ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ SOUL ଲିଡରସିପ୍ କନକ୍ଲେଭର ଉଦଘାଟନୀ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
21 FEB 2025 2:04PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ,
ମୁଁ ଏଠାରେ ଅନେକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କୁ ଦେଖୁଛି ଯେପରିକି ଭୁଟାନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦାସୋ ତେରିଂ ତୋବଗେ ଜୀ, ସିଓଲ ବୋର୍ଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ସୁଧୀର ମେହେଟ୍ଟା, ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ହଂସମୁଖ ଅଧିଆ, ଶିଳ୍ପ ଜଗତର ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ନିଜ ଜୀବନରେ, ନିଜ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ଏଠାରେ ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛି ଯେଉଁମାନେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ଘଟଣା ଏପରି ଅଛି ଯାହା ହୃଦୟର ବହୁତ ନିକଟତର, ଏବଂ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ସେହିପରି ଗୋଟିଏ ଘଟଣା। ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ, ଉତ୍ତମ ନାଗରିକଙ୍କ ବିକାଶ ଆବଶ୍ୟକ। ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ବ୍ୟକ୍ତି ବିକାଶରୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ, ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ଦୁନିଆ । ଯଦି କେହି କୌଣସି ଉଚ୍ଚତା ହାସଲ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି କିମ୍ବା ମହାନତା ହାସଲ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଆରମ୍ଭ କେବଳ ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ। ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ନେତାଙ୍କ ବିକାଶ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା। ତେଣୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଦି ସ୍କୁଲ ଅଫ୍ ଅଲଟିମେଟ୍ ଲିଡରସିପ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ନାମରେ କେବଳ 'ସୋଲ' ଅଛି ତାହା ନୁହେଁ, ଏହା ଭାରତର ସାମାଜିକ ଜୀବନର ଆତ୍ମା ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଏବଂ ଆମେ ଏହା ସହିତ ଭଲ ଭାବରେ ପରିଚିତ । ଆମେ ଏହାକୁ ବାରମ୍ବାର ଶୁଣୁଛୁ - ଆତ୍ମା, ଯଦି ଆମେ ଏହି ଆତ୍ମାକୁ ସେହି ଭାବନା ସହିତ ଦେଖିବା, ତେବେ ଏହା ଆମକୁ ଆତ୍ମାର ଅନୁଭବ କରାଏ। ମୁଁ ଏହି ମିଶନ ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ସହକର୍ମୀ ଏବଂ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ମହାନ ଲୋକଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ବହୁତ ଶୀଘ୍ର ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ନିକଟରେ ଦି ସ୍କୁଲ ଅଫ୍ ଅଲଟିମେଟ୍ ଲିଡରସିପର ଏକ ବିଶାଳ କ୍ୟାମ୍ପସ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଆଉ ଏବେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣ ମାନଙ୍କ ନିକଟକୁ ଆସୁଥିଲି, ଦି ସ୍କୁଲ ଅଫ୍ ଅଲଟିମେଟ୍ ଲିଡରସିପର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମୋତେ ଏହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମଡେଲ ଦେଖାଇଲେ, ଯୋଜନା ଦେଖାଇଲେ। ମୁଁ ପ୍ରକୃତରେ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଏହା ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ମଧ୍ୟ ନେତୃତ୍ୱ ନେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଯେତେବେଳେ The School of Ultimate Leadership - Soul ଏହାର ଯାତ୍ରାର ପ୍ରଥମ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି, ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଆପଣଙ୍କର ଦିଗ କ'ଣ, ଆପଣଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ କ'ଣ? ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ କହିଥିଲେ - "ମୋତେ ଶହେ କର୍ମଠ ଯୁବକ ଏବଂ ଯୁବତୀ ଦିଅ, ମୁଁ ଭାରତକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବି।" ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଭାରତକୁ ଦାସତ୍ୱରୁ ମୁକ୍ତ କରି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ। ଏବଂ ସେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ ଯଦି ତାଙ୍କର ଶହେ ଜଣ ନେତା ଥାଆନ୍ତେ, ତେବେ ସେ କେବଳ ଭାରତକୁ ସ୍ୱାଧୀନ କରିପାରିବେ ନାହିଁ ବରଂ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱର ଏକ ନମ୍ବର ଦେଶ ମଧ୍ୟ କରିପାରିବେ। ଏହି ସମାନ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଓ ସମାନ ମନ୍ତ୍ର ସହିତ, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏବଂ ବିଶେଷକରି ଆପଣଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ। ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଦିନରାତି ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ୧୪୦ କୋଟି ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ନେତୃତ୍ୱର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି। କେବଳ ରାଜନୈତିକ ନେତୃତ୍ୱ ନୁହେଁ, ସ୍କୁଲ ଅଫ୍ ଅଲଟିମେଟ୍ ଲିଡରସିପ୍ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଏକ ବିଶାଳ ସୁଯୋଗ ରଖିଛି। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ସ୍କୁଲ ଅଫ୍ ଅଲଟିମେଟ୍ ଲିଡରସିପ୍ ରୁ ଏପରି ନେତା ବାହାରିବେ ଯେଉଁମାନେ କେବଳ ଦେଶରେ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜର ସଫଳତା ପ୍ରତିପାଦିତ କରିବେ। ଏବଂ ହୋଇପାରେ ଯେ ଏଠାରୁ ତାଲିମ ପାଇଥିବା କିଛି ଯୁବକ ରାଜନୀତିରେ ଏକ ନୂତନ ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିପାରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଦେଶ ପ୍ରଗତି କରେ ତା ପଛରେ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦର ନିଜସ୍ୱ ଭୂମିକା ଥାଏ, କିନ୍ତୁ ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ। ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେତେବେଳେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ପୃଥକୀକରଣ ପାଇଁ ଆନ୍ଦୋଳନ ଚାଲିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆମେ ବହୁତ ଛୋଟ ଥିଲୁ। କିନ୍ତୁ ସେହି ସମୟରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଥିଲା ଯେ ଗୁଜରାଟ ଅଲଗା ହୋଇ କ'ଣ କରିବ? ତା ପାଖରେ କୌଣସି ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ ନାହିଁ, ଖଣି ନାହିଁ, କୋଇଲା ନାହିଁ, କିଛି ନାହିଁ, ସେ କଣ କରିବେ? ପାଣି ମଧ୍ୟ ନାହିଁ, ଏହା ଏକ ମରୁଭୂମି ଏବଂ ଆର ପଟେ ପାକିସ୍ତାନ ଅଛି, ଏହା କ'ଣ କରିବ? ଆଉ ଏହି ଗୁଜୁରାଟୀ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ଖାଲି ଲୁଣ ଅଛି, ସେମାନେ କରିବେ କଣ? କିନ୍ତୁ ନେତୃତ୍ୱର ଶକ୍ତି ଦେଖନ୍ତୁ, ଆଜି ସେହି ଗୁଜରାଟ ହିଁ ସବୁକିଛି।
ସେଠାକାର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଥିଲା। ଗୁଜରାଟରେ ଗୋଟିଏ ମଧ୍ୟ ହୀରା ଖଣି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ବିଶ୍ୱର ୧୦ଟି ହୀରା ମଧ୍ୟରୁ ୯ଟି କିଛି ଗୁଜରାଟୀଙ୍କ ହାତରେ ରହିଛି। କେବଳ ସମ୍ବଳ ନୁହେଁ, ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ମାନବ ସମ୍ବଳ, ମାନବ କ୍ଷମତା, ମାନବ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଭାଷାରେ ଯାହାକୁ ନେତୃତ୍ୱ କୁହାଯାଏ ସେଠି ରହିଛି। ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ, ଏପରି ସମ୍ବଳର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଯାହା ନବ ସୃଜନକୁ ଆଗେଇ ନେଇପାରିବ ଏବଂ ଦକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରିପାରିବ। ଆଜି ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ତେଣୁ, ନେତୃତ୍ୱ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଦକ୍ଷତାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଆମକୁ ନେତୃତ୍ୱ ବିକାଶର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଅତି ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉପାୟରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ପଡିବ। ଏହି ଦିଗରେ ସୋଲ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛିଏ ଦିଗରେ କାମ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ଜାଣି ମୁଁ ଖୁସି। ଯଦିଓ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଏହା ଆଜି ତୁମର ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରି ମନେହୁଏ, ମୋତେ କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ, ରାଜ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ସଚିବ, ରାଜ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ କର୍ମଶାଳା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନେତୃତ୍ୱ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ କର୍ମଶାଳାର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି। ଏହା କେବଳ ଆରମ୍ଭ ମାତ୍ର। ସୋଲକୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ନେତୃତ୍ୱ ବିକାଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଭାବେ ଗଢି ତୋଳିବାକୁ ପଡିବ। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ମଧ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି। ଏହି ଗତି ଆହୁରି ଅଧିକ ହେଉ। ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା, ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ନେତୃତ୍ୱ ଆବଶ୍ୟକ। ସୋଲ ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏଥିରେ ଗେମ ଚେଞ୍ଜର ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇପାରିବ। ଏପରି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ କେବଳ ଆମର ପସନ୍ଦ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆମର ଆବଶ୍ୟକତା ମଧ୍ୟ। ବର୍ତମାନ ଭାରତକୁ ପ୍ରତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏପରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ ନେତାଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି ଯେଉଁମାନେ ବିଶ୍ୱ ଜଟିଳତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଆବଶ୍ୟକତାର ସମାଧାନ ଖୋଜିପାରିବେ। ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ କରିବା ସମୟରେ, ସେମାନେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଦେଶର ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସର୍ବାଗ୍ରେ ରଖନ୍ତି। ଯାହାଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ। ଆମକୁ ଏପରି ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେଉଁମାନେ ଭାରତୀୟ ମାସିକତା ସହ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନସିକତାକୁ ବୁଝି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ। ଯିଏ ରଣନୈତିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ, ସଙ୍କଟ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ଚିନ୍ତାଧାରା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଯଦି ଆମକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ, ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବାକୁ ପଡ଼େ, ତେବେ ଆମକୁ ଏପରି ନେତାଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି ଯେଉଁମାନେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟବସାୟ ଗତିଶୀଳତାକୁ ବୁଝିପାରନ୍ତି। ସୋଲର କମ ଏହା ଯେ ତୁମର ପରିସର ବଡ଼, ସୁଯୋଗ ବଡ଼ ଏବଂ ତୁମଠାରୁ ଆଶା ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବରେ ଅଧିକ ରହିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋଟେ କଥା ସବୁବେଳେ ଉପଯୋଗୀ ହେବ, ଭବିଷ୍ୟତରେ ନେତୃତ୍ୱ କେବଳ କ୍ଷମତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ରହିବ ନାହିଁ। ଯେଉଁମାନଙ୍କର ନବସୃଜନ ଏବଂ ପ୍ରଭାବର କ୍ଷମତା ଅଛି, କେବଳ ସେମାନେ ନେତୃତ୍ୱ ଭୂମିକାରେ ରହିବେ। ଦେଶର ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ଏହି ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଉଭା ହେବାକୁ ପଡିବ। ସୋଲ ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ହେବ ଯାହା ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମାଲୋଚନାମୂଳକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ସମାଧାନ କରିବାର ମାନସିକତା ବିକଶିତ କରିବ। ଆଗାମୀ ସମୟରେ, ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏପରି ନେତା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଯେଉଁମାନେ ବିପର୍ଯ୍ୟସ୍ତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମଧ୍ୟରେ କାମ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମକୁ ଏପରି ନେତା ତିଆରି କରିବାକୁ ପଡିବ, ଯିଏ କି ଟ୍ରେଣ୍ଡ ତିଆରି କରିବାକୁ ନୁହେଁ ଟ୍ରେଣ୍ଡ କୁ ସେଟ କରିବାକୁ କାମ କରୁଥିବ । ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆମେ ଯେତେବେଳେ କୂଟନୀତିରୁ କୌଶଳ ଆବିଷ୍କାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ନୂଆ କ୍ଷମତାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବୁ । ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ପ୍ରଭାବ ଓ କ୍ଷମତା ଦୁଇ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଫଳରେ ଭାରତର ସମ୍ପୂର୍ଣ ଭିଜନ ଓ ଭବିଷ୍ୟତ ଦକ୍ଷ ନେତୃତ୍ଵ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବ ।ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ବିଶ୍ଵସ୍ତରୀୟ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ପଡିବ। ଆମ ସରକାରକୁ , ପଲିଶ ମେକରଙ୍କୁ ବିଶ୍ଵସ୍ତରୀୟ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ କହିଛି ଯେ, ଯଦି ଆମେ ବିକଶିତ ଭାରତ ତିଆରି କରିବାକୁ ଚାହୁଛୁ ତେବେ ପ୍ରତି କ୍ଷେତ୍ର ରେ ଆମକୁ କ୍ଷୀପ୍ର ବେଗରେ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ପଡିବ ।
