Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at inauguration of the SOUL Leadership Conclave in New Delhi
21 FEB 2025 2:04PM by PIB Delhi
His Excellency,
The Prime Minister of Bhutan, my brother Dasho Tshering Tobgay ji, Chairman of Soul Board Sudhir Mehta, Vice Chairman Hansmukh Adhia, giants of the industrial world, who have been successful in giving leadership in their lives, in their respective fields, I see many such great people here, and I also see my young colleagues here, for whom the future is waiting.
Friends,
There are some events which are very close to the heart, and today's event is one such event. For nation building, development of better citizens is essential. Nation building starts from individual development, world from people, world from people, if one wants to attain any height or achieve greatness, then the beginning starts from the people only. Development of the best leaders is vital in every sector, and the need of hour. And therefore, the establishment of The School of Ultimate Leadership is a very important and very big step in the development journey of developed India. It is not just that the name of this institute has 'SOUL' in it, it is going to become the soul of India's social life, and we are well acquainted with it, we hear it again and again - Atma, if we look at this SOUL in that sense, then it makes us feel the soul. I heartily congratulate all the colleagues associated with this mission; all the great people associated with this institute. Very soon a huge campus of The School of Ultimate Leadership is going to be ready near Gift City. And just now when I was coming among you, the Chairman Shri showed me its complete model, showed me the plan, I really think that it will take leadership from the point of view of architecture as well.
Friends,
Today, when The School of Ultimate Leadership – SOUL is taking the first big step of its journey, you have to remember what is your direction, what is your goal? Swami Vivekananda had said- “Give me a hundred energetic young men and women and I shall transform India.” Swami Vivekananda wanted to transform India by taking it out of slavery. And he believed that if he had 100 leaders, he could not only make India independent but also make it the number one country in the world. With this will power, with this mantra, we all and especially you have to move ahead. Today every Indian is working day and night for a developed India of the 21st century. In such a situation, in a country of 140 crore people, we need the best leadership in every sector, in every vertical, in every aspect of life. Not just political leadership, the School of Ultimate Leadership has a huge scope to prepare 21st century leadership in every sphere of life. I am confident that such leaders will emerge from the School of Ultimate Leadership who will waive their flag not only in the country but also in the institutions of the world, in every field. And it is possible that a youth coming out after taking training from here may achieve a new position in politics.
Friends,
When a country progresses, natural resources play a role, but human resources play an even bigger role. I remember when the movement for the separation of Maharashtra and Gujarat was going on, we were children at that time, but at that time there was a discussion that what will Gujarat do by separating? It has no natural resources, no mines, no coal, nothing, what will it do? There is no water, it is a desert and there is Pakistan on the other side, what will they do? And at the most these Gujaratis have salt, what else do they have? But look at the power of leadership, today that Gujarat is everything. The common people there had this power, they didn't sit and cry that this is not there, that is not there, this is not there, that is not there, oh whatever is there is that. There is not a single diamond mine in Gujarat, but 9 out of 10 diamonds in the world are those which are touched by some Gujarati. What I mean to say is that not only resources, the biggest power is in human resources, in human capability, in manpower and what is called leadership in your language.
In the 21st century, we need resources that can lead innovation and channelize skills. Today we see how important skills are in every field. Therefore, the field of leadership development also needs new skills. We have to take this work of leadership development forward at a very fast pace in a very scientific manner. Your institute, SOUL, has a very important role in this direction. I am happy to know that you have also started working on this. Although formally this may appear to be your first event today, I was told that for the effective implementation of the National Education Policy, workshops have been held for State Education Secretaries, State Project Directors and other officials. A Chintan Shivir has been organized for leadership development among the staff of the Chief Minister's Office of Gujarat. And I can say that this is just the beginning. We have to see Soul become the best leadership development institute in the world. And for this, we have to work hard also.
Friends,
Today India is emerging as a global power house. To ensure that this momentum and speed increases in every field, we need world class leaders, international leadership. Leadership institutions like SOUL can prove to be game changers in this. Such international institutions are not only our choice but our necessity. Today India also needs energetic leaders in every sector who can find solutions to global complexities and global needs. Those who, while solving problems, keep the country's interest at the top priority on the global stage. Those whose approach is global but an important part of their thinking is also local. We have to prepare such individuals who move forward with an Indian mind, understanding the international mind-set. Who are always ready for Strategic Decision Making, Crisis Management and Futuristic Thinking. If we have to compete in International Markets, Global Institutions, then we need such leaders who have an understanding of International Business Dynamics. This is the work of the SOUL, your scale is big, scope is big, and the expectations from you are also as high.
