মাত্ৰ এটা দশকতে ই ৫০ শতাংশতকৈ অধিক বৃদ্ধি হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যিসকলৰ উদ্দেশ্য সঠিক নহয়, তেওঁলোকক দেশত প্ৰৱেশত নিশ্চিতভাৱে বাধা দিয়া হ’ব, কাৰণ এইটো দেশৰ সুৰক্ষাৰ সৈতে জড়িত বিষয়। তেওঁ কয় যে আগৰে পৰাই আমাৰ আইনত বিদেশী নাগৰিকক প্ৰৱেশৰ পৰা বঞ্চিত কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰ্তৃপক্ষৰ আছিল। ভিছাধাৰীসকলক দেশৰ যিকোনো স্থানলৈ যাবলৈ অনুমতি দিয়াৰ কৰ্তৃত্বও আছিল কৰ্তৃপক্ষৰ। কিন্তু কৰ্তৃপক্ষৰ হাতত বিদেশীক প্ৰৱেশৰ পৰা বঞ্চিত কৰাৰ ক্ষমতা আছে বুলিয়েই তেওঁলোকে ইচ্ছাকৃতভাৱে কাম কৰিব বুলি ক’ব নোৱাৰি। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে কাৰোবাক প্ৰৱেশ নিষিদ্ধ কৰাৰ সিদ্ধান্ত একাধিক সংস্থাৰ ইনপুটৰ ভিত্তিতহে ল’ব পাৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ২০১৪ চনৰ পিছত আমি সিদ্ধান্ত লৈছিলোঁ যে কাকো ৰখাৰ আগতে তেওঁক ২৪ পইণ্টত ৩৬০ ডিগ্ৰী পৰীক্ষা কৰা হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ক্ষতিগ্ৰস্ত পাছপ’ৰ্টৰ ব্যাখ্যা বিভিন্ন ঘটনাৰ বাবে সময়ে সময়ে সলনি হৈ থাকে। এনে ঘটনাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি নিয়ম সলনি কৰিব পাৰি, কিন্তু আইন সলনি কৰিব নোৱাৰি। সেয়ে চৰকাৰে ধাৰা ৩০ৰ অধীনত নিয়ম প্ৰণয়নৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰিছে। ভাৰতৰ নিৰাপত্তাৰ প্ৰতি ভাবুকি কঢ়িয়াই অনাসকলৰ ক্ষেত্ৰত ধাৰা- ৩৩ প্ৰযোজ্য হ’ব। তেওঁ লগতে কয় যে বিশ্ববিদ্যালয় এখনত কিমানজন বিদেশী শিক্ষকে পাঠদান কৰে আৰু কিমান বিদেশী ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে পঢ়ে সেই সম্পৰ্কে তথ্য লাভ কৰাটো ভাৰত চৰকাৰৰ অধিকাৰ আৰু এই তথ্যও দিব লাগেও।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বাংলাদেশৰ সৈতে সংলগ্ন আমাৰ সীমা ২২১৬ কিলোমিটাৰ দীঘল, ইয়াৰে ৬৫৩ কিলোমিটাৰত ফেন্সিং নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ফেন্সিঙৰ সমীপত পথো নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু চেকপইণ্টো স্থাপন কৰা হৈছে। SEZ ফেন্সিঙৰ দৈৰ্ঘ্য ৫৬৩ কিলোমিটাৰ, কিন্তু ৫৬৩ কিলোমিটাৰৰ ভিতৰত ১১২ কিলোমিটাৰ এনেকুৱা য’ত সীমান্ত বেৰ দিয়া সম্ভৱ নহয়, কাৰণ তাত নলা, নদী আৰু ওখ-চাপৰ পাহাৰ আছে, য’ত বেৰ দিয়া সম্ভৱ নহয়। ৪৫০ কিলোমিটাৰ মাটিত ফেন্সিং কৰা হৈছে আৰু বাকী ৪৫০ কিলোমিটাৰৰ বাবে কেন্দ্ৰই ডিঅ’ চিঠি লিখি ১০বাৰ সোঁৱৰাই দিছে যদিও পশ্চিম বংগ চৰকাৰে মাটি নিদিয়ে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিবে বংগৰ সচিবৰ সৈতে ৭খন বৈঠকত মিলিত হৈছে যদিও তেওঁলোকে মাটি দিবলৈ সাজু নহয়। য'তেই ফেন্সিঙৰ কাম আৰম্ভ হয়, তালৈ শাসকীয় দলৰ মানুহ আহি হুলস্থুলৰ সৃষ্টি কৰে। তেওঁ কয় যে ৪৫৩ কিলোমিটাৰৰ ফেন্সিং বন্ধ কৰাৰ মূল কাৰণ হৈছে অনুপ্ৰৱেশকাৰীৰ প্ৰতি পশ্চিম বংগ চৰকাৰৰ দয়া দৃষ্টি। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ৪৫৩ কিলোমিটাৰ বেৰ দিয়াৰ পিছত ১১২ কিলোমিটাৰ সীমান্ত মুকলি থাকিব। এই ১১২ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ অংশত নদী, নলা আৰু কঠিন ভৌগোলিক পৰিস্থিতি আছে, যিফালেৰে মানুহে অনুপ্ৰৱেশ কৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ দিনত আগতে অসমৰ পৰা অবৈধ অনুপ্ৰৱেশকাৰী আহিছিল আৰু এতিয়া বংগৰ পৰা আহে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে তেওঁৰ দল বংগত ক্ষমতালৈ অহাৰ পিছত তাৰ পৰাও অনুপ্ৰৱেশ বন্ধ কৰা হ’ব। তেওঁ কয় যে স্বাধীনতাৰ সময়ত ভাৰতলৈ অহা শৰণাৰ্থীসকলক আমি অনুপ্ৰৱেশকাৰী বুলি গণ্য নকৰোঁ, তেওঁলোকক প্ৰকৃত শৰণাৰ্থী বুলি গণ্য কৰোঁ। যিসকলে নিজৰ ধৰ্ম আৰু পৰিয়াল বচাবলৈ ইয়ালৈ আহিছিল তেওঁলোক প্ৰকৃত শৰণাৰ্থী। সেইবাবেই আমি নাগৰিকত্ব সংশোধনী আইন (CAA) লৈ আনিলোঁ, যি কোনো ভেদভাব নকৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে হিন্দু, বৌদ্ধ, শিখ, পাৰ্চী, খ্ৰীষ্টান আৰু জৈন, ইয়াৰে যিকোনো লোক ভাৰতলৈ আহিলে তেওঁলোকক স্বাগতম। কিন্তু অনুপ্ৰৱেশ কৰিবলৈ অহাসকলক নিশ্চিতভাৱে বাধা দিয়া হ’ব। নাগৰিকত্ব সেইসকলেহে পাব, যাৰ ওপৰত অত্যাচাৰ হ’ল, যিসকলে বিভাজনৰ ভয়াৱহতা ভোগ কৰিছিল আৰু যাৰ পৰিয়ালৰ ওপৰত অত্যাচাৰ হ'ল। তামিল শৰণাৰ্থী সন্দৰ্ভত এজন সদস্যৰ প্ৰশ্নৰ উত্তৰত শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ডিএমকেৰ সাংসদসকলে তেওঁৰ সন্মুখত কেতিয়াও তামিল শৰণাৰ্থীৰ বিষয়টো উত্থাপন কৰা নাই।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই বিধেয়কখন বৰ্তমানৰ চাৰিখন আইন সমাপ্ত কৰি সেইবোৰ সলনি কৰিবলৈ অনা হৈছে। এই চাৰিখন আইনত যিমান অভাৱ আছিল, সেইবোৰ আঁতৰোৱা হৈছে, অভাৰলেপিঙো নাইকিয়া কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে আজিৰ সময়ত ভাৰতৰ অৰ্থনীতি, শিক্ষা, চিকিৎসা ব্যৱস্থা, গৱেষণা আৰু আইনী ব্যৱস্থাক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজন, আৰু আমিও বিশ্বক সহায় কৰিব লাগিব। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই দিশবোৰ মনত ৰাখি, কিন্তু সবাতোকৈ আগতে দেশৰ নিৰাপত্তাৰ কথা মনত ৰাখি এই বিধেয়কখন অনা হৈছে।