ୟତ ୟତ ଆଚରିତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ, ତତ ତତ ଇତର ଜନ ।
ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସାଧାରଣ ଲୋକମାନେ ଜଣେ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତି ଯେପରି ଆଚରଣ କରନ୍ତି ତାହା ଅନୁସରଣ କରନ୍ତି। ତେଣୁ ଏପରି ନେତୃତ୍ୱ ଆବଶ୍ୟକ, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଭାରତର ଜାତୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଏବଂ ସେହି ଅନୁସାରେ ଆଚରଣ କରେ। ଭବିଷ୍ୟତର ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ ସମର୍ପଣ ଦରକାର। ଏହା ସୋଲର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ। ଏହା ପରେ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ସଂସ୍କାର ଆପେଆପେ ଆସିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମକୁ ସାର୍ବଜନୀନ ନୀତି ଏବଂ ସାମାଜିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ମନୋବଳ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡିବ। ଡିପ୍-ଟେକ୍, ସ୍ପେସ୍, ବାୟୋଟେକ୍, ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଭଳି ଅନେକ ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଆମକୁ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ। କ୍ରୀଡା, କୃଷି, ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସେବା ଭଳି ପାରମ୍ପରିକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନେତୃତ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କର୍ଷତା ପାଇଁ କେବଳ ଆକାଂକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ ବରଂ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଟି ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଏକ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ମଧ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ। ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଆଜିଠାରୁ ୨୫-୫୦ ବର୍ଷ ପରେ ପିଢ଼ି ତୁମକୁ ଗର୍ବର ସହିତ ମନେ ରଖିବ। ଆଜି ଆପଣ ଯେଉଁ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଛନ୍ତି, ସେଥିରେ ଆମେ ଗର୍ବ କରିପାରିବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଭାବରେ, କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ସ୍ୱପ୍ନ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ପଷ୍ଟ ହେବା ଉଚିତ। ସେହି କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ କାରଣଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ହେବା ଉଚିତ, ଯାହା ଆମ ପାଇଁ ଏକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଏବଂ ସୁଯୋଗ ଉଭୟ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏକ ସାଧାରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଏବଂ ଏକାଠି କାମ କରିବା, ଫଳାଫଳ ମଧ୍ୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ହୋଇଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ସାଧାରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ବଡ଼ ହୁଏ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବଡ଼ ହୁଏ, ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ନେତୃତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ହୁଏ, ଦଳଗତ ମନୋଭାବ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ହୁଏ, ଲୋକମାନେ ନିଜ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ ନିଜକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ଏକ ସାଧାରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ, ଏକ ସାଧାରଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥାଏ, ସେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ସର୍ବୋତ୍ତମ କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ବାହାରକୁ ଆସେ। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ସେ ବହୁତ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ନିଜର କ୍ଷମତାକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଜଣେ ନେତା ବିକଶିତ ହୁଅନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଏକ ସହଭାଗୀ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଦଳଗତ ମନୋଭାବର ଏକ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଭାବନା ଆମକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରେ। ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଏକ ସହଭାଗୀ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ସହ-ଭ୍ରମଣକାରୀ ଭାବରେ ଏକାଠି ଯାତ୍ରା କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଏକ ବନ୍ଧନ ଗଢ଼ି ଉଠିଥାଏ। ଦଳ ଗଠନର ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ନେତୃତ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ଜନ୍ମ ଦିଏ। ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଅପେକ୍ଷା ସହଭାଗୀ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟର ଭଲ ଉଦାହରଣ ଆଉ କ’ଣ ହୋଇପାରେ? ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ କେବଳ ରାଜନୀତିରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ନେତା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା। ଆଜି ଆମକୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ସମାନ ଆତ୍ମାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ସେଥିରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ଆମକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସଂସ୍କୃତରେ ଏକ ବହୁତ ସୁନ୍ଦର କଥା ଅଛି:
ମନ୍ତ୍ରରେ କୌଣସି ଅକ୍ଷର ନାହିଁ, କୌଣସି ମୂଳ ନାହିଁ ଏବଂ କୌଣସି ଔଷଧ ନାହିଁ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଏପରି କୌଣସି ଶବ୍ଦ ନାହିଁ ଯାହାରୁ ମନ୍ତ୍ର ତିଆରି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ଏପରି କୌଣସି ଔଷଧି ନାହିଁ ଯେଉଥିରୁ ଔଷଧ ତିଆରି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ଏପରି କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ନାହିଁ ଯିଏ ଅଯୋଗ୍ୟ। କିନ୍ତୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏପରି ଜଣେ ଯୋଜନାକାରୀ ଆବଶ୍ୟକ ଯିଏ ସେମାନଙ୍କୁ ସଠିକ୍ ସ୍ଥାନରେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ ଏବଂ ସଠିକ୍ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଇପାରିବେ। ସୋଲର ଭୂମିକା ମଧ୍ୟ ଜଣେ ଯୋଜନାକାରୀର। ତୁମକୁ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ମନ୍ତ୍ରରେ, ଔଷଧିଗୁଡ଼ିକୁ ଔଷଧରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏଠାରେ ଅନେକ ନେତା ମଧ୍ୟ ବସିଛନ୍ତି। ତୁମେ ନେତୃତ୍ୱର ଏହି ଦକ୍ଷତାଗୁଡ଼ିକୁ ଶିଖିଛ ଏବଂ ନିପୁଣ କରିଛ। ଯଦି ତୁମେ ନିଜକୁ ବିକଶିତ କର, ତେବେ ତୁମେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସଫଳତା ଅନୁଭବ କରିପାରିବ। ଯଦି ଆପଣ ଏକ ଦଳ ବିକଶିତ କରନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ସଂଗଠନ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଅନୁଭବ କରିପାରିବ। ଯଦି ତୁମେ ନେତାମାନଙ୍କୁ ବିକଶିତ କର, ତେବେ ତୁମର ସଂଗଠନ ବିସ୍ଫୋରକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିପାରିବ। ଆଜି ଦେଶରେ ଏକ ନୂତନ ସାମାଜିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ଯାହାକୁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଜନ୍ମ ହୋଇଥିବା, ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଜନ୍ମ ହୋଇଥିବା ଯୁବ ପିଢ଼ି ଗଢ଼ି ତୋଳିଛନ୍ତି। ଏହା ଏକ ପ୍ରକୃତ ବିକଶିତ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ପିଢ଼ି ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଏହା ଅମୃତ ପିଢ଼ି ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି ନୂତନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏହି ଅମୃତ ପିଢ଼ିର ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ପୁଣିଥରେ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।ଏହା ଏକ ବହୁତ ଖୁସିର ସଂଯୋଗ ଯେ ଆଜି ଭୁଟାନର ରାଜାଙ୍କ ଜନ୍ମଦିନ ଏବଂ ଏହି ଅବସର ଏଠାରେ ଘଟୁଛି। ଭୁଟାନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନରେ ଏଠାକୁ ଆସୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଭୁଟାନର ରାଜା ତାଙ୍କୁ ଏଠାକୁ ପଠାଇବାରେ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି, ତେଣୁ ମୁଁ ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ମୋର ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ସଫଳ ଲୋକମାନେ ନିଜ ସଫଳତା ବିଷୟରେ ଅଭିଜ୍ଞତା ବୁଣନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେହି ବଟଗଛ ମଧ୍ୟ ଏପରି ନେତା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଯେଉଁମାନେ ସଫଳତାର ନୂତନ ଶିଖର ହାସଲ କରିବେ। ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହିତ, ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ସେହି ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ଯେଉଁମାନେ ମୋତେ ସମୟ ଦେଇଛନ୍ତି, ମୋର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି, ମୋତେ ଶକ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି। ମୋର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ଅନେକ ସ୍ୱପ୍ନ ଅଛି, ମୋର ଅନେକ ଆଶା ଅଛି ଏବଂ ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ମୋ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ କିଛି ନା କିଛି କରି ଚାଲିବାକୁ ଚାହେଁ। ଏହି ଭାବନା ସବୁବେଳେ ମୋ ଭିତରେ ରହିଥାଏ। ମୁଁ ସୁଯୋଗ ଖୋଜୁଛି ଏବଂ ଆଜି ପୁଣି ଥରେ ମୋତେ ସେହି ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ମୋ ତରଫରୁ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