Friends,
One thing will always be useful for all of you, in the times to come, leadership will not be limited to just power. Only those who have the capabilities of innovation and impact will be in the leadership roles. Individuals of the country will have to emerge according to this need. SOUL will be an institution that develops Critical Thinking, Risk Taking and Solution Driven Mindset in these individuals. In the times to come, such leaders will emerge from this institution who will be ready to work amidst Disruptive Changes.
Friends,
We have to create such leaders who work to set trends, not to make trends. In the coming times, when we will promote new leadership from Diplomacy to Tech Innovation, then India's influence and impact in all these sectors will increase manifold. That is, in a way, India's entire vision, entire future will depend on a strong leadership generation. That is why we have to move forward with global thinking and local upbringing. We have to make our governance, our policy making world class. This will be possible only when our policy makers, bureaucrats, entrepreneurs will be able to frame their policies by linking them with global best practices. And institutions like SOUL will have a very big role in this.
Friends,
I have said earlier also that if we want to make India developed, then we will have to move ahead at a fast pace in every field. It is said in our scriptures-
यत् यत् आचरति श्रेष्ठः, तत् तत् एव इतरः जनः।।
That is, ordinary people follow the way a great man behaves. Therefore, such leadership is necessary, which reflects India's national vision in every aspect and conducts accordingly. In future leadership, both the steel and spirit required for building a developed India have to be produced, that should be the aim of the SOUL. After that, the necessary changes and reforms will keep coming on their own.
Friends,
We have to create this steel and spirit in public policy and social sectors too. We have to prepare leadership for many emerging sectors like Deep-Tech, Space, Biotech, Renewable Energy. We also have to create leadership for conventional sectors like Sports, Agriculture, Manufacturing and Social Service. We not only have to aspire but also achieve excellence in every sector. Therefore, India will need such leaders who develop new institutions of global excellence. Our history is full of glorious stories of such institutions. We have to revive that spirit and this is not difficult either. There are examples of many countries in the world who have done this. I understand that there are lakhs of such friends sitting in this hall and those who are listening to us and watching us outside, all of them are capable. This institute should also be a laboratory of your dreams and your vision. So that the generation after 25-50 years from today remembers you with pride. They can take pride in the foundation that you are laying today.
Friends,
As an institute, the resolve and dreams of crores of Indians should be very clear to you. The sectors and factors that are both a challenge and an opportunity for us should also be clear to you. When we move forward with a common goal and work together, the results are amazing. The bond forged by a shared purpose is stronger than blood. It unites minds, it fuels passion and it stands the test of time. When the Common Goal is big, when your purpose is big, leadership also develops, Team spirit also develops, people dedicate themselves to their Goals. When there is a common goal, a shared purpose, then the best capacity of every individual also comes out. And not only this, he also increases his capabilities with great determination. And in this process a leader develops. He tries to acquire the capability which he does not have, so that he can reach higher.
Friends,
When there is a shared purpose, an unprecedented feeling of team spirit guides us. When all people walk together as co-travellers of a shared purpose, a bonding develops. This process of team building also gives birth to leadership. What better example of shared purpose can there be than our freedom struggle? Our freedom struggle created leaders not only in politics but also in other sectors. Today we have to relive the same spirit of the freedom movement. Taking inspiration from that, we have to move forward.
Friends,
There is a very beautiful saying in Sanskrit:
अमन्त्रं अक्षरं नास्ति, नास्ति मूलं अनौषधम्। अयोग्यः पुरुषो नास्ति, योजकाः तत्र दुर्लभः।।
That is, there is no such word from which a mantra cannot be made. There is no such herb from which a medicine cannot be made. There is no person who is incompetent. But everyone needs a planner who can use them at the right place and give them the right direction. The role of the SOUL is also that of a planner. You also have to turn words into mantras, herbs into medicine. There are many leaders sitting here too. You have learnt and honed these skills of leadership. I read somewhere- If you develop yourself, you can experience personal success. If you develop a team, your organization can experience growth. If you develop leaders, your organization can achieve explosive growth. These three sentences will always help us remember what we have to do, we have to contribute.
Friends,
Today, a new social system is being formed in the country, which is being shaped by the young generation that was born in the 21st century, that was born in the last decade. This is going to be the first generation of a truly developed India, the Amrit generation. I am confident that this new institute will play a very important role in preparing the leadership of this Amrit generation. Once again, I wish you all the best.
It is a very happy coincidence that today is the birthday of the King of Bhutan and this occasion is happening here. And the Prime Minister of Bhutan has come here on such an important day and the King of Bhutan has played a very important role in sending him here, so I express my heartfelt gratitude to him too.
Friends,
If I had the time, I would have stayed here for these two days because some time ago I had attended a programme of Viksit Bharat in which many of you youngsters were there, so I was here for almost the whole day, met everyone, was chatting, I got to learn a lot, got to know a lot, and today it is my good fortune that I am seeing that all the leaders sitting in the first row are those who have achieved new heights of success in their lives. This is a big opportunity for you to meet, sit and talk with all of them. I do not get this good fortune because when I meet them, they bring some work or the other. But you will get to know and learn a lot from their experiences. They are great achievers in their own fields. And they have given so much time for you people, this is what makes me feel that I see a very bright future for this institution named SOUL. When such successful people sow seeds, that Banyan tree will also produce leaders who will achieve new heights of success. With full confidence, I once again express my gratitude to everyone who has given time, has increased capability, has given strength. I have many dreams and expectations for my youth and I always have this feeling within me that I should keep doing something or the other for the youth of my country every moment. I keep looking for opportunities and today once again I have got that opportunity. My best wishes to the youth.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ন্যু দিল্লিদা সোল লিদরশিপ কনক্লেপ হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
21 FEB 2025 2:04PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা,