sws

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at inauguration of the SOUL Leadership Conclave in New Delhi
21 FEB 2025 2:04PM by PIB Delhi
His Excellency,
The Prime Minister of Bhutan, my brother Dasho Tshering Tobgay ji, Chairman of Soul Board Sudhir Mehta, Vice Chairman Hansmukh Adhia, giants of the industrial world, who have been successful in giving leadership in their lives, in their respective fields, I see many such great people here, and I also see my young colleagues here, for whom the future is waiting.
Friends,
There are some events which are very close to the heart, and today's event is one such event. For nation building, development of better citizens is essential. Nation building starts from individual development, world from people, world from people, if one wants to attain any height or achieve greatness, then the beginning starts from the people only. Development of the best leaders is vital in every sector, and the need of hour. And therefore, the establishment of The School of Ultimate Leadership is a very important and very big step in the development journey of developed India. It is not just that the name of this institute has 'SOUL' in it, it is going to become the soul of India's social life, and we are well acquainted with it, we hear it again and again - Atma, if we look at this SOUL in that sense, then it makes us feel the soul. I heartily congratulate all the colleagues associated with this mission; all the great people associated with this institute. Very soon a huge campus of The School of Ultimate Leadership is going to be ready near Gift City. And just now when I was coming among you, the Chairman Shri showed me its complete model, showed me the plan, I really think that it will take leadership from the point of view of architecture as well.
Friends,
Today, when The School of Ultimate Leadership – SOUL is taking the first big step of its journey, you have to remember what is your direction, what is your goal? Swami Vivekananda had said- “Give me a hundred energetic young men and women and I shall transform India.” Swami Vivekananda wanted to transform India by taking it out of slavery. And he believed that if he had 100 leaders, he could not only make India independent but also make it the number one country in the world. With this will power, with this mantra, we all and especially you have to move ahead. Today every Indian is working day and night for a developed India of the 21st century. In such a situation, in a country of 140 crore people, we need the best leadership in every sector, in every vertical, in every aspect of life. Not just political leadership, the School of Ultimate Leadership has a huge scope to prepare 21st century leadership in every sphere of life. I am confident that such leaders will emerge from the School of Ultimate Leadership who will waive their flag not only in the country but also in the institutions of the world, in every field. And it is possible that a youth coming out after taking training from here may achieve a new position in politics.
Friends,
When a country progresses, natural resources play a role, but human resources play an even bigger role. I remember when the movement for the separation of Maharashtra and Gujarat was going on, we were children at that time, but at that time there was a discussion that what will Gujarat do by separating? It has no natural resources, no mines, no coal, nothing, what will it do? There is no water, it is a desert and there is Pakistan on the other side, what will they do? And at the most these Gujaratis have salt, what else do they have? But look at the power of leadership, today that Gujarat is everything. The common people there had this power, they didn't sit and cry that this is not there, that is not there, this is not there, that is not there, oh whatever is there is that. There is not a single diamond mine in Gujarat, but 9 out of 10 diamonds in the world are those which are touched by some Gujarati. What I mean to say is that not only resources, the biggest power is in human resources, in human capability, in manpower and what is called leadership in your language.
In the 21st century, we need resources that can lead innovation and channelize skills. Today we see how important skills are in every field. Therefore, the field of leadership development also needs new skills. We have to take this work of leadership development forward at a very fast pace in a very scientific manner. Your institute, SOUL, has a very important role in this direction. I am happy to know that you have also started working on this. Although formally this may appear to be your first event today, I was told that for the effective implementation of the National Education Policy, workshops have been held for State Education Secretaries, State Project Directors and other officials. A Chintan Shivir has been organized for leadership development among the staff of the Chief Minister's Office of Gujarat. And I can say that this is just the beginning. We have to see Soul become the best leadership development institute in the world. And for this, we have to work hard also.
Friends,
Today India is emerging as a global power house. To ensure that this momentum and speed increases in every field, we need world class leaders, international leadership. Leadership institutions like SOUL can prove to be game changers in this. Such international institutions are not only our choice but our necessity. Today India also needs energetic leaders in every sector who can find solutions to global complexities and global needs. Those who, while solving problems, keep the country's interest at the top priority on the global stage. Those whose approach is global but an important part of their thinking is also local. We have to prepare such individuals who move forward with an Indian mind, understanding the international mind-set. Who are always ready for Strategic Decision Making, Crisis Management and Futuristic Thinking. If we have to compete in International Markets, Global Institutions, then we need such leaders who have an understanding of International Business Dynamics. This is the work of the SOUL, your scale is big, scope is big, and the expectations from you are also as high.
Friends,
One thing will always be useful for all of you, in the times to come, leadership will not be limited to just power. Only those who have the capabilities of innovation and impact will be in the leadership roles. Individuals of the country will have to emerge according to this need. SOUL will be an institution that develops Critical Thinking, Risk Taking and Solution Driven Mindset in these individuals. In the times to come, such leaders will emerge from this institution who will be ready to work amidst Disruptive Changes.
Friends,
We have to create such leaders who work to set trends, not to make trends. In the coming times, when we will promote new leadership from Diplomacy to Tech Innovation, then India's influence and impact in all these sectors will increase manifold. That is, in a way, India's entire vision, entire future will depend on a strong leadership generation. That is why we have to move forward with global thinking and local upbringing. We have to make our governance, our policy making world class. This will be possible only when our policy makers, bureaucrats, entrepreneurs will be able to frame their policies by linking them with global best practices. And institutions like SOUL will have a very big role in this.
Friends,
I have said earlier also that if we want to make India developed, then we will have to move ahead at a fast pace in every field. It is said in our scriptures-
यत् यत् आचरति श्रेष्ठः, तत् तत् एव इतरः जनः।।
That is, ordinary people follow the way a great man behaves. Therefore, such leadership is necessary, which reflects India's national vision in every aspect and conducts accordingly. In future leadership, both the steel and spirit required for building a developed India have to be produced, that should be the aim of the SOUL. After that, the necessary changes and reforms will keep coming on their own.