ভুতানগী প্রধান মন্ত্রী, ঐগী মরুপ দাসো সেরিং তোবগে জি, সোল বোর্দগী চিয়ার্মেন সুধির মেহতা, ভাইস চিয়ার্মেন হন্সমুখ অধিয়া, উদ্যোগকী লুচিংবশিং অমসুং তুংলমচৎনা ঙাইদুনা লৈরবা ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিং।
মরুপশিং,
ঐগী থম্মোয়না পামজবা থৌরমশিংগী মনুংদা ঙসিগী থৌরম অসি অদুগুম্বা থৌরম অমনি। লৈবাক শেমগৎনবগীদমক, হেন্না ফবা মীয়াম শেমগৎপা অসি তঙাইফদে। লনাই মীওইশিং ফগৎলকপদগী লৈবাক শেমগৎপা হৌরকই। কনাগুম্বা মীওই অমনা অচৌবা মাইপাকপা পাম্লবদি, মদ মীয়ামদগী খক্ত হৌরকই। অফবা লুচিংবশিং শেমগৎপা হায়বসি য়াম্না মরুওই অমসুং মতম অসিগী দরকার ওইবনি। মরম অদুনা, স্কুল ওফ অলতিমেত লিদরশিপ( সোল) লিংখৎপা অসি য়াম্না মরুওই অমসুং মসি বিকসিত ভারত অমগী মাইকৈদা থাংজিনবা অচৌবা খোঙথাং অমনি। মহৈলোয়শঙ অসিগী মমিং ‘সোল’ খক থোনবা নত্তনা, মসি ভারতকী খুন্নাইগী পুন্সিগী থৱায় ওইরগনি। মিসন অসি পায়খৎলিবশিং অমসুং মসিগা লোয়নরিবা শক্নাইরবা মীওইশিং ঐনা থাগৎচরি। গিফ সিতি ময়াদা স্কুল ওফ অলতিমেত লিদরশিপকী অচৌবা কেম্পস অমা লৈরগনি। ঙসি চিয়ার্মেন্না ঐঙোন্দা কেম্পস অসিগী নমুনা অমা উৎলে, মসি আর্কিতেকচরগী মীৎয়েংদা মাংজিল থাগনি হায়না ঐনা খল্লি।
মরুপশিং,
ঙসি, স্কুল ওফ অলতিমেত লিদরশিপ-সোলনা মসিগী খোঙচত্ত অচৌবা খোঙথাং অমা থাংলকপদা, অদোমগী মাইকৈদা কদাইদনো, অদোমগী পান্দম করিনো হায়বা অদোম নিংশিংগদবনি। শ্বামী বিবেকানন্দনা হায়খি-“ ঐঙোন্দা মপাঙ্গল লৈরবা নুপা অমসুং নুপী ১০০ পীয়ু অমসুং ঐনা ভারত অওনবা পুরক্কনি”। লৈবাক অসি মীনাই ওইবদগী কোকহন্দুনা ভারত অওনবা পুরকপা শ্বামী বিবেকানন্দনা পামখি। করিগুম্বা মহাক্না লুচিংবা ১০০ লৈরবদি, মহাক ভারত নিংতম্বা ফংহনবা খক নত্তনা লৈবাক অসি মালেমগী মকোক্ত লৈহনবা ঙমগনি হায়বা মহাক্না থাজখি। মসিগা অচেৎপা ফিরেপ অসিগা লোয়ননা, মসিগী লাইৱা অসিগা লোয়ননা অদোম মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি।
ঙসিদি, ২১শুবা চহিদা বিকসিত ভারত অমা ওইনবা ভারতমচা খুদিংমক অহিং অমসুং নুংথিল থবক শুরি। অসিগুম্বা ফিবম অমদা, মীওই করোর ১৪০ লৈবা লৈবাক অমদা, ঐখোয়না হিরম খুদিংমক্ত অফবা লুচিংবা লৈবা দরকার ওই। রাজনিতিগী লুচিংবা খক নত্তনা, পুন্সিগী হিরম খুদিংমক্ত ২১শুবা চহিচাগী লুচিংবা থৌরাং তৌনবা স্কুল ওফ অলতিমেত লিদরশিপকী অচৌবা থবক অমা লৈরি। অসিগুম্বা লুচিংবশিং স্কুল ওফ অলতিমেত লিদরশিপতগী থোক্লক্তুনা লৈবাক অসিদা মখোয়গী ফিরাল পাইহনবা খক নত্তনা হিরম খুদিংমক্ত মালেমগী ইন্সতিতুসনশিংদা ফিরাল পাইহনগনি হায়না ঐনা থাজৈ। মফম অসিদা ত্রেনিং তৌখিবা নহারোলশিং রাজনিতিদা অনৌবা ফমশিং পায়রকপা য়াবগী ওইথোকপা লৈরি।
মরুপশিং,
লৈবাক অমা চাউখৎপদা, মহৌশাগী লনশিংনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি, অদুবু অফবা মীওইশিংনা হেন্না চাউবা থৌদাং অমা লৌরি। মহারাষ্ট্রা অমসুং গুজরাত তোখায় তানবা খোঙজং চঙশিনবা মতম অদুদা, ঐখোয় অঙাং ওইরি, অদুবু মতম অদুদা তোখায় তারগা গুজরাত করি তৌগনি হায়না খন্নখি। রাজ্য অসিগী মহৌশাগী লন লৈজদে, খনি লৈতে, কয়লা লৈতে, করি অমতা লৈতে, করি তৌগনি? ঈশিং ফংদে, রাজ্য অসি লৈকংলানি অমসুং অতোপ্পা মাইকৈ অমদা পাকিস্তান লৈরি, মখোয়না করি তৌগনি? গুজরাত্ত খ্বাইদগী মরাং কাইনা ফংবদি থুমনি, মখোয়না করি তৌগনি? অদুবু লুচিংবগী তৌবা ঙম্বা য়েংউ, ঙসি গুজরাত্ত খুদিংমক লৈরে। খুদিংমক লৈহন্নবা শক্তি মীচম মীয়ামদা লৈরে, রাজ্য অসিদা করি অমতা লৈতে হায়দুনা মখোয় ফমদুনা অমসুং লাউ-খোঙদুনা লৈথোক্তে। গুজরাত্ত দাইমন্দ মাইন অমতা লৈতে, অদুবু মালেমগী দাইমন্দ মাইন ১০ গী মনুংদা ৯ দি গুজরাতমচা খরগা শম্নরি। ঐনা হায়নিংলিবদি, মহৌশাগী লনশিং খক নত্তনা, খ্বাইদগী মরুওইবদি হুমেন রিছোর্সনি, মীওইবগী থবক তৌবা ঙম্বা অদুনি, থবক শুনিংবা মীওইনিং অমসুং মসি অদোমগী লোলদা লুচিংবগী থবক হায়না খঙনৈ। ২১শুবা চহিদা, ঐখোয়না অনৌবা থবক পাংথোক্নবা অমসুং স্কিলশিং শীজিন্ননবা লনশিং দরকার ওই। হিরম খুদিংমক্ত স্কিলশিং কয়া য়াম্না মরুওইবগে হায়বা ঙসি ঐখোয়না উরে। মরম অদুনা, লুচিংবা শেমগৎপগী হিরমদসু অনৌবা স্কিলশিং দরকার ওইরে। ঐখোয়না লুচিংবা শেমগৎপগী থবক অসি য়াম্না সাইন্তিফিক ওইবা মওং অমদা য়াম্না য়াংনা পায়খৎকদবনি। মাইকৈ অসিদা অদোমগী ইন্সিতিতুৎ, স্কুল ওফ অলতিমেত লিদরশিপ অসি য়াম্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মাইকৈ অসিদা অদোম্না থবক পায়খৎপা হৌবদা ঐ য়াম্না হরাওই। ঙসিগী থৌরম অসি অদোমগী অহানবা ওইবা য়াই, অদুবু নেসনেল ইজুকেসন পোলিসি পায়খৎনবা, ষ্টেৎ ইজুকেসন সেক্রতরিশিং, ষ্টেৎ প্রোজেক দিরেক্তরশিং অমসুং অতোপ্পা ওফিসিএলশিংগী ৱার্কশোপশিং পাংথোকখ্রে হায়বা ঐ খঙলে। গুজরাতগী চীফ মিনিষ্টরগী ওফিসকী ষ্টাফশিংগী মরক্ত লুচিংবা শেমগৎনবা চিন্তন সিবির অমা পাংথোকখ্রে। মসি হৌবতা ঙাইরিবনি। স্কুল ওফ অলতিমেত লিদরশিপনা মালেমদা খ্বাইদগী ফবা লুচিংবা পুথোকপা ইন্সতিতুৎ অমা ওইরকপা ঐখোয়দা উহনগদবনি। মসিগীদমক, ঐখোয় কন্না হোৎনগদবনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি ভারত মালেমগী শক্তিগী মফম অমা ওইরক্লে। হিরম খুদিংমক্ত খোঙজেল য়াংখৎনবা, ঐখোয়না মালেম থাক্কী লুচিংবা, মালেমগী লুচিংবা দরকার ওইরে। স্কুল ওফ অলতিমেত লিদরশিপগুম্বা ইন্সতিতুৎশিংনা মাইকৈ অসিদা অহোংবা পুরকপা ঙমগনি। অসিগুম্বা মালেমগী ইন্সতিতুৎশিং অসি ঐখোয়গী অপাম্বা খক নত্তে, ঐখোয়গী দরকার ওইবনি। হিরম খুদিংমক্ত মালেম্না মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিংগী পাম্বৈশিং পুথোকপা ঙম্বা থৌনা লৈবা লুচিংবা ভারতনা দরকার ওইরি। লুচিংবশিং অদুনা, খুদোংচাদবশিং কোকহনবগা লোয়ননা, মালেমগী ফম্বাক্ত লৈবাক অসিগী দরকার ওইবশিং মরুওইনা পুখৎকদবনি। মালেমগী ওইনা থবক পায়খৎলিবশিংনা মখোয়গী ৱাখল্লোন অদু লমদম অসিগীসু খনবা হায়বসি য়াম্না মরুওই। ভারতকী ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিনবা, মালেমগী ৱাখল্লোন খঙবা লনাই মীওইশিং ঐখোয়না থৌরাং তৌগদবনি। অরুবা ৱারেপ লৌনবা, খুদোংথিবা মায়োক্নবা ঙম্নবা অমসুং তুংগী খন্নবা ঐখোয় মতম পুম্নমক্ত থৌরাং তৌগদবনি। করিগুম্বা ঐখোয়না মালেমগী কৈথেলশিং, মালেমগী ইন্সতিতুসনশিংগা লাম্বা তৌনগে হায়রবদি, ঐখোয়না মালেমগী ললোন-ইতিক্কী থবকশিং খঙবা অসিগুম্বা লুচিংবশিং দরকার ওই। মসি স্কুল ওফ অলতিমেত লিদরশিপগী থবক্নি, অদোমগী থবক পাক-চাউরি অমসুং অদোমদা থম্লিবা থাজবা য়াম্না ৱাংলি।
মরুপশিং,
তুংদা, অদোমনা য়াম্না কান্নগদবা অমদি, শক্তি খক পায়নবা লুচিংবা ওইগদবা নত্তে। অনৌবা অমসুং কান্নবা থবক পাংথোকপা ঙম্বা মীওইশিং লুচিংবগী থৌদাংশিং লৌগদবনি। দরকারগী মতুংইন্না লৈবাক অসিগী লনাই মীওইশিং থোক্লকপা য়াই। হায়রিবা লনাই মীওইশিং অসিগী অরুবা ৱাখল খনবা, খুদোংথিবা মায়োক্নবা ঙম্বা অমসুং পাম্বৈ পুথোকপা ঙম্বা ৱাখল চেন্নবা স্কুল ওফ অলতিমেত লিদরশিপনা মহৈলোয়শঙ অমা ওইগদবনি। তুংদা, অসিগুম্বা মহৈলোয়শঙদগী থোক্লকপা লুচিংবশিং খুদোংচাদবা ফিবমশিং মরক্ত থবক তৌনবা থৌরাং তৌগনি।
মরুপশিং,
চৎনবীশিং শেমগৎনবা থবক তৌনবা ঐখোয়না অসিগুম্বা লুচিংবশিং শেমগৎকদবনি। তুংদা, ঐখোয়না কুতনিতিদগী তেক ইন্নোবেসন ফাওবগী অনৌবা লুচিংবশিং য়োকখৎকনি, মতম অদুদা হিরম খুদিংমক্ত ভারতকী ইথিল অমসুং চন্নফম শরুক কয়া হেনগৎলক্কনি। লম্বী অমদা, ভারতকী অপুনবা মঙলান, অপুনবা তুংলমচৎ অফবা লুচিংবগী মীরোল অমগী মখা পোনগনি। মরম অদুনা ঐখোয়না মালেমগী ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা অমসুং লমদম অসিগী লৈহাওদগী শেমগৎতুনা মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি। মসি ঐখোয়গী থৌশিল শেম্বশিং, ফম্নাইবশিং, ওন্ত্রেপ্রেন্যুরশিংনা মখোয়গী থৌশিলশিং অদু মালেমগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিংগা শম্নরবা মতমদা ঙমগনি। মসিদা স্কুল ওফ অলতিমেত লিদরশিপগুম্বা মহৈলোয়শঙগী অচৌবা থৌদাং অমা লৈগনি।
মরুপশিং,
করিগুম্বা ঐখোয়না বিকসিত ভারত অমা শেম্বা পাম্লবদি, হিরম খুদিংমক্ত ঐখোয় য়াংনা মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি হায়না ঐনা মমাঙদসু হায়খ্রে। মসি ঐখোয়গী অরিবা লাইরিক্ত হায়রি-
यत् यत् आचरति श्रेष्ठः, तत् तत् एव इतरः जनः।।
মসিনা হায়রি, মীচম মীয়াম্না অচৌবা মীওই অমগী খোঙ্গুল ইনগদবনি। মরম অদুনা, হিরম খুদিংমক্ত ভারত মীয়ামগী পান্দমগী মমি তাবা অসিগুম্ব লুচিংবা দরকার ওই। বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবা ষ্টিল অমসুং স্পিরিত অনিমক য়াওবা লুচিংবা দরকার ওই। মদু পুথোকপগী পান্দম স্কুল ওফ অলতিমেত লিদরশিপগী ওইগদবনি। মদুগী তুংদা, মখোয় মশাগী ওইবা তঙাইফদবা অহোংবশিং অমসুং অওনবশিং লাক্কনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মীয়ামগী থৌশিল মসুং খুন্নাইগী হিরমশিংদসু মসিগী ষ্টিল অমসুং স্পিরিত অসি শেমগদবনি। দিপ-তেক, স্পেস, বাইওতেক, রিন্যুএবল ইনর্জগুম্বা হিরমশিংদা লুচিংবশিং পুথোক্নবা ঐখোয় থৌরাং তৌগদবনি। ঐখোয়না শান্নবা, লৌউ-শিংউ, মেনুফেকচরিং অমসুং মীয়ামগী থবক তৌবগী হিরমশিংদসু লুচিংবশিং পুথোক্কদবনি। মরম অদুনা, মালেম থাক্কী অনৌবা ইন্সতিতুসনশিং শেমগৎনবা ভারতনা অসিগুম্বা লুচিংবশিং দরকার ওইগনি। ঐখোয়গী পুৱারি অসি অসিগুম্বা ইন্সতিতুসনশিংগী ফজরবা ৱারিশিংনা পীক থল্লি।
মরুপশিং,
মহৈলোয়শঙ অমদা ওইনা, ভারতমচা করোর কয়াগী ৱাশকশিং অমসুং মঙলানশিং অদোমদা ময়েক শেংগনি। হিরমশিং অমসুং ফেক্তরশিং অনিমক ঐখোয়গী খুদোংচাদবা অমসুং খুদোংচাবা অমা ওইরিবা অসি অদোমদা নাখৈ শেংগদবনি। ঐখোয়না অপুনবা পান্দম অমগা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিনবদা, ফলশিং অঙকপা ফংগনি। মান্নবা পান্দম অমগীদমক পুনবা অসিনা ঈ মরীদগী পুনবদগী হেন্না কল্লি। মসিনা ৱাখলশিং পুনশিল্লি, পামজবা হেনগৎহল্লি অমসুং মতম কুইনা চৎলি। মান্নবা পান্দম অদু চাওরবা, অদোমগী পান্দম অদু চাউরবদি, লুচিংবসু থোক্লকই। পুন্না থবক তৌমিন্নবা ৱাখল্লোন লাকই, মখোয়গী পান্দমশিংগীদমক মীয়াম মখোয় মশামক কৎথোকই। মান্নবা পান্দম অমা লৈবা মতমদা, লনাই মীওই খুদিংমক মতিং ফুদোরকই। মসি খক নত্তনা, মহাক্কী তৌবা ঙম্বসু হেনগৎলকই। মসি লুচিংবা অমা থোক্লক্নবা থবকনি। মহাক্কী লৈতবা থৌনা চেন্নবা মহাক্না হোৎনরকই, মসিনা মহাক অৱাংবা থাক য়ৌরকই।
মরুপশিং,
মান্নবা পান্দম অমা লৈবা মতমদা, মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা অপুনবগী থৌনা অমনা ঐখোয় লমজিংই। মান্নবা পান্দম অমগীদমক খোঙলোয়শিংগুম্না মীয়াম পুন্না চৎমিন্নবা মতমদা, নুংশিনবা হেনগৎলকই। মসিগী পুন্না থবক তৌমিন্নবা অসিনা লুচিংবা পোক্লকই। ঐখোয়গী নিংতম ইহৌদগী হেন্না ফবা অপুনবা পান্দম অমগীদমক থবক তৌমিন্নবগী খুদম লৈবগে? ঐখোয়গী নিংতম ইহৌনা রাজনিতিগী লুচিংবশিং পুথোকপা খক নত্তনা, অতোপ্পা হিরম কয়াদসু লুচিংবশিং পুথোকখি। ঙসি ঐখোয়না নিংতম ইহৌগী অদুগা চপ মান্নবা থৌনা অমুক হিঙ্গৎহনগদবনি। মদুদগী ইথিল লৌরগা, ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি।
মরুপশিং,
সংস্কৃত্ত হায়নবা য়াম্না ফজরবা অমা লৈরে:
अमन्त्रं अक्षरं नास्ति, नास्ति मूलं अनौषधम्अयोग्यः पुरुषो नास्ति, योजकाः तत्र दुर्लभः।।
মসিনা হায়রি, লাইৱা শেম্বা য়ারোইদবা ৱাহৈ অমতা লৈতে। হিদাক অমা শেম্বা য়ারোইদবা পাম্বী অমতা লৈতে। মতিক চাদবা মীওই অমতা লৈতে। মখোয় মফম অমসুং মতম চানা শীজিন্নবা ঙম্বা অমসুং মখোয়গী মাইকৈ তাকপা অরাংফম অমা মীওই খুদিংমক্না দরকার ওই। স্কুল ওফ অলতিমেত লিদরশিপগী থৌদাং অদু অরাংফমগী থৌদাং অদু ওইগদবনি। অদোম্না ৱাহৈশিং লাইৱা ওন্থোক্লে, পাম্বীশিং হিদাক ওন্থোক্লে। মফম অসিদা লুচিংবা কয়াশু শরুক য়ারি। অদোম্না লুচিংবশিং স্কিলশিং তম্লে অমসুং ফগৎহল্লে। মফম অমদা ঐনা পাখি- করিগুম্বা অদোম্না নশামক শেমগৎলবদি, অদোম্না নশাগী মাইপাকপা ফংগনি। করিগুম্বা অদোম্না কাংবু অমা শেমগৎলবদি, অদোমগী লুপ অদু চাউখৎপা ফংগনি। করিগুম্বা অদোম্না লুচিংবশিং শেমগৎলবদি, অদোমগী লুপ অদু চাউখৎকনি। ঐখোয়না করি থবক পাংথোক্কনি হায়বা অদু ৱাহৈ পরেং অহুম অসিনা ঐখোয়দা মতম চুপ্পা নিংশিংহল্লে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ দা, ২১শুবা চহিচাদা পোকপা মীরোলশিংনা লৈবাক অসি অনৌবা খুন্নাইগী ফিবম অমদা শেম্লে। মসি শেংবা বিকসিত ভারত অমগী অহানবা মীরোলনি। মসিগী অমৃত জেনেরেসন অসি লুচিংবা ওইনবা থৌরাং তৌনবা অনৌবা মহৈলোয়শঙ অসিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি হায়না ঐনা থাজৈ। ঙসি অসি ভুতানগী নিংথৌগী মপোক নুমিৎকা মপা চানবা অসিদা য়াম্না হরাওইঅমসুং থৌরম অদু মফম অসিদা পাংথোক্লে। অসিগুম্বা মরুওইবা নুমিৎ অমদা ভুতানগী প্রধান মন্ত্রী লাক্লে অমসুং মহাক মফম অসিদা লাকপদা ভুতানগী নিংথৌনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। ঐনা মহাক্কী মফমদসু য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
করিগুম্বা ঐগী মতম ফংলবদি, ঐ মফম অসিদা নুমিৎ নিনি লৈগদবনি, মরমদি অদোমগুম্বা নহারোল কয়া শরুক য়াবা বিকসিত ভারতকী থৌরম অমা ঐ শরুক য়াগদবনি। মরম অদুনা ঐনা নুমিৎ চুপ্পা অমা লৈগনি, মীওই খুদিংমক উনগনি, ঐনা মখোয়দগী তম্বা য়াবা তমগনি অমসুং মখোয়গী পুন্সিদা মাইপাক্লবা অহানবা পরেংদা ফম্লিবা লুচিংবশিং উবা ফংবা অসি ঐগী লাইবক ফবনি। অদোমগা উনবা, ফম্মিন্নবা অমসুং ৱারি শানবা ফংবা অসি অচৌবা খুদোংচাবা অমনি। অদোম্না মখোয়গী থবকশিংদগী কয়া অমা তমগদবনি। মখোয় মশাগী হিরমশিংদা চাউনা মাইপাক্লবশিংনি। মখোয়না অদোমগীদমক মতম য়াম্না কাইথোক্লে, স্কুল ওফ অলতিমেত লিদরশিপ কৌবা ইন্সতিতুসন অসিগী অফবা তুংলমচৎ অমা ঐনা উরে। অসিগুম্বা মাইপাক্লবা মীওইশিংনা মরু কয়া হুনবা মতমদা, খোঙনাং পাম্বীনা অনৌবা মাইপাকপশিং ফংবা ঙম্বা অনৌবা লুচিংবা কয়া পুথোক্কনি। মপুংফানা থাজবগা লোয়ননা, ঐনা ময়াম পুম্নমক অমুক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐগী নহারোলশিংগীদমক ঐগী মঙলান কয়া অমসুং থাজবা কয়া লৈরি অমসুং মিকুপ খুদিং ঐগী লৈবাক্কী নহারোলশিংগীদমক করিগুম্বা খর পাংথোক্কে হায়না ঐনা মতম পুম্নমক্ত খল্লি। মদুগী খুদোংচাবা অদু ঙসি ঐ অমুক হন্না ফংলে। নহারোলশিংদা ঐগী য়াইফ পাউজেল পীজরি।
অদোম থাগৎচরি।
দিসক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলদগী চাউরাক্না হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোল হিন্দীদা পীখি।