Friends,
We have to create this steel and spirit in public policy and social sectors too. We have to prepare leadership for many emerging sectors like Deep-Tech, Space, Biotech, Renewable Energy. We also have to create leadership for conventional sectors like Sports, Agriculture, Manufacturing and Social Service. We not only have to aspire but also achieve excellence in every sector. Therefore, India will need such leaders who develop new institutions of global excellence. Our history is full of glorious stories of such institutions. We have to revive that spirit and this is not difficult either. There are examples of many countries in the world who have done this. I understand that there are lakhs of such friends sitting in this hall and those who are listening to us and watching us outside, all of them are capable. This institute should also be a laboratory of your dreams and your vision. So that the generation after 25-50 years from today remembers you with pride. They can take pride in the foundation that you are laying today.
Friends,
As an institute, the resolve and dreams of crores of Indians should be very clear to you. The sectors and factors that are both a challenge and an opportunity for us should also be clear to you. When we move forward with a common goal and work together, the results are amazing. The bond forged by a shared purpose is stronger than blood. It unites minds, it fuels passion and it stands the test of time. When the Common Goal is big, when your purpose is big, leadership also develops, Team spirit also develops, people dedicate themselves to their Goals. When there is a common goal, a shared purpose, then the best capacity of every individual also comes out. And not only this, he also increases his capabilities with great determination. And in this process a leader develops. He tries to acquire the capability which he does not have, so that he can reach higher.
Friends,
When there is a shared purpose, an unprecedented feeling of team spirit guides us. When all people walk together as co-travellers of a shared purpose, a bonding develops. This process of team building also gives birth to leadership. What better example of shared purpose can there be than our freedom struggle? Our freedom struggle created leaders not only in politics but also in other sectors. Today we have to relive the same spirit of the freedom movement. Taking inspiration from that, we have to move forward.
Friends,
There is a very beautiful saying in Sanskrit:
अमन्त्रं अक्षरं नास्ति, नास्ति मूलं अनौषधम्। अयोग्यः पुरुषो नास्ति, योजकाः तत्र दुर्लभः।।
That is, there is no such word from which a mantra cannot be made. There is no such herb from which a medicine cannot be made. There is no person who is incompetent. But everyone needs a planner who can use them at the right place and give them the right direction. The role of the SOUL is also that of a planner. You also have to turn words into mantras, herbs into medicine. There are many leaders sitting here too. You have learnt and honed these skills of leadership. I read somewhere- If you develop yourself, you can experience personal success. If you develop a team, your organization can experience growth. If you develop leaders, your organization can achieve explosive growth. These three sentences will always help us remember what we have to do, we have to contribute.
Friends,
Today, a new social system is being formed in the country, which is being shaped by the young generation that was born in the 21st century, that was born in the last decade. This is going to be the first generation of a truly developed India, the Amrit generation. I am confident that this new institute will play a very important role in preparing the leadership of this Amrit generation. Once again, I wish you all the best.
It is a very happy coincidence that today is the birthday of the King of Bhutan and this occasion is happening here. And the Prime Minister of Bhutan has come here on such an important day and the King of Bhutan has played a very important role in sending him here, so I express my heartfelt gratitude to him too.
Friends,
If I had the time, I would have stayed here for these two days because some time ago I had attended a programme of Viksit Bharat in which many of you youngsters were there, so I was here for almost the whole day, met everyone, was chatting, I got to learn a lot, got to know a lot, and today it is my good fortune that I am seeing that all the leaders sitting in the first row are those who have achieved new heights of success in their lives. This is a big opportunity for you to meet, sit and talk with all of them. I do not get this good fortune because when I meet them, they bring some work or the other. But you will get to know and learn a lot from their experiences. They are great achievers in their own fields. And they have given so much time for you people, this is what makes me feel that I see a very bright future for this institution named SOUL. When such successful people sow seeds, that Banyan tree will also produce leaders who will achieve new heights of success. With full confidence, I once again express my gratitude to everyone who has given time, has increased capability, has given strength. I have many dreams and expectations for my youth and I always have this feeling within me that I should keep doing something or the other for the youth of my country every moment. I keep looking for opportunities and today once again I have got that opportunity. My best wishes to the youth.